Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. lylaby

lylaby Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2010
    Пораки:
    631
    Допаѓања:
    334
    Дали откако дедото умрел се расправала оставина или и ја оставил бараката на на баба ти врз основа на договор за подарок доживотна издршка или дар?

2. catherinetudor

catherinetudor Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2013
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    2
    Не се расправала оставина (мајка ми вели дека не се сеќава да била на суд туку им стигнале некои писма дома, тогас имала 17 или 18 години не се сеќава точно и ја прашале дали сака дел и она рекла не и така демек се префлило се на мајка и) инаку дедо ми не ја оставил на жена му договор за дар или доживотна издршка. Извинете за подолгото објаснување ве молам.

3. mila89

mila89 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    891
    Moj sovet e, shtom ziveete vo zaednica so baba ti I ja izdrzuvate da si rabotite na slucajot da sklucite so nea dogovor za dozivotna izdrska, so toa sto posle nejzinata smrt barakata ke vi pripadbe vam. Ova sekako ako e barakata na nejzino ime. Toj dogovor e najsiguren I sinot posle nema da moze da.spori nisto.
    Se izvinuvam za latinicata

4. catherinetudor

Се зачлени на:
    2 февруари 2013
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    2
    Во заедница живееме јас и мајка ми, баба и и синот9 кој долгу години работи на брод) и не, ние неможеме да склучиме никаков договор со неа, споменав дека таа сака на синот да му остави тоа што може, а не на мајка ми.

5. claudi00

claudi00 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    183
    Допаѓања:
    137
    Zddravo ... imotot go zedovme somsoprugot otkako stapivme vo brak no go pisavme samo na negovo ime..no sega sakam da ima i moj fel t.e da e po 1/2 na imoten list dali znaete sto treba da se napravi...

6. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.404
    Допаѓања:
    4.969
    имотот стекнат во брак запишан на име на еден од сопружниците се смета дека е заеднични ама не дај боже кога би дошло до развод ќе треба да тужиш и да докажуваш дека е имот стекнат во брак...што и сега можеш да го направиш формално да го тужиш да ти признае сопственост или полесно да ти подари или да формално да ти продаде половина од станот

7. lylaby

lylaby Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2010
    Пораки:
    631
    Допаѓања:
    334
    Вие
    Вие сега имате режим на “заеднички имот“ без разлика што истиот е запишан во катастарот како имот на сопругот те сопственикот е сопругот, што значи дека имотот ви е заеднички но тоа тебе моментално и ништо не ти значи доколку сакаш да го располагаш (продадеш, подариш и др). Друга околност што тебе не ти оди во прилог е да во случај на пример на развод доколку не се спогодите (договорите) за делбата на имотот ќе треба да докажуваш на суд дека имотот сте го купиле заедно додека сте биле во брак. Е сега за да се поштедиш од сето тоа би требало да ги утврдите деловите односно да ги поделите. Постојат два начина за тоа: спогодбено да ги поделите со акт-спогодба заверен на нотар, но, доколку постои спор околу ова (на пример сопругот не се согласува со истото потребно е да поднесеш предлог за делба до вонпарничен суд кој секогаш трга од претпоставката дека ќе го дели имотот на сопружниците на еднакви делови.
    Па согласно горенаведеното, дали со спогодбата дали со решението од судот на крај потребно е да одиш во катастарот каде ќе те упишат како сосопственик на сопругот односно сопственик на идеална половина од имотот.
    Поздрав.

8. lylaby

lylaby Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2010
    Пораки:
    631
    Допаѓања:
    334
    Не го разбирам начинот на
    к
    Не го разбирам начинот на кој имотот е префрлен на име на баба ти и не разбирам зошто ве прашувале вас дали сакате дел од имотот. Доколку бабата сака да му остави се на синот, тоа ќе биде договор за дар или доживотна издршка (второво помалку веројатно тој отсутен е нели). Вие тогаш ќе имате право да го спорите односно да поднесете тужба до надлежниот суд за да го поништите договорот. Пазете, доколку направат погрешен чекор и склучат договор за доживотна издршка на пример ( имало многу случаеви во пракса) а синов е на брод отсутен, би имале цврст основ за да го поништите договорот, ова се е хипотетички кажано што би било кога би било. Можеби бабата напишала тестамент имате сознанија ли за тоа? Мајка ти нема многу на располагање, освен да чека да види што ќе се случи и потоа да го оспорува тоа дејствие.

9. catherinetudor

Се зачлени на:
    2 февруари 2013
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    2
    За тестамент немаме сознанија, инаку мајка ми била прашана од мајка и и потпишала нешто дека несака дел од бараката, откако им стигнале дома писма од суд (пак најверојатно тоа нешто било за оставина или незнам, незнае ни мајка ми дете била), и на тој начин се останало на име на мајка и нејзина. Инаку вели дека имала 17 или 18 години кога се случило тоа, не се сеќавала бидејќи не мислела дека ќе дојде до ова...

Последна измена: 18 јули 2017
    На lylaby му/ѝ се допаѓа ова.
  10. doubleinfinity

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.404
    Допаѓања:
    4.969
    епа сега незнам како било пред толку години ама во денешни услови ако детето е малолетно се бара мислење од центар за социјално работи..а ако била полнолетна мајка ти тогаш ако потпишала дека се откажува тоа е тоа...а и да било нешто неправилно направено веќе се поминати сите законски рокови за било какви правни дејствија

11. catherinetudor

Се зачлени на:
    2 февруари 2013
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    2
    Добро, а дури и ако се остави дар, подарок или доживотна изджршка само на едно од децата може ли мајка ми да тужи и да добие нужен дел (живее тука 8 ипол години, плаќа сметки) или не?

12. lylaby

lylaby Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2010
    Пораки:
    631
    Допаѓања:
    334
    Najverojatno majka ti potpisala negativna naslednicka izjava nema sto drugo..centar za socijalni raboti nema ingerencii okolu imotni prasanja taka da togas kakva bila procedurata neznam no najverojatno bilo toa. Toa e toa, neka ceka sto ke se sluci pa potoa da go osporuva toj akt so koj baba ti ke ostavi se na sin i ....nema drugo...

13. lylaby

lylaby Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2010
    Пораки:
    631
    Допаѓања:
    334
    Moze da tuzi pogledni pogore jas veke vi napisav, ke go spori dogovorot ke bara negovo ponistuvanje no po toa sledi sudska postapka treba da dokazuva deka ne e sklucen dogovorot soglasno zakonskite uslovi i dr.

14. doubleinfinity

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.404
    Допаѓања:
    4.969
    не може ништо мајка ти искрено да прави....може да го оспорува договорот на баба ти со синот потоа ама џабе..само дадени пари по судови...мајка ти веќе се откажала од делот, сега се е на баба ти а таа слободно може да располага како сака со нејзиниот имот

15. catherinetudor

Се зачлени на:
    2 февруари 2013
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    2
    Благодарам на сите за советите, се разочарав, иако сметав дека мајка ми треба да добие право на нужен дел или да се противи на тоа се да се остави само на еден, иако и она вложувала и сеуште вложува тука....
    Неможе ли да се повика на станарско право со оглед на тоа што живее тука 8 - 9 години? Или да сака да го повлече или негира тоа што го изјавила дека несака дел кога ја прашале за дел од имотот ?

16. doubleinfinity

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.404
    Допаѓања:
    4.969
    Не...од кога се откажала од имотот поминале години и сите рокови за било каква тужба се поминати..а не постои такво нешто како станарско право, за жал нема никакви опции таа...за секој случај консултирај те се со адвокат

17. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    54.344
    Сакам да прашам која е постапката за бришење на фирма која не е активна од 2010 завршни сметки нема платено за последните 2 години. Долгови спрема фирми или други лица нема освен давачки спрема државата како радиодифузна такса придонеси за сопственикот на фирмата и фирмарини за неколку години.

18. mila89

mila89 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    891
    Има два начини, со стечај и со ликвидација. Со стечај се затвора фирмата кога има долгови, а кога нема - со ликвидација. Во вашиот случај бидејќи се работи за долгови спрема државата, можете да си ги платите па да отворите ликвидација, а ако не можете да ги подмирите пред затворањето на фирмата, ќе отворите стечајна постапка.

19. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    54.344
    Колку ко
    шта стечајната постапка

20. mila89

mila89 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    891
    Zavisi advokat kolku ke vi naplati, plus ima trosok za stecaen upravnik od 20-25.000 den. Otprilika 35.000 den. vkupno

На Dadusicka му/ѝ се допаѓа ова.