Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    54.344
  2. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    2.115
    Во Вашиот случај најдобро е со стечај да се оди, за повеќе инфо пишете ми во приватна порака, веројатно ја имате исклучено опцијата да Ви се пишува приватна порака.

3. lylaby

lylaby Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2010
    Пораки:
    631
    Допаѓања:
    334
    Стечајната постапка ќе ве чини услугата за адвокатот плус трошоци на претходна постапка истите обично се 25000 денари. Услугата за адвокат е од 100 па до 200 еур...Доколку имате долгови кон државата неможе да ликвидирате фирма, единствена опција е стечајот...

4. LegallyBlonde13

LegallyBlonde13 Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    1.967
    Вака сега...газдарицата ми понуди да ми ја префрли фирмата, значи јас да бидам сопственик на таа фирма и она да нема ништо со таа фирма, освен да се води како вработена ради осигурувањето за децата. Сака да ми ја предаде мене затоа што нема доволно време и не и се исплаќа. Децата се се со неа, плус работи на друго работно место и не може секаде да постигне.
    Моето прашање е дали може да направи некаква мучка пример со дигање на кредит и слични работи и после јас да настрадам?
    Корисник е на понудите од Аврм со ослободувањето од придонеси и некои неповратни с-ва, меѓутоа таквата услуга ќе заврши за некој месец.

5. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Sakam da prasam dali nekoj znae sto treba da se napravi ako na primer sum vo stranstvo i makedonskiot pasos mi e so istecen rok ?( a imam i bugarski) dali moze da se vleze so bugarski vo drzavava a podocna da se izleze so makedonskiot(otkako ke se obnovi)?

6. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    2.115
    Се додека не се смени управителот/основачот може да се подигне кредит на име на фирма и после новиот управител/основач ќе треба да го враќа.
    За подетално пиши ми порака, исклучена ви е опцијата да ви пишам порака.

7. Safira26

Safira26 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2013
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    106
    Нашите амбасади во странство можат да издадат само привремен пасош со кој ќе можеш да се вратиш и за тоа време тука да си извадиш нов. Во врска со бугарскиот не сум сигурна дали би можела...лично јас имам поминато граница само со хрватски (кој ми е втор покрај македонскиот) но секогаш сум го носела со себе и македонскиот. Познавам и луѓе кои ги вратиле од граница кога не носеле мкд пасош...

8. Safira26

Safira26 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2013
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    106
    Јас би одела со тужба за стекнување без основ штом се уплатени на трансакциска сметка преку банка. Да бра дадена само на рака ќе беше се за џабе..

9. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Se raboti za tatko mi.vo juni si odese za stranstvo i na pasoska kontrola samo mu kazale deka pasosot za nekolku dena mu istekuva i go pustile da ja napusti drzavava (a trebalo da go vratat) i sega pak treba da doaga i neznaeme dali ke mu pravat problem naa pasoska ako go pokaze isteceniot..

10. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    5.109
    Добар адвокат или правник за имотно-правни односи, ми треба за консултација, да ми предложи некој?
    Фала

11. Safira26

Safira26 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2013
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    106
    На ваше место би отишла во мкд амбасада во државата во која се наоѓа моментално за да го пријави истечениот пасош и да му дадат привремен. Со истиот ќе помине на враќање и тука ќе си извади нов :)

12. antula2007

antula2007 Нов член

Се зачлени на:
    13 септември 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Imam edno prasanje do vas pravnicite na forumov. Imame presuda na 07.07.2017 (nie sme tuzitelite) no problem e sto ne ja znaeme presudata seuste i po zborovite na advokatkata so koja denes se slusnavme navodno sudikata seuste ne ja dala na daktilografkata da ja iskuca. Ve molam za vase mislenje,neli sudiite imaa nekoj zakonski rok do koga treba da ja podnesat presudata? I so ogled na godisniot odmor neli e malku poveke vreme pominato a presuda nikade nema? Sto ponatamu so ogled deka i advokatkata veke prasala i dobila vakov odgovor, treba li nesto da prevzemam. Blagodaram

Последна измена: 13 септември 2017
  13. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.404
    Допаѓања:
    4.969
    Ехе рано Ви е...за жал така оди во нашава држава..наједноставни пресуди после 6 месеци се пишуваат..имаат тие законски рокови ама никој не ги почитува...плус од 15 јули до сега беа по одмори па така ќе си почекате..може некој поднесок да пуштите за да го потсетите судијата ама не верувам дека ќе ви заврши работа

На antula2007 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Sv. Nikolka

Sv. Nikolka Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2016
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    413
    Две недели е рокот од донесување на одлуката, до објава, ќе добиете пресуда.

15. doubleinfinity

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.404
    Допаѓања:
    4.969
    ако беше така се розово досега ќе имаа пресуда....од тогаш поминале 2 месеци...јас од искуство кажувам дека се чека некогаш и по 6 месеци за пресуда и повеќе, а Вие верувајте како сакате

16. Sv. Nikolka

Се зачлени на:
    22 јуни 2016
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    413
    Ма нема што да верувам, јас писмено ги изготвувам одлуките, но точно е дека сме пребукирани со норми, ни ја скратија феријата од Судски совет и пак неможеме да постасаме. Законскиот рок е рок од две недели, како би го запазиле навремениот рок, жалбен рок.

17. doubleinfinity

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.404
    Допаѓања:
    4.969
    Знам верувам дека имате многу работа ама затоа велам дека во пракса има многу разлика од тоа што го пишува во законот како рок...и јас сум работела на твое место и знам дека на пример 1 месец после последен претрес ни давале да почниме со пишување пресуда па од старт веќе рокот не се почитува...сепак кај кривичниве предмети мислам побрзо оди, додека кај граѓанското е многу пооптоварено барем јас колку сум искусила..е таму знам со триста молења и пак после 6 месеци пресуда напишана нема

18. Sv. Nikolka

Се зачлени на:
    22 јуни 2016
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    413
    Па ние сме колешки, чекај ке ти пишам во ЛП. Да, Граѓанските обично се итни (времените мерки и семејните постапки).

19. antula2007

antula2007 Нов член

Се зачлени на:
    13 септември 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Blagodaram za odgovorite,znaci ke si pocekame iako e za vrakanje vo vladenie. Boze,boze i posle drugata strana ke ima i pravo na zalba,taka? I tuka ke cekame?

20. Sv. Nikolka

Се зачлени на:
    22 јуни 2016
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    413
    Зависно од исходот, нормално како незадоволна страна, ќе вложи навремена жалба до повисокиот Суд. незнам што точно е чинидбата ( за што се работи) и несакам да навлегувам, но работите одат така редоследно. Па вие ќе вложите одговор на жалба, па Апелација што ќе реши и така се до недоглед.