Во Вашиот случај најдобро е со стечај да се оди, за повеќе инфо пишете ми во приватна порака, веројатно ја имате исклучено опцијата да Ви се пишува приватна порака.
Стечајната постапка ќе ве чини услугата за адвокатот плус трошоци на претходна постапка истите обично се 25000 денари. Услугата за адвокат е од 100 па до 200 еур...Доколку имате долгови кон државата неможе да ликвидирате фирма, единствена опција е стечајот...
Вака сега...газдарицата ми понуди да ми ја префрли фирмата, значи јас да бидам сопственик на таа фирма и она да нема ништо со таа фирма, освен да се води како вработена ради осигурувањето за децата. Сака да ми ја предаде мене затоа што нема доволно време и не и се исплаќа. Децата се се со неа, плус работи на друго работно место и не може секаде да постигне. Моето прашање е дали може да направи некаква мучка пример со дигање на кредит и слични работи и после јас да настрадам? Корисник е на понудите од Аврм со ослободувањето од придонеси и некои неповратни с-ва, меѓутоа таквата услуга ќе заврши за некој месец.
Sakam da prasam dali nekoj znae sto treba da se napravi ako na primer sum vo stranstvo i makedonskiot pasos mi e so istecen rok ?( a imam i bugarski) dali moze da se vleze so bugarski vo drzavava a podocna da se izleze so makedonskiot(otkako ke se obnovi)?
Се додека не се смени управителот/основачот може да се подигне кредит на име на фирма и после новиот управител/основач ќе треба да го враќа. За подетално пиши ми порака, исклучена ви е опцијата да ви пишам порака.
Нашите амбасади во странство можат да издадат само привремен пасош со кој ќе можеш да се вратиш и за тоа време тука да си извадиш нов. Во врска со бугарскиот не сум сигурна дали би можела...лично јас имам поминато граница само со хрватски (кој ми е втор покрај македонскиот) но секогаш сум го носела со себе и македонскиот. Познавам и луѓе кои ги вратиле од граница кога не носеле мкд пасош...
Јас би одела со тужба за стекнување без основ штом се уплатени на трансакциска сметка преку банка. Да бра дадена само на рака ќе беше се за џабе..
Se raboti za tatko mi.vo juni si odese za stranstvo i na pasoska kontrola samo mu kazale deka pasosot za nekolku dena mu istekuva i go pustile da ja napusti drzavava (a trebalo da go vratat) i sega pak treba da doaga i neznaeme dali ke mu pravat problem naa pasoska ako go pokaze isteceniot..
Добар адвокат или правник за имотно-правни односи, ми треба за консултација, да ми предложи некој? Фала
На ваше место би отишла во мкд амбасада во државата во која се наоѓа моментално за да го пријави истечениот пасош и да му дадат привремен. Со истиот ќе помине на враќање и тука ќе си извади нов
Imam edno prasanje do vas pravnicite na forumov. Imame presuda na 07.07.2017 (nie sme tuzitelite) no problem e sto ne ja znaeme presudata seuste i po zborovite na advokatkata so koja denes se slusnavme navodno sudikata seuste ne ja dala na daktilografkata da ja iskuca. Ve molam za vase mislenje,neli sudiite imaa nekoj zakonski rok do koga treba da ja podnesat presudata? I so ogled na godisniot odmor neli e malku poveke vreme pominato a presuda nikade nema? Sto ponatamu so ogled deka i advokatkata veke prasala i dobila vakov odgovor, treba li nesto da prevzemam. Blagodaram
Ехе рано Ви е...за жал така оди во нашава држава..наједноставни пресуди после 6 месеци се пишуваат..имаат тие законски рокови ама никој не ги почитува...плус од 15 јули до сега беа по одмори па така ќе си почекате..може некој поднесок да пуштите за да го потсетите судијата ама не верувам дека ќе ви заврши работа
ако беше така се розово досега ќе имаа пресуда....од тогаш поминале 2 месеци...јас од искуство кажувам дека се чека некогаш и по 6 месеци за пресуда и повеќе, а Вие верувајте како сакате
Ма нема што да верувам, јас писмено ги изготвувам одлуките, но точно е дека сме пребукирани со норми, ни ја скратија феријата од Судски совет и пак неможеме да постасаме. Законскиот рок е рок од две недели, како би го запазиле навремениот рок, жалбен рок.
Знам верувам дека имате многу работа ама затоа велам дека во пракса има многу разлика од тоа што го пишува во законот како рок...и јас сум работела на твое место и знам дека на пример 1 месец после последен претрес ни давале да почниме со пишување пресуда па од старт веќе рокот не се почитува...сепак кај кривичниве предмети мислам побрзо оди, додека кај граѓанското е многу пооптоварено барем јас колку сум искусила..е таму знам со триста молења и пак после 6 месеци пресуда напишана нема
Па ние сме колешки, чекај ке ти пишам во ЛП. Да, Граѓанските обично се итни (времените мерки и семејните постапки).
Blagodaram za odgovorite,znaci ke si pocekame iako e za vrakanje vo vladenie. Boze,boze i posle drugata strana ke ima i pravo na zalba,taka? I tuka ke cekame?
Зависно од исходот, нормално како незадоволна страна, ќе вложи навремена жалба до повисокиот Суд. незнам што точно е чинидбата ( за што се работи) и несакам да навлегувам, но работите одат така редоследно. Па вие ќе вложите одговор на жалба, па Апелација што ќе реши и така се до недоглед.