Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.463
    Дали има во темата некој правник, ми треба да прашам за поделба на имот со наследна постапка.

2. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Пиши ми во пораки, не можам да ти пишам веројатно ја имаш исклучено опцијата за пораки.

На iloveyou29 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.240
    Дали може правник, адвокат, судија да ми пише за да го прашам околу толкување на некои закони? :)

4. lylaby

lylaby Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2010
    Пораки:
    631
    Допаѓања:
    334
    Kazete slobodno?

5. bonitacika

bonitacika Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2014
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    21
    Ве молам за помош, доколку знае некој даме упати би во била благодарна. Се работи за мои блиски роднини кој живеат во Австралија 18 години. Прв пат дојдоа после толку време во Македонија и моментално се тука. Кога заминале му дале овластување на ниве прв братучед да ја одржува нивната семејна куќа и да се грижи за истата. Тој во меѓувреме донесол луѓе од кои им наплатувал за кирија. Сите пари за тие години воопшто не ни ги давал т.е самиот си ги трошел. Сега кога си дошле во нивната куќа виделе што како се случувало низ годините и сакале да ги отповикаат овластувањата што го дале на нивниот роднина. Тој не сакал ни да ги слушне, ни види, им се заканил дека не иде никаде , ниту да дава документи и слично дејствија за отповикување на тие ддени овластувања. Луѓето се плашат да не ја изгубат куќата и сакат да реагираат да се на сигурно. Бидејќи се постари и немаат никаков документ, што да сторат , каде да се обратат и да се заштитат од други злоупотреби. Фала ви.

6. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.129
    Треба да се поднесат документи за развод секако сега детално не би знаела да објаснам но знам дека доколку сопружникот не се согласува дека може да го одолговлекува тоа до три години.

7. Sv. Nikolka

Sv. Nikolka Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2016
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    413
    Како се разведувате по тужба или со спогодба? Да знам на кој член да се повикам. Може да е и фактички престанок на брачната заедница.

8. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Како немаат документ? Со што е овластен тој човек?
    Правец на адвокат да се раскине полномошното (ако е полномошно) и да се посоветуваат за ситуацијата. Тука помош нема многу да најдеш.

На bonitacika му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Пишете ми во приватна порака, не можам да ви пишам веројатно ја имате исклучено опцијата за пораки, за да ви кажам подетално.

На bonitacika му/ѝ се допаѓа ова.
  10. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.027
    Може некој да ми објасни кои се законите и кои ми се правата при фотографирање луѓе и места низ градов? Што е дозволено, што е забрането? И при споделување на фотографии со рендом луѓе и места? Не сакам некој да ме тужи за некоја направена фотка, а при тоа не знаејќи за некој постоечки закон.

11. ivanоо7

ivanоо7 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2017
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    88
    може некој да помогне соработувавме со еден педер и на некој испратници со правевме компезација јас се потпишав и послем некое време педерот ме даде на суд дека му должам 55.000ден и ме доби на суд судијата пресуди дека му борчам 55.000ден и во 2012годд неговиот адвокат го доставил делото на извршител за да се изврши и фанале врски у општина ставиле забрана за куќата да неможам да ја прфрлам на женами која на времето во 1983 е градена и тогаш ги запишуваа гласи на мое име арно ама куќава не е легализирана дива градба се води и сега од 2012годд од 55.000станале 260.000ден долг дали може да се изврши ако куќата не е легализирана фактички е на државно земјиште ако може помош секој адвокат различно кажува ме одраа со пари а нема никакво фајде фала однапред позз

12. JonyBravo

JonyBravo Популарен член

Се зачлени на:
    14 март 2015
    Пораки:
    548
    Допаѓања:
    2.142
    Закон за авторското и сродните права.

Можеш да фотографираш шо сакаш се до моментот кога тоа што го правиш е неовластено или со други зборови: доколку сликаш луѓе кои може да се препознаат ( лице и слично) и за објавата на таквата слика добиваш пари а немаш согласност од тоа лице, можеш да се соочиш со проблем. Се што што е во форма на пејсаж или „абстракт“, пр: луѓе на пешачки и слично, ти е дозволено.

13. Asistentkа

Asistentkа Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2017
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    4.541
    Значи и уметноста подлежи на цензура?
    На пример ако сликам онака луѓе во движење на пример под светилките сега кога ќе накитат,насмеани лица и тоа ли е забрането т.е. може да се има проблем со законот?

14. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.027
    На моите фотографии имам многу рендом луѓе кои сум ги сликнала некаде низ градов. Да речеме, утре ги изложам јавно тие фотографии и некој се препознае, дали би можел да ме тужи? Или можам да се вадам на тоа "песјаж/абстракт"?

15. JonyBravo

JonyBravo Популарен член

Се зачлени на:
    14 март 2015
    Пораки:
    548
    Допаѓања:
    2.142
    Не дека уметноста трпи цензура ( макар шо во претходниов период голем дел од мкд уметност мутира во „уметничка политика“) туку постои - право на приватност кое може да се „наруши“ со содржината на фотографијата и приказната/сторијата која се користи или се сака да се постигне со таквата фотографија.
    Она што го споменав - „пејсаж“ или „абстракт“ не се правно одредени термини туку сакав колку што можам, пластично, да ја објаснам една ситуација. Не е толку голем проблем некој ако се препознае туку проблем е моментот кога една личност ( видливо лице, препознатлив идентитет) е суштината/есенцијата на сликата.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  16. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.027
    Аха, укапирав. Ја се засекирав дека рендом луѓе што веројатно не се јавни и лесно препознатливи луѓе, а случајно сум ги фотнала, би можеле да ми направат проблем. Ама ваљда нема да бидам толкав баксуз.
    А што е со места низ градов, пример има некое кафуле/галерија/амбасада во позадина на фотката, ако им се гледа и името?
    Или пак, фотки кај што имаш нечиј графит/таг/мурал од градов? Морам да барам од уметникот одобрение да ја споделувам јавно фотката и да ја изложам на изложба?

17. butterfly_mk

butterfly_mk Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2017
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    352
    Што може да се направи со комшија што цело време чука, тропа - најверојатно има работилница во станот направено и бучавата е неподнослива?

18. mila89

mila89 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2009
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    890
    Da se prijavi vo policija za narushuvanje na javen red I mir. Pochnete so toa

19. Nice.girl

Nice.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    35
    Ме интересира дали може да се направи обновување на постапка од мала вредност и дали се стопира извршување на вредноста.позз

20. ivanоо7

ivanоо7 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2017
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    88
    знае ли некој за колку време осигурањето ја исплаќа оштетата од собраќајка позз