Ве молам за помош, доколку знае некој даме упати би во била благодарна. Се работи за мои блиски роднини кој живеат во Австралија 18 години. Прв пат дојдоа после толку време во Македонија и моментално се тука. Кога заминале му дале овластување на ниве прв братучед да ја одржува нивната семејна куќа и да се грижи за истата. Тој во меѓувреме донесол луѓе од кои им наплатувал за кирија. Сите пари за тие години воопшто не ни ги давал т.е самиот си ги трошел. Сега кога си дошле во нивната куќа виделе што како се случувало низ годините и сакале да ги отповикаат овластувањата што го дале на нивниот роднина. Тој не сакал ни да ги слушне, ни види, им се заканил дека не иде никаде , ниту да дава документи и слично дејствија за отповикување на тие ддени овластувања. Луѓето се плашат да не ја изгубат куќата и сакат да реагираат да се на сигурно. Бидејќи се постари и немаат никаков документ, што да сторат , каде да се обратат и да се заштитат од други злоупотреби. Фала ви.
Треба да се поднесат документи за развод секако сега детално не би знаела да објаснам но знам дека доколку сопружникот не се согласува дека може да го одолговлекува тоа до три години.
Како се разведувате по тужба или со спогодба? Да знам на кој член да се повикам. Може да е и фактички престанок на брачната заедница.
Како немаат документ? Со што е овластен тој човек? Правец на адвокат да се раскине полномошното (ако е полномошно) и да се посоветуваат за ситуацијата. Тука помош нема многу да најдеш.
Пишете ми во приватна порака, не можам да ви пишам веројатно ја имате исклучено опцијата за пораки, за да ви кажам подетално.
Може некој да ми објасни кои се законите и кои ми се правата при фотографирање луѓе и места низ градов? Што е дозволено, што е забрането? И при споделување на фотографии со рендом луѓе и места? Не сакам некој да ме тужи за некоја направена фотка, а при тоа не знаејќи за некој постоечки закон.
може некој да помогне соработувавме со еден педер и на некој испратници со правевме компезација јас се потпишав и послем некое време педерот ме даде на суд дека му должам 55.000ден и ме доби на суд судијата пресуди дека му борчам 55.000ден и во 2012годд неговиот адвокат го доставил делото на извршител за да се изврши и фанале врски у општина ставиле забрана за куќата да неможам да ја прфрлам на женами која на времето во 1983 е градена и тогаш ги запишуваа гласи на мое име арно ама куќава не е легализирана дива градба се води и сега од 2012годд од 55.000станале 260.000ден долг дали може да се изврши ако куќата не е легализирана фактички е на државно земјиште ако може помош секој адвокат различно кажува ме одраа со пари а нема никакво фајде фала однапред позз
Закон за авторското и сродните права. Можеш да фотографираш шо сакаш се до моментот кога тоа што го правиш е неовластено или со други зборови: доколку сликаш луѓе кои може да се препознаат ( лице и слично) и за објавата на таквата слика добиваш пари а немаш согласност од тоа лице, можеш да се соочиш со проблем. Се што што е во форма на пејсаж или „абстракт“, пр: луѓе на пешачки и слично, ти е дозволено.
Значи и уметноста подлежи на цензура? На пример ако сликам онака луѓе во движење на пример под светилките сега кога ќе накитат,насмеани лица и тоа ли е забрането т.е. може да се има проблем со законот?
На моите фотографии имам многу рендом луѓе кои сум ги сликнала некаде низ градов. Да речеме, утре ги изложам јавно тие фотографии и некој се препознае, дали би можел да ме тужи? Или можам да се вадам на тоа "песјаж/абстракт"?
Не дека уметноста трпи цензура ( макар шо во претходниов период голем дел од мкд уметност мутира во „уметничка политика“) туку постои - право на приватност кое може да се „наруши“ со содржината на фотографијата и приказната/сторијата која се користи или се сака да се постигне со таквата фотографија. Она што го споменав - „пејсаж“ или „абстракт“ не се правно одредени термини туку сакав колку што можам, пластично, да ја објаснам една ситуација. Не е толку голем проблем некој ако се препознае туку проблем е моментот кога една личност ( видливо лице, препознатлив идентитет) е суштината/есенцијата на сликата.
Аха, укапирав. Ја се засекирав дека рендом луѓе што веројатно не се јавни и лесно препознатливи луѓе, а случајно сум ги фотнала, би можеле да ми направат проблем. Ама ваљда нема да бидам толкав баксуз. А што е со места низ градов, пример има некое кафуле/галерија/амбасада во позадина на фотката, ако им се гледа и името? Или пак, фотки кај што имаш нечиј графит/таг/мурал од градов? Морам да барам од уметникот одобрение да ја споделувам јавно фотката и да ја изложам на изложба?
Што може да се направи со комшија што цело време чука, тропа - најверојатно има работилница во станот направено и бучавата е неподнослива?
Ме интересира дали може да се направи обновување на постапка од мала вредност и дали се стопира извршување на вредноста.позз