Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. sakamte

sakamte Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    15
    Здраво
    Ве молам за помош
    Дали може да се корегира погрешно поднесена завршна сметка поточно биланс на успех во централен регистар. Завршната е прифатена како точна но данокот н адобивка ни е прикажана точно. Дали сега од Кога е прифатена и одобрена може да се корегира и да се поднесе нова

2. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Најдобро е да си прашаш во ЦРМ таму ќе добиеш најточен одговор, инаку би требало да може да се корегира сепак рокот за поднесување не е истечен, испрати нова годишна сметка со забелешка дека по претходната е направено техничка грешка. :)

На kikkki му/ѝ се допаѓа ова.
  3. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Ve molam za sovet, se raboti za stan zemen na kompenzacija od firma, koj bi go kupile direktno od investitor, bidejki ne e prefrlen. Problemot e razlikata vo cena, bi potpisale dogovor na povisoka cena, a firmata koja go zela na kompenzacija bi ni ja dala na smetka nekako . I dali bi imale nekoj problem so sopstvenosta na stanot bidejki e daden na kompenzacija, a go kupuvame od investitor.

4. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    679
    Допаѓања:
    1.761
    Драги правници , дали во случај кога имотот не е физички деллив судот наложува со проценка на вредност на една од страните да ја исплати другата страна?

5. мккокос

мккокос Активен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2018
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    здрво
    потребна ми е помош дали има елементи на кривично дело и можност да се тера правно со тужби или некако поинаку да се постапи во мојов случај се работи за следново:
    пред шест месеци имав сообраќајка во која јас бев виновен и предизвикав штета само на моето возило немаше друг учесник па и немаше можност да се активира осигурување туку требаше сам да си платам за грешката и штетата, но тука почнува мојата голгота.

ми се понуди мајстор да ми ја поправи колата за која штета на име делови му исплатив 350 евра нарака и без сведоци, по одредено време побара уште 160 евра за да почне да ја прави на име капар за рака со усмен договор дека ќе треба да му доплатам уште 250 откако возилото ќе помине технички преглед дека е направено како што треба.

првичниот договор беше дека возилото ќе биде готово до почетокот на октомври па ај до ноември но еве мине и февруари а возилото е само растурено и не се работи на истото, интевенирано е безброј пати со посета на сервисот и пробано е со молба и со кавга резултати нема цело време ме манипулира за 3-5 дена се почнува и брзо ќе биде но никако да се заврши.

ако може совет како понатаму да постапам.

п.с сите разговори се снимени на телефон и пред да му исплаќам парите ги вадам од картичка значи прво он бара на телефон пари јас одам на банкомат и ја повлекувам бараната сума и му ја давам на рка и без приемница дали ова може да помогне во случајот бидејќи што ако рече нит сум барал нит сум зел пари?

секој совет е добредојден, однапред Благодарен

6. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Ne znaev kade da go postavam prasajneto pa ajde ovde ako ima posebna tema ve molam pisete kade.Vaka sega dojdeni se stranci kaj nas na gosti i imaat viza za tri meseci mejgutoa sakaat da ostanat uste tri.Prasanjeto mi e na koj nacin mozat da ostanat sto treba i kaj treba da se obratime?

7. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    820
    Допаѓања:
    2.073
    Здраво, ме интересира која е постапката пред поднесување на тужба. Конкретно, со одлука на Совет на општина, намалени ми се средствата што општината ми ги должи за работен ангажман. Дали можам да обжалам одлука, или да одам со опомена пред тужба.

8. RAF Camora

RAF Camora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2018
    Пораки:
    1.576
    Допаѓања:
    10.984
    Можеш прво да поднесеш жалба на решението во рок од 15 дена од денот на доставување на решението (за бројот на денови не сум сигурен дали беа толку).

Последна измена: 23 март 2018
    На PeachGirl и kikkki им се допаѓа ова.
  9. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    820
    Допаѓања:
    2.073
    Благодарам за одговорот. За жал, јас како член на опптинска изборна комисија ме ангажира ДИК, но за локланите избори ме финансира локалната самоуправа. И сега, на моја адреса нема стигнато никакво решение, туку со одлука на Совет ми ги намалуваат средствата на 50%. Сакам да тужам, но ме интересира дали одлука може да биде обжалена, дали да одам со жалба или со опомена пред тужба. Решение со даден рок немам..тоа ми е цела дилема.

На RAF Camora му/ѝ се допаѓа ова.
  10. RAF Camora

RAF Camora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2018
    Пораки:
    1.576
    Допаѓања:
    10.984
    Не сум запознаен баш но во лична порака ќе ти пратам дел од законот за редовни и вонредни правни лекови против донесено решение.

На PeachGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. aleksandra 1

aleksandra 1 Нов член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Edno prasanje dali firma steknata vo brak se deli po razvod

12. aleksandra 1

aleksandra 1 Нов член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Isto i imotot sto go ima firmata kako stan kola itn

13. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.555
    Допаѓања:
    5.864
    Da, se sto e steknato vo brak se deli na pola. Samo najdi dobar advokat za taa problematika.

14. tropix4e

tropix4e Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2011
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    141
    Обратете се во амбасадата што ја застапува државата од која што се дојдени. Тие ќе ве упатат понатаму ако некоја можност за продолжување на визата. Ама мислам дека треба да се вратат дома, па таму да останат неколку месеци па дури после тоа да аплицираат за повторна виза.

15. BlackSwan22

BlackSwan22 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2018
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    178
    Zdravo
    Znaci vaka pred 9 dena se sluci soobrakajna nesreka so motor. Potocni motorciklistot udri vo zenata i zenata bese vo bolnica 3 dena i bilo skrseno ramoto i ja pustija doma. E sega dali nekoj znae za sud kolko osteta treba da se plati dokolku ne tuzat, ili pak ako ne ne tuzat dali ke ima uslovno nesto za motociklistot.I uste edno prasanje za kolku vreme stignuva pismo za da se odi na sud.Itno mi e potrebno.Vi Blagodaram

16. Ivan4e04

Ivan4e04 Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    8.000
    Здраво:).Се надевам ќе добијам одговор на моето прашање.Се работи за роднина кој се разведе од жена му а децата останаа кај него.Децата се полнолетни но мајка им мора да плаќа издршка се до завршувањето на факултет.Ама мајката не плаќа издршка.Каде треба да се пријави тоа?Благодарам однапред.

17. Marko-MArince

Marko-MArince Активен член

Се зачлени на:
    6 април 2018
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    9
    треба да има лекарски документи дека стварно била повредена и дека била во болница што повеке документи и докази со тоа ке земе повеке пари,ако сакаш пиши ми ЛП ке ти дадам бр од една адвокатка работи со такви предмети на процент па ке се договорите што и како може да ви помогне.позз

18. moooni

moooni Нов член

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Zdravo sakam da prasam dali za da sklucis dogovor za dozivotna izdrska treba da imas imot na svoe ime ili ne.Odnosno nejziniot soprug e pocinat no imotot e na negovo ime dali treba da se prefrli na nejzino ime pa da se napravi dozivotna izdrska da go dade na drug ili ne ?

19. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.898
    Допаѓања:
    19.648
    Нормално дека прво треба да се префрли имотот на нејзино име , па кога ке е внесен имотот во катастар на нејзино име тогаш може што сака да прави со него.
    Но да те предупредам дека данокот за издршка (кога ке го префрлиш на тебе после нејзината смрт ) е голем , подобро ти е поклон да ти го остави.

20. Takeit

Takeit Активен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    здраво на сите ми треба итно помош
    за земени пари на заем без камата ..од пријател
    дали мози да те пријави .. ?
    пријателкава му рекла дека кога ќе се вработи ќе му ги врати .. тој и се заканувал дека ќе ја даде на извршител .. помош како одат тие работи ве молам немам појма со законот.. секој совет ќе биде од помош.
    девоојката е под кирија без денар пари и без работа .. сакам да и помогнам но немам појма како одат тие работи ве молам за помош .