Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Може ли да се прекине годишен одмор поради боледување? Која е процедурата?

2. Руская

Руская Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    18
    Здраво, може консултација?

Ако маж ми во текот на бракот склучил договор за доживотна издршка со друго лице и така се стекнал со имот, дали и јас имам право на тој имот?
    Дали тој имот ќе се смета за заеднички имот стекнат во брак?
    Ако дојде до распределба на имот стекнат во брак (развод), дали тој имот ќе му припадне само на тој кој го склучил договорот за издршка или и двајцата имаат подеднакво право на имотот?

3. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Тој имот се смета како имот стекнат во брак, само наследство и подарок не се сметаат како заеднички имот туку како посебен имот на брачните другари.
    Ако треба нешто подетално пиши ми во порака.

На Руская му/ѝ се допаѓа ова.
  4. tigrica92

tigrica92 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    565
    Dali ako nekoj mi vrti od nepoznat broj i me voznemiruva mozam da tuzam?
    Mojot broj e davan od nekoj lazen profil po grupite, pa mi vrtat sekakvi?
    Pomos ve molam, dali ke mora preku vestacenje da se odi, dali nekoj ima nekakvo info, se javiv vo policija samo cisto informativno da prasam, mi rekoa deka ne se tie nadlezni za toa, ako imas 500E odfazla da terame procedura, bidejki odi preku vestak vo Srbija seto toa itn itn, pa dali e vistina ili samo sakaa da me otkacat?

5. Elenche87

Elenche87 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    1.722
    ima nekoj pravinik da mi dade sovet vo privatna poraka ne bi da pisuvam javno za problemot

6. Azalea Bonsai

Azalea Bonsai Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    35
    Zdravo na site, ve molam za pomos.
    Dokolku vo brak e zemen kredit na moe ime so tie pari e kupen avtomobil na ime na soprugot, dali dokolku dojde do razvod kreditot ke moze da se prefrli na negovo ime ili kako taa situacija bi se reshila.

7. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Ne moze kreditot da se prefrli na vasiot soprug, no posle razvodot mozete da barate avtomobilot da vi pripadne na vas

8. Dusica24mkd

Dusica24mkd Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2016
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    87
    Почитувани, добив информација дека доколку сум на континуирано боледување подолго од 6 месеци имам право на барање на надоместок од установата каде работам... Треба ли да се поднесе барање? Јас сум на боледување поради проблеми во бременост {болест и нега} со 70% надоместок од фонд. Имам ли право на надоместок.

9. MkdBoy

MkdBoy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2012
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    720
    Поздрав,
    Имам еден проблем со едно тендерче, склучено со една „општина“ ..
    Имено, скоро 7 месеци не ми исплаќаат фактури, им се начука долг голем према мене, рокот на фактурите за исплата им е 60 дена, од кој се поминати сите рокови.
    Пред неколку дена им пуштив опомена...
    Сега која е процедурата, бидејќи помина рокот од опомената, да се обратам кај меснонадлежен Нотар?! или? Дирек кај Извршител?

10. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    13.903
    Прво се оди кај нотар да издаде дозвола за извршување врз основа на веродостојна исправа (фактури во конкретниот случај)...на кое има право на приговор. Ти треба и книговотствена евиденција да се провери дали се достасани за напата раскнижени итн итн....Кај нотар се ќе ти се разјасни.

11. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Прво кај нотар за да издаде нотарски платен налог, ако нема приговор од должникот, откако стане правосилен и извршен нотарскиот платен налог ќе се започне постапка за извршување.
    За поведување и водење на постапка за нотарски платен налог согласно Закон за нотаријат, задолжително треба да имаш ангажирано адвокат.
    За повеќе информации пиши ми во порака.

12. Gospoga-di

Gospoga-di Активен член

Се зачлени на:
    12 декември 2016
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    7
    Ako moze nekoj da mi odgovori brat mi I snaata se vrakat is svecarihana ednoto dete mu bil istecen pasosot bez da proverat I na hrvatskata granica ne gi pustat pa ako nekoj znae da mi kaze koj se procedurire im rekle deka treba da odat do makedonska amgasada vo slovenija I sto ponatamu ve molam odgovorite ako na nekoj mu se ima sluceno vakvo nesto

13. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.247
    Допаѓања:
    13.047
    Дечки ако има некој правник, нека ми пише во инбокс. Ми треба совет.

14. Dusica24mkd

Dusica24mkd Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2016
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    87
    Dali moze nekij da me posovetuva...
    Imeno dokolku ne go iskoristam odmorot do 30.06, poradi porodilno otsustvo, koe ke trae do 05.07, dali ke moze da go koristam posle toa, pa da imam nov ... Screenshot_20181012-144412.jpg Screenshot_20181012-144412.jpg

15. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.660
    Допаѓања:
    7.477
    Постои ли можност,да се спречи градење на зградиште,што прети опасност да ми се сруши куќата!?:@

16. boo3

boo3 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2015
    Пораки:
    1.534
    Допаѓања:
    5.441
    Ми треба итно правен совет, ако може некоја да нека ми пише. Благодарам.

17. BE YOU

BE YOU Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2015
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    31
    Zdravo! Ne znaev kade da go postavam prasanjevo pa resiv tuka. Imeno se raboti za gradski parking vo sopstvenost na POC (Parkinzi Skopje). Avtomobilot go parkirav vo 12 casot so zemanje na beleska za parking so bar kod neli... No koga se vrativ rampite bea veke krenati i nemase lice za naplata. Do 14 casot bilo rabotnoto vreme vo Sabota. Livceto nemase kade da go platam ili ostavam. Me interesira dali bi imalo nekakov problem ova? Help!

18. Zakonimot

Zakonimot Нов член

Се зачлени на:
    30 октомври 2018
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Ve zamoluvam ako nekoj znae ili ako ima iskustvo da mi odgovori na toa :
    Dali maz mi moze da go prodade stanot bez moe znanje ili da go prepise na drug ako sme go zaedno steknale vo 40 godini brak?
    Fala unapred

19. Someday

Someday Популарен член

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    1.773
    Може ако гласи на негово име.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  20. SeaMermaid

SeaMermaid Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2015
    Пораки:
    1.145
    Допаѓања:
    14.447
    Не може ако е заедно стекнат.Она што брачните другари го стекнуваат во брачната заедница е сосопственост,што значи дека двајцата сте сопственици на станот.Ако станот го стекнал по пат на наследство,подарок или легат,во тој случај,станот е само негов,независно од тоа што сте биле во брак во тоа време.Ако го продаде или препише,имаш право на тужба или идеален дел од продажната цена (претпоставката е 50%).

На najjacha и WildMk им се допаѓа ова.