Здраво, може консултација? Ако маж ми во текот на бракот склучил договор за доживотна издршка со друго лице и така се стекнал со имот, дали и јас имам право на тој имот? Дали тој имот ќе се смета за заеднички имот стекнат во брак? Ако дојде до распределба на имот стекнат во брак (развод), дали тој имот ќе му припадне само на тој кој го склучил договорот за издршка или и двајцата имаат подеднакво право на имотот?
Тој имот се смета како имот стекнат во брак, само наследство и подарок не се сметаат како заеднички имот туку како посебен имот на брачните другари. Ако треба нешто подетално пиши ми во порака.
Dali ako nekoj mi vrti od nepoznat broj i me voznemiruva mozam da tuzam? Mojot broj e davan od nekoj lazen profil po grupite, pa mi vrtat sekakvi? Pomos ve molam, dali ke mora preku vestacenje da se odi, dali nekoj ima nekakvo info, se javiv vo policija samo cisto informativno da prasam, mi rekoa deka ne se tie nadlezni za toa, ako imas 500E odfazla da terame procedura, bidejki odi preku vestak vo Srbija seto toa itn itn, pa dali e vistina ili samo sakaa da me otkacat?
Zdravo na site, ve molam za pomos. Dokolku vo brak e zemen kredit na moe ime so tie pari e kupen avtomobil na ime na soprugot, dali dokolku dojde do razvod kreditot ke moze da se prefrli na negovo ime ili kako taa situacija bi se reshila.
Ne moze kreditot da se prefrli na vasiot soprug, no posle razvodot mozete da barate avtomobilot da vi pripadne na vas
Почитувани, добив информација дека доколку сум на континуирано боледување подолго од 6 месеци имам право на барање на надоместок од установата каде работам... Треба ли да се поднесе барање? Јас сум на боледување поради проблеми во бременост {болест и нега} со 70% надоместок од фонд. Имам ли право на надоместок.
Поздрав, Имам еден проблем со едно тендерче, склучено со една „општина“ .. Имено, скоро 7 месеци не ми исплаќаат фактури, им се начука долг голем према мене, рокот на фактурите за исплата им е 60 дена, од кој се поминати сите рокови. Пред неколку дена им пуштив опомена... Сега која е процедурата, бидејќи помина рокот од опомената, да се обратам кај меснонадлежен Нотар?! или? Дирек кај Извршител?
Прво се оди кај нотар да издаде дозвола за извршување врз основа на веродостојна исправа (фактури во конкретниот случај)...на кое има право на приговор. Ти треба и книговотствена евиденција да се провери дали се достасани за напата раскнижени итн итн....Кај нотар се ќе ти се разјасни.
Прво кај нотар за да издаде нотарски платен налог, ако нема приговор од должникот, откако стане правосилен и извршен нотарскиот платен налог ќе се започне постапка за извршување. За поведување и водење на постапка за нотарски платен налог согласно Закон за нотаријат, задолжително треба да имаш ангажирано адвокат. За повеќе информации пиши ми во порака.
Ako moze nekoj da mi odgovori brat mi I snaata se vrakat is svecarihana ednoto dete mu bil istecen pasosot bez da proverat I na hrvatskata granica ne gi pustat pa ako nekoj znae da mi kaze koj se procedurire im rekle deka treba da odat do makedonska amgasada vo slovenija I sto ponatamu ve molam odgovorite ako na nekoj mu se ima sluceno vakvo nesto
Dali moze nekij da me posovetuva... Imeno dokolku ne go iskoristam odmorot do 30.06, poradi porodilno otsustvo, koe ke trae do 05.07, dali ke moze da go koristam posle toa, pa da imam nov ...
Zdravo! Ne znaev kade da go postavam prasanjevo pa resiv tuka. Imeno se raboti za gradski parking vo sopstvenost na POC (Parkinzi Skopje). Avtomobilot go parkirav vo 12 casot so zemanje na beleska za parking so bar kod neli... No koga se vrativ rampite bea veke krenati i nemase lice za naplata. Do 14 casot bilo rabotnoto vreme vo Sabota. Livceto nemase kade da go platam ili ostavam. Me interesira dali bi imalo nekakov problem ova? Help!
Ve zamoluvam ako nekoj znae ili ako ima iskustvo da mi odgovori na toa : Dali maz mi moze da go prodade stanot bez moe znanje ili da go prepise na drug ako sme go zaedno steknale vo 40 godini brak? Fala unapred
Не може ако е заедно стекнат.Она што брачните другари го стекнуваат во брачната заедница е сосопственост,што значи дека двајцата сте сопственици на станот.Ако станот го стекнал по пат на наследство,подарок или легат,во тој случај,станот е само негов,независно од тоа што сте биле во брак во тоа време.Ако го продаде или препише,имаш право на тужба или идеален дел од продажната цена (претпоставката е 50%).