Правни проблеми

Discussion in 'Правни совети' started by babyketi, Feb 7, 2010.

1. Forca

Forca Популарен член

Следува K-15 за 2018 год. ако не те одјавиле заклучно со 30.06.2018 год. т.е. ако те одјавиле на 01.07.2018 и повторно направиле пријава на 02.07.2018 год. или подоцна, значи следува право на регрес за годишен одмор.
    Ако е вака како што напишав, а не ти исплати работoдавачот, пиши ми во порака ќе ти објаснам подетално што треба да направиш, но само ако се исполнети условите за остварување на право на регрес за годишен одмор (К-15).

Видете во правна служба во предметната банка, ако во случај ви стигне решение за нотарски платен налог од нотар, во случај да не биде платен долгуваниот износ, пишете ми во порака за да ви кажам подетално, што ќе треба правно да се преземе во вашиот случај.

Animali likes this.
  2. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Во општина поднесовме документи за легализација на балкон, според законот 1 евро 1 квадрат што важи до 31.12.2018 година.
    Дали некој знае каква е понатамошната постапка?

Last edited: Dec 27, 2018
  3. dobarcovek

dobarcovek Активен член

Дали знаете каде се објавуваат на интернет најновите измени на законите, или каде се објавуваат новите закони на интернет?

4. SeaMermaid

SeaMermaid Популарен член

http://www.slvesnik.com.mk/ еве овде во Службениот весник на РМ :D

5. dobarcovek

dobarcovek Активен член

И таму каде поточно можам да ги најдам? Можам да ги гледам измените на законите и без да се регистрирам и без да плаќам претплата?

6. SeaMermaid

На делот каде што пишува бесплатни изданија,ги има сите закони, измени,толкувања,од 1945 до денес :D

7. dobarcovek

dobarcovek Активен член

Ги има старите, за новата година ги нема. Пример во месец ноември, декември 2019 година, ќе ги има тие што се до крајот на 2018 година. Од тековната година ги нема

8. SeaMermaid

Ги има сите до крајот на 2018 година.Сега нема седници затоашто пратениците ги слават празниците.Се што ќе донесат сега,од денот кога ќе го потпише Претседателот,ќе се објави во Службен весник.Кажи поконктретно што ти треба,ќе ти помогнам.

9. dobarcovek

dobarcovek Активен член

Ти благодарам за одговориве и за одвоеното време. Искрено посакувам да си во право. Но колку што се сеќавам на ова место проверував во 2018 година, и можеја да се најдат само тие што се до 2017 година, можеби е така за да можат да земаат пари од печатените верзии и сл.

SeaMermaid likes this.
  10. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Имам една правна дилема, па доколку има некој правник на форумов, ве молам за одговор.
    Татко ми планира на сестра ми да и купи кола на старо, од физичко лице. Имајќи предвид дека според новиот закон за спречување перење пари во готово смее да се плаќа до 1.000 евра, татко ми планира од неговата трансакциска сметка на сопственикот на колата да му префрли пари на неговата трансакциска сметка. Колата ќе биде на име на сестра ми.

Дали има законски пречки татко ми да ја плати колата, а да биде на име на сестра ми?
    Дали треба некаков данок да се плати? Дали треба некаде да се пријави купопродажбата? Прв пат купуваме кола на старо, па никој појма нема каква е процедурата.
    Однапред ви благодарам за одговорите.

11. Didi666

Didi666 Активен член

Лани се закачив многу со полицијата од мојот град. Ја одзедоа бугарската кола н мојот починат татко. Ги имам сите докумемти за колата и не сакат да ми ја вратат. Де кажете ми добар адвокат што ќе се нафати против полицијата за тужба и за на Сител.

12. brzigonzales11

brzigonzales11 Активен член

па се договарате со тој што ја купувате колата на купо-продажниот договор да пишете дека колата ти ја продал за 900евра а ти му даваш на пример кеш 2000евра и решен проблем и до сега сите правеа вака нотарите секогаш пишуваат помала сума на договорот..

MIA-SK likes this.
  13. Dimiczakson

Dimiczakson Нов член

Ve molam za pomos. Jas i brat mi dobivme dva stana vo gradba od tatko mi. Tatko mi dodeka se gradese pocina a brat mi togas a i sega zivee vo Germanija. Gradbata se odolzi neocekuvano a jas i brat mi ne se podelivme koj stan ke bide negov a koj moj. Koga mu trebaa pari za biznis na brat mi jas da mu pomognam podignav kredit a toj e kokreditobaratel i mu gi dadov parite so sto edniot od stanovite go stavivme pod hipoteka. Na imotniot list na stanovite stojat dvete nasi iminja pa zatoa toj mi dade dozvola za kreditot i hipotekata. Go plakavme kako sto se dogovorivme i jas sakav da se podelime da se znae koj stan za kogo e so sto stanot so hipoteka da si bide negov. Se slozi i napravivme preddogovor za delba so sto bese vmetnat clen toj da go doplati celosno kreditot i potoa vednas da napravime glaven dogovor i da se podelime. Bankata dade soglasnost za toa. Toj plati eden del pa se premisli imal nekakvi finasiski problemi. Pomina vreme i bankata me goni mene a jas ne mozam da go isplatam kreditot (i ne sakam na nekoj nacin bidejki toj gi zede parite) . Sega doaga moment da se aktivira hipotekata. Me interesira dali so toa sto ke bidam ostetena so aktiviranjeto na hipotekata t.e. odzemanjeto na edniot stan ke mozam da zemam pogolem del od drugiot stan?

14. SeaMermaid

Мислам дека на основ на преддоговорот, тој нема право да го бара другиот стан.

Dimiczakson likes this.
  15. Dimiczakson

Dimiczakson Нов член

Blagodaram. Stanovite da se podeleni nema da se sekiram. Samo e navedeno vo preddogovorot koj stan ke bide na kogo. Toj da platese ke se podelevme. Vaka ako bankata go zeme stanot sto treba da mu pripadne na nego , a sigurno ke go zeme posto ne gledam deka ke go plati kreditot. Si ima toj vo Germanija negov imot i za ova ne se potresuva ama jas mesto cel zaradi nego da ne ostanam so pola :(

16. lasthope

lasthope Истакнат член

Дали има некој правник или некој со сличен проблем како мојот?
    Не знам како да дознаам што спаѓа под кривична пријава, дали ако возвратиш на некој што те навредувал на фб или ти создавал проблеми може да бидеш гонет, и дали ако на личност што те навредувала и рушела углед доколку и одговориш на фб може да се извлечеш дека немаш вина?

17. BlackSwan22

BlackSwan22 Истакнат член

Здраво,ми треба итно одговор.Имав случај во кој мотоциклист удри жена на патот таа имаше скршена рака и се договоривме исплативме пари како договор за да не се тужи и сега после 1 год.стигна писмо за ЈО ,ме интересира дали може да му изрече казна затвор или некоја парична казна. ИТНО :|

18. Justicija

Justicija Форумски идол

Можи парична казна за државава (за буџетот да се пуни)
    За затвор уживај нема

BlackSwan22 likes this.
  19. RosettaStone

RosettaStone Истакнат член

Парична казна заради нанаесување потешки повреди на лице загрозено од небезбедноста во сообраќајот.

BlackSwan22 likes this.
  20. BlackSwan22

BlackSwan22 Истакнат член

Ти благодарам

Justicija likes this.