Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. Poko Loko

Poko Loko Активен член

Се зачлени на:
    2 август 2020
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    62
    А тоа е посебен тестамен или

2. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Да тоа е како трета опција или уште подобро да бидете заштитени покрај договорот за доживотна издршка или договорот за дар, тестаментот може да биде и своерачен, или судски доколку не е во можност завештателот да состави своерачен тестамент. (Ова конкретно за вашиот случај)

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.447
    Допаѓања:
    12.979
    Дали доколку казната за не носење маска е неоснована(на отворено, во парк...., нема луѓе во близина) може некако судски да се оспори?

4. Ale10

Ale10 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2019
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    100
    Moze

5. Sahlene

Sahlene Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.220
    Дали е соодветно за темата да ми κаже неκој дали треба да се извади неκаκов правен доκумент за загубен индеκс бидејќи не планирам да го продолжам шκолувањето те.да се пријави за неважечκи. Студирам медицина.

6. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    99
    Во случај на изгубен документ се поведува постапка за објава на изгубен и започнување постапка за вадење на нов личен документ. Постапката се спроведува на шалтерите во управните служби на МВР. Сето тоа се разбира доколку имате намера да извадите нов документ.

На Sahlene му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Sahlene

Sahlene Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.220
    Бев κај нотаρ ме испρати во полиција. Во полицијата ми ρеκоа "тоа да си видам со фаκултететот." А, јас не планиρам и не планиρав ни пρетходно да го пρодолжам шκолувањето нема да вадам нов, со што пρоцедуρата не е потρебна.
    Исписница можам да земам и со студентсκа легитимација, таκа ми ρеκоа на студентсκи пρашања.
    Благодаρам.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.642
    Не знаев каде да го поставам прашањево. Знае ли некој дали имаше врска земање боледување па одмор или обратно? Дали има правила или забрани, да не смееш да користиш едно па друго

9. BlackSwan22

BlackSwan22 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2018
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    177
    Ve zamoluvam ako moze nekoj da mi isprate kade gi ima site zakoni bidejki se mi izleguvat nekoi stari sto do sega sigurno se izmeneti.

10. Dusica24mkd

Dusica24mkd Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2016
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    87
    здраво , дали може некој да ми објасни како може една јавна здраствена институција да исплати надоместок за одвоен живот на вработени за повеќе од 50 км од место на живеење. а друга да се повикува на закон за буџетски корисници и да не испалти надоместок на вработени само затоа што тоа таму пишува дека се исплаќа само за растојание поголемо од 100 км а се работи за ист случај, т.е за сестри кои беа распределени во 8 септември на пр. на тие од велес им е исплатен надоместок на тие од друг град не , по одлука на директорите на институциите..што во случај ако бил обезбеден престој и храна , дали во тој случај следува надоместок за одвоен живот? ајде некој заинтересиран адвокат нека ми пиш
    е во инбоџ, имам и друг правен проблем , некој што добро го познава законот за здраство и работнички права .

11. Dusica24mkd

Dusica24mkd Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2016
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    87
    смеес да користиш нема ограничување , независни се

12. Artlover

Artlover Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2017
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    34
    Имав сообраќајка на 12.07.2020 во која јас не сум виновна, тој ми доаѓа во лента и удира директно во мене.
    Е сега уште немам добиено записник ниту сум повикана од обвинителство.
    Прашањето ми е дали рокот за да поднесам приватна тужба ми истекува со наполнување 3 месеци или не.
    Или пак само ќе треба да се приклучам кон обвинението на обвинителството.
    Ви благодарам однапред.

13. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    99
    Доколку делото се квалификува како кривично дело по член 297 од КЗ - Загрозување на безбедноста во сообраќајот, кое го врши учесник во сообраќај на јавни патишта кој не се придржува кон прописите (во конкретниот случај пречекорување на полна лента), и со тоа го загрози јавниот сообраќај така што ќе го доведе во опасност животот или телото на луѓето или имот од значителен обем, па поради тоа некое лице ќе биде телесно повредено или ќе настапи значителна имотна штета, во таков случај делото се гони по службена должност од страна на јавното обвинителство. Во поведената постапка против сторителот, оштетениот ќе биде повикан да се приклучи и истиот може да предјави оштетно побарување.

На eliesaab и Artlover им се допаѓа ова.
  14. NPN

NPN Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    487
    Дали откако ќе ти препишат имот има некоја пречка за продажба, во смисла дали треба да помине некое време после преписот или не?

15. Artlover

Artlover Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2017
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    34
    Здраво пишав за сообраќајка сеуште немам добиено записник и не сум повикана од обвинителство но денес предадов документи за штетата од повреди и материјална од колат. Ми бараше оригинал документи потпишав полномошно дали е океј или не треба да почнувам ништо пред кривично.

16. Reja

Reja Активен член

Се зачлени на:
    22 јули 2020
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    58
    Здраво ако може потврда дали во прекршочна постапка може да поднесам одговор на жалба

17. Ale10

Ale10 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2019
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    100
  18. 54321

54321 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    450
    Здраво. Колку трае постапка за ликвидација на фирма и колку кошта? Дали постапката ја покренува управителот или содружниците во фирмата?

19. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    99
    Постапката започнува по донесена Одлука за ликвидација, на фирмата при што управителот без одлагање мора да поднесе електронско барање преку регистрационен агент до Централниот регистар , кое барање треба да содржи:
    – пријава за додавање на наставка на постоечкото име на фирмата „-во ликвидација“, и
    – пријава за именување на ликвидатор.

Потребни документ за пријавата заради упис на ликвидацијата се :
    - Уверение за платени даноци и придонеси од Управата за јавни приходи;
    - Тековна состојба на фирмата;
    - Бонитетна состојба.

Ликвидаторот составува биланс на состојбата според состојбата на денот на почетокот на отворањето на постапката за ликвидација (почетен биланс за отворање постапка за ликвидација) и извештај во којшто го објаснува билансот, како и извештај за работењето на друштвото во текот на годината за којашто се подготвува годишната сметка.

По добивањето на првото решение од Централниот регистар, ликвидаторот има рок од седум дена да објави оглас за ликвидација на веб страницата на Централниот регистар со кој се повикуваат доверителите да ги пријават своите побарувања. Постапката за ликвидација продолжува, доколку по истекот на рокот за пријава на побарувањата се утврди дека нема пријавени побарувања на доверителите, ликвидаторот е должен во рок од три дена да поднесе пријава за бришење на трговското друштво од трговскиот регистар.

На 54321 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. 54321

54321 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    450
    Благодарам за исцрпниот одговор :) Имам уште некои прашања... Колку кошта целата постапка и дали треба согласност од содружниците?

На pross му/ѝ се допаѓа ова.