Здраво, снаа ми една година држеше дуќан под кирија, имаше договор на нотар меѓутоа наместо на сметка се договориле на рака да им плаќа, данокот си го платила, се е тоа во ред. Но, лани 4 месеци беше затворен и се договориле да плаќа само половина од киријата,а сега после речиси цела година и бараат да доплати. Договорот е веќе раскинат, они се закануваат дека ќе ја дадат на суд. Она нема докази дека било договорено да плати само половина ама бидејќи е на рака ни они немаат никаков доказ. Што може да направи? Ако може некој совет
Добар ден на сите! Овие денови си славиме 10 годишнина како не ограбија, си влезе циган поштено дома во куќа и си украде над 6000 евра (спремни ни беа за купување) од фиока, се испреврте и си ги најде Си дојде полиција по отпечатоци го најдоа кој е, на суд покана до моите родители и се пресуди дека треба да ги врати, нормално. НОООО, нема ништо на негово име исто така нормално и сега парите до ден денешен не се вратени, а тој си купил тренерки и ги продава на пазарот во Шутка тера бизниси. Што може да се направи? Каде да бараме чаре? Дали испаѓа дека си дојде си ги зема и си живее, а ние се оболевме? Ве молам кажете ми дека има некој правен начин, да го тужиме ние со приватна тужба знам дека не бива и мислам дека е веќе доцна, моите се откажаа од се, ама јас би сакала да пробам било што да направам. п.с. Човекот што не ограби е ЦИГАН. Ром не би го направил тоа.
Освен да поведете извршна постапка врз основа на пресудата (доколку имате пресуда со која е задолжен да ви врати парите, и гледајте да не се поминати повеќе од 10 години од извршността на пресудата) ако немате таква пресуда сега веќе ви е застарено да тужите за надомест на штета, само ќе се изложите на дополнителни и непотребни трошоци.
Zdravo na site. Imam eden kompleksen slucaj i mi treba sovet. Roditelite se razdelija pred 10 godini, se razvedoa. celokupniot imot steknat vo brak mi go poklonija a zadrzaa pravo na plodouzivanje. Ziveam so majka mi. tatko mi zivee vo vonbracna zaednica so druga zena. Vo imotot sto mi poklonija vleguva stan i kuka-vikendicka. tatko mi podnese tuzba po 2 godini da go rusi dogovorot za poklon, ne uspea. nVo stanot nema vlezeno otkako ima izlezeno. No vo vikendickata laze deka povremeno sedi, nosi drugi zeni i so imoten list ja ima smeneto adresata. Kukata mi ja ima pokloneto majka mi a toj dade soglasnost. Konstantno mu vikame policija zatoa sto znae otprilika koga ke odime i namerno vika masko drustvo. So policija gi brkame zatoa sto od drugo mesto doagja nenajaven pie ja rasfrluva kukata itn. Dali moze posle 15 godini da uvtrduva pravo na sopstvenost? jas gi plakam smetkite za struja. On ima stan koj sto e divogradba izdaden e pod kirija sedi so zenata pod kirija a koga odime nie znae i odi na vikendica. Go gonev krivicno bravata mi ja krsese za da vleze ne uspeav fati vrski kaj sudijata. nemam mir a znam deka celta mu e da ja zeme kukata.
Ве молам би сакала совет за следното: Вујко ми сака да и подари 1/3 од 1 хектар земјиште на мајка ми? Како оди постапката?
Дали имаш имотен лист од куќата? Ако не мислам дека со договорот з поклон може да се смени на твое име и после тоа забрана за пристап на имот за татко ти. Договорот за поклон е валиден документ и ќе завршиш работа. Ако повторно ви прави проблеми, пак кривична белки нема да фаќа врски со сите судии.
Вујко ти и мајка ти со имотен лист нов и лични карти ќе одат кај адвокат да им состави договор за поклон. Потоа го носат договорот во општината каде што припаѓа предметниот имот за проценка за данок, ова доколку мајка ти е втор наследен ред т.е ако вујко ти има деца и сопруга, тогаш се плаќа околу 4 проценти данок. Најчесто неколку дена им треба,ама зависи од општината и од вработените. Одкако ќе се уплати данокот, се оди на нотар да се солемнизира договорот, и има опција нотарот прво да го смени правото на сопственост во катастар, или мајката сама да си носи во катастар да го впишат на нејзино име. Доколу сакаат да бидат означени точни кооридинати граници и мери на таа 1/3 најпрво пред се треба елаборат од геодет каде тој ке ја опише таа 1/3 со точни граници и мери.
Ве молам за помош тие што знаете Ако имам долг на извршител , а притоа сум невработена и немам никаков прилив на средства на мојата сметка,дали кога ќе се вработам односно кога ќе ме пријават и сметката ќе ми биде блокирана тоа знам, дали ќе биде фирмата известена за тоа од страна на извршителот?или тоа е само меѓу мене и извршителот, дали е можно да ја блокираат сметката на фирмата заради мој долг бидејќи и тоа го прочитав погоре...
Smetkata na firmata nema da ja blokiraat ama od tvojot priliv na pari-plata izvrsitelot ke povlekuva po 1/3 dodeka ne se podmiri dolgot.
Заради ваш долг не може да ја блокираат сметката на работодавачот, но ако работодавачот не постапува по налогот за извршување кој ќе му го достави извршителот за да 1/5 од плата (порано беше 1/3) да исплаќа на сметка на извршителот тогаш извршителот ќе го блокира, инаку лично треба да го известите извршителот дека сте вработена, затоа што извршителот не може да знае однапред дека сте се вработиле за да не ви повлече цела плата, тоест ако не го известите извршителот тогаш банката сите приливи од ваша сметка ќе ги пренесе на сметка на извршителот, ако го известите извршителот сметката ќе ви биде одблокирана и понатаму работодавачот ќе треба дел од вашата плата ќе ја пренесува на сметка на извршителот до целосна отплата на долгот. Ако те интересира нешто поконкретно пиши ми во порака.
Дали може да го известам извршителот и самата да плаќам третина од плата без да го мешам работодавецот
Ne. Izvrsitelot nema obvrska niti pak pravo da izvestuva firma vo koja sto rabotis deka ti imas dolg kon nego koj sto toj treba da go procesuira. No, prviot mesec koga platata ke ti legne na smetka ke pocne isplatata za dolgot koj sto vi stoi kaj izvrsitelot. A rabotodavecot regularno ke ti isplaka plata sekoj mesec, vrz osnova na dogovorot za vrabotuvanje.
Zdravo. Ako moze nekoj da mi objasni dali sopstvenicite na stanovi vo stanbena zgrada koi ne se organizirani kako zaednica na stanari tuku imaat opredeleno upravitel koj e ovlasten da gi zastapuva, imaat svojstvo na pravno lice ili ne vo parnicna postapka? I dali upravitelot moze da podnese tuzba protiv evn i da gi zastapuva pred sudot kako zakonski zastapnik ako toa e opredeleno vo dogovorot za upravuvanje? Vi blagodaram
kako sto navedovte upravitelot e ovlasten da ve zastapuva vo procesna postapka protiv evn, bi trebalo i dogovorot da se razgleda koj sto go imate potpisano no vie nemate svojstvo na pravno lice kako sopstvenici na stanovite vo stanbena zgrada. Vo odnos na obvrskite, ovlastuvanjata na upravitelot na stanbena zgrada procitajte vo obrazloezenieto: Управителот ги има следниве права и обврски: 1) ги извршува одлуките на сопствениците на посебните делови; 2) се грижи за редовно одржување и функционирање на заедничките делови; 3) ги застапува сопствениците на посебните делови во работите на управување и во име на одделни сопственици поднесува тужба за ослободување од обврската за плаќање, односно тужба за задолжување за плаќање на трошоците и издатоците на сопственикот на посебниот дел; 4) ги застапува сопствениците на посебните делови пред управните органи во работите на издавање на дозволи и согласности и во постапките за упис на недвижностите и други управни постапки, во врска со станбената зграда и земјиштето, како и за други работи поврзани со управувањето; 5) подготвува план за одржување на станбената зграда, план со динамика за спроведување на овој план и се грижи за спроведување на планот; 6) подготвува пресметка на трошоците на управување на станбената зграда и ги распоредува трошоците меѓу сопствениците на посебните делови; 7) ги прима уплатите на сопствениците на посебни делови врз основа на месечна пресметка и ги плаќа обврските од договорите склучени со трети лица; ги информира сопствениците на посебните делови за својата работа и им доставува месечни и годишни пресметки; 9) изготвува годишен извештај за управување со објектот; 10) во согласност со одредбите од овој закон стопанисува со резервниот фонд; 11) врши набројување и нумерирање на становите и го пријавува уписот на податоците во органот што ги води јавните книги на недвижностите и 12) треба да ги познава стандардите и нормативите за пристапност на лица со хендикеп во станбениот објект.
Да може да се договориш така со извршителот да направиш, но пази едно доколку ете се случи да те блокира и некој друг извршител за друг долг доколу сега или во иднина го имаш и пушти налог кај твојот работодавец за една 1/5 или 1/3 од плата во тој случај ќе бидат на сила двете решенија за извршување и нема да платиш кај еден туку кај 2 извршители истовремо што може да се случи наместо 1/3 третина да се вршиш наплата на 2/3 од плата. Затоа најдобро е решението за извршување да отиде кај работодавецот и тој да прфрла 1/5 од средствата кај извршителот ако си до просечна плата или 1/3 доколу платата е повисока од просечната.