сакаме да ја ставиме во неактивност после октомври месец поради тоа што зимата неможме да ја работиме ради ситуацијата со короната а имаме трошоци за неа …И летоска да ја активираме повторно и потоа можеби септември повторно во мирување незнам само дали би ни исплаќало така …
Може да се изведе ова но сето оди преку сметководителот кој ви води сметководство затоа што тој после кога ќе праќа годишна сметка ќе треба да наведе дали фирмата е активна или не, тоест претходно ги известува од Централен за да се евидентира статусот на фирмата од активен во неактивен, во секое време со известување може да ја активирате фирмата, за ова прашање најдобро разговарајте со вашиот сметководител.
Ќе може ли некој да ми даде совет каде треба да пратам приговор против одлука за вработување? Сметам дека кандидатот кој што е изберен нема доволно квалификации колку што имам јас?
Zdr.ako moze edno prasanje.mi dojde izvršno resenie na iznos od 62000.00 denari.jas sum vtor žirant. Liceto koe gi podigna parite isto dobi resenie na 62000.00 iato i vtoriot žirant na istiot iznos Dali jas sam ke platam 62000 izvrsno.ili izvrsitelot ke ja deli sumata na trojca Blagodaram
Извршителот прво ќе проба да наплати од главниот должник ако биде тоа без успех, тогаш ќе наплати солидарно од жирантите.
Me interesira dali gi deli tie 62000den na trocata.ili moze i od eden da se naplati.izvrsno ima kon site trojca.sumata e ista kaj site
На која сметка има пари од таа ќе повлекува. Долгот е толку 62.000, а плаќањето ќе биде од тој што има редовни примања на сметка. Може да се случи и само од еден да се наплатат сите ако другите немаат никаков прилив на сметка.
Ако главниот должник нема пари тогаш солидарно ќе проба од првиот и вториот жирант, ако првиот жирант нема пари тогаш ќе проба да го наплати целиот износ од вториот жирант. Сепак ќе можеш се што си платил да го бараш во вид на регрес од главниот должник и/или првиот жирант во рамки на неговата обврска.
Се бројат ли сабота и недела како рок за доставување жалба/приговор ...?! Овој мојов доби казна затоа што господинот заборави да си ја обнови возачката ја плативме во рок од 7 дена (пократко од 7) и сега после некој месец стигнало писмо некое дека ќе повеле прекршочка поради неплаќање .. и имал 3 дена да се изјасни.. дописот да се доставел во велес (каде што беше казнет) ... Ова чудово стигнало денес попладне..денес мислам не се брои.. петок сабота и недела се 3 дена?! Ова го учев на времето ама ништо не памтам
Se brojat. Ali ako posledniot den od rokot se pagja vo neraboten den (nedela, praznik), togas rokot istekuva prviot nareden raboren den. znaci ako rokot zavrsuva vo nedela, imas pravo da podneses zalba najdocna do ponedelnik.
здраво ми треба совет од правник или некој судија ако има во темава да ми пише ЛП нешто во врска со приватна тужба
Здраво Сакам да прашам во врска со брзите кредити. Во случај на смрт на корисникот на кредитот дали некој го наследува долгот од брз кредит како на пр брачен партнер или деца?
Согласно законот за Сопственост и други стварни права наследникот одговара за долговите на оставителот САМО ВО ВИСИНА НА НАСЛЕДЕНИОТ ИМОТ, а наследникот кој што се откажал од наследство НЕ одговара за долговите на оставителот. Ако ти треба некој дополнителен совет или појаснување слободно пиши ми во приватна порака.
На 13 јули му кажав на шефот дека давам отказ и дека ќе работам уште 15 дена колку отказниот рок. Е сега мене ме следува летен одмор. Имав поднесено барање за одмор во август, решение за одморот немам уште потпишано дека ми е одобрен одморот во август на тој термин. Сега не сакаат ниту да ми го дадат одморот во отказниот рок, ниту да ми го платат одморот. Дали имам право да си останам дома на одмор за време на отказниот рок а газдата да не смее да ме одјави?