Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. BarbaraMorii

BarbaraMorii Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    1.652
    сакаме да ја ставиме во неактивност после октомври месец поради тоа што зимата неможме да ја работиме ради ситуацијата со короната а имаме трошоци за неа …И летоска да ја активираме повторно и потоа можеби септември повторно во мирување незнам само дали би ни исплаќало така …

На Forca му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Може да се изведе ова но сето оди преку сметководителот кој ви води сметководство затоа што тој после кога ќе праќа годишна сметка ќе треба да наведе дали фирмата е активна или не, тоест претходно ги известува од Централен за да се евидентира статусот на фирмата од активен во неактивен, во секое време со известување може да ја активирате фирмата, за ова прашање најдобро разговарајте со вашиот сметководител.

3. BarbaraMorii

BarbaraMorii Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    1.652
    Аха јасно фала ти за советот :)

На Forca му/ѝ се допаѓа ова.
  4. mar3q

mar3q Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2014
    Пораки:
    592
    Допаѓања:
    474
    Ќе може ли некој да ми даде совет каде треба да пратам приговор против одлука за вработување? Сметам дека кандидатот кој што е изберен нема доволно квалификации колку што имам јас?

5. Stefi54321

Stefi54321 Активен член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    2
    Zdr.ako moze edno prasanje.mi dojde izvršno resenie na iznos od 62000.00 denari.jas sum vtor žirant. Liceto koe gi podigna parite isto dobi resenie na 62000.00 iato i vtoriot žirant na istiot iznos
    Dali jas sam ke platam 62000 izvrsno.ili izvrsitelot ke ja deli sumata na trojca
    Blagodaram

6. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Извршителот прво ќе проба да наплати од главниот должник ако биде тоа без успех, тогаш ќе наплати солидарно од жирантите.

7. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    До работодавач.
    Ако те интеррсира нешто конкретно пиши ми порака.

8. Stefi54321

Stefi54321 Активен член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    2
    Me interesira dali gi deli tie 62000den na trocata.ili moze i od eden da se naplati.izvrsno ima kon site trojca.sumata e ista kaj site

9. Stefi54321

Stefi54321 Активен член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    2
    Blagodaram Forca
    Se nadevam deka vtoeiot zirant nema da ja plati seta suma vo iznos od 62000den

10. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.841
    Допаѓања:
    5.588
    На која сметка има пари од таа ќе повлекува. Долгот е толку 62.000, а плаќањето ќе биде од тој што има редовни примања на сметка. Може да се случи и само од еден да се наплатат сите ако другите немаат никаков прилив на сметка.

11. Stefi54321

Stefi54321 Активен член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    2
    Blagodaram.neka mi e nazdravje.has ke plakam set iznos

12. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Ако главниот должник нема пари тогаш солидарно ќе проба од првиот и вториот жирант, ако првиот жирант нема пари тогаш ќе проба да го наплати целиот износ од вториот жирант.
    Сепак ќе можеш се што си платил да го бараш во вид на регрес од главниот должник и/или првиот жирант во рамки на неговата обврска.

13. BrainDamage

BrainDamage Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    198
    Ми треба помош од правник,ако може во приватна порака фала.

14. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    1.338
    Итно ми треба совет од правник?

15. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.768
    Допаѓања:
    173.066
    Се бројат ли сабота и недела како рок за доставување жалба/приговор ...?!

Овој мојов доби казна затоа што господинот заборави да си ја обнови возачката|( ја плативме во рок од 7 дена (пократко од 7) и сега после некој месец стигнало писмо некое дека ќе повеле прекршочка поради неплаќање .. и имал 3 дена да се изјасни.. дописот да се доставел во велес (каде што беше казнет) ...
    Ова чудово стигнало денес попладне..денес мислам не се брои.. петок сабота и недела се 3 дена?!
    Ова го учев на времето ама ништо не памтам:tmi:

16. Ale10

Ale10 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2019
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    100
    Se brojat. Ali ako posledniot den od rokot se pagja vo neraboten den (nedela, praznik), togas rokot istekuva prviot nareden raboren den. znaci ako rokot zavrsuva vo nedela, imas pravo da podneses zalba najdocna do ponedelnik.

На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  17. plava.90

plava.90 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2011
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    555
    здраво ми треба совет од правник или некој судија ако има во темава да ми пише ЛП нешто во врска со приватна тужба

18. Olivera76

Olivera76 Активен член

Се зачлени на:
    16 јули 2021
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Здраво
    Сакам да прашам во врска со брзите кредити. Во случај на смрт на корисникот на кредитот дали некој го наследува долгот од брз кредит како на пр брачен партнер или деца?

19. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.741
    Согласно законот за Сопственост и други стварни права наследникот одговара за долговите на оставителот САМО ВО ВИСИНА НА НАСЛЕДЕНИОТ ИМОТ, а наследникот кој што се откажал од наследство НЕ одговара за долговите на оставителот.
    Ако ти треба некој дополнителен совет или појаснување слободно пиши ми во приватна порака.

20. realGirl

realGirl Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2014
    Пораки:
    1.411
    Допаѓања:
    6.698
    На 13 јули му кажав на шефот дека давам отказ и дека ќе работам уште 15 дена колку отказниот рок. Е сега мене ме следува летен одмор. Имав поднесено барање за одмор во август, решение за одморот немам уште потпишано дека ми е одобрен одморот во август на тој термин. Сега не сакаат ниту да ми го дадат одморот во отказниот рок, ниту да ми го платат одморот. Дали имам право да си останам дома на одмор за време на отказниот рок а газдата да не смее да ме одјави?