Правни проблеми

Discussion in 'Правни совети' started by babyketi, Feb 7, 2010.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се редактирав погоре, истото го пишав. Нели треба пак шепа да ми стават?

2. Idedemja

Idedemja Популарен член

Епа и јас затоа те прашав зошто одма пајак и мене ми е логично канџа да стават пак, а најлогично ми е да дигнат телефон колега количево ова и ова што е работава со него, мислам контактираат меѓу себе. Како и да е трк во општина објасни се дури и со раководителот ако треба се надевам во твоја полза ќе е решено.

Jana06 likes this.
  3. violetblue

violetblue Популарен член

Епа не знам каков им е таму редот, јас во Карпош бев, валјда потоа се поминале оние со пајакот или некој ги викнал.

Jana06 likes this.
  4. violetblue

violetblue Популарен член

Ее сигурно ќе се јави на колега нема што, тие само чекаат да казнат.

Idedemja likes this.
  5. Idedemja

Idedemja Популарен член

Ама зборат меѓу себе знаат, е сега ако сакаат да не казнат, ако сакаат да во право си одвај чекаат.

violetblue likes this.
  6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Зошто во општина? Јас мислев позади Бисер во паркинзи да одам.

7. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се надоврзав на овој дел само за општина Аеродром, како и да е објсани и кај едниве и кај другиве ти пишав мене ми нема логика пајак одма, а и по платено и кога ти рекле до кога може да си паркирана таму не ми е логично да ти наплаќаат за било што пак. Може дека не виделе фискална ти пишаа погоре па така постапиле ама кога си платила веќе за услуга што е поентата да ти ја преплатат пак и уште пајак? Ми личи на недоразбирање, ама прашај си секако ништо не губиш.

Jana06 likes this.
  8. Divergentt

Divergentt Истакнат член

Здраво на сите
    Нашата ситуација е малце покомлоцирана, ќе се потрудам да објаснам колку може појасно.
    Имено, се работи за имотно правен спор меѓу таткоми, бабами ( неговата мајка) и двете сестри на таткоми.
    Од како почима дедоми она што треба да се подели со оставина е куќата во која мометално живеат мајками и таткоми, куќата во село каде години наназад живеа дедоми и бабами и по некоја нива
    Да не навлегувам во детали што како било, знаеме дека куќата во град каде живеат моите сакаат и таа да ја делат на 4 делово ( таткоми, бабата и двете сеатри )
    Немаме никаков проблем да се подели останатиот имот ма сите наследници но нели не е малце фер и совесно да се дели куќата каде ние сме живееле цел живот, се реновирало , одржувало, плаќало сметки, комуналии , и на сестрите од таткоми ?
    Сакам да прашам дали знаете во ваква ситуацика кои се нашите права, можносто барем тоа да го добиеме ние ?
    Да напоменам скоро е невозможно е компромис па ќе мора све судско да се истера.
    Извинете на долгиот пост.

9. Dentina

Dentina Форумски идол

О господе. И сестрите на татко ти се деца на баба ти и дедо ти. А сметки дека сте плаќале во куќата, па и под кирија да живеевте ќе плаќавте сметки.
    Судот не работи со фер и нефер туку со документи и докази, ако имаат твоите доказ за вложувања нека си приложат..
    Демек татко ти нема проблем останатиот имот да се дели на СИТЕ, а куќата ЗА НЕГО... сите сте лакоми задници...сори на дигресија. :D
    П.с. сега правиме оставинска за мајка ми и ама апсолутно се е по пола. Освен одредена сума која мајка ми рекла дека е за 3тр внуки. Е сега брат ми има 2 деца и јас да скокнам и да бидам лаком г'з за да биде "фер" и тоа на пола (facepalm)

tina2018 and violetblue like this.
  10. SeaMermaid

SeaMermaid Популарен член

Законски им припаѓа на сите четворица. Единствено ако другите се откажат од куќата или да им го исплатите нивниот дел (по 1/4 за секој од вкупната вредност на куќата).

tina2018 likes this.
  11. LittleLilit

LittleLilit Истакнат член

Дали можам да бидам пријавена како вработена на две места? Доколку да, дали треба да барам дозвола од првичната фирма во која сум вработена за да можам да се пријавам и во друга?

12. Fantasy33

Fantasy33 Популарен член

Да и да.
    Може да работиш со неполно работно време во две фирми и така да го пополниш полното работно време од 40 часа неделно.
    Или пак да работиш со полно работно време во една фирма и притоа да побараш работа со неполно работно време во друга, но тоа не смее да изнесува повеќе од 10 часа неделно. Во овој случај треба да побараш согласност од работодавачот каде што си вработена на полно работно време.

cresa-jagoda and tina2018 like this.
  13. Watermellon

Watermellon Активен член

Другарка размислува за развод, ама нема услови за живеење сама. Куќата во која живее со маж и не е на негово име, имаат спрат но не му е препишан. Во брак се три години и има вложувано во куќата. Дали ја следува нешто?

14. pross

pross Истакнат член

Не може да претендира на право на сопственост, туку евентуално само на право на надоместок на издатоците што ги направила и тоа според правилата на облигационото право. Според законот, доградба или надградба може да се врши само врз основа на детален урбанистички план и урбанистички проект, а вакво право има исклучиво сопственикот односно сосопствениците на постојната зграда кои ex-lege стекнуваат право на сопственост и врз доградбата, односно надградбата. Трети лица кои не се сопственици според законот можат да изградат доградба или надградба само во случај кога сопственикот односно сосопствениците изречно му го отстапат тоа право, за што е потребно да се плати соодветен надомест за правото за градење врз туѓо земјиште. За разлика пак од доградбата или надградбата, во случај на адаптација со пренамена на зградата односно просторијата во нечија корист, лицето кое учествувало во адаптацијата има само облигационо побарување наспроти сопственикот, но не и право на сопственост над адаптираниот простор.

tina2018 and Watermellon like this.
  15. Dreamsdocometrue

Dreamsdocometrue Истакнат член

Адвокат специјализиран и што работи меѓународна материја?

16. E.s.p.e.r.a.n.s.a

E.s.p.e.r.a.n.s.a Истакнат член

Имам едно прашање до некој што е подобро информиран.Вака мајка ми порачала преку страна на фб облека,и по карго ја добила но нанесто М добила Л големина,и нормално побарала замена за М големина,и испратиле пратка а таа за замена им ги вратила тие со Л големина,кога ја отворила пратката што ја добила како замена имало нешто сосем десетто во неа.Сега прашање ми е може ли да пријавиме и ако пријавиме дали законски може да се тужи или неможе?Облеката е во вредност од 3000 денари .Ве молам за правен совет.

17. Mikha4

Mikha4 Популарен член

А сега одбиваат да ви ги заменат пак? Може е по грешка пратена и треба да си сносат трошоци за достава за замената.
    Инаку, може во комисија за заштита на потрошувачите да пријавите ако не ви ги враќаат парите или одбиваат да ви пратат тоа што сте го порачале, или во Ујп за работење со нерегистрирана дејност ако не работат преку фирма туку на црно, секако и фискална сметка ако не сте добиле, може и за тоа да ги пријавите.

Пробајте со нив да средите прво, макар и со закани, тужба ќе ве чини три пати повеќе од самата роба.

Last edited: Sep 2, 2021
    E.s.p.e.r.a.n.s.a likes this.
  18. NPN

NPN Истакнат член

Не знам дали е за тука ама ќе прашам. Се работи за нова зграда. Во договор и имотен, улицата е бб, а на евн сметките има број. Како да сменам и во имотен? Затоа што зградата сепак има број.

19. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Не ти менува тоа ништо, не се замарај со глупости и одење по катастри или којзнае каде.

20. E.s.p.e.r.a.n.s.a

E.s.p.e.r.a.n.s.a Истакнат член

@Mikha4
    Веќе три дена пробуваме со се и сешто,ни викаат ти ова си го порача еве ти ја замената,оди пријави не како ќе докажеш дека тие си ги добила кога ние немаме таква роба и неможеме да ви ја пратиме.А облеката е сосема нешто десетто ни на стеаната го немаат иначе се регистрирана фирма,а фискална сметка не добив односно скоро никој од бутициве онлајн не праќаат фискална.Иначе не блокира на фб па повеќе неможеме ништо да им пишеме,бројот телефонски им е исклучен звониме ама џабе.Бевме и во базата на каргото ни викаат ние не сме во пратката внатре да знаеме што имаат,ни пак како сте се договориле,нема како да ви помогнеме.