Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. flowergarden

flowergarden Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    419
    Ве молам за информација за данок за закуп на имот. Дали данокот за сите е 10% или тоа го одредува УЈП?

2. Ale10

Ale10 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2019
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    100
    15%.

На flowergarden му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Dreamsdocometrue

Dreamsdocometrue Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2021
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    257
    Дечки,

дали можам наместо од катастар да извадам имотен лист од нотарска канцеларија или тоа може само доколку има постапка некаква пред нотар?

Фала Ви

4. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Можеш, јас само од нотар вадам.

На Dreamsdocometrue му/ѝ се допаѓа ова.
  5. flowergarden

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    419
    Да, може. Баш деновиве вадев. Ппбрза варијанта ти е, а мислам дека исто се плаќа.

На Dreamsdocometrue му/ѝ се допаѓа ова.
  6. peperutkaa

peperutkaa Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    943
    Допаѓања:
    619
    Девојки, дали некоја во скоро време префрлала имот од жив родител на дете? Подарок на имот на наследник од прв ред. Ме интересира колкави се трошоците кај адвокат и кај нотар. Дали има бркаде тарифник и на кој начин се пресметуваат наградите на адвокатот и нотарот?

7. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    98
    Врз основа на Нотарската тарифа (Службен весник на РМ бр. 226 од 30.12.2016 година) - линк: https://www.pravda.gov.mk/Upload/Documents/Notarska tarifa Sl.v.br.226.16.pdf

8. NPN

NPN Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    487
    Одма го даваат на шалтер во катастар, 180 ден е.

9. Domitia

Domitia Активен член

Се зачлени на:
    6 септември 2021
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    6
    Здраво девојки,

Дали некоја знае како оди процесот на поднесување забрана за приближување? Не се работи за физичко насилство во семејството, туку константно психичко насилство од поранешен партнер кое се плашам дека води и до физичко насилство.

Фала ви.

10. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Не е некој процес, оди и пријави во МВР.

На Domitia му/ѝ се допаѓа ова.
  11. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    98
    Со поднесување предлог до судот за изрекување привремена мерка на заштита - забрана да се приближува на растојание помало од 100 метри до живеалиштето, училиштето, работното место или определено место кое редовно го посетува жртвата; (член 58 став 1 т.3 од Законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејно насилство).
    Жртвата може да поднесе предлог за изрекување на привремена мерка за заштита до надлежниот суд непосредно или преку центарот за социјална работа на нејзино барање.

На Domitia му/ѝ се допаѓа ова.
  12. converse.brown

converse.brown Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2013
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    103
    Здраво девојки,
    Би сакала да ве прашам дали знаете колку би платиле на нотар за татко ми да ми препише стан. Станот се наоѓа во к. вода и е околу 50кв. Доколку имате вакво инфо ве молам да ми пишете. Ви благодарам

13. Anya321

Anya321 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2021
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    104
    Podnesov elektronski za izvod na vencani pred 10dena, mi treba itno i dobiv odgovor deka seuste ne e odobren od PO Skopje... nekolku pati imam podneseno i sekogas mi bil gotov za den dva.. ste imale li slicno iskustvo il nekoj kontakt ?

14. Кита

Кита Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    55
    Незнам дали е прашањето за овде.Вака сакаме да попуштиме дел од кукја околу 2 ипол метра.Е сега имаме комшии и со тоа попуштање ке бидеме околу 1 метро одалечени од зидот шо граничиме со нив.Е сега незнам каде треба да се обратиме за да прашаме дали може и какви документи треба да се однесат?

15. flowergarden

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    419
    Мене на нотар ми наплатија 200 ден, што ми е поисплатливо.

16. Losha_devojka_

Losha_devojka_ Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2021
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    64
    Zdravo na site , me interesira sto da storam za eden sto cuva intimni fotografii od moeto telo, no sepak se pomalku pristojni, mu rekov da gi izbrise rece, mozebi kje mu pritrebale, mu vikam ke go prijavam vika slobodno...A inace tipot vrz mene povekje pati vrshese nasilstva, sakase i da imame odnosi so sila prviot pat koga bev kaj nego, zbesnuva vednas koga ne mu se dava toa sto saka i saka da bide po negovo, omalovaziva, me zakluci togas ne mi davase da si odam od kaj nego doma.. red dr raboti, pri toa me lazese deka e 18 a e samo 17godinu, sama sum.vo ova i mi e teskoo sto da napravam najdobro, falaa odnapred :)))) Se izvinuvam ako na nekoj sum mu dosadna so temava samo si ja baram pravdata

На Boyanna му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Кажи го на неговите да поведат сметка за неговото однесување штом е уште малолетен.
    Или обавезно пријави во полиција ако те присилил на интимен однос и ако извршил физичко насилство врз тебе, со оглед дека е 17 години по македонското законодавство иако се уште е формално малолетен, има веќе стекнато деликтна способност и одговара за своите постапки.
    Не можам да знам колку е сериозна работата, и не знам колку години имаш претпоставувам дека си полнолетна штом велиш дека те лажел тој за неговите години, затоа што тој формално може да ти направи проблем да ја изврти работата, ти ако си полнолетна а тој се уште малолетен...
    Затоа разговарај со неговите доколку е возможно, ако е ептен сериозна работава веднаш пријави во полиција.

На Losha_devojka_ му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Domitia

Domitia Активен член

Се зачлени на:
    6 септември 2021
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    6
    Се согласувам со коментарот од погоре, само имам да додадам нешто. Никогаш, ама апсолутно никогаш немој да се извинуваш кога се работи за вакво нешто.

На Losha_devojka_ му/ѝ се допаѓа ова.
  19. doll.a

doll.a Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.524
    Допаѓања:
    4.079
    Ќе ве молам за помош.
    Како е можно се купува стан идат првин купувачот и продавачот на адвокат , адвокатот вика потпишано е може да ги префрлите парите ( не е платен данок, нема побарано сметки платени од евн и вода) .
    Купувачот ги префрла парите потоа се плаќа данок во Град Скопје потоа продавачот си должел пари за вода и тоа убави 50.000 мкд кои после тегнење ги платил. Отидено е на нотар не е побаран пак доказ за сметки . Евн не биле платени 2 сметки и за да не ги исклучат купувачот ги платил и се молат со продавачот за тие пари.
    Ако може објаснување како е можно да не се побара пред да се пуштат парите за станот доказ дека се платени сметките и дали за ова адвокатот може да одговара или нотарот?
    Станува збор за блиска особа

Последна измена: 13 октомври 2021
  20. truffles

truffles Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2017
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    495
    Taka e. Zatoa treba da si barate asalen advokat koj ke vi ukaze za neplateni smetki.

На doll.a му/ѝ се допаѓа ова.