zdravo,treba da napisam aneks dogovor kade sto vo osnovniot dogovor treba da se izbrise eden clen..t.e clen 4..kako da go napisam aneks dogovorot? ..aj malku pomos...se treba da bide isto osven toj clen da go nema ili nekako drugacije?fala
Па нешто вака би требало да изгледа (ова ако е договор за дар, ама ти ќе си промениш во зависност од тоа за каков договор се работи) АНЕКС НА ДОГОВОР ЗА ПОДАРОК НА НЕДВИЖЕН ИМОТ Заверен под ОДУ бр.65/20110 год. од 15.11.2010 год. Основниот Договор е склучен на ден 15.11.2010година помеѓу : 1.Име и презиме, од кое место, со адреса на живеење на ул.__________,со лк. бр ______. и ЕМБГ______ , издадена од _______, како дародавач и 2. Име и презиме, од кое место, со адреса на живеење на ул.___________,со лк. бр. _________ и ЕМБГ ______________ издадена од ____________, како даропримач. Анексот на Договорот е склучен на ден 08.12.2010 година помеѓу истите страни. На првата страна од договорот се брише членот 4, а во останатиот дел договорот останува ист т.е непроменет. Анексот е составен дел на Договорот и е составен во ист број на примероци како и Договорот. ДАРОДАВАЧ ДАРОПРИМАЧ ____________ _____________
majka mi saka da ni ja ostavi kukata poklon podarok na mene i brat mi..e sega ako dogovorot go pravime na notar ke ne cini okolu 11000 den..a ako sami go sostavime okolu 6000 ke bide zaverkata..ima li nekoj pravnik terk na dogovor da ni kaze kako da go napravime? odnapred vi blagodaram [mod-kirilica:1o745xzh][/mod-kirilica:1o745xzh]
Zdravo, Mi treba golema pomos ( sovet ),,bidejki sum imal kako licno taka i indirektno gorko iskustvo od ednata strana na familijata okolu raspredelba na imot, ostavinska postapka, testamenti itn itn,,zatoa ke ve zamolam za pomos. Se raboti za sledniov slucaj : Od stranata na majka mi - se dve sestri i eden brat, znaci majka mi tetka mi i vujko mi. Vujko mi pred poveke godini (20god) se razvede od svojata sopruga. Inaku imaat edno dete. Golem del od ovie pominati godini voopsto ne razgovara so svoeto dete i ne ziveat zaedno i nemaat kontakt nikakov. Site ovie pominati godini redovno e plakano alimentacija i nema nikakov spor vo toj pogled. Pred odreden period mojot vujko samostojno po svoja zelba saka da ni go prepise stanot vo koj zivee koj sto e na negovo ime na nas decata od sestrive ,normalno so toa sto ke ima dogovor za da go gledame bidejki e sam, zatoa sto ne saka da padne imotot(stanot ) vo racete na negovoto dete od razvedeniot brak bidejki site tie godini nemale nikakov kontakt i toa mu e eden vid negova posledna zelba. E sega me interesira na koj nacin treba seto ova da se napravi za da bide regularno, za da ne se sluci negovoto dete kako prvo koleno da bara potoa del od stanot ili celiot stan bidejki kako sto citav od site ovie postovi a i kako sto imam malku iskustvo so ovie raboti kako sto napomenav na pocetokot negovoto dete se naoga vo prv red kako naslednik. Znaci me interesira koj praven format treba da se odbere , spored mene treba da se napravi kupoprodazen dogovor , i dogovor za doizdrska a se nadevam tocno ke me upatite sto kako treba,,dali moze imotot da glasi dokolku se soglasat site deca od dvete sestri na site podednakvo i dali moze voopsto imotot na primer vo imotniot list da ima poveke sopstvenici ??, Znaci ve molam za sovet sto ,kako ,treba seto toa da se izvede,,se so cel rabotata da bide 100% zavrsena i potoa deteto od razvedeniot brak da nema pravo na imotot ,bidejki kako sto napomenav toa e kako eden vid amanet koj sto saka da go ostavi vujkoto bidejki e krajno revoltiran od site ovie godini ,,problemi itn,itn pozdrav i Blagodaram. [mod-kirilica:3e0hzsei][/mod-kirilica:3e0hzsei]
Според моите познавања - најдобар начин за да го добиете станот е да потпишете Договор на доживотна издршка. При ваков случај, имотот што е опфатен со договорот не влегува во оставинска маса при наследувањето, па така иако детето е во прв наследен ред - нема да може да го добие.
Здраво на сите правници и адвокати на форумот! Едно прашање: се разведувам од сопругата (во постапка) и таа не сака да го напушти домот, а се чини нема да сака да го напушти и после разводот. Домот е дивоградба која постоеше и пред нашиот брак и во која живеел мојот дедо, па татко ми па сега јас. За истото татко ми има и документи (татко ми плаќа данок од 70и некоја година на свое име, сите сметки се водат на татко ми, дедо ми и баба ми имаа лични карти на оваа адреса, па после мајка ми и татко ми). Во тек е легализација на објектот. Јас а ниту таа немаме лични карти на оваа адреса. До скоро ние ги плаќавме сите сметки, но сега престанавме и затоа сега татко ми сака да се всели во куќата и да не избрка нас бидејќи не плаќаме сметки. Дали е тоа можно и што се може тој да преземе за да не избрка нас? Колку ние имаме право да бараме, односно колку јас и мојата разведена сопруга имаме право на куќата?
Valid ти си негов наследник кој има право на нужен дел што би значело дека и да те избрка од куката ти имаш право на дел од оставината и тоа на 1 на половина (доколку имаш брат сестра )......што се однесува до твојата моментална ситуација да може бидеки тој е сопственик мн срека
Татко ти може да ве избрка точно затоа што е негова куќата исто може и од наследство да те лиши ако сака не значи дека ти пос екоја цена си наследник ќе направи договор за доживотна издршка со некој и ќе те лиши, но да го оставиме тоа сега, куќата е негова ама доколку ти имаш вложувано во таа куќа тој не може да те брка значи ако имате нешто уложено со сопругата во таа куќа треба тоа да го докажете и тој д ави го исплати тоа по цена што ќе ја определи судот.
Во благодарам за одговорите. Имам дополнително прашање: 1. дали одговорите се исти иако куќата е дивоградба? 2. дали тоа значи дека јас и сопругата од која се разведувам можеме да останеме во куќата, до кога и дали тој може да дојде и да побара ние да се иселиме пред да добие документ за легализација? 3. дали и сопругата (со оглед на тоа дека се разведувам) има право на некаков дел од куќата со оглед на тоа дека данокот што го плаќа и сметките гласат на татко ми или воопшто нема никакво право? Фала многу!
нема врска тоа што куќата е дивоградба, татко ти е нејзин сопственик и може да ве избрка секој момент, а инаку сопругата нема ништо од таа куќа освен ако не сте вложиле нешто додека сте биле во брак, значи имотот кој што сте го стекнале во брак се дели а тука се работи за имот на татко ти така да ни ти на таа немате ништо и не можете да имате затоа што куќата не е ниту твоја ниту нејзина
Чекајте малку, каков нужен дел, па оставителот не е починат. Може да го избрка кога сака, ако според документи е сопственик на куќата. Инаку во случај на смрт сопругата нема да добие ништо, безразлика дали ќе се разведете или не.
Маца-23 ти благодарам. Што може татко ми да преземе за да ме избрка и што можам јас да преземам? Дали треба да чекам тој да поднесе барање за иселување па јас да се жалам или може едноставно да дојде и да ме избрка иако е тоа дивоградба? По кој закон јас можам да се штитам? Како можам ио јас да се заштитам? Длаи тој може да дојде со полиција и да ме избрка или може само така без полиција да ме избрка од кукјата? Мислам дека ќе имам уште прашања ама за сега толку! Фала!
вака сеа значи замисли си исто како да влезеш во туѓа куќа и да не сакаш да си одиш, значи ако не сакаш со добро тогаш ќе се применат присилни мерки ќе те избрка со полиција ти немаш право да се жалиш освен ако со нешто не си учествувал во таа куќа кази ми имаш ли некој влог си вршел ли некои доградби?
Вака стојат работите: татко ми имаше 35 квадрати и на толку плаќа данок, а јас доградив 15. Но, сепак он плаќа се, односно на него се водат сметкигте и данокот. Дали има право да ме избрка со полиција и што ќе направи полицијата тогаш кога ќе ја повика за иселување? Дали он има право со оние документи што ги има досега (потврди од данок на имот, струја, вода ...) да викне полиција и да ме исели? Дали јас и ако се жалам и обжалувам имам право да останам во куќата или морам да ја напуштам па после да се жалам? И дали истото тоа право го има и мојата сопруга од која се разведувам, а која пак не е во никаква нели роднинска врска со татко ми? И плус имам брат. Дали може татко ми ако посака да му препише се на брат ми и што тогаш? Дали татко ми може да дојде да не исели и да се всели тој иако постапката за легализација му е во тек? Многу прашања, ама тоа е И ве молам за совет за добар адвокат за имотно правни прашања!
ти кажав дека штом гласи на негово име може да те избрка, а ти после треба да докажуваш дека имаш доградено 15 квадрати и тогаш судот ќе одлучи или татко ти да ти доплати или пак ќе се продаде на лицитација и ќе ви дади на секој колку му следува тебе за 15 него за 35 а инаку тие 15 квадарти доколку ви се изградени додека сте во брак ви се заеднички со сопругата значи имате по 7 и пол. Но тоа ќе го докажувате после затоа што прво треба да си одите затоа што тој има право да ве избрка бидејќи куќата гласи на негово име. А инаку ако татко ти сака се да му препише на брат ти и да те лиши од наследство може да го направи тоа со договор за доживотна издршка.Ама сепак тоа е др работа ти сега гледај кога ќе си одиш од куќата да фатиш адвокат и заедно со сопругата да докажете дека 15 квадратис е ваши дека имате вложено нешто
Маца-23 а дали знаеш колку трае една таква постапка на докажување (да речеме најдолго)? Дали како порано по 10-20 години или сега нешто е забрзано? НАДОПОЛНЕТО: И уште едно прашање, ама без некој погрешно да ме сфати: дали лицата што одговараат на форумот во делот правни совети се адвокати, правници или можеби само лица што го познаваат правото? ВЕ МОЛАМ НЕ МЕ СФАЌАЈТЕ ПОГРЕШНО АМА ВАЖНО Е ДА ЗНАМ!
јас сум правник и работам како правник а инаку таквите постапки траат долго пошто тој сигурно и да донесат одлука во твоја корист после ќе се жали на апелација па таму бавно одат пошто имаат многу предмети и обично ваквите спорови се влечкаат со години сеа не толку 10 20 ама некоја година може, може и за една може и за 5 па дури и повеќе се зависи колку тој ќе се жали и колку брзи ќе бидат судовите. поздрав
Фала, маца-23. Инаку многу ми е се измешано во главава затоа што сите различно кажуваат и од сегде слушам различни одговори. Ама добро, мило ми е што ми одговарате и ако ми текне уште нешто ќе ве прашам. Засега фала и поздрав!
Здраво...Купив куќа во 2008 год. со уверение од судот дека нема спор и дека не е во хипотека...го префлив во мое име, со договор на нотар, а исто со промени на катастар кое сега стои под мое име..Меѓу поранешниот сопственик куќата и трето лице имало судски спор за истата кое сега е донесено пресуда од првостепениот суд кој го прави сопственик 5/6 третото лице а Апелациониот суд тоа го потврдува во 2011 год. ( Сега случајот е на Врховен и со преставка во Судски совет бидејќи има много неправилности во таја пресуда )...сега ме тужет мене за раскинување на купопродажниот договор..дали може да се раскинит овај договор иаку јас сум платил пари за таја куча , имам договор, стојам како сопственик во катастарските книги..иако е можно да го раскинет договорот која е мојата алтернатива (советот од ваша страна)?! Ви благодарама ако некој има сознание за ова да контактаираме приватно да му го разкажа целиот случај!