Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.741
    Се стекнува со право со тоа што се смета дека сопственикот се откажал од имотот штом во тој период не направил ништо да ги исели доколку се против правно таму.

2. Gaga29

Gaga29 Нов член

Се зачлени на:
    19 октомври 2021
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    0
    No ne zivee tuka, kako ke bara da e negovo tuku i seta napravil, samo sega ne si go sobira mebelot.

3. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.741
    Ако не живее тука што е проблемот тогаш?
    Ако има само мебел изнесете го мебелот и вие влезете си внатре.

На oblace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.411
    Допаѓања:
    8.467
    Земете изнесето го мебелот.
    Ако има клучеви смените брави и завршено. Што толку комплицирате штом имате имотен лист, а тој не живее таму.

На Luciferka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Право на владение може да се стекне со судска пресуда, но право на владение не е сопственост.

Оставете судови, адвокати, ако сте единствени сопственици единствено со полиција треба да ги отстраните од имотот. Ако од една станица не соработуваат, јавувајте се по централи, внатрешни контроли, правете притисок секаде каде ќе стигнете.
    Освен ако не сакате поклон да им ја оставите на узурпаторите.

На Gaga29 и Pea им се допаѓа ова.
  6. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.841
    Допаѓања:
    5.588
    Не е надлежна полицијата за ова. Прво у полиција ќе те прашаат кој им дозволил да имаат мебел таму. И како имаат мебел ако е твој имотот. Понатаму за се ќе те упатат на суд. Тие единствено можат да идат како асистенција ама при судска одлука.
    Штом им е пратена опомена а не го ослободиле станот од премети во дадениот рок, почнете да им ги изнесувате надвор, валјда ќе си ги земат. Или ставете ги сите нивни работи на куп во што знам подрум/гаража сменете брави и готово.
    Јас искрено би му се заканувала на продавачот. Не ме интересира мене ток дали е бил овде или во странство, сум му дала пари чисти и сакам да добијам чист имот, неговите нерасчистени односи со трети лица да си ги решаваат под итно без да ми попречуваат на мене. Најголема вина овде има продавачот. Тие луѓе сигурно се биле вселени таму со некаква согласнот за да имаат ствари таму.

На Luciferka и Idedemja им се допаѓа ова.
  7. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.741
    Не е надлежна ама дава одлични резултати кај некои луѓе кога ќе им тропни полиција на врата било за вакви работи или должничко доверителски односи и сл.

8. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Ако имаш ти имотен лист за каков мебел ќе ја интересира полицијата. И како не е надлежна кога ова е навлегување во туѓ имот, зар за крадци кога влегуваат прво на суд се оди?
    Ако било вака тешко, секој може да ми влезе дома, да стави маса, столче и никому ништо.

9. violetblue

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.841
    Допаѓања:
    5.588
    Па не е баш така, си имаат нерасчистени односи со продавачот очигледно. Штом имаат недоразбирања сега. Што ако хипотетички и тие дале капар? Плус не влегле насилно. По закон а и во пракса ниту една полиција нема да интервенира за ова. Сигурно другите лица имаат нивна сторија, што се случило.
    Неповрзано директно со ова, ама не толку оддамна имаше афера на двојно продавање на станови. Епа имаа нели договори и двајцата купувачи, истиот стан продаден на двајца купувачи, така да во вакви имотно правни ситуации полицијата упатува да си се решат на суд.

10. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Кој закон е тој?

Тие што си седат таму, немаат никаков правен основ. И ако нелегално некој запоседнал туѓ имот кој е надлежен ако не полиција?

11. violetblue

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.841
    Допаѓања:
    5.588
    П
    Па не е нелегално, кажа членката дека тие претходно имале некој договор со продавачот. Само тој договор според продавачот не се реализирал, според нив може да. Збориме сега на памет од неколку реченици опис на настанот. Не е дека баш дошле си влегле, онака, без никаква дозвола. Значи постоело нешто помегу нив и продавачот е сега што и како се случило тоа не знаеме.
    Да надополнам надлежна е ако јас после 1год си дојдам дома и гледам некој се вселил вртам 192 и велам си дојдов дома по 1год разбиена ми е вратата и има крадци овде.

12. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Ако имале они нешто валидно со претходниот сопственик, а валиден документ за да живееш на некоја адреса е имотен лист или договор за кирија, ќе имало пречки за да биде имотот продаден на прво место.

На Gaga29 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. beaanddante

beaanddante Нов член

Се зачлени на:
    28 октомври 2021
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво.

Сакам да го прекинам договор за издавање на стан. Газдата не ми дава да го прекинам договорот бидејќи сака да платам и за наредниот месец откако веќе ќе бидам отселена. Во договорот стои дека може да ми го земе депозитот ако го прекинам договорот, но не и дека треба да му платам кирија за следниот месец.

Дали некоја имала некое вакво слично искуство? Дали може да има некои правни последици од ова?

14. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Остајте му го депозитот како што е наведено во договорот, не му плаќајте кирија за нареден месец, сепак видете во договорот дали има одредби при предвремено раскинување на договорот доколку договорот е склучен на одредено време, во спротивно може да ви бара надомест на штета за предвремено раскинување на договорот.
    Затоа најдобро е да имате изјава од негова страна дека сте согласни меѓусебно да го раскинете договорот.
    Ако ве интересира нешто конкретно во врска со ова пишете ми порака.

15. BrainDamage

BrainDamage Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    198
    Некој правник или адвокат пм ми треба помош

16. ghost21

ghost21 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2017
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    24
    Дечки здраво. Не можев да најдам слично во законите, а искрено не знам ни каде е веродостојно, па имам едно прашање. Дали ако на адреса на фирма има регистрирано нон-профит здружение, фирмата има некакви поволности? Фала

17. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Мислиш на физичката адреса или ако фирмата има улога како основач на тоа здружение?

Како и да е, во двата случаи нема поволности.

18. Artlover

Artlover Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2017
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    34
    IMG_20211101_215502.jpg
    Да прашам ако може да ми одговори правник дали според напишаното ќе имам проблем ако почнам да работам во друга фирма што се занимава со иста дејност потполно иста работа?
    Кај нив работев 1 месец (Октомври) ми истече договорот и напуштив.

19. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Ако ти си дал отказ, не смееш да работиш за конкуренцијата. Штом ти истекол договорот значи не е по твоја вина и не важи овој член во тој случај. Работи си каде сакаш.

20. Artlover

Artlover Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2017
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    34
    Не дадов отказ само кога ми истече договорот им кажав дека не сакам да ми го продолжуваат.
    Ти благодарам на одговорот.

На Mikha4 му/ѝ се допаѓа ова.