Форумџика на годината

Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. Shy&Glam

Shy&Glam Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2018
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    42
    Не дека имам причина екстремно да брзам, само ме плаши не дај Боже да донесат закон за рушење или нешто слично бидејќи сепак тоа ми е дом.

2. Ms.Threepwood

Ms.Threepwood Активен член

Се зачлени на:
    24 јули 2021
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    16
    Ти благодарам многу :):):)

На Luciferka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.741
    Не е можно тоа ако постапката за легализација е во тек некој туку така да му текни да руши.

4. SeaMermaid

SeaMermaid Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2015
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    14.447
    Претпоставувам дека имаш поднесено барање, штом си отпочнала постапка за легализација нема така лесно да се сруши, не плаши се. Треба да дојдат да измерат, да состават елаборат... Но факт е дека постапките многу се одолжуваат.

На Luciferka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Shy&Glam

Shy&Glam Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2018
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    42
    Фала ви на одговорите. Да, се е уредно поднесено, па останува чекањето сега.

На Luciferka и SeaMermaid им се допаѓа ова.
  6. Anya321

Anya321 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2021
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    104
    Zdravo, dali ima nekoj primerok od dogovor za izdavanje stan koj sto treba da se zaveri na notar?

7. Tinkerbell11

Tinkerbell11 Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    599
    Допаѓања:
    1.856
    Не знам дали е за тука но ќе си прашам.
    Доколку родителите му ја препишат куќата на синот како поклон но тој почине, на кого останува куќата?
    На внукот, снаата или пак родителите се сопственици?

8. Nikolina35

Nikolina35 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    13.045
    Ако бил женет синот - на неговата сопруга и неговите деца.
    Ако не бил женет мислам на родителите и сестра/брат.

На Tinkerbell11 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Tinkerbell11

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    599
    Допаѓања:
    1.856
    А дали треба да бидат починати неговите родители за да се префрле или автоматски се префрла?

10. Nikolina35

Nikolina35 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    13.045
    Автоматски у нашава држава ништо нема.... Не сум правник, барај го @Forca не разбрав од кого на кого треба да се префрла.

Нема везе, пиши подетално овде правнициве овде верувам ќе ти одговорат.

На Forca и Tinkerbell11 им се допаѓа ова.
  11. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.604
    Допаѓања:
    13.088
    Ништо не се префрла автоматски, за се треба оставинска постапка да се тера..

12. Tinkerbell11

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    599
    Допаѓања:
    1.856
    @Nikolina35 @нина122 фала ви. Се консултирав, а и било направено веќе оставинска постапка.

На Nikolina35 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Прочитав дека веќе си се консултирала, но ќе дадам одговор за другите членови да знаат ако се соочат со иста ситуација, значи во случајов прво се проверува дали договорот е спроведен во катастар ако е веќе спроведен, тогаш се поведува оставинска постапка или се чека неколку години по службена должност матичарот да достави смртовница до судот за да се поведе оставинската постапка, и за прашањето кој би наследил, со оглед ако нема тестамент или договор за доживотна издршка, тогаш се пристапува кон законско наследување и за наследници ќе се прогласат детето и брачниот другар на оставителот тие ќе наследат по 1/2, доколку оставителот нема потомци тогаш повторно ќе се спроведе законско наследување и оставината по 1/2 половина ќе наследат брачниот другар и родителите на кои после поддеднакво им се дели таа 1/2 на еднакви делови.
    Ова е вака општо одговорено сепак од случај до случај има разлика.

14. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.300
    Допаѓања:
    33.608
    Брат ми работи во приватна фирма од каде му бараат да го врати К15 шо сеуште не му е исплатено.
    Како може да се докажи правно дека го вратил назад, а да се заобиколи пријавување? Дали ако истите пари ги уплати на сметка на фирмата ќе важи како некаков доказ?

15. Julija27❤️

Julija27❤️ Активен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    1
    Zdravo, sakam da prasam vo slucaj na vraboten vo firma kade firmata dava spogodben otkaz kade e navedeno dvete strani poveke nemaat nikakvi megjusebni obvrski, firmata po dve nedeli od otkazot prilozuva dokument kako vraboteniot kradel pari i saka da potkrene sudska postapka. Dali vo toj slucaj e vo pravo firmata sto posle potpisaniot spogodben otkaz go prilozuva?

16. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Тоа е различна ситуација, а дали е во право фирмата тоа треба да оцени судот во евентуалната судска постапка која би ја повела фирмата, во случајов возможно е да се работи за блеф, т.е. тендециозно водење на постапка заради доведување на бившиот нивен вработен во стресови, нервози, да го малтретираат со други зборови по судови, со оглед што се повеќе има катастрофа од работодавачи, па изгледа го фатиле на пик па на овој начин му враќаат, малоумна работа.

Нека човекот си обезбеди докази уште од сега на пример изјави од сведоци заверени на нотар, видео снимки од камери ова може да го обезбеди и по предлог преку судот во постапка за обезбедување на докази доколку очекува сериозно од работодавачот да покренат постапка, затоа што не се знае што постапка ќе покренат дали кривична или граѓанска за надомест на штета, или дветте заедно.
    Ако му стигне писмено од судот мојот совет е веднаш нека ангажира адвокат.

На Julija27❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    одговор на жалба има..
    Феминки што поточно ова значи?

18. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Искрено ништо особено, вие сте поднеле жалба, другата страна поднела одговор на жалба.
    Судот ги цени наводите и во жалбата и во одговорот па врз основа на доказите носи одлука.
    Може вие дополнително со поднесок да доставите дополнително објаснување на вашите наводи изнесени во жалбата притоа побивајќи ги истовремено наводите на спротивната страна во одговорот на жалба.
    Вака општо да пишам за конкретно ако ве интересира нешто пишете ми порака. :)

На mother_nature му/ѝ се допаѓа ова.
  19. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    Јас тужев, другата страна има поднесено жалба и стои сега дека одговор на жалба има...не ми е јасно дали сум ја добила тужбата или пак му е нив прифатена жалбата или е завршена работата па поново све треба.

20. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Значи вие имате право да поднесете одговор на жалба до Апелациониот суд преку Основниот суд, и откако судот ја добие жалбата и одговорот на жалбата тогаш ги доставува до повисокиот суд во случајов Апелација за да одлучува, се уште по вашиот предмет нема второстепена одлука, ќе треба да проверувате од време на време (еднаш месечно) во Апелација дали има одлука по предметот ако има тогаш дали е експедитирана до првостепениот суд и кога ќе биде ќе одите да ја подигнете, од денот на подигање на второстепената пресуда истата станува правосилна.

На mother_nature му/ѝ се допаѓа ова.