Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. Linda24

Linda24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2021
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    557
    Zdravo ne najdov druga tema.. pa ako sum ja utnala ve molam pomestete mi go mislenjeto...
    Imam prasanje do vas znavi upravitel sum na firma T.P (trgovec poedinec) megutoa mm zamina za stranstvo so firmata rabotevme kafeterija nemam i edinstven vraboten tuka sum jas sega jas ja zatvoriv kafeterijata megutoa nemam pusteno plata od juli mesec.. Dali moze da si platam samo zdrastveno osiguruvanje za ovie 6 meseci bez da pustam plata ??

2. Anya321

Anya321 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2021
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    104
    Zdravo, od firma treba da mi podnesat za UK viza mi baraat da napravat moite na notar izjava deka sum na nivna adresa kako dokaz deka ziveam so niv.. dal nekoj pravel da me posoci kako treba da izgleda

3. snowgirl_10

snowgirl_10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2019
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    37
    Како ја затвори? Доколку ја ликвидира тогаш до денот на ликвидација мораш да имаш исплатено целосно плата и придонеси на вработениот.... Доколку ја немаш официјално ликвидирано зборни си со сметководителот кој што ти е, тој ќе те упати како ќе си поминеш здравствено осигурување за последните шест месеци без да ја поминеш платата
    .

4. kokodaki

kokodaki Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    429
    Здраво, дали некој знае дали треба да се поднесат некои од пријавите или некој друг документ за издавање стан под кирија ?
    Станот е издаден под договор склучен на нотар и ујп има веќе утврдено данок, пресметката е прифатена и данокот платен. Дали треба пред крајов на годината да не поднесе уште нешто дополнително ?

5. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Ако има некој адвокат или извршител во темава, би го замолила да ми пише лп.

6. Dejanaaaa

Dejanaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    350
    Здраво, дали има некој адвокат за да ми пише во лп? Сакам да прашам нешто.

7. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.869
    Допаѓања:
    20.045
    @Forca дали ЦСР секогаш ќе се меша во одлуките на (ПОСТОЈАНИОТ) старател врз друго лице, односно да се чека нивна последна одлука?

8. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Да особено ако се работи за располагање со недвижен имот на лицето под старателство.

9. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.869
    Допаѓања:
    20.045
    Која е логиката тогаш да се поставува постојан старател?

10. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    На тоа прашање и јас не можам да одговорам.

11. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.869
    Допаѓања:
    20.045

Можат ли некако ЦСР да извлечат пари наследство со сето ова?

12. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Не можат, едноставно законот им наложува секогаш да даваат (не)согласност во врска кога е во прашање располагање со недвижен имот, или во оставинска постапка за согласност за прифаќање/ не прифаќање односно давање на позитивна/ негативна наследничка изјава преку законскиот застапник на лицето под старателство, значи се работи за чисто формална постапка ова е направено така за да се спречи евентуален судир на интереси на лицето под старателство и неговиот законски застапник, затоа што реално правото е жива материја со најразлични можни правни ситуации.
    Секако законскиот застапник ако смета дека ЦСР постапуваат спротивно на интересите на лицето под старателство со изјавата која што ја дале или одолговлекуваат да ја дадат, може законскиот застапник да поведе управен спор, само треба да барате претходно преку писмен поднесок ЦСР да донесе решение, малку е сложно, ретко кој законски застапник го користи овој начин затоа што бавно оди постапката пред Управен суд, но пак од друга страна може да се бара прекин во другата тековна постапка, како што пишав правото е жива материја за секој правен проблем има потенцијално правно решение, сега не ја знам фактичката состојба (разгледано документација) за да дадам конкретен одговор. :)

На Stark му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.869
    Допаѓања:
    20.045

Денеска бев во социјално на разговор и си ја префрлаат топката, од заменик на дотичната што се потпишува на документиве, до раководителка и таа рече нека се врати на работа надлежната шо се потпишала.

Прашањата ми беа, јас како ПОСТОЈАН старател се изборив за мене и за брат ми да имаме наследено добар дел од имотот, но настрана од паричните средства и станот.

Значи зборувам за простор во строг центар од околу 510 квадрати, двор со стара куќа и дуќан од 40 квадрати и уште едно мало од 8 квадрати.

Иначе сето ова го наследувам по право по мајка ми, и таа почина годинава, како и дедо ми. Дисфункционално семејство брат ми хоспитализиран во установа во Демир Капија т.е Неготино.

Ги прашав нив зошто трошев пари и време и нервози за да станам ПОСТОЈАН старател кога тие го имаат последниот збор. Зошто ми го прават ова, што ако сега се премислат другиве наследници т.е баба ми и тетка ми од друга страна. Земаат ли во обзир другите животи и како му зависи нештото од нив?!

Дали во случај на оштета доколку му се случи на комшиите со куќава ќе ми се најдат овие од ЦСР во пресрет да санираме, да исплаќаме пари?

Единствено нешто што добив одговор е дека тие немаат право да добијаат ништо од тоа пари, а имотот или парите што му следуваат на брат ми, би стоеле во банка (во ред). Но ме нервира постапкиве кога ако одевме по логика од целиот имот баба ми требаше да го наследи пола, а ние другата половина да ја делиме, значи при секој здрав разум, многу помалце би добиле наследство, отколку сега вака како што одлучив јас за мене, за брат ми и општо како што се договоривме.

Јас им реков дека оваа работа не ми се допаѓа и ќе почекам дотичната да се врати на работа, а и му спомнав пошто нели треба со нив да се конуслтирам, а тие воопшто ме немаат повикано и овие 8 месеци колку што се должи случајов мене ми се сменија 3 социјални работници...

14. Pea

Pea Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    666
    Деловната способност му е одземена на брат ти, и тој е сместен во институција не се грижиш ти за него, тогаш зошто ти си старател, и зошто кога нема деловна способност сепак се стекнува со имот, извини овие прашања си ги поставувам самата. Некогаш законите имаат многу нелогичности, социјалниот работник наводно ги штити правата а вкушност уште повеќе ги комплицира и да грижата секогаш семејството ја сносува за што и да е а сепак не може за се да одлучи...

15. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.604
    Допаѓања:
    13.088
    Во случај кога има поделба на имот, потребно е лицето на кое што му е одземна деловната способност(и притоа е сместено во институција) да има старател кој што ќе го застапува при делење на имотот и тој старател е некој од блиските а го назначува судот по службена должност доколку никој не се нафати, но имотот не може да се подели без присуство на адвокат кој е ангажиран од страна на ЦСР со цел да ги застапува правата на лицето кое е со одземена деловна способност, а тој адвокат го плаќаат другите наследници иницијатори на поделбата на имот, ЦСР со цел да спречи злоупотреба на имот на такви лица, го компицира процесот на поделба на имот до степен да тоа изгледа како невозможно. Без разлика дали лицето е со одземена деловна способност или не, тој е еднаков наследник на имотот исто како и сите нормални луѓе.

16. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.869
    Допаѓања:
    20.045
    Тој е еднакво наследник како мене, и мораше да има старател, по логика треба јас да донесувма одлуки за него и се друго, но изгледа ЦСР го имаат последниот амин, ама мене преку глава ми е и на мене, и на другиве страни, односно баба ми како втора страна и трета страна тетка ми.

Денеска бев, дотичната не беше тука и повторно ќе одам, претходно имав адвокат МОЈ, и не застапуваше сите тројца ко се праеше оставинската постапка, брат ми имаше личност од ЦСР што идеше на суд за одземање на деловната споксобност ама не плаќаме никаков адвокат за да го застапува него, јас го застапувам и се потпишувам.

17. Pea

Pea Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    666
    Многу се безобразни многу, се надевам ќе се среди наскоро и ќе си го добиете делот што ви припаѓа.

18. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.869
    Допаѓања:
    20.045

Не не, проблемов беше што оставинскава постапка ја правев така што да добиеме јас и брат ми што е можно повеќе, јас го сакам брат ми дали така или вака. Ме изнервира фактот што не прифаќаат оставинска постапка бараат да се проверат сметки од кои едната му беше за пензијата на дедо ми, другата некоја заштеда од некои си 3-4 илјади евра.

Јас и велам на раководителкава јас како ПОСТОЈАН старател сметам дека е одличен ова што го потпишав за оставинската постапка, зошто повторно правите проблем и зошто никој не ме повика за разговор?!

Чути.. и ми менува тема. -_-

19. ivonaa1

ivonaa1 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Zdravo na site, dali nekoj moze da mi dade odgovor kade da izvadam povtorno reshenie za legalizacija? Toa sto mi go dadoa e izgubeno neznam kade e, a potrebno mi e.

20. SexyDarling

SexyDarling Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2011
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    212
    Во општината која го издала решението.