Почитувани, ќе ве молам за консултација, односно за толкување на Закон за градење. Во член 59а стои дека за право на градење, меѓудругото, треба: "-договор со заедницата на сопственици на посебни делови на објектот или писмена согласност од мнозинството сопственици на посебните делови од објектот кои претставуваат повеќе од половината од вкупната површина на објектот со имотни листови за посебните делови на објектот, доколку се работи за доградба и надградба на згради во етажна сопственост". Прашањето ми е дали ова значи дека согласноста треба да оди според квадратура, односно дали ако станарите што поседуваат поголема квадратура, без разлика колку станови се, се сметаат за мнозинсвто од правен аспект и согласно законот. Значи, дали е пресуден бројот на стабени единици или површината за да се смета дека има 51%? Дали ова значи дека ако има 51% во смисла на број на станбени едници, а се помали од половина од вкупната површина (квадратурата) може да не е валидно, па и обратно ако има согласност на два од четири станбени единици, а површината е дупло поголема на тие два што дале согласност дали е во важност и ќе се смета дека има 51% согласно закон? И дали сосема се изземени од процедурата оние што немаат имотен лист или нема законски наследници со направена оставинска? Може ли со неотпочнување на оставинска постапка да се одложува процедурата до недоглед? Станува збор за доградба. Благодарам на сите за мислењето, толкувањето и одвоеното време.
Излегува се, и име и презиме, и адреса на сопственикот на парцелата излегува само треба да знаеш како да се снајдеш на страната, малку е лошо средена.
Вака како што е напишано во законот значи дека треба согласност од сопствениците на становите што сочинуваат повеќе од 51% од вкупната квадратура на објектот, значи ако се согласат сопствениците што заедно сочинуваат повеќе од 51% од квадратурата е валидно, без разлика што како сопственици се во помал број од останатите што заедно немаат повеќе од 51% од квадратурата. И да, се бара согласност од сопствениците, и ако некој е починат се додека не се заврши оставинската постапка нема кој да даде согласност, и мислам дека ќе се одолговлекува дури не се заврши.
Не знам дали е за тука прашањево, но ми треба помош доколку некој знае од искуство колку е лесно и возможно од станбена површина на еден кат од 140м2 која е на еден имотен лист да се подели на два имотни листа и што се е потребно/колку чини? Не знам зошто, но инвеститори од кои сакаме да купиме стан, секој кат со по два стана им е на ист имотен лист, зошто е во рана фаза, можам да бирам колку квадрати ќе земам ама и јас и другиот сопственик ќе имаме ист имотен лист??? Многу чудно, сакам да се подели и сакам да знам колку е возможно. ...
Возможно е, само не сум сигурна како прецизно оди процедурата. Мислам дека треба прво елаборат, становите да се физички издвоени и да си добијат посебни броеви. После тоа се поднесува барање и има некоја процедура за адаптација во општина да дадат одобрение и на крај сите документи да се спроведат во катастар и да се издвојат становите на посебни имотни листови. Ако купите сега вака ќе станете сите заедно сосопственици на ист имотен лист па ќе треба физичка делба да правите и сите процедури сами да ги терате. Според мене најдобро е самите инвеститори да си го решат прашањето пред да купувате.
Според имотен лист на парцела, 598/600 м2 сопственик е Р.М., а 2/600 м2 е некое НН лице. За да се спроведе приватизација треба сопстеноста на РМ да е 100/100. Постапката за бришење на ова НН лице е со поднесување на барање за исправка на грешка во катастар. Ме интересира: - колку е законски рок за добивање одговор? - што ако е негативен одговорот? - дали знете по кој закон е тоа дека ако на ваков имот сопстеноста на некое физичко лице е помала од 5% треба да се избрише неговата сопстеност.
Се приватизира нешто што е во државна сопственост (од државна во приватна сопственост), ако е обратно тогаш е експропријација. Да приватизираш можеш и ако не е 1/1 на државата, туку и дел да биде на државата а дел на приватно лице на имотниот лист (се приватизира делот на државата). А за рокови и такво правило не знам, треба добро да се провери во закон. Можеби треба да проверите во Закон за експропријација, доколку се работи за таков случај.
Здраво членки, Ме интересира колку дена може да даде матичниот лекар, а колку матичниот гиниколог боледување? И колку % е платено?
Две недели најмногу односно 14дена, за понатамошно се оди на комисија. Само треба да знаеш дека матичниот лекар неможе да ти даде болување околу гиниколошки работи, такво болување може да ти издаде матичен гиниколог со траење од мах 14дена
Благодарам, во консултација со пријатели ми кажаа дека матичниот општ лекар може да ми даде само 7 дена боледување, за повеќе од тоа морало специјалист, затоа прашав.
Ne najdov vakva tema ako ima pratete da pisam tamu, me interesira sovet za procenka na plata so boleduvanje koj se razbira? Fala
Едно прашање У фирма договорено беше превоз да има со комбе за вработените, но без договор. Стигнува само фактура на име на фирма. Стигаат 4 фактури, газдата не плаќа. Газдата на компанијата ни се заканува дека нас ќе не тужи оти мора некако да наплати, може ли да заглавиме по судења?
Не би требало, проверете си само во договорот да не стои дека превозот е на ваш трошок. Инаку мислам дека само се обидува да ве исплаши за да му биде платено.
Нема договор, само фактура е на име на фирма. Немаме ни ние договор за вработување потпишано, а сме пријавени, на мое осигурување проверуваме осигурани сме. Дали може у договор за вработување да пишува дека сами сме одоговорни за превоз и сам да си го потпише газдата во наше име?
Може правник за совет во лп?Се работи за дали е можна тужба за Мепсо за оштета од пожарот на трафостаница.
Доколку вештакот потврди кој е крив, (ќе си направи вештачење тој реугуларно) тогаш консултирај се со адвокат тој ќе ти ја каже постапката и што побрзо тоа направи го затоа што течат рокови. Имаш штета и некој треба да ја надомести. Можна е тужба , можно е предлог за обезбедување на докази многу работи се во прашање, во прашање се законски рокови кои ти течат, мој совет обрати се кај адвокат доколку тоа уште не сте го направиле.