Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. maca-23

maca-23 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    238
    Допаѓања:
    179
    па да може да бара поништување на тој договор, а ти ќе го тужиш продава~от затоа што ти продал нешто туѓо(не била целата куќа негова).

2. kleopatra28

kleopatra28 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2010
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0
    Zdravo i od mene!!!!!!!!Pred da pocine dedomi napravil testament koj toj testament e prikazan vo ostavinskata postapka kaj sto go nasleduvaat negovite tri deca no BAba mi pod pritisok na vujko mi mu go dava na poklon cel imot bez da znaat tetka mi i majka mi Me interesira dali moze da se ospori poklonot i dali imaat del tetka mi majka mi.....Pozdrav!

3. igor69

igor69 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2011
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    ve molam za odgovor na edno prasanje
    Pred 20god mojot dedo mu ja poklonuva semenjata kuka na mojot tatko i negoviot brat po idealna 1/2 dodeka se zivi i dedo mi i baba mi , pred 4 god preku sud ima praveno fizicka delba na imotot da ne bide po 1/2 tuku sekoj da si znae sto e negovo a sto ne (koe suste ne e sprovedeno vo katastar) vo momentov dedo mi i tatko mi se pocinati (delot od mojot tatko po aftomatizam e na mene kako edistven naslednik) a baba mi e seuste ziva koja saka da go ponisti dogovorot za poklon bidejki nemala delo od imotot..DALI MOZE DA SE PONISTI TOJ DOGOVOR ILI NE OD STRANA NA BABA MI? toa e prvo prasanje i vtoro: bidejki sudskoto resenie za fizicka delba ne e sprovedeno dali mozi da se ponisti i da se pobara poftorno fizicka delba bidejki edna strana po izvesen period od 4 god. ne e zadovolena od predhodnata podelba koja bese pomegu mene i nea na sud (ednostavno kazano togas i odgovaralo taka da bide podeleno a sega ne...)
    pozdrav i vi blagodaram za odgovorot!!

4. maca-23

maca-23 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    238
    Допаѓања:
    179
    ова малку не е јасно како може баба ти да даде поклон имот што не е нејзин по смртта на дедо ти неговиот дел од кука имот или што и да е преминува во рацете на сопругата и децата на еднакви делови. Како сеа баба ти подарува имот што бил на дедо ти?

5. marija.hana.una

marija.hana.una Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2010
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    35
    Ве молам за одговор!!!
    Сакам да се разведам од лице кое веќе подолго време е отсутно од земјава,всушност нашиот брак фактички не постои повеќе од една година. Дали јас сум во состојба да покренам барање за развод и дали бракот може да се прекине во негово отсуство,зашто е дискутабилно, дали лицето (тој), би се вратил во државава и која е постапката како и времето кое е потребно да се реазлизира гореневеденово??? :@

6. maca-23

maca-23 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    238
    Допаѓања:
    179
    ти можеш да поднесеш тужба за развод на брак поради факту~ки престанок на бракот ако не сте биле заедно повеќе од една година, бидејќи поминало повеќе од една година судот нема да се впушта во докажување и побрзо ќе се заврши.

7. kleopatra28

kleopatra28 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2010
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0
    Pa napravena e ostavinska postapka no so vklucen testament koj veli po smrta na baba mi da se deli na tri ednakvi dela.

8. igdadodi

igdadodi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Bi sakala da mi odgovorite na nekolku prasanja.Dali vo 1943 godina postoi zakon za posvojuvanje na dete i dali mozete da mi napisete nesto vo vrska so toj zakon?Dali denes pravo na nasledstvo ima dete prisvoeno pod tie uslovi (toj zakon) odnapred vi blagodaram IDDD
    [mod-kirilica:mwcjvl4i][/mod-kirilica:mwcjvl4i]

9. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.605
    Зошто го мешаш тој закон, за наследување е битно да постои некој што е посвоен и закон за наследување кој важи во време на отварање на оставинската постапка.
    А ништо немаш конкретно наведено во прашањево, ниту кога е посвоен, ниту кога починал тој од кој се сака да се земе наследство и сл.
    Инаку, посвоеното дете ги има истите законски права како и детето родено во брак и тоа без разлика во тоа време (времето на посвојување) каков бил законот, треба да го гледаш законот кој важи во моментот на отварање на оставината.
    Објасни подобро за што се работи.

10. igdadodi

igdadodi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    dete e ostaveno vo siropitaliste vo skopje 1943 god.Istoto e prisvoeno od drugi roditeli vo toa vreme.Na 22 god koga se zeni doznava deka e prisvoeno.negovite roditeli vistinski se pocinati ima samo sestra i brat (vistinski).Vo posvoenoto semejstvo e edinec.Umira na 43 god Zad sebe ostava sopruga sto ne se premazila i dva sina (sega se zeneti)Od rodenata sestrata ima samo sin .Sestrata,zetot,vnukot site pocinuvaat.Prvo roditelite pa po 2 god vnukot.Sevodi ostavina od imotot na vnukot .Dali ima semejstvoto na posvoenoto dete pravo na nasledstvo? Vo dokumentot sto go imame za negovo posvojuvanje nema validni dokazi za posvojuvanjeto tuku ima pecat od firmata vo koja rabotel tatkoto (posvoitelot roditel)Za da ne se doznae deka imaat piesvoeno dete rooitelite se selata vo drug grad vo makedonija.Sovet.

11. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.605
    Колку што разбрав се води оставина на синот од биолошката сестра на посвоениот. Претпоставувам дека од внукот (синот на сестрата) нема потомство. Сега за наследството има интерес и братот. Семејството на посвоениот нема право на наследство, освен ако посвоениот додека бил жив не го докажал крвното сродство со биолошките родители односно не поднел тужба за утврдување на мајчинство одн. татковство.
    Значи ако не е водена таква постапка и законски не се регулирани нивните односи, посвоениот нема право на наследство како и неговото семејство. Бидејќи откако го оставаат своето дете во сиропиталиште биолошките родители ги губат сите права кон тоа дете, освен ако самото тоа не пројави интерес да ги пронајде.
    Се надевам дека точно ги поврзав работите, ако грешам некаде кажи слободно.

12. igdadodi

igdadodi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Da vnukot nema semejstvo.Deteto ima kontakt so vistinskite brat i sestra (tajno) bez da znaat negovite posvoiteli i toj umira i nie kako naslednici ja prodolzivme taa vrska (se gledame,odime na gosti na svadbi itn) dokumentot za posvojuvanje na deteto vo 1943 nema validen pecat od nekoja organizacija za posvojuvanje tuku od togasen hrom (fabrika sto ne postoi denes) kade mozam ova da go proveram i dali toj dokument e validen? Do ostavinava na toa ne sme ni mislele

13. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.605
    Многу е битно да знаеш дали имало законско посвојување, а тоа е повеќе од сигурно дека имало. Значи некаде постои тоа Решение за засновување на посвојување. Кога детето било дадено пред социјалните служби родителите потпишуваат согласност нивното дете да биде дадено на посвојување. Е сега битно е и тоа дали било потполно посвојување (каде што се изедначува со дете родено во брак) или непотполно (каде се засновуваат само односи родители-деца каде наследувањето може да биде ограничено или исклучено). Но сега видовите на посвојување не ви се толку битни. Битно е што со оставањето на социјалните служби, родителите ги прекинуваат сите права и обврски со детето. Тука влегува и наследувањето. Значи ако постои посвојување со валиден документ, посвоеното дете нема право на наследување со своите крвни роднини (тоа е вистината колку и да не ви одговара), па и доколку посвојувањето не било потполно тешко дека посвоениот ќе можел да ги пронајде родителите, тоа законот не го предвидува, освен ако докаже дека има здравствена причина за истото ама многу е мала и таа веројатност.
    Значи да не заобиколуваме, посвоеното дете нема право на наследство на биолошката сестра, освен ако тоа не е воља преку тестамент, договор за подарок и сл.
    Тоа ги наследува своите посвоители и децата од тој брак.
    Тие роднински врски кои ги остварувате можат да продолжат, но вашето барање за наследство е законски неосновано. Доколку постои желба од другата страна, тие можат по завршување на оставинската постапка да ви поклонат дел од наследството.

14. izguben

izguben Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите вас на форумот. Ги прочитам разните мислења назад и гледам дека на сите сте им повеќе или помалку од помош. Затоа решив и јас да прашам нешто:

живеам во објект во кој струјата се води на мојот татко. Тој реши да го стави струјомерот во мирување со тоа што ги подмири сметките и даде изјава во ЕВН дека струјата не смее да се вклучува без негова согласност.

Моето прашање е: дали имам некакво право да се бунам за да не седам без струја иако јас дотогаш ги плаќав сите сметки за струја?
    Дали некој знае што можам да направам јас за да добијам струја? Дали можам да тужам, да барам некакво право на владение или не знам што?

Се надевам некој ќе ми одговори!
    Фала,

15. Valid

Valid Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    0
    Каде можам да најдам повече за право на владение?

16. Marilyn-Monroe

Marilyn-Monroe Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2010
    Пораки:
    1.805
    Допаѓања:
    5.895
    Закон за сопственост и други стварни права
    http://mk.wikisource.org/wiki/%D0%97%D0 ... 0%B2%D0%B0

17. Zoza

Zoza Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2011
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    297
    малку сум офф од темава али ајде помогнејте ми дај те ми некој линк или ако некој знае да ми каже: КОИ ДОКУМЕНТИ МИ ТРЕБАТ ЗА СКЛУЧУВАЊЕ НА БРАК ВО СЛОВЕНИЈА...значи јас сум Македонка он Словенец...фала однапред...

18. Serafima

Serafima Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.272
    Ме мачи еден проблем, ако некој постручен знае ве молам за одговор.

Во 70тите дедо ми си купиле куќа на село, арно ама не ја префрлиле законски туку со сведоци со писмен договор (кој го чуваме). Оној што ни ја продал куќата по извесно време оставил се на државата, бидејќи не плаќале порез на државата со цел да земат детски додаток (што порано било доста актуелно) и се преселиле во град.
    Значи сега фактички куќата е на државата и како може да се направи ние да ја префрлиме на нас?
    Кои чекори сега ние да ги преземеме?
    Всушност што можеме ние да направиме или едноставно губиме се :( ?

19. MeliUK

MeliUK Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2011
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Ako mozhe pravnicive registrirani ovde da mi ispratat primerok za dogovor na izdavanje stan megu dve fizichki lica? Blagodaram odnapred

20. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342

Со тој писмен договор - оригинал ќе отидете во Катастар и таму се убаво ќе ви кажат што се документи ви треба и дали може со тој договор да се упише куќата во Поседовен/Имотен лист

На Serafima му/ѝ се допаѓа ова.