Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    98
    Неговите законски наследници ќе поднесат Предлог за поведување на постапка за расправање на оставината пред надлежен суд. Покрај другиот имот кој можеби го поседува починатиот, ќе се наследува и неговиот ОСНОВАЧКИ ВЛОГ, односно делот кој го имал истиот во рамки на основната главнина на трговското друштво.

2. Зак од Андромеда

Зак од Андромеда Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    517
    Допаѓања:
    321
    Moze li nekoj da mi pomogne, dogovarav usno so agencija za odmor vo hotel, mi pratija vaucer na viber dogovor nemam potpisano, vo megju vreme otkazav mi baraat da uplatam 30% inaku pravno kje postapele ,koja e procedurata vo vakov sslucaj?

3. NEA

NEA Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2009
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    531
    Здраво, се вселивме во 2019 год, но зградава имала технички прием од 2021 декември а имотен лист излезе некаде во Мај. Во меѓувреме излегува дека лифтов е неисправен а не е под гаранција - имено доле во подрум (кој треба да е пркинг ама не е среден и никој го нема видено) имало вода која ги оштетила каблите. Лифтот работи - но е викната комапнија која констатира дека има ризик од кинење на кабли и бараат 2500 евра за поправка - пошто сме мал број на станови - поприлично мн излегува од стан. Во меѓувреме - откако сме вселени до сега редовно плаќаме на фирма за одржување на зградата(има исклучоци од станарите кои не плаќаат). Фирмата ја сменивме зашто не чистеа добро - а испаѓа дека и лифтот не го сервисирале- кога се јавивме да прашаме, наводно зашто некој не плаќал. Од кого и што да бараме? Од фирмава што не одржувала? Од инвеститорот што ни даде неисправна зграда со поплавен подрум? Нз веќе кај да се обратам. Станариве се малку незаинтересирани - се осеќам како само јас да се плашам да влезам во лифт. Комшииве и да се руши неш ќе чекаат друг да трчка. Хаос.

На Lemon му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bojan Dimkovski

Bojan Dimkovski Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2021
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    12
    Прашање, кога се работи за нова зграда вселени се станарите пред 1 година, сеуште немаат имотни листови, моментално се во процес, документите им се во катастар и се обработуваат. А јас сакам да го земам станот под закуп (кирија) на кој начин да се изведе и дали може да се завере на нотар истиот

5. Loreaana

Loreaana Активен член

Се зачлени на:
    7 септември 2022
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    15
    Здраво, имам едно прашање во врска со неплатени заостанати сметки за вода па ако може некој да ми одговори. Вака, се работи за околку 6-7 заостанати неплатени сметки за вода кои се застарени и патем не се од иста година т.е има од 2016,2017,2018., и сега ми стигна опомена пред тужба, па ме интерсира што треба да направам за да не ги платам сметкиве со оглед на тоа дека се застарени, дали треба да поднесам некаков приговор или?

6. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.741
    Кога ќе дојди НПН ( нотарски платен налог ) вие ќе си ангажирате адвокат кој ќе го обжали и на суд ќе добиете сигурно, сите трошоци адвокатски,судски,нотарски ќе паднат на терет на водовод.

На Loreaana, cresa-jagoda и Forca им се допаѓа ова.
  7. Darling.

Darling. Активен член

Се зачлени на:
    31 август 2022
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    4
    Здраво, денес правев фотографија од едно дрво што требаше да го среди еден мој пријател за да му го покажам. Се појави една жена и ми се развика као демек сум и ја сликала колата ке ме тужела.. Ми се закани ми рече ќе видиш која сум. И кажав дека не ја сликав колата но не разбира.. Може ли навистина да ме тужи за ова и да испаднам виновна?

8. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Блефира, уживај :)

9. Darling.

Darling. Активен член

Се зачлени на:
    31 август 2022
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    4
    Не знам баш, жената ми изгледаше на шизофреничар

10. Lina**********

Lina********** Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    5
    Zdravo mi treba sovet imam firma na koja sum upravitel jas no sum odjavena od nea i ne sum osigurana a nemozam da ja zatvoram bidejki ima dolg A si najdov nova rabota i mi baraat od tamu da bidam prijavena na zavodot. Dali jas mozam da se prijavam na zavodot? Blagodaram unapred

11. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.215
    Допаѓања:
    19.463
    Дали некој има инфо како иде легализација на изграден спрат од куќа?
    Изначитав некои решенија, предлози и сл. ама ништо не ги разбрав.
    И некои казни и што ти знам.
    Како иде да легализирам? Како иде цена за квадрат?
    Општина Ѓорче конкретно.

12. Loreaana

Loreaana Активен член

Се зачлени на:
    7 септември 2022
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    15
    Во ред тоа, но нема ли некаква можност за приговор до водовод, за да воопшто не дојде до нотарски платен налог па да треба да се занимавам и со адвокати и судови?

13. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Можеш да им испратиш лично приговор ама дали ќе прифатат тоа веќе зависи од нив, тие имаат право да поднесат предлог за издавање на нотарски платен налог и за застарени побарувања, да си пробаат среќа, но штом ти стигне решение од нотар ќе треба преку адвокат да поднесеш приговор до судот (односно до нотарот а пoсле тој го враќа предметот во суд) за застареност.
    Ако поднесеш приговор лично по закон ќе ти го отфрлат приговорот како неуреден и решението на нотарот станува правосилно без разлика што гласи за застарени побарувања, во другиот случај ќе одлучува судот кој најверојатно ако се застарени сметките ќе го усвои приговорот (сепак треба да се провери да не се од претходно утужени сметките според стариот закон, и после опомената да не ве изненади извршител) во мк се' е можно...

Најдобро прашај во општина кои документи треба, знам дека треба елаборат, изјави за согласност од сопственици итн., барањето се поднесува во општина, не можам да ти кажам подетално не работам ваков вид на предмети.

Може да се затвори фирмата ќе се прогласи стечај и за едно рочиште се затвара, или чекај од ЦРМ да започнат постапка за бришење поради неактивност на фирмата до 3 години, али со стечај ти е побрзо.
    Инаку штом си одјавена нема да имаш проблем може да бидеш повторно пријавена на полно работно време.

Ако си заинтересирана за да се спроведе стечај врз фирмата пиши ми во порака.

На cresa-jagoda, Loreaana и Luciferka им се допаѓа ова.
  14. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.741
    Истото што ти го пиша и @Forca би ти го пишала и јас да не се повторувам на веќе одговорено прашање.

На Loreaana му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Sinisa123

Sinisa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    175
    Ме интересира нешто. Работев во еден маркет после година поради ниска плата и во 2021 год преголеми обавези од маркетот си отидов од работа (сам напуштив) после месец дена, му пишувам на газдата на вибер дали ќе ми следува К15 и тој ми вели ж, не ти следува немаш 6 месеци (јас си отидов на 20 јуни 2021) оваа година на годишната даночна пријава кига ми пристигна гледам уплата за К15 од 1500 ден и малку се налутив, не сум за тие 1500 ден ама ми е зашто ми кажал дека не ми следува К15 кога ми даделе а парите не ми се земени. Дали ако тужам од адвокатот ќе бара трансакциска сметка од кај мене да види, дали ми има исплатено и земав роба на фактура (дали со тоа може да се покрие газдата, да каже дека ги сопрел средствата за робата, а робата бешњ во износ од 130 евра) прашањето ми е дали има некаков начин да се извлечи газдата

16. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Услов за к15 е минимум 6 месеци во годината за која се исплаќа да си во фирмата. Тоа што те исплатиле 1500 плус е претпоставувам на доброволна база, така да џабе ќе си ги трошиш парите по адвокати.

17. Boka98

Boka98 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2021
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    113
    Здраво,имам станбен проблем па доколку има некој слично искуство да сподели.
    Живеам во зграда од 2 спрата пред 20 и неш години го реновирав кровот бидејќи беше стар и протекуваше а станарот подмене не даде никакви пари за порпавка така што сами средивме и тој просстор си ставивме свој катанец.
    Доаѓа нов станар и новиот бара клуч но и кога се свели рече дека он си купил стан и подрум а не кров и дека не сака да учествува во тој дел ,е сега он бара клуч дека и он имал право таму и доколку не му се даде ќе тужел на суд?
    Некој искуство со ова

18. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.741
    Кровот на зградата му припаѓа на сите станари во зградата освен ако не е поинаку определено во купопродажните договори.

На Boka98 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  19. Boka98

Boka98 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2021
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    113
    Tocno e deka e taka,ama koga ke dojde red za renoviranje i popravki nikoj ne dava pari ,a vo mojava situacija koj e pravniot lek

20. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.741
    Ако никој не дава пари за санација на заедничките простории свикајте состанок на куќниот совет и известете го претседателот на куќен совет или пријавете во општина.

За вашата ситуација најдобро е да му дадете клуч на новиот станар во спротивно има основана причина да ве тужи.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.