Nie nemame kukjen sovet i presedatel bidejki sme vo stan od 4 familii po dve vk vertikala,a mene sredstvata sto mi se vlozeni i nekoj saka da dojde na gotovo i da bara kluc bidejki mu se poabrani pola od sredstvata i on odbiva da dade oti on ne kupil pokriv tuku podrum i stan, e rabotata e sega sto bara od nigde nikade oti vo slucaj da se desi sledna popravka on nema da dade pari ..
Ima opcija i za vestacenje da se napravi procenka posto se gleda deka e se novo staveno ,da se izvestaci mestoto neka si plati pola .
Па не можеш на новиот да му бараш пола од вложените средства, ако некој требало да ти даде тоа бил претходниот сопственик. А новиот има право да добие клуч. Не е твоја приватна сопственост покривот.
Pa ne deka e moja znam deka e zaednicko isto kako so skalite se zaednicki problemot e so posle vo sledna situacija na renoviranje nikoj ne dava pari a site se pravat deka imaat del nema opcija pak ja sama da snosuvam trosokovi
Што ти е крив новиот сосед за нешто што правел претходниот. Не е ни законски ни коректно да не му дадеш клучеви од заедничките простории. Ако те тужи верувај и ќе те добие на суд биди сигурна во тоа. Ако си решила да не му дадеш клуч од заеднички простор не требало да бараш правен совет или подобро да пишеше барам совет како да го за**ам човекот и да не му дадам она што му следува.
Ne e poentata na muabetot da zaebam nekogo tuku ,poentata e sto mene mi kape i ja frlam pari za renoviranje a nikoj ne dava so izgovor MENE NE MI TECE I A I DA TECE NEMAM PARI sfakas?nema tuka poenta za zaebuvanje ili so mi bil kriv ovoj so mi bil onoj,oti mu dadov use eden kluc od druga zaednicka prostorija napravi ajvar go islapa cel zid i sea nemal pari da ofarba e sto ja li saka da mu ofarbam? Ako e od planina simnat i ne zmae so e zaednicko i kako se odrzuva i renovira jas ne sum mu mesto za lepo ponasanje.
Поздрав форимџики, имам прашање ако некоја е расположена да ми одговори. Комшијата гради куќа на соседниот плац. Му имам дадено полномошно за да ми се доближи повеќе од 2.5м до границата на парцелата со куќата и да отвори прозори накај мојот плац. Во име на добрососедски односи му потпишав а неколку месеци подоцна во знак на “благодарност“ ми го исече кабелот од струја што поминува низ неговиот плац со изговор дека му сметало на куќата што ја градел. Јас сум последна куќа во редот и после мене нема друг така да само јас сум засегнат од сечењето на кабелот. Тоа било приватна линија, селаните се организирале сами и си ставиле бандери и жици на времето така да ЕВН се оградува од тоа. Прашањето е дали јас можам да го отповикам полномоштвото?
Здраво, сакам да прашам за привремен престој на странец кој има отворена фирма овде а не може да бара престој врз основа на вработување бидејќи во неговата држава е пензионер. Дали постои некој начин да добие дозвола за привремен престој врз основа на тоа што има отворено фирма.
Lugje pomos, kredit zemen 2019 sega od kolekta i se javile na majka mi da gi uplatam do 17 oktomvri ovoj mesec inaku ke sledi sudska prisilna naplata. Jas ne sum vo makedonija pa i zvonele na nea. Koga ja prasav neli se zamrznuva smetkata kaj izvrsitel i posle se dogovaras so nego dobiv samo odgovor ne tolku. Gospogjata advokatka martina od kolekta kazuva deka ako se dade na sudska prisilna naplata ke moram da idam skopje dodeka ne se resi so nekolku rocista nemam pravo da napustam drzava i pritoa ke mi dadat 7 dena rok za plakjanje na celokupniot dolg
Долгови не се решаваат веќе на суд, само преку извршител, адвокат или нотар со решение и блокада на твоите сметки. Никој не може да ти забрани напуштање на држава заради долг. Кажи им дека ќе ги пријавиш за закани.
Dobro kako jas da se spravam inaku se raboti za M kesh jas sum dve godini veke nevrabotena i i objasniv deka ke gi platam site da zemam plata samo. Toa bilo sudska prisilna naplata kade bile 3jca advokati i kade problemot so dolg ke se resel na sud i da sum si nabavela advokat, rocistata ke se vlecele taka da nemalo da mozam da zaminam sve dodeka na sud ne se resi dolgot i po 3 pokani sleduvalo zimanje od domot
Како да не, ти реков веќе, кажи им дека си се консултирала со адвокат, инсистирај на наплата преку извршител, а ако продолжат со закани кажи им дека ќе ги пријавиш во полиција, а освен на извршител не можат друго. Извршителот ќе мора да чека да се пријавиш како вработена овде па да почне да ти наплаќа. Домот не може да ти го земат за ситен кредит сигурно, а ако не е и на твое име нема воопшто за што да се секираш. Мислам дека не одат преку извршители бидејќи не се чисти при самото издавање на кредитите, инаку зошто да не си наплатат преку нив.
За да станеш адвокат треба да имаш и мастер ли завршено,или 4 год правни студии па после правосуден?Кој знае сигурно нека ми каже.
По стара програма се четири години, по нова програма односно ЕКТС систем мораш мастер односно 3 +2. После треба една година приправнички стаж па после таа година можеш да полагаш правосуден.
Јас сум сега 4 година правни студии и еден проф ни рече 1 година мастер само т.е 5та година треба, па потоа полагање правосуден... а на закон прочитав услов за адвокати покрај општите и др услови потребно е 4 год правни студии.