Тие што беа по стара програма пред воведување на Бољонскиот начин на студирање (Европски кредитен трансфер систем скр. ЕКТС) доволно им беше само 4 години студирање со стекнато звање специјалист по правни науки, да можат по завршување на приправничкиот стаж да полагаат правосуден испит и после да изберат правна професија, моментално согласно новиот ЕКТС систем за да некој се стекне со право да работи во адвокатура односно да ја избере адвокатурата како правна професија потребно е покрај општите услови за засновање на работен однос, да има 5 години (магистратура) во правни науки и да има положено правосуден испит, и најново етички испит што го спроведува АКРМ пред доделување на лиценца за работа. Значи од образование е потребно 3 години додипломски студии за да стане дипломиран правник, после + 2 години постдипломски студии (мастер студии), по магистратура потребно е една година приправнички стаж кај адвокат, нотар, извршител, суд или две години на правни работи во трговско друштво. После се полага правосуден испит и после нека е со среќа!
Zdravo nov sum na forumot, i sakam da prasham nekoj ako znae da pomogne imam kukja faktichki na dvajca brakja e podelena e po 1/2 na dvajcata a dvoro mislam deka ne e delen, e sega sakav da izvadam stanben kredit no me odbia poradi prichina dekankukjata se vodila na dvajca ne bila samo moja, kako da se oprave seto toa da si bide na kataster mojto sho e samo mojto da go pisha vaka na imotniot list stoe i mojto ime i negovoto i po edna idealna polivina
Здраво. Соседот направи бетонско цокле со настрешница на државно земјиште со што ни го затвори пристапот од куќата на моите родители до улицата, а го користевме со години, при што останавме на патека од 90цм. Сега сме тројца наследници и покренавме постапка во Општина. Немаме пристап на улица освен патекава, ниту може противпожарна да дојде, ниту прва помош, ние едвај поминуваме. Кои се последиците ако повикаме мајстори да го отстранат цоклето и настрешницата? Напоменувам дека земјиштето е државно и на него е планиран пат според ДУП. Не е на соседот што го загради, на имотен лист е на РМ.
Бидејќи станува збор за една куќа, мора да се водите така во катастар и двајцата дека имате по една половина, поинаку не може.
Da no neli jas imam sopstven vlez ne e od eden vlez i za toa mi beshe zboro, ama izgleda sekako se e isto
Ми треба правен совет за наследство. Ве молам ако има некој слободен да ми пише. Проблемот е покомплексен.
Со оглед на фактот што се работи за право на сосопственост врз недвижниот имот, потребно е да се изврши делба меѓу сосопствениците на начин што ќе склучите Договор за физичка делба на недвижен имот, кој по солемнизацијата пред надлежен нотар (ОДУ број-) ќе се спроведе во јавната книга - Катастарот, по што секој од вас ќе си извади "свој" Имотен лист.
Сакам да прашам, како може да се прекине соработка со адвокат? Но да си постои документ како доказ за тоа. Дали е потребно на нотар да потпишеме изјава и сл? Ви благодарам однапред за одговорите
Писмено известете го дека го отповикувате полномошното, вашиот потпис на писменото известување не е задолжително да биде заверен кај нотар, доволно е вие да бидете своерачно потпишани (име, презиме и скратен потпис)
Дали на работникот по исполнување 6 месеци непрекинат работен стаж муследува целосен одмор, или само пропорционално бидејќи 6 месеци исполнил во Октомври.
Neznam dali e za tuka , ama premestete ako treba. Dali ako kupam kukja od 120 kv, ja srusam i sakam da gradam nova so ista kvadratura , ke mi treba nova dozvola, danok da plakjam? A veke postoeckata e so sredeni dokumenti.