Правни проблеми

Discussion in 'Правни совети' started by babyketi, Feb 7, 2010.

1. SeaMermaid

SeaMermaid Популарен член

Нека инсистира да проверат камери ама најдобро да си се консултира со адвокат ако веќе има пријава. Инаку може со налог од јавен обвинител да се проверат задолжително камерите или на суд одбраната да бара судијата да дозволи таков доказ и да се докаже нема врска. Ако има друг начин да докаже дека не е виновна, сведоци, колеги тоа секако да го искористи.

2. mrsfreak

mrsfreak Истакнат член

Случајот е од септември...предходно и кажале дека се проверени камерите а денеска и кажале не биле прегледани...Сигурно до сега се избришани

3. sj *O*

sj *O* Популарен член

Дали ќе може да ми пише некој правник? Имам потреба од стручен совет

4. mar3q

mar3q Истакнат член

Приговор до
    Државната комисија за одлучување во управна постапка и постапка од работен однос во втор степен мора да поднесе адвокат или може и физичко лице?

5. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Ве замолувам сите што имате повеќе знаење и правно познавање, да ми одговорите на следните 3 прашања, потребна ми е вашата помош. Однапред Ви благодарам.

1. Имавме вонпарнична постапка за физичка делба на деловен простор. Истата заврши спогодбено. Во решението што го добивме од судот т.е во документот нема конкретни податоци за делбата, туку само за трошоците. Дали е така исправно или треба да ги содржи податоците околу квадратурата и сл?

2. Дали само со вештачкиот наод може да се изврши промена на податоци во катастар?

3. На адвокатот му дадовме изјава со која му го отповикуваме полномошното. Меѓутоа изјавата ја дадовме на него, но не и на судот. Е сега, тој без наше знаење и без да не извести дека стасало решението, си поднел жалба во наше име. Со жалбата си бара пари неосновано. Ние денес во судот ја предадовме копијата од изјавата за отповикувањето на полномошното. Целта ни беше да ја повлечеме жалбата, бидејќи не е се уште пратена до Апелационен суд. Од таму ни велат само тој може да ја повлече жалбата. Исто така ни велат да го контактираме него, но истиот одбива да ни се јави.

Last edited: Jan 4, 2023
  6. mrsfreak

mrsfreak Истакнат член

Здраво. Дали знаете од прилика колку земаат адвокатите/бранителите?

7. Svetlina

Svetlina Истакнат член

Пред да прашам би сакала на сите членови да им посакам Среќна Нова 2023, многу здравје и насмевки во новата (и помалку правни проблеми [​IMG] ) и секако Честит Божиќ на оние кои го слават.
    Имам неколку прашања за пријател: живее во нова зграда и има купено свое паркинг место. Дополнително во заедничката гаража (немаат сите станари паркинг места) има дел од гаражата што би сакал да го земе во своја сопственост и да го користи. Дали може да советувате дали и како може да го стори тоа? Какви документи се потребни за да нема можни пријави од други станари? Како може да го земе во сопственост? Дали треба да го купи од инвеститорот или му треба согласност од станарите? Дали 51% од сите станари или само од тие што имаат паркинг места? Се извинувам за многуте прашања [​IMG] и ви благодарам однапред на советите! Поздрав и убав Бадников ден!

8. Dreamsdocometrue

Dreamsdocometrue Истакнат член

Не знам дали е за тука да го поставам прашањево, доколку не е, предложете кај е посоодветно …

Ми треба добар адвокат за имотно правни односи - граѓанско право од Струмица.

Благодарам

9. Anya321

Anya321 Истакнат член

Дали некој менувал странска возачка дозвола за македонска, како иде процедурата

10. FroggyLover

FroggyLover Истакнат член

Дали доколку адвокат те претставува на суд за граѓанска прекршочна, на крај те викаат и тебе да ти кажат лично што е пресудата, или само ќе ти стигне некое писмо дома?

Last edited: Jan 18, 2023
  11. Forca

Forca Популарен член

Рочиште за објава се закажува само формално, во пракса не се одржува за граѓанска и прекршочна постапка, одлуката се испраќа до полномошникот, а тој после ја известува својата странка дали да се вложи жалба, или да се започне постапка за извршување (зависи од предмет, во прекршочна дали е глобен обвинетиот или не) понекогаш судот во прекршочна испраќа примерок од одлуката и до обвинетиот и до бранителот.

12. FroggyLover

Во ред, значи само известен ќе биде.

13. FroggyLover

Уште едно прашање- дали поради далечина е возможно некако преку интернет да се види состојбата на некој предмет?

14. Forca

Forca Популарен член

Сега за сега не постои можност да се види состојба за предмет по фаза на постапка преку интернет.

15. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Ова е по активна тема. Итно ми е потребен адвокат. Препорака?

16. FroggyLover

Дали после тепачка сите што учествувале имаат право на приватна тужба за оштета, или само ако се докаже дека си бил нападнат а не си го нападнал другиот?

17. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Здраво, имам едно прашање.
    Моментално сме во судска постапка со комшиите, ради делба на дворот. Ние сме на 1ви, комшиите на втори. Дворот не бик поделен уште од претходно. И сега сакаат они да го земат делот од дворот кој што нас ни беше ветен при купување. Адвокатот вика кој што користел до сега, така ќе си биде и понатаму.
    Сакаме да местиме изолација, 10 цм, изолацијата почнува едно метео од земја, и оди низ цел први спрат. Дали би можеле комшиите да ни прават проблем со тоа што дел од изолацијата ќе влегува во нивниот дел од дворот?
    Сега моментално е што е мое-и твое е . Се е заедничко.

18. Zoe050805

Zoe050805 Истакнат член

Дали се лежи затвор за долгови, пример околу 200 иљади денари
    Невработен што прима пензија од починат родител и му кинат од пензијата дали не дај боже во затвор се завршува за ова ве молам

19. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Во целост се согласувам со вашиот адвокат.
    Соседите апсолутно си имаат право да спречат поставување на било што во нивни двор, но се додека нема направено делба и дворот се води како заеднички можете да поставувате.
    За долг не се оди во затвор, се работи за облигационен однос во случајов, освен ако не се работи за долг по алиментација каде согласно член 202 од КЗ предвидена е казна затвор во траење до 1 година.

Нели си на Јустинијан ? Зошто вакви прашања поставуваш и имаш потпаднато претпоставувсм на некаква закана од страна на доверител.

20. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Ти Благодарам. Ух олеснително. :hug::sun:

Luciferka likes this.