Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. Simovska92

Simovska92 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    38
    Здраво, ако може мислење за следниов проблем и предлог за добар адвокат за имотно правни односи
    Имаме проблем со легализација на куќата поради сателитското мерење со кое парцела на која е куќата е на далечен роднина а нашиот дел влегува кај комшиите, нормално роднината прави проблем се тужиме и добива на суд. Треба да поднесеме жалба дали имаме некакви можности за добивање на спорот со тоа што куќа има уште од 70ти години и потоа се доградуваат уште 100 квадрати со целосна легална документација одобрена во 2001 година, кое е решението за овој проблем бидејќи со премерот и ние влегуваме во туѓа куќа што би било најпаметно да направиме

2. Crash

Crash Нов член

Се зачлени на:
    3 февруари 2023
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Се извинувам доколку не е за овде ова но потребно ми е да ме посоветува стручно лице за имотно правни односи . Продавам стан во Скопје но бидејќи претежно сум на пат решив да го понудам и на агенција за недвижности . Си го огласувам јас исто така и тие кога не сум во Скопје тие им отвараат на клиентите за да го разгледаат . Кога им се јавив да го понудам веднаш ми пратија договор за посредување како прилог кој што веќе и ми е потпишан . Во тој договор има нешто што не ми е јасно . Како обврска моја има една точка која гласи :

- Да не пристапи кон директно, без посредување на Посредникот,
    договарање и/или склучување на преддоговор или конечен договор за
    изнајмување, продажба или купување на недвижен имот за кој извршил
    разгледување во присуство на Посредникот

Посредникот е во случајот агенцијата . Проблемот е во тоа што и јас кога сум во можност го покажувам и нудам станот и добивам повици бидејќи и мене ми е огласен . Добив повик од една госпоѓа која дојде сама да го види станот и реално сака да го купи само чека уште некои одобренија од банка . Преку разговор сонеа ми призна дека го купува во име на нејзиниот брат кој што пред една недела дојде со агенцијата да го види и ми призна дека го купува она за да не плати нејзиниот брат агенциска провизија . И реално се збунив бидејќи и кај мене во договорот за посредување ми стои како должност да платам агенциска провизија доколку се продаде преку нив нормално . Две прашања имам
    1. Дали со тоа што си прават братот и сестрата која носи друго презиме бидејќи е мажена , и со точката што ми е во договорот можам да имам проблем јас после со агенцијата

2. Па ако се продадеше тогаш на братот пример , зарем и двајцата ќе им платевме провизија не разбирам . Кој е должен да ја плати агенциската провизија , или незнаат и тие па решиле од двајцата да земат за секој случај

Се потрудив колку што можам подетално да Ви објаснам за што станува збор . Ве замолувам за совет доколку може за брзо бидејќи госпоѓата денес ми се јави и ми кажа дека и одобриле од банка дека се е спремно и во понеделник да завршиме работа . Јас тој стан го продавам бидејќи парите ми требаат градам куќа , често сум на пат и несакам поради вакви замене нејасни работи да си направам проблем . Дека во законите има дупки тоа ми е јасно ама секој со својата работа нели . Просто ме интересира кои се последиците кои што може јас да ги сносам . Ви благодарам однапред на одговорите , нормално доколку ги има

3. seit

seit Нов член

Се зачлени на:
    3 февруари 2023
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Zdravo,
    jas imam edno prasanje 2008 godina kupiv stan vo Ohrid imam notarski kupoprodazen dogovor so site plateni smetki :Danok na promet, danok za imot i celata suma za stanot .
    po tolku godini od neznaenje i naivnost stanot nee registriran vo katastar na moe ime .
    sega imam problem so stariot sopstvenik koj ne si go platil dolgot kaj nekoj treti covek i bil tuzen na sud.
    sudot odlucil da si go platit dolgot ali ovaj si nema sretsva pa mojot stan zosto uste glasi na ime na stariot sopstvenik ,stanot e sega pod zalog kaj izvesitel moeto prasanje e dali mozat stanot da mi go prodavat ili odzemat.
    Si imam advokat fateno ali do sega sve sto proba jas sum osteten so 6000 evra sto plakjam sudski trosoci i trosoci od sprotivnata strana .Dali imam nekoj izlez od ovoj lavirint.
    izvinete mojot makedonski jazik nee perfekt ali ako mi pomognete mnogu ke vi sum blagodaren

4. FroggyLover

FroggyLover Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2021
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    171
    Ако при случај на приватна тужба после тепачка пријавена во полиција (сеуште не стигнала покана за на суд после 3 месеци но најверојатно само прекршочна ќе биде) дали се викаат сведоци или иде само записникот од полиција? Нешто овде читав дека рокот за приватна тужба бил 3 месеци откако се случил настанот, јас мислев мора пресуда прво да има?

5. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Спроведи го договорот во Катастар во Охрид, ако нејќаат нотарите тогаш лично или преку полномошникот поднеси ја пријавата, тоа е правниот основ за стекнување на право на сопственост, ако одбијат во Катастар да ви го запишат правото на сопственост тогаш против Катастар поведете управен спор, реално од Катастар не смеат да ве одбијат затоа што станот е продаден пред да биде предмет на извршување, должникот располагал со туѓ имот, и законски тој имот треба да биде изземен од извршување, ако не е истечен рокот поднесете и приговор против налогот за извршување до Претседателот на Основен суд Охрид, за да извршителот го повлече налогот за извршување или истиот да биде ставен вон сила.
    Втора опција (може истовремено со погоре наведеното) поднесете нова тужба за утврдување на право на сопственост врз основа на договорот за купопродажба и предлог за времена мерка да се забрани извршување врз станот додека трае постапката за утврдување на сопственост, откако го добиете предметот поднесете тужба за надомест на штета против продавачот за да ви се надоместат трошоците односно поднесете пред истекот на три години.
    Трета опција ако не се поминати три години може да барате надомест на штета од продавачот затоа што тој се обврзал во договорот дека ниту едно трето лице не полага права врз станот (заштита од евикција), има решение вашиот предмет само треба да се водат повеќе постапки истовремено.

Проверете на шалтер во кривичен суд со лична карта ќе ви кажат дали била поднесена приватна тужба и кој датум е поднесена и дали има закажано рочиште.
    Прекршочна постапка се поведува по барање од МВР, додека приватна тужба поднесува оштетениот до судот.

6. Albertos

Albertos Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2015
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    395
    По закон процентот го плаќа купувачот (заден пат беше 2% од сумата), но некогаш можете и да го поделите по договор.
    Во случајов твој, сметам дека не е фер да се изигра агенцијата/ агентот.
    Значи купувачот веќе се одлучил преку агенција да бара стан.
    Претпоставувам дека тој видел и уште неколку станови пред да дојде кај тебе.
    За сето тоа време, што го носел натаму наваму, агентот потрошил гориво, време, телефони да договара сопственици да му отворат итн.
    Многу е далаверски да биде преварен.
    Незнам за која сума се работи, но ако вредноста е до 100.000 евра (провизија 2000 евра), навистина е жално да се прави ромската.

Реално јас на вакви купувачи би им рекол, или да одиме преку агенција, или да си бараат друг стан. Ако веќе им е многу, и тебе ти е хитно, направете си договор за да си ја поделите провизијата.
    Или па плати им ја ти на крај. На 100.000 евра 2% е 2000 евра. Ако е помала вредноста во договорот, провизијата е уште помала.
    Доброто е што преку агенција си зашитетен од повеќе ризици, бидејќи незнаеш дали купувачот има задни намери.
    Иако обично ризикот е поголем кога купуваш, отколку кога продаваш, Јас мислам дека треба секогаш да бидеш внимателен.

А тие Бидејќи тие решиле, да ја преварат агенцијата, ништо чудно да имаат и задни намери и со тебе.

7. FroggyLover

Се зачлени на:
    8 ноември 2021
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    171
    Не можам јас да одам само сведок бев на настанот, ме интересираше само дали ќе ме викаат како сведок доколку има приватна тужба.

8. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Возможно е ако те навел тужителот како сведок во тужбата и ако судот го прифати предлогот на тужителот да те повика како сведок.

9. FroggyLover

Се зачлени на:
    8 ноември 2021
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    171
    Дали рокот е 3 месеци откако се случил настанот?

10. seit

seit Нов член

Се зачлени на:
    3 февруари 2023
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0

11. seit

seit Нов член

Се зачлени на:
    3 февруари 2023
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    fala mnogu za vaseto objasnuvanje uste edno prasanje ?Dali ima sansa da mi go odzemat stanot?

12. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    За тужба да, за повик на сведок нема рок.

Тоа однапред без да се разгледа документација никој не може да ви одговори, моето беше општ одговор.

На seit му/ѝ се допаѓа ова.
  13. seit

seit Нов член

Се зачлени на:
    3 февруари 2023
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    vi blagodaram pozdrav

14. FroggyLover

Се зачлени на:
    8 ноември 2021
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    171
    Во ред, дали секогаш тужбата за оштета после тепачка е кривична тужба, дури ако делото се смета за прекршок против јавен ред и мир, и дали како доказ се изнесуваат записниците од полицијата?

15. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Тепачка (учество во тепачка чл.132 од КЗ) само по себе претставува кривично дело.
    Зависи од случај до случај, не би можел ништо конкретно да кажам, зато што не работам кривично право, тоа што пишав е општ одговор, за подетално треба да се посоветувате со адвокат што работи кривично право.

Во однос на надомест на штета, ако била поднесена тужба пред граѓанскиот суд тогаш е веќе друга работа, треба да се разгледа документација за да се каже точно што како, вака е само претпоставка.

16. FroggyLover

Се зачлени на:
    8 ноември 2021
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    171
    Доколку има тужба, колку време поминува отприлика додека стигне покана за на суд? Може да е година?

17. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Година не, 2 - 3 месеци зависи од случај до случај, за сведок да викнат зависи на кое рочиште ќе започне доказна постапка до 6 месеци од поднесување на тужба да би викнале сведок, ова е груба пресметка, не постои точно датум затоа што зависи и од судијата со какво темпо ја води постапката, али година дена ако нема закажано рочиште значи воопшто нема тужба, ако е за кривично тие се побрзи затоа што тече рок на апсолутна застареност.

На FroggyLover му/ѝ се допаѓа ова.
  18. FroggyLover

Се зачлени на:
    8 ноември 2021
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    171
    Прашувам зашо поминаа скоро 3 месеци, у тепачкава мој близок беше вмешан така да би знаела кога би стигнала покана

На Forca му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.727
    Допаѓања:
    18.441
    Случајно проверував на катастар и видов дека дедо ми без никој да знае, имот кој го користи татко ми цел живот (дел и го има доградено) го препишал на тетка ми( ќерка на дедо ми). Дали може правно да се направи нешто против ова?????
    Превознемирена сум од ова случајно сознание, ве молам за насока, не можам да дочекам да дојде сабајле за да зборувам со адвокат

20. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.561
    Допаѓања:
    114.397
    Не, не може.
    Сега татко ти има право на дел од куќата.
    Но таа дефакто е на тетка ти.