Како ќе му кажам на тато...срце ќе го стегне, до таа куќа на посебен имотен лист има уште една, таа уште е на име на дедо ми....како тргнало и таа ќе ја препише на неа
Да прашаш адвокат дали може тужба нешто зашто не бил прашан ниту известен татко ти. Плус ако има докази дека и он градел.
Секако ќе прашам ама до утре срце ќе ми избие низ гради.... Нема некои посебни докази освен невалидни ливчиња од порано за купени цигли, цементо и незз што :/
Јас на твое место би се запрашала дали уште еднаш би го нарекла дедо а богами и тетка ти- тетка. Сто посто и таа знае за ова. Многу ми е жал за состојбата во која се наоѓаш имав слична, ама се реши како што треба
Гарантирам дека знае, договорот за дар го потпишуваат дарувачот и даропримачот, и со тоа даропримачот се согласува да го прими дарот, истото се наведува и во договорот. Иако ќе разговарате со друг колега, ќе ви одговорам и јас, значи може правно да се преземе прво тетка ви да го поклони на татко ви тоа што го добила од дедо ви, или второ татко ви да поведе постапка за утврдување право на сопственост по пат на одржувачка, затоа што од тоа што пишавте имотот бил во сопственост на дедо ви и тој како сопственик може да располага со својот имот (да го подари, да го продаде итн.) во случајов го подарил на тетка ви, но со оглед дека татко ви го користи тој имот долг период (го одржува имотот) без разлика што како сопственик е дедо ви, односно сега тетка ви, вашиот татко може да бара стекнување право на сопственост по пат на одржувачка (иако ќе биде тешко да се успее во спорот, затоа што ќе треба да се докаже вашиот татко дека бил совесен и законит држател или најмалку совесен држател на стварта - имотот, и истиот да го владеел 10 години односно 20 години како совесен држател, исто зависи и судот дали ќе прифати тоа да се смета уште додека бил во сопственост на дедо ви, може ќе се смета дека не е исполнет рокот спрема тетка ви како нов сопственик - сепак е ова претпоставка, но да знаете не е невозможно но ќе биде тешко), инаку ќе ви требаат докази, јас имам првична идеја како би се дошло до тие докази ама треба да сум запознат подетално со фактичката состојба, нејсе, разговарајте утре со колегата ако сте и за второ мислење пишете ми во порака.
Здраво, за неподмирени кредити околу 200,250 илјади денари дали може извршителите го наплатуваат долгот со сопирање од семејна пензија што ја земам затоа што е починат татко ми? Осигурана сум како пензионер и секој месец ја земам таа пензија од кога почина тој
Нема да му ги признаат. Истото се случи со на сестра ми свекор и, куќа што ја градел тој , да биде препишана на сестра му. Имаше некои ливчиња за купен материјал но кога е веќе поклон џабе. Тетка ти мора да знае. Дедо ми пред да ја препише куќата на вујко ми и деугиот дедо на чичко ми , прво беа на психијатар демек да увиде дека свесно препишува, а мислам дека и они стоеја потписници на подарокот и тука неможе ништо Срам за “тетка” ти
Здраво, можеби прашањето не е за тука, но не најдов соодветна тема. Дали можеби некој има препорака за наш адвокат од Македонија што работи во Полска или пак некој друг адвокат во Полска ? Или пак некоја институција ? Се работи за барање за поднесување на полско државјанство па е потребно за понатамошно советување. Од Полската амбасада во Македонија не добија никаква помош. Благодарам.
Здраво, дали може некој да ми каже која е цената за судски трошоци.Дечко ми возеше брзо на автопат ама заборави да ја плати казната. Го викнаа на суд и му одредиле глоба од 45 евра и плуд судски трошоци. Знае ли некој сума на судски трошоци?
Zdravo me interesira nesto sekoj razlicno mi kazuva za ovoj slucaj... Vaka bratmi kraj na juli e faten vo kola so uste 3ca so nekoi narkotici mala kolicina i koga naisla policijata kesenceto bilo frleno od kolata. Policijata go nasla i zemala i niv gi prevedele vo stanica site 4ca bea 12h vo stanica i imaa pretres vo svoite kuki kade bar za kaj bratmi znam deka nemashe nisto i si bese pusten I od togash ne dojde nisto pominaa 6 meseci eve denes stignala nekoja analiza vo policija a bratmi ne e tuka vo stranstvo e . Nema nisto od sud , ni za na sud . Dali treba da se stravuva nesto dali nekoj e zapoznaen so vakov slucaj mal sovet. Izvinete za dolgiot post
Zdravo sakav da prasam za Edna situacija malku ke bide podolg postoat. Pred nekoe vreme pocina tatko mi. Da objasnam deka jas sum edinstveno dete na tatko mi, no majka mi ima 2 od predhodniot brak. Imam polubrat I polusestra. Koga majka mi se omazila za tatko mi toj veke imal kuka koj Sam si ja kupil uste pred nivniot brak. Majka mi so sebe go donela I brat mi. Vcera mi se javija I mi kazaa deka treba da odam kaj majka mi da se sobereme za da ne izvesti site deka ke ja prepise kukata samo na brat mi so toa se sogladila I mojata polusestra I nam nisto nema da ni ostavat zatoa sto toa bilo zelba na tatko mi uste koga bil ziv inaku kukata e na ime na tatko a sega ostanuvala na ime na majka mi I ona mozela da pravi sto saka jas sum nemala nikakvo pravo vrz bilo sto izvinete za dolgiot post.
Имаш право на дел. Мајка ти само нејзиниот дел може да го даде на кого сака. Еве и @Forca нека каже подобро
Да се надоврзам на муабетов, дедо ми кога почина, имотот автоматски се префрлаше 50% од целокупниот имот на баба ми, а другата половина т.е 50% се дели на останатите луѓе да речиме колку деца имале.. Значи со тие 50% баба ми на кого сакаше можеше да ги подари итн.
Штом е куќата на име од татко ти имаш право на дел,а полубратот и полусестрата нема што да добијат,не се по крвна линија негови деца.Ако татко ти сакал имал желба да биде од полубратот куќата дури бил жив ќе му ја препишел.Штом татко ти не ја препишал на име од мајкати или полубратот ќуќата неможе мајка ти што сака да прави имаш и ти дел тука.До кога со овие патријахални сфаќања па 21 век сме.
Ајде и јас едно прашање. Маж ми е починат а колата и моторот кои беа на негово име сега се мои и на син ми, како единствени наследници. Во полиција ми рекоа дека додека детето не наполни 18 години, не можат да се отуѓат. Дали некој имал слична ситуација? Што правиме ако се расипат скроз, ќе скапуваат дома оти не смеам да продавам? Фала однапред
Во сообраќајна дали стои вашето име? Ако стои слободно може да ги продадете. Ако стои се уште името на вашиот сопруг тогаш прво пробајте во МВР со оставинското решение да ви ја издадат сообраќајната на ваше име, ако не сакаат, во тој случај побарјте од Центарот за социјална работа да донесе решение со кое се дозволува автомобилот да биде впишан (регистриран) на ваше име, и со тоа решение и со оставинското решение поднесете во МВР сообраќајната т.е. автомобилот биде регистриран на ваше име, кажете им го ова и во МВР и во Центарот за социјална работа, затоа што понекогаш институциите наши не си ги знаат целосно должностите кои ги имаат.