Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. MoiMadame

MoiMadame Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2023
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    21
    Моето име е ама во забелешка пишува дека возилот не може да се отуѓи до полнолетство на другиот законски наследник.
    Во ЦСУ ми рекоа дека може да го продадам возилото, ќе дадат они мислење ама во полиција викаат не може никако да се отуѓи.
    И кој сега знае што збори?

2. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    5.789
    Na civo ime e kukjata?
    Ako e na tatko ti, ti i majka ti se naslednici.
    Tvoite polubrakja ne dobivaat nisto.
    Pred da odite na notar konsultiraj se so advokat kolku e tvojot del.
    Srekjno i ne se otkazuvaj
    Zasto polubratot da nasledi,a ti kako zakonsko dete da nemas del.
    Ostavi ja majka ti sto te laze, zakonot e drug.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Во Центарот нека дадат мислење дека се согласни вашето дете да ви го подари неговиот идеален дел од возилото и да се брише забелешката, и кај адвокат ќе се направи договор за дар, истиот ќе треба да се потпише кај нотар, само носете извод на родени за вашето дете, мислењето од ЦСР, и оставинското решение за да може нотарот да го потврди идентитетот на вашето дете за да се потпише на договорот.
    Откако го заверите договорот (потписите кај нотар), заедно со мислењето од ЦСР, и оставинското решение нека ви издадат нова сообраќајна без забелешката, после тоа може да го продадете возилото, прашајте кај нотарот кај кој ќе заверите потписи што ќе ви бара за утврдување на идентитет на вашето дете за да може да се потпиши, кажето го ова во МВР, да видите дали ќе се согласат ако не успеете да завршите работа пишете ми во порака, можам да ви помогнам и во однос на договорот.
    Не смеат ниту од МВР, ниту од ЦСР, ниту од било која институција да не ви дозволат да располагате со ваши ствари во случајот подвижна ствар - моторно возило, под располагање се подразбира продажба, изнајмување, ставање на товар итн.

4. MoiMadame

MoiMadame Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2023
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    21
    Фала ви најмногу за инфото!
    Ќе проверам што може да се направи од понеделник, а ако заглавам некаде ќе Ви пишам порака.
    Убава вечер

5. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.560
    Да се надополнам, тебе ти следува 50% и на мајка ти 50%. Значи ако татко ти ги нема признаено, односно посвоено како негови деца полубрат ти и полусестра ти, нив не им следува дел. Тие можат да добијат само ако мајка ти нејзината половина (50%) реши да им ја даде на двајцата или само на полубрат ти. А тебе ти следува другата половина. Затоа не дозволувај да бидеш изиграна, никако не се откажувај од својот дел.
    Срамота е ова што сака да го направи мајка ти, да ти беше маќеа па ќе разберев некако, ама ти си им заедничко дете и наместо и нејзиниот дел да ти го даде тебе, таа мисли на полубрат ти. Него нека му даде татко му, а не да граба туѓи делови...

На Anaroz1, Didajo, Luciferka и 2 други им се допаѓа ова.
  6. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    5.789
    Sigurno saka samo na sin na majka da mu dade, a na zenskite nisto..Tie treba da se mazat i tamu da imaat del.

7. dancheml

dancheml Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    17
    Najverojatno e taka neznam sto da kazam
    Zdravo kukata e na ime na tatko mi steknata pred nivniot brak majka mi ne se vodi vo nitueden dokument nema testament nema nisto na nikogo podeleno I ostaveno tatko mi samo mi se Javi mojata polusestra I majka mi I mi kaza deka za toa treba da se pravi muabet I deka neznam kade ke ne vikale site za da ni podelat sestrai mi rece ke se otkazala I ne sakala nisto I mama da prepisala se na brat mi I jas da sum se soglasela samo neznam Dali Bez moja dozvola moze da prepise se Ili mora prvo da izvadam dokument za ostavnina I ke odi na moe Ime pa ke sakat da mu prepisam I mojot del ili samo e potrebna moja soglasnost za da mu prepisat se deneska razgovarav so advokat ama ne mi bese bas jasen za vo ponedelnik zakazav drug

На riba79 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.560
    На суд ќе ве викнат, таму ако се изјасниш дека се откажуваш од својот дел и му го подаруваш на полубратот и ако мајка ти се изјасни дека и она му до дава нејзиниот дел нему тогаш судот него ќе го пише како сопственик на целата куќа.

А ти кажи си на суд дека си го бараш делот што ти следува и дека не го подаруваш никому. Без ти да се согласиш полубрат ти не може да ја добие цела куќа. Најмногу што може да добие е делот на мајка ти.

На riba79, Luciferka и ♡ Cinderella ♡ им се допаѓа ова.
  9. ♡ Cinderella ♡

♡ Cinderella ♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2023
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    2.947
    Сака нешто што е туѓо да си присвои за синко мајкин,а синко мајкин има татко(не му е овај татко по крвна линија,т.е татко и на dancheml)eпа нека му спечали татко му.Згора на се куќата е стекната пред брак мајкава нема инвестирано ни еден скршен денар.Ама машала прва за дел е да зграби,жена заглавена во 5-ти век.

Ми го зеде зборот од уста.Ајде тоа плус пред брак стекната е куќата мајкава нема денар скршен инвестирано.Законски и следува дел,ама ова да му го правиш на сопствено дете.Па уште и рекла сестра ти ќе се откаже од нејзиниот дел хахах од кој дел.Освен ако не ги признал татко и од dancheml.Жената е заглавена во 5ти век.Не да е страмота,ама треба страм да имаш за да се застрамиш.

10. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.741
    Ти секако имаш право на 50% за другите 50% кои и следуваат на твојата мајка ќе си одлучи она на кого ќе остави.
    Најдобро ангажирај си адвокат да те води низ процесот затоа што многу често се случува во вакви ситуации некој од семејството со некаква измама да се обиде да дојде до правото на целиот имот.

На Anaroz1 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  11. Directioner005

Directioner005 Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2012
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    2.407
    50% се секако твои. А ако не се лажам, дури можеш да бараш и “нужен дел” од делот на мајка ти по препишувањето на целиот нејзин дел на брат ти. Така што би имала дури повеќе од 50%. Ако грешам, поправете ме.

На Anaroz1 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  12. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    5.789
    Sestra ti ne moze da se otkaze od nesto sto nejze ne i pripagja zasto tatko ti ne i tatko.
    Majkati moze ako saka delot nejzin da i go dade..
    Tebe ti sleduva del i nemoj da se otkazuvas,ova ti e moj sovet.
    Najdobro da ti kaze @Forca , sto tebe ti sleduva i kako da postapis ponatamu..
    Nemoj majka ti da te fati nabrzinka nespremna za da se otkazes od toa sto e tvoe.

На Luciferka, Forca и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  13. dancheml

dancheml Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    17
    Vi blagodaram za site informacii I soveti denes ke se sretnam so advokat pa ke vidam Kako ke bide zatoa sto pojma nemav za delba Kako I so ode a I skoro pocina tatko mi pa ni na kraj pamet ne mi padna za ostavninata inku treba nekoj da otvori za ova slucaj sto rekoa ke ne vikale ili

На cresa-jagoda, riba79 и Luciferka им се допаѓа ова.
  14. dancheml

dancheml Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    17
    Iskerna da bidam neznam cie e ova maslo jas ubavo mozebi ne objasniv Po naskeateno gledav mi se javija majka mi I sestrai mi I sestrai mi poveke zboruvase posto majkami od bolest nemoze da zboruva ubavo a mozno e da I se kazale I deka jas ziveam daleko I nema koj da ja gleda pa deka bratot ke ja gleda naskoro ke odam I tie raboti da gi rascistam posto malku ne mi e realno toa sto go zboruvat I jas samo se nerviram posto sekoj veli razlicno

На Зак од Андромеда, riba79 и Luciferka им се допаѓа ова.
  15. dancheml

dancheml Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    17
    Vi blagodaram najprvo na site deneska se sretnav so advokat mi objasni ni sleduva 50-50 od se sto ima kuka niva I kola posto brat mi I sestrai mi ne se posvoeni od tatko mi samo jas I majka mi imame pravo na ostavnina mi objasni sto dokumenti se potrebni I postapkata isto mi objasni e samo zaboraviv nesto da go prasam pa povtorno ke e ovde na sestrai mi soprugot veli deka mozel toj da ja vozi kolata Ili prodade I da ja registrira posto imal polnomostvo Dali e mozno da postoi takvo polnomostvo posto majka mi kolku sto moze da ja razberam ima polnomostvo da ja vozi a neznam Dali so toa polnomostvo e mozno toa sto toj go zboruva

16. Polsko

Polsko Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    937
    Допаѓања:
    573
    Полномошното не важи ако лицето што го дало е починато.

17. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Дали се плаќа некаков данок на пари пуштени како поклон од брат/сестра и која е процедурата за тоа?

18. Mislam

Mislam Нов член

Се зачлени на:
    9 февруари 2023
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво.. дали некој можи да ми објасни што значи во имотен лист на место/нива, сопственост "непознати сопственици" и како дошло до тоа..

19. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    97
    Братот и сестрата се наследници од втор наследен ред.
    Данокот на наследство и подарок за обврзник од втор наследен ред се пресметува по стапка од 2% до 3% од даночната основа.
    Согласно член 10 став 2 од Законот за даноците на имот, данок на подарок се плаќа и на готови пари, парични побарувања, хартии од вредност и друг подвижен имот, ако вредноста на подарокот е повисока од износот на едногодишната просечна плата во Република Македонија во претходната година, според податоците на Државниот завод за статистика.
    Обврзник на данокот на подарок е лицето кое прима имот на подарок, во земјата и во странство.

На Freckles. му/ѝ се допаѓа ова.
  20. La.RagazzaMisteriosa

La.RagazzaMisteriosa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    474
    Допаѓања:
    10.844
    Здраво некој да ми каже дали потврда за неосудуваност се вади од суд според место на живеење или според место на раѓање?