Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    1.826
    Допаѓања:
    3.167
    Јас мислам дека е ДОО

На snowgirl_10 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Како се дели имотот на починат брачен пар без деца ако немаат тестамент?
    Жената има 2 сестри, а мажот 3 браќа и сестри.
    На 5 еднакви дела? Или пола од имотот ќе се дели на 2 дела, другата половина на 3?

3. Anaroz1

Anaroz1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    1.991
    Допаѓања:
    4.909
    треба за двајцата посебна оставинска постапка да се води, ако е се имот стекнат во брак тоа би значело дека е по половина, што значи едната половина ќе се дели на два, другата на три дела, ама само за имотот стекнат во брак

На Freckles. му/ѝ се допаѓа ова.
  4. arde1905

arde1905 Активен член

Се зачлени на:
    17 април 2023
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво, потребна ми е помош и објаснување во врска со Стекнување на право на сопственост со одржувачка.
    Што точно значи (не)совесен и (не)законит држател на недвижна ствар? Бидејќи ги читав членовите 124 и 125 од законот за сопственост, меѓутоа не ми се баш најјасни истите како и нивната применливост во пракса.

Ситуацијата е следна:
    Мојот дедо беше сопственик на целиот објект, приземјето, првиот кат и дворното место. Откако почина се отвори постапка за делба која заврши пред околу 10години и приземјето се подели на по 1/2 за татко ми и чичко ми. Дворното место сеуште не е откупено и сопственоста гласи на РМ. За првиот кат пак бидејќи беше на посебен имотен лист не беше отпочната постапка за делба и сопственоста сеуште гласи на име на дедо ми. Чичко ми има живеено како дете во куќата, а од пред 40год. ние сме во постојано користење и одржување на истата.
    Дали тоа ни дава право да се примени стекнување на право на сопственост со одржувачка како совесен и законит држател на недвишна ствар и која е постапката за да ја префрлиме сопственоста на наше име?
    Ви благодарам однапред.

5. SeaMermaid

SeaMermaid Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2015
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    14.447
    20 години минимум ако сте живееле таму може да поведете постапка за стекнување со право на сопственост по пат на одржувачка. Инаку ако дедо ти има право на користење запишано на имотен лист може да се приватизира и така ама не сум сигурна дали е донесен нов закон за приватизирање на државно земјиште оти по стариот закон имаше рок до кога се поднесуваат такви барања, а тој рок е одамна изминат.

6. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    97
    Не. Тука владението не е совесно согласно ЗСИДСП, затоа што претходниот и сегашниот држателот на недвижната ствар (земјиштето) знае(л) или можел да знае дека дека не е сопственик на истото, односно дека сопственик е Република Македонија.

7. arde1905

arde1905 Активен член

Се зачлени на:
    17 април 2023
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Не ми е јасно во кој случај владението би било совесно. Дали доколку сопственоста на дворното место се префрли на татко ми и чичко ми и тогаш изминат 10год татко ми би станал совесен владетел?

Или еве јас го наследам делот од татко ми, дали во моментот станувам совесен држател? Бидејќи ова го пишува во законот "Наследникот станува совесен држател од моментот на отворањето на наследството и во случај кога оставителот бил несовесен држател, а наследникот тоа не го знаел ниту можел да го знае, а времето за одржувачка почнува да тече од моментот на отворање на наследството."
    Како всушност се одредува дали сум можел да знам дека сум сопственик на истото?

Последна измена: 17 април 2023
  8. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    97
    Наведениот институт тука не може да најде примена, потребно е да имаш правна основа - (iustus titulus). Во конкретниот случај потребно е да се постапува согласно Законот за приватизација и закуп на градежно земјиште во државна сопственост.

9. Flora_

Flora_ Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2019
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    13
    Дали некој знае отприлика колку време е потребно да те избришат од казнена/кривична евиденција после поднесување на барање за бришење од истите?

10. neongirl07

neongirl07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2015
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    346
    Колку чини солемнизација на договор за купопродажба на стан со хипотекарен кредит?

11. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Зависи од вредноста на станот.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Imotnasledstvo

Imotnasledstvo Нов член

Се зачлени на:
    19 април 2023
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Zdravo dali pri kupuvanje na imot so pari od nasledstvo od roditelite dali bracniot drugar ima pravo na polovina imot posle razvod.parite se dobie i od nasledstvo a imotot e kupen vo vreme na brak

13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Ако е наследство од родители тогаш нема право брачниот другар, се друго што е стекнато во брак како друга куќа или стан тогаш се дели на пола.

14. Imotnasledstvo

Imotnasledstvo Нов член

Се зачлени на:
    19 април 2023
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Da ama kukjata e kupena vo brak so prodazba na imot od nasledstvo

15. neongirl07

neongirl07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2015
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    346
    Отприлика? За 50.000е стан?

16. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.374
    ако добро сфатив:
    добиваш пари од наследство, со нив, со сопругата сте купиле куќа, и сеа прашуваш дали ако се разведете, ќе добие пола?
    мислам да, бидејќи фактички ги вложуваш парите. Не ти седат во банка.
    Ама најубаво @Forca нека ти одговори

пошто во законикот вели:
    Како посебен имот ќе се сметаат и имотот и правото врз имотот што брачниот другар ќе го добие по основа на наследство, легат и подарок, како и стварите стекнати во бракот, а кои исклучиво служат за задоволување на личните потреби на еден од брачните другари, доколку не преставуваат несразмерно голема вредност во споредба со вредноста на вкупниот заеднички имот како што се скапоцен накит, крзнена скапа бунда, патничко возило регистрирано само на еден од брачните другари кој исклушиво само тој го користи и слично.

а ти ако ги вложиш у куќа со жена ти, не се само за твои лични потреби, туку за заеднички
    конташ?
    парите стекнати како наследство, се само твои, и не моеш да ги делиш со жена ти
    ама ако тие пари ги вложиш у нешто заедничко шо ќе е, исто ко да си вложиш уштеџевина итн
    тогаш мислам не е битен више изворот на парите, него нивната намена

На Sielo❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Адвокатска награда за состав и заверка изнесува 5000 денари, за кај нотар наградата за солемнизација и плус такса за спроведување во Катастар вкупно околу 7000 денари.

18. Imotnasledstvo

Imotnasledstvo Нов член

Се зачлени на:
    19 април 2023
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Zdravo pred edna godina maz mi ja prodade kukjata od negovite roditeli i kupivme druga.kukjata uste ne bese prefrlena i sredena i za tia dva tri meseci sedevme kaj moite roditeli.togas se sredija dokumentite za kupoprodazba i jas go naterav maz mi da ja stavi polovina na moe ime.i sega toj me mrazi zaradi toa sto on ne sakase taka a jas mu vikav da si ode od kaj moite roditeli ako ne saka.i sega imame sekoj dnevno karanici posto toa imanhe bilo od negovite roditeli bemalo jas sto da baram polovina ako sum sakala trebalo da si platam ili moite pari da mi dadat i neznam sto da pravam sega dali da mu ja vratam posto imame i malo detence i se raspravame sekojdnevno pred nego.me tera sega on mene da baram od moite roditeli imot posto imat stara kukja i nova na brat mi sto mu ja napravija.nema nikakva doverba vo mene poveke i misle deka sum mu zemala nesto negovo.ve molam za sovet neznam kako da se spravam.mi vika da porasne deteto i ne sakam da te vidam poveke.

19. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    5.786
    Nema, zasto nasledstvo od roditeli ne se deli pri razvod.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  20. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    5.786
    Realno si mu zemala del sto tebe pri razvod ne bi ti pripadnal.
    Mnogu gresno si postapila, sega nasledstvoto tvoe od kaj majka ti pola nego da mu go dades.

На dea.18, cresa-jagoda и Meddy им се допаѓа ова.