Здраво на сите Ме интересира во врска со вонбрачно дете ако може некој да ми одговори ќе ви бидам благодарна Јас имам вонбрачно дете и детето носи мое презиме само на изводот на детето го пишува името и презимето на таткото дали има врска тоа со признавање на детето? Како идат тие процедури ? Што треба да направам за остане со мене ?
Нема врска тоа што носи твое презиме. Кај нас се запишува тоа презиме кое што ќе си го пријавите сами, може и по дедо некој да биде ( пример). Штом го има таткото на изводот значи го признал детето за негово. А тоа прашање што треба да направиш не го разбирам. Зошто не би останало со тебе? Не знаеме ни колкаво е детето, ама детето секогаш останува со мајката, освен ако мајката не води соодветна грижа за детето, односно го запоставува, користи наркотици, алкохоличар е и слични ситуации да не набројувам.
Здраво на сите. Сакам да прашам за совет да ми посочите добар адвокат. Се работи за сообраќајка а младо лице. Ве молам за совет од кои адвокати сте задоволни
Здраво, сакам да прашам како може да се префлат црвките за вода (прикучок за водоводна мрежа, фекална и атмосферска канализација) од едно функционално место ( брз проблем си функционирало претходните години), во место (двор) на некој друг сопственик и притоа без да го известат сопственикот дека кај него ќе ги префлат цевките? Дали е тоа законски? Ви Благодарам
Здраво, ме интересира целокупната документација што е потребна да се има законски во една фирма од агенција за безбедност и заштита на лични подароци дали можам да ја побарам од самата институција (агенција) за регуларност со прописи пред индпекциски надзор?
Mi treba informacija kade mozat da se najdat dokumenti od firma koja e oddamna vo stecaj.Konkretno mi trebaat dokumenti od Tehnika
Кој е рокот за правосилност на пресуда? Пресудата беше обжалена на Апелација, од таму е одбиена жалбата пред еден месец, вратена е во суд меѓутоа се уште не е правосилна.
Рокот е различен за посебните парнични постапки изнесува 8 дена, а за општата парнична постапка 15 дена од денот по приемот на пресудата за првостепена пресуда, додека за пресудата од второстепен суд е правосилна од денот на донесување, затоа што правото вонреден правен лек нема суспензивно дејство на второстепената пресуда како што е тоа случај со правото на жалба како редовен правен лек. Со други зборови одете во суд барајте да ви ја достават пресудата лично на рака во судот и врз истата веднаш да стават клаузула за правосилност, а врз првостепената пресуда клаузула за правосилност и извршност, за да може да поведете постапка за извршување. Доколку сте тужител додека не ја платите судската такса за одлуката (второстепена) во пракса не ставаат клаузула за правосилност односно додека преку УЈП не се наплати таксата за одлука зголемена за 50%. Претпоставувам тоа е причината заради тоа што толку се држи пресудата.
Благодарам на одговорот. Испадна дека поради некои типично македонски чудесии одолговлекувале со ставање клаузула за правосилност, се среди во меѓувреме проблемот.
Zdravo Bi sakala da prasam za fizicka delba. Dobiena e presuda, so koja sto treba da se isplati naslednikot. Dobiena e na prvi april, znaci 15 dena se ostaveni za zalba. Megjutoa, prasanjeto moe e dali naslednikot treba da bide isplaten posle 15 dena? Ili logicno e da se ceka Presudata da stane pravosilna i izvrsna? Blagodaram!
Ве молам за совет... Страшна е работата и тоа вака изгледа. Куќичката во која што живеат мајка ми и татко ми, сме растеле јас и сестра ми - не е само на дедо ми (починат) , туку и на неговите две сестри и еден брат (сите тројца починати )... Сега ајде што ќе ги бараме, ќе ги бараме некако за потписи.. НО ! Како ќе ги најдеме овие што се некои странство? (Австралија) Прашањето ми е дали може тие од тамо да се откажат некако, кај адвокат, кај нотар ли да одат, да се јават на камера?? Како?? Како да се одречат тие од имотот (куќата) Работата е стварно кал до колена, а ние не ни претпоставувавме дека е така се додека со сестра ми не пораснавме и не се заинтересиравме за оваа работа Благодарам
Феминки Комшијата ме тужи дека сме влегле во негововиот плац. Препорачате адвокати за да се бранам на суд. Фала.
Имам прашање, ако деканатот на факултетот одбива со месеци да ми даде документ кој ми следи и за кој сум платила, дали имам каде да се жалам? И немаат ни веќе изговори зошто одбиваат. Не ми е прва опција тужба, пошо не сакам да ги изнервирам па никогаш да не добијам документ
Dobro poznata tema. Nasledstvo. Dali bi zele nasledstvo od zivi roditeli iako znaete deka ostanatite deca dobile duplo, troduplo, petoduplo od vas, a vas vi se prikazuva druga vistina, zamackana. Sumata pari ne e dovolna da se kupi ni garaza. Mislenja?
Zdravo sakam da prasam za notarski dogovor koga se pravi pri izdavanje na stan , dali moze da se prekine pred 1 godina dokolku se ima pricina za toa? Ili ke treba i dokolku ne sedime vo stanot sepak da isplakjame suma poradi dogovorot …
Здраво, сакам да прашам ако некој знае да ми одговори, која е постапката за да се добие записникот од полиција после сообраќајна незгода?
се поднесува барање и се плаќа уплатница од 250 ден. ако си од Скопје во Ново лисиче издаваат записници