Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. Maca_27

Maca_27 Нов член

Се зачлени на:
    22 февруари 2023
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите
    Ме интересира во врска со вонбрачно дете ако може некој да ми одговори ќе ви бидам благодарна
    Јас имам вонбрачно дете и детето носи мое презиме само на изводот на детето го пишува името и презимето на таткото
    дали има врска тоа со признавање на детето?
    Како идат тие процедури ?
    Што треба да направам за остане со мене ?

2. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.909
    Нема врска тоа што носи твое презиме. Кај нас се запишува тоа презиме кое што ќе си го пријавите сами, може и по дедо некој да биде ( пример).
    Штом го има таткото на изводот значи го признал детето за негово.
    А тоа прашање што треба да направиш не го разбирам. Зошто не би останало со тебе? Не знаеме ни колкаво е детето, ама детето секогаш останува со мајката, освен ако мајката не води соодветна грижа за детето, односно го запоставува, користи наркотици, алкохоличар е и слични ситуации да не набројувам.

3. Dehtra

Dehtra Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2024
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    12
    Здраво на сите. Сакам да прашам за совет да ми посочите добар адвокат. Се работи за сообраќајка а младо лице. Ве молам за совет од кои адвокати сте задоволни

4. Bage.1117

Bage.1117 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2013
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    10
    Здраво, сакам да прашам како може да се префлат црвките за вода (прикучок за водоводна мрежа, фекална и атмосферска канализација) од едно функционално место ( брз проблем си функционирало претходните години), во место (двор) на некој друг сопственик и притоа без да го известат сопственикот дека кај него ќе ги префлат цевките? Дали е тоа законски? Ви Благодарам

5. Mia-K

Mia-K Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    740
    Допаѓања:
    322
    Здраво, ме интересира целокупната документација што е потребна да се има законски во една фирма од агенција за безбедност и заштита на лични подароци дали можам да ја побарам од самата институција (агенција) за регуларност со прописи пред индпекциски надзор?

6. olly14

olly14 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2010
    Пораки:
    418
    Допаѓања:
    569
    Дечки што треба да се направи за да се додаде сопственик на стан, како оди постапката и колку чини?

7. charli2016

charli2016 Нов член

Се зачлени на:
    19 март 2024
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Mi treba informacija kade mozat da se najdat dokumenti od firma koja e oddamna vo stecaj.Konkretno mi trebaat dokumenti od Tehnika

8. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Кој е рокот за правосилност на пресуда? Пресудата беше обжалена на Апелација, од таму е одбиена жалбата пред еден месец, вратена е во суд меѓутоа се уште не е правосилна.

9. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Рокот е различен за посебните парнични постапки изнесува 8 дена, а за општата парнична постапка 15 дена од денот по приемот на пресудата за првостепена пресуда, додека за пресудата од второстепен суд е правосилна од денот на донесување, затоа што правото вонреден правен лек нема суспензивно дејство на второстепената пресуда како што е тоа случај со правото на жалба како редовен правен лек.
    Со други зборови одете во суд барајте да ви ја достават пресудата лично на рака во судот и врз истата веднаш да стават клаузула за правосилност, а врз првостепената пресуда клаузула за правосилност и извршност, за да може да поведете постапка за извршување.
    Доколку сте тужител додека не ја платите судската такса за одлуката (второстепена) во пракса не ставаат клаузула за правосилност односно додека преку УЈП не се наплати таксата за одлука зголемена за 50%.
    Претпоставувам тоа е причината заради тоа што толку се држи пресудата.

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  10. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Благодарам на одговорот. Испадна дека поради некои типично македонски чудесии одолговлекувале со ставање клаузула за правосилност, се среди во меѓувреме проблемот.

На Forca му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Waterlemon28

Waterlemon28 Нов член

Се зачлени на:
    4 април 2024
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo
    Bi sakala da prasam za fizicka delba. Dobiena e presuda, so koja sto treba da se isplati naslednikot. Dobiena e na prvi april, znaci 15 dena se ostaveni za zalba. Megjutoa, prasanjeto moe e dali naslednikot treba da bide isplaten posle 15 dena? Ili logicno e da se ceka Presudata da stane pravosilna i izvrsna? Blagodaram!

12. Leonessa Moon

Leonessa Moon Активен член

Се зачлени на:
    27 март 2023
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    185
    Ве молам за совет...
    Страшна е работата и тоа вака изгледа.

Куќичката во која што живеат мајка ми и татко ми, сме растеле јас и сестра ми - не е само на дедо ми (починат) ,
    туку и на неговите две сестри и еден брат (сите тројца починати )...

Сега ајде што ќе ги бараме, ќе ги бараме некако за потписи.. НО ! Како ќе ги најдеме овие што се некои странство? (Австралија)

Прашањето ми е дали може тие од тамо да се откажат некако, кај адвокат, кај нотар ли да одат, да се јават на камера?? Како?? Како да се одречат тие од имотот (куќата)
    Работата е стварно кал до колена, а ние не ни претпоставувавме дека е така се додека со сестра ми не пораснавме и не се заинтересиравме за оваа работа

Благодарам

13. pesci

pesci Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2013
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    2
    Феминки
    Комшијата ме тужи дека сме влегле во негововиот плац. Препорачате адвокати за да се бранам на суд. Фала.

На Forca му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Ако сакаш пиши ми во порака, си исклучил/a за пишување пораки. :)

15. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.903
    Допаѓања:
    7.581
    Имам прашање, ако деканатот на факултетот одбива со месеци да ми даде документ кој ми следи и за кој сум платила, дали имам каде да се жалам? И немаат ни веќе изговори зошто одбиваат.
    Не ми е прва опција тужба, пошо не сакам да ги изнервирам па никогаш да не добијам документ

16. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.095
    Пробај прво до Ректоратот, ако биде без успех тогаш до Државниот просветен инспекторат.

На Selena01 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Qwjkl

Qwjkl Активен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2023
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    28
    Dobro poznata tema. Nasledstvo. Dali bi zele nasledstvo od zivi roditeli iako znaete deka ostanatite deca dobile duplo, troduplo, petoduplo od vas, a vas vi se prikazuva druga vistina, zamackana. Sumata pari ne e dovolna da se kupi ni garaza. Mislenja?

18. behappy111

behappy111 Активен член

Се зачлени на:
    4 декември 2023
    Пораки:
    233
    Допаѓања:
    139
    Zdravo sakam da prasam za notarski dogovor koga se pravi pri izdavanje na stan , dali moze da se prekine pred 1 godina dokolku se ima pricina za toa? Ili ke treba i dokolku ne sedime vo stanot sepak da isplakjame suma poradi dogovorot …

19. Tamara546

Tamara546 Нов член

Се зачлени на:
    15 мај 2024
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Здраво, сакам да прашам ако некој знае да ми одговори, која е постапката за да се добие записникот од полиција после сообраќајна незгода?

20. Anaroz1

Anaroz1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    1.990
    Допаѓања:
    4.907
    се поднесува барање и се плаќа уплатница од 250 ден. ако си од Скопје во Ново лисиче издаваат записници