Тоа значи дека земјиштето не може да се продаде на друг сопственик ако данок кон државата не е исплатен од првиот сопственик или ако вториот сопственик е согласен да го плати целиот данок што е неисплатен па го презеде на свое име Тоа значи купување земјиште плац во овој поглед е сигурна работа Се надевам дека разбрав добро
Дали има некој искуство со сертификат за работа преку Отворен Балкан за Македонија? Ми требаат некои информации
Здраво прашувам за пријателка- Дали некој знае колку е наградата на адвокат, во имотно правни опдноси- Станува збор за споразум помеѓу со-наследници каде едниот го продава својот дел од имотот на другиот сонаследник. Во овој случај колкав процент од вредноста на имотот е награда на адвокатот? Реална цена од-до
Поднесуваш барање до Министерство за правда на нивен образец за давање на бесплатна правна помош, и ако ги исполнуваш условите тогаш Министерството за правда ти обезбедува бесплатна правна помош во смисла ќе биде ангажиран адвокат по службена должност, и сите адвокатски трошоци ќе ги плати Министерството за правда. За ослободување од судски такси, вештачење итн. се поднесува одделно барање до судот кој суди по предметот.
Прашање за мој многу драг пријател (нема тука профил). Ако може некој да помогне со совет!!! Имено мојов пријател е ко-сопстеник на куќа која ја дели со брат му,кој изрази желба да ја откупи неговата половина од куќата. Меѓутоа за да го откупи делот брат му сака да поднесе барање за кредит, а за биде одобрен кредитот сака да ја стави куќата под хипотека. Сега од мојов пријател кој ја продава својата половина од куќата му бараат да потпише дека се согласува куќата да се стави под хипотка! Мене искрено ова ми звучи многу сомнително!!!- Како ако се согласи да ја стави куќата под хипотека (за брат му да земе кредит) може да го продаде својот дел? тоа не е законито ми се чини!?
Најдобро би било да се консултира со адвокат. Или со @Forca секогаш ми се нашол на помош. А јас ќе напишам мое мислење без познавање на правото. Да куќа која е под хипотека може да се продаде во случајот тој може да го продаде својот дел на брат му но прашањето што мене би ме мачело е дали брат му ќе си стои на зборот и ќе го купи делот или само ќе го изигра да добие голем кредит.