Што кога двајца браќа не можат разумно да се разберат за поделба на имот? Што понатаму? Ова веќе не се трпи.
Има на фејс.еден адвокат што одговара на вакви прашања Роберт Миленковски на страницата Имотно правни и катастарски проблеми Со среќа,знам какви се тие маки
Дали е реално да се продаде куќа под хипотека? Со нотар со адвокат со сите процедури. Дали луѓето купуваат хипотеки?
Некој со познавање во врска со законите за матични книги? Имам некои недоразбирања кои за мене се нелогични,а вработените во подрачната матична служба не знаат да ми посочат закон кој НЕ го дозволува моето барање. Која не професионалност и не култура ја доживеав денес од возрасен господин кој во викање ми се обраќаше со терминот ,,женска,,...толку многу пати ми се обрати со женска што мене ме изеде срам од неговата некултура.
Имам едно прашање. Во преддоговорот ни стои член и ставка дека доколку не ни се одобри станбениот кредит секако продавачите би ни го вратиле капарот од износ од 3.000 евра, е сега продавачите нешто се мислат дали тоа од правна и легална смисла требало да биде така. Јас се повикувам на тоа дека е човечки бидејќи одобрувањето на станбен кредит не зависи од нас бидејќи ние направивме веќе муабет со банката 3-4 пати, ни дадоа детален извештај според плати, итн дека ќе ни биде одобрен кредитот секако, се надевам дека нема да има никаков проблем но чисто ме интересира зошто не би ни го вратиле капарот кога не би било до нас доколку нешто се случи и банката не го одобри кредитот а ние направиме се' во наша можност да го добиеме, спремни сме да доплатиме и уште некоја сума учество ако треба.
Јас мислам дека продавачите имаат право да се сомневаат на така определената клаузула, затоа што договорот се смета за склучен во моментот на давање на капарот, па во случај на неизвршување на договорот поради одговорност на страната која дала капар, продавачот може да се заштити покрај останатото, и со задржување на примениот капар, инаку постои можност да претрпи штета, (како на пример да испушти останати купци) и сл.