Zdravo .dali nekoj mozi da me upati kaj koj advokat da se obratam so ima iskustvo so invalidski penzii.
Дали може да се дознае кој пријавил во пајак служба? Очигледно трн во око сме им на комшиите.. Неколку пати на колата ни закачуваа ливчиња со закани,ни го искршија задниот брисач си пријавивме се уредно во полиција ни кажаа ќе бидат превземени мерки. Сабајлево стана да оди на работа сопругот колата ја нема а на местото кај што беше паркирана друга кола. Отиде на железничка да провери и се испостави дека пајак служба е повикана добро вика не гледате дека на моето паркинг место (кај што беше нашата кола паркирана) има сега друга кола,зашто вика мојата им сметала? Не знам вика тоа комшијата те пријавил ако сакате карајте се,тепајте се ама мора да си платиш.
Може ли некој да сподели искуство, препорака за добар адвокат? Некој кој има став, одлучност и знае како да се избори за интерес на својата странка?
Моментално сме во процес на купување на куќа, некој со искуство дали ќе можи да ми кажите отприлика колку би фатиле екстра трошоци како адвокатски, нотарски, административни, катастарски итн... Знам дека од се зависи, кој нотар кој адвокат која банка итн ама отприлика да имам претстава шо ме чека
Здраво Имам ситуација каде сопственикот на станот каде живеам под кирија сака да ми го продаде со одложено плаќање или плаќање на рати како и да е. Имено, предлага да направиме купопродажен договор каде ќе стои нели цената на имотот, и рок на отплата 5 години. Да јас во тој период му плаќам на рати. Искрено прв пат слушам за таква понуда па ме интересира постои ли такво нешто. Дали е тоа правно исправно? Стварно не знам. Ви благодарам
Дали некој тужел дом за стари лица за небрежност/неправедна смрт? Колку бевте успешни? Кои беа вашите најголеми предизвици?
Дали ако е заеднички ѕидот на две куќи и делумно од едната страна е решена куќата кој си сноси одговорност тука и дали постои можност да тужи дека му капи во куќата?
Здраво ,на голема мака сум. Дали некој може знае да помогне. Имам поголема сума и тоа баш голема сума на кредити ,картички, минуси, паралелен кредит и банка и друштва затоа што 5 години лечев болен родител, со скапи операции ,потоа нега ,потоа беше на крај канцер и на крај пред некое време ми почина за жал ... пари си отидоа и останаа да се враќаат. За жал нема банка која сака ова да го рефансира без жиранти , хипотеки и разни чуда. После погребот еве се акам од врата на врата по банките и ништо. Единствена опција постои Во Уни банка кај што ми се кредитите. Може да се направи реконструкција и да се стават сите во едно ,ама имаат услов тие постоечките да ги затворам ама буквално еден ден да се парите на ска и веднаш со друга апликација тие пари и овие што недостигаат да ги стави во еден кредит. Ќе ги одобрат зашто имам ок плата и на неопределено сум долго време и без жиранти. Ама ми треба помош некако некој да ни помогне овие да ми ги затвори и веднаш следен ден пари ќе му бидат на ска...прашав роднини ,пријатели ,креваат раменици ...помогнаа нешто за погребот за стариот и толку. Сама сум во ова за жал.Помагајте многу многу лоша годината. Дали знаете некој консултант, лице со добра намера да речам може звучи наивно,да кажам веднаш не не лихвар ,да помогне..?.или некој друг начин, немам ум веќе? Морам да најдам некое решение за ова. Инаку немам блокади и забрани на ска се уште,ама морам да реагирам брзо зашто нема шанси да се издржи ова на долг рок ..Ви благодарам многу
Не знам во која тема да напишам па упатете ме ако сум на погрешно место. Живеам во странство, малолетната ќерка до ова лето живееше со мајка ми и нејзиниот сопруг. Заради конфликт предизвикан од нивна страна со таткото на ќерка ми одлучивме најдобро за девојчето ќе биде да остане со татко си. Проблемот. Мајка ми не сака да го предаде пасошот и таблетот на ќерка ми. Исто така и очилата на мојот бивши кои останаа кај нив заради "конфликтот" кој настана. Другите не толку вредни работи како облека и играчки ги дадоа на сестра ми за да ги предаде на ќерка ми. Јас не сакам контакт со мајка ми и нејзиниот сопруг затоа што секогаш откако ќерка ми живее со татко и, секој разговор е психичко малтретирање. Што можам јас да направам? За две недели се враќам во мк на две недели. Ако пријавам во полиција дека не сакаат да го дадат пасошот и таблетот, дали ќе може да се направи нешто? Дали полицијата може да ме придружи за земањето на работите, затоа што тоа е единствениот начин на кој би отишла таму. Не сакам да барам адвокати да тужам итн. Попрво би заборавила на се и би купила нов таблет, нов пасош итн.
Не гледам проблем ако сте ги прекинале односите со Вашата мајка и ако планирате да си купите нов таблет. Ако одите до надлежни служби ќе имате многу прашања од ,,типот зошто детето не е со родителите или старателите,,. Немојте погрешно да ме разберете правно гледано мајката и таткото се одговорни за грижа ,раст и развој на малолетно дете ,а не трети лица, како што се баба, дедо, стрико ,вујко...Вашите причини да го оставите детето кај мајка ви можеби биле оправдани и рационални ,но за институциите ова е сосема различно гледање на нештата. Не знам колку помогнав пробајте интерно да го решите проблемот.