Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    207
    Да, во принцип може ама не било каков, зависи од намена на објектот (станбен / деловен), урбанистички план, вид на дејност ..

2. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.758
    Допаѓања:
    26.731
    Кај може да се обратам да се испита?

3. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    207
    Во општина ќе прашаш дали на таа локација е дозволена таква дејност според ДУП/ГУП, дали е потребно одобрение за пренамена, услови за бучава, отпадни води, пристап, паркирање и сл.
    Исто така во Централен регистар ќе се информирап во врска со дејноста (перална за возила) како може да се регистрира и под која шифра.
    Инспекторат за животна средина, хигиенски услови, одвод на вода, масла, загадувачи итн итн...

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Kli123

Kli123 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 септември 2015
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    10
    Здраво, се надевам ќе може да ми помогнете.
    Имено, родителите одлучи ја еден стан татко ми да ми го даде како поклон, а мајка ми да напише изјава дека нејзиниот дел треба да го наследам јас после нејзината смрт (зошто им е стекнат во брак).
    Прашањето ми е дали може да се состави ваков договор со барањето на мајка ми? Колку е данокот за него и дали за тоа да одам на нотар или адвокат?
    Во благодарам

5. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    207
    Многу покомпликувано е, може поедноставно - Договор за подарок од двајцата со задржување право на користење (плодоуживање), ако не, делот на таткото со договор за подарок, данок нема за прв наследен ред, а делот од мајката со тестамент (ако не постојат нужни наследници), ако нема тестамент, ќе се наследува по закон ...

6. Kli123

Kli123 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 септември 2015
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    10
    Ти благодарам