Да, во принцип може ама не било каков, зависи од намена на објектот (станбен / деловен), урбанистички план, вид на дејност ..
Во општина ќе прашаш дали на таа локација е дозволена таква дејност според ДУП/ГУП, дали е потребно одобрение за пренамена, услови за бучава, отпадни води, пристап, паркирање и сл. Исто така во Централен регистар ќе се информирап во врска со дејноста (перална за возила) како може да се регистрира и под која шифра. Инспекторат за животна средина, хигиенски услови, одвод на вода, масла, загадувачи итн итн...
Здраво, се надевам ќе може да ми помогнете. Имено, родителите одлучи ја еден стан татко ми да ми го даде како поклон, а мајка ми да напише изјава дека нејзиниот дел треба да го наследам јас после нејзината смрт (зошто им е стекнат во брак). Прашањето ми е дали може да се состави ваков договор со барањето на мајка ми? Колку е данокот за него и дали за тоа да одам на нотар или адвокат? Во благодарам
Многу покомпликувано е, може поедноставно - Договор за подарок од двајцата со задржување право на користење (плодоуживање), ако не, делот на таткото со договор за подарок, данок нема за прв наследен ред, а делот од мајката со тестамент (ако не постојат нужни наследници), ако нема тестамент, ќе се наследува по закон ...