Да, затоа и пишав ,,свекрвата не ја сака снаата,,. Куќата е на свекорот и е направена со негови пари, многу јасна ситуација дека не и следува ништо.
поздрав феминки -еве и јас конечно се решив да побарам правен совет за овој мој поприлично комплициран проблем.пред повеке од 15 г. купив плац-односно земја која тогаш беше нациолизирана ,се работи за две идеално поделени парцели кои се тесни а долги ,нивните сопственици во меѓусебен договор се согласиле да ги продаваат заеднички со тоа што едниот имал полномошно за продажба со услов по продажбата парите да ги делат меѓусебе,двајцата се починати подолго време ,синот и сопругата на носителот на полномошното со мене има направено адвокатски договор кој бидејки се работи за национализирано земјиште неможеше да биде заверен во суд- има дадено изјава заверена во суд со која се обврзува да ги направи сите потребни документи кога ке се створат услови за префрлања на земјиштето и во наведениот договор (адвокатски) како сведоци се појавуваат неговите 4ри сестри,е сега после толку години тој ме уценува и бара уште пари ,и наследниците од другата половина тврдат дека тој на нив им нема дадено пари.помагајте ве молам очајна сум, во меѓувреме јас со сопругот се разведов и за куката која е изградена на тој плац имаме направено нотарски заверен договор за исплата на имот стекнат во брак,со стапување на сила на законот за 1 еур. 1 м2. јас поднесов барање во општина од која имаме издадено потврда за кукен број и сметки за ком. на мое име,извод од дуп и беа на увид на лице место-е сега што понатака?????
Zdravo.Imam edno prasanje.Imam stan na moe ime no so dogovor da dozivotno ima pravo majka mi da zivee vo nego.Taa ima drug stan vo koj sto zivee,no imam problem.Dali mozam da go prodadam toj stan sto na moe ime mora i taa da potpise?
дали некој може да ми даде информација за законскииот старосен лимит за остварување на право на пензија од Р.Франција-предвремена и редовна, кои документи е потребно да се испратат и колку изнесува изразено во проценти месечниот надоместок за предвремена пензија. Мислам дека законскиот старосен лимит е 60 години старост-предвремена а 65 редовна. Ве молам итно ми е потребна информација Благодарам
Hotel,germanska penzija e od 60 godini-redovna.Za francuska neznam,mozebi najdobro da prasas vo francuska ambasada vo Skopje.Tie ke ti kazat i kakvi dokumenti ti treba za dobivanje penzija.Pozdrav
Дали некој може да ми каже што се од документи бара трудова инспекција во продавница за продажба на големо и мало. Секој пат кога ќе дојде инспектор ни бара нешто различно. Навистина веќе не знам што се ни треба. Сите си се со различни правила и секој пат ни фали нешто Ви благодарам, се надевам на брз одговор
Овде ќе најдеш за овластувањата на трудовиот инспектор Закон за инспекцијата на труд, а овде што се е потребно да водите како документација Закон за евиденциите од областа на трудот Не знам што конкретно те збунува, дај пример ако не е тајна,за да можам да знам за каква документација мислиш.
правници на форумов па барем еден да го прочиташе постов па малку барем да ме охрабреше или не ,па каде сте??????
Согласно чл. 13 од Законот за семејство (Заедница на маж и жена која не е заснована во согласност со одредбите на овој закон - вонбрачна заедница и која траела најмалку една година, е изедначена со брачната заедница во поглед на правото на меѓусебно издржување и имотот стекнат за време на траењето на таа заедница.) ако се земе предвид дека вие сте живееле 2 години заедно (а услов е 1 меѓутоа постојано без прекини), да, ти го имаш истото право (како и венчана сопруга) да го посетиш сопругот.
Здраво.Ја пронајдов темава и моментално се соочувам со еден проблем па искрено би била благодарна ако некој може да ми помогне и да ме упати во вистинска насока.Имам фирма која постои долги години ама во последно време не работи добро и е во долгови.Сакам фирмата да ја затворам.Дали може некој да ме упати,што треба да правам,кај да се обратам.Колку сто читав овде,фирмата не можам да ја ликвидирам затоа што има долгови,ке треба во стечај да ја пратам.Треба секако да најдам адвокат,но сепак ако некој минувал низ ваква постапка или има повеке информации би сакала да се информирам и да знам што следува и што да очекувам и да бидам спремна на тоа.Однапред Благодарам
Бидејќи фирмата има долгови ќе мора да оди стечај. Без разлика и така ќе се затвори. Обично адвокатите ги вршат стечајните постапки али ако имаш слободно време и некој од Централен Регистар да те подучи ќе можеш и сама. Во суд се уплаќаат средства за стечајна постапка и сега е малку поедноставно за разлика од порано. Целиот процес трае 3-6 месеци затоа што си има рокови кои треба да поминат. Нешто посебно нема.
ПРИЈАВА ЗА БРИШЕЊЕ НА УПИСОТ Трговецот-поединец поднесува пријава за бришење на уписот на трговецот -поединец во трговскиот регистар. Прилози 1) изјава за престанувањето на трговецот-поединец; 2) доказ дека сметката на трговецот-поединец е затворена и 3) доказ дека трговецот-поединец уредно ги платил даночните обврски и придонесите за пензиско, инвалидско, здравствено осигурување и придонесот за вработување. (3) Својството на трговец-поединец престанува со бришењето на уписот на трговецот-поединец во трговскиот регистар. Мислам дека треба и Одлука да си направиш дека фирмата престанува со својата претежна дејност поради кои причини и од кога, па пишуваш Изјава дека фирмата престанува со дејноста врз основа на одлуката, ако ги намириш долговите даваш доказ за тоа, доказ за придонеси, за затварање сметка, копија од лична карта, заверен потпис на нотар или го приложуваш тој што го имаш, земи си го и решението за упис на субјектот. Ова значи ако ги платиш долговите. Исто можеш и да бараш објава на ликвидација (образецот ќе го симнеш од тука, Објава за ликвидација ти е 605 денари. Пријава за упис на бришење е 1302 денари а бришење после доброволна ликвидација е 500 денари.За понатамошната постапка со ликвидација информирај се во централен регистар, немој преку адвокати, само ќе те одерат. Еве ти ценовник *при пополнување на налогот со кој е извршено плаќањето задолжително во цел на дознака да се наведат: - бројот на тарифната ставка и видот на услугата (Пример: 63 - тековна состојба) и - за кого се бара услугата (краток назив/име и презиме на правно/физичко лице и ЕМБС во случај на правно лице), Упатство за начинот и постапката за отворање и затворање на сметка Закон за стечај
Нова сум на форумов, ме интересира правен совет и ќе ви бидам благодарна ако добијам брз одговор. Се работи за следното: Преку Агенција за недвижности решивме да купиме стан. И тоа и се случи. Направивме преддоговор и се договоривме за цената на станот. Продавачот се согласи за цената на станот, но како би добиле кредит Агенцијата ни наложи да впишиме поголема сума од договорената за 6000 евра. Во истиот момент кога се потпишуваше преддоговорот беше нагласено дека купопродажната цена изнесува 6000 евра пониска од таа што стои во преддоговорот, но истото не беше впишано во ниту еден документ, туку само со усен договор пред вработените во Агенцијата. Во Агенцијата оставивме капар од 8000 евра + 700 евра агенциска провизија + 960 евра за данок + сите останати давачки (нотарски и сл.) на наш трошок. Станот кој е предмет на договорот го ставивме под хипотека. Продавачот од Агенцијата подигнал 300 евра од капарот за свои лични потреби. Парите од кредитот банката треба да ги префрли на сметка на продавачот. Кредитот беше одобрен. Кога дојде денот да се потпишува договорот и парите да бидат префрлени на сметка на продавачот истиот не сакаше да потпише со образложение дека ја сака сумата која ја ставивме во преддоговорот, а не таа која усно се договоривме, односно 6000 евра повеќе од договореното. И договорот не се потпиша. Оттогаш, па до ден денешен продавачот не се јавува повеќе ни на телефон ни во Агенција. Агенцијата не ни ги враќа парите, а несака ни да го побара купувачит како би се решил проблемот. Ако се откажеме ние од договорот капарот ни пропаѓа. Ако се откажи продавачот треба да ни го дуплира капарот. Во преддоговорот постои член кој гласи дека доколку дојде до спор помеѓу продавачот и купувачот до 01.10.2011 година ( ден кога станот требаше да биде празен и префрлен во наше владение), купувачот има право, со Извршител, без претходно да го известува продавачот да ја смени бравата од станот и да се всели во истот. Ние немаме превземено никакви дејствија и веќе неколку месеци се молиме во Агенцијата да ни го даде станот или да ни ги врати парите, но ништо од тоа до ден денешен. Молам за помош !!!
Ve molam za pomos!Go imam sledniov problem:Majka mi ,brat mi i jas podnesovme baranje za ostavinska postapka.Taa e zavrsena i nositeli na imotot (zavereno vo katastar)se:majka mi(4/6) i jas i brat mi po 1/6.Brat mi e lut sto sum pobarala del(toj zivee so majka mi i misli deka treba se da mu pripadne nemu),go iskluci telefonot da ne komuniciram so majka mi i mi se zakanuva deka nema da go dobijam mojot del dodeka sum ziva.Majka mi e nepismena zena a toj e alkoholicar.Mislam deka ke napravi dogovor(pod prisila)za dozivotna izdrzavka.Me interesira dali ke mozam po smrtta(uslovno kazano)na majka mi da pobaram nuzen del od nejziniot imot????Mozebi zvuci glupavo ,no krivo mi e imotot koj go steknuvaa moite roditeli da go koristat drugi(zosto brat mi koga e pijan moze da napravi gluposti(da go dade na nekoj od strana a toj da ostane na ulica,bidejki jas nema da go primam kaj mene.Ve molam za odgovor!!!!
Делот што си го наследила како нужен дел е од имотот на таткоти, што значи тебе ти следува нужен дел и од имотот на мајкати по нејзина смрт, а тоа право ќе си го бараш при оставинската постапка. Делот што го наследила мајкати по нејзина смрт ќе биде еднакво поделен на тебе и брат ти (освен ако ти не се откажеш од правото на нужен дел). Е сега ако брат ти издејствува да направи договор за доживотна издршка со цел да го наследи цел имот, а тој договор е вклучен под закана или присилба на мајкати, тој нема да биде валиден.
Ви благодарам мнооооогу!!!!Само ова со дозивотната издрЖавка не ми е јасен_како ке докаЖам дека е направен под присила,ако тој го довел неговиот пријател-нотар и завршил работа??За Жал тоа е СИГУРНО во игра.....
Ако се направи договор за доживотна издршка тој лесно се раскинува додека мајка ти е жива, зошто договорот е двострано обврзувачки и можете да се повикате на тоа дека брат ти не ги исполнува обврските од договорот т.е не ја чува мајка ти. По смртта на мајка ти многу тешко ќе биде да се докаже дека договорот е склучен под присила, а најискрено и не верувам дека постои нотар кој би заверил договор во кој нема согласност на волја на страните па каков сака пријател нека е, овде станува збор за одземање на лиценца и кривична одговорност на нотарот. Денес многу договори за поклон и за доживотна издршка се оспорувани пред суд, ама ретко кој договор е поништен.
zdravo! Bi sakala da mi dade sovet nekoj koj gi razbira rabotite okolu imotno pravnite odnosi.Se raboti za divogradba izgradena pred 20 godini,koja sto so noviot zakon sega podnesov dokumenti, elaborati za legalizacija.Objektot e na drzavno zemjiste za koe sto imam podneseno dokumenti vo opstinata deka postoi objek da se ucrta vo urbanistickiot plan,no nemam podneseno za otkup na zemjisteto.E sega ima investitor koj saka da me rusi za zelen pojas.Pred da gradi mu potpisav za soglasnost da gradi objekt,ne go precev mi vetuvase deka nema da imam nikakov problem,dodeka ne go izgradi celosno objektot, sega saka da me rusi.Prasanjeto mi e dali zakonski smee da me rusi i da mi dadete sovet sto da pravam,sekojdnevno imam pritisoci od nivna strana da go trgnam objektot bez nekoj zvanicen dokument.Ve molam nekoj da mi pomogne so sovet .
zdravo! Чекај бре многу работи измеша тука. 1. Дали е навистина зелен појас, ако Општина вика дека е зелен појас тогаш ни ти неможеш ништо (ниту да приватизираш ниту да легализираш) ниту тој што сака да те руши. 2, Како правиш легализација кога не ти е направена приватизација - откуп на земјиште. Како и да е под хитно поднеси документи за откуп на земјиште и ќе нема жива сила која може да те дира 3, Тој неможе тек така да те руши затоа што имаш потпишано дека му даваш согласност да гради во рамки на проект што тој го има, а не верувам дека проектот му поминал во Општина со тоа што има уцртано дел и на твој имот (мада се е можно во оваа наша држава со пари и врски алииии, ќе имаш добра основа да се тужиш). Ако не се лажам и добро паметам си има стандард колку метри треба суседот да е одделен од друг сусед (не ме фаќај за збор 2-3м, ако зборуваме за семејни куќи)