Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. samanthago

samanthago Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2011
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    9
    Mi treba praven sovet. Jas sum osnovac i upravitel na firma. drugi vraboteni firmata nema. Jas sum prijavena vo zavodot kako vrabotena vo firmata cij sopstvenik sum. Sega sakam da se odjavam i mi rekoa deka treba da ja stavam firmata pod stecaj. Firmata ke ja stavam pod stecaj. E sega koga mozam od zavodot da zemam odjava? Odkoga ke ja stavam firmata pod stecaj ili moze uste vo tekot na postapkata? I drugo dokolku znaete da mi kazete kolku vreme odprilika trae stecaj?

2. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342

Ако фирмата има долгови оди во стечај а ако нема оди во ликвидација. Целата постапка трае околу 4-6мес. Можеш да се одјавиш од Заводот тек кога ќе заврши целата постапка и од ЦР добиеш решение дека е затворена фирмата.

3. Paloma18

Paloma18 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2010
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    13
    Би сакала да знам каде да ги пријавиме таксистите кои работат на црно (нелгално)? Ако некој знае ве молам пишете.

4. VMP

VMP Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    53
    Повторно им се обраќам на правниците коишто се расположени да се обидат да ми помогнат. Навистина не знам кому да му се обратам откако сфатив дека дел од семејството заедно со адвокатката (нивна лицна пријателка) намерно ме испуштиле од листата на баратели иако имам наследно решение и го предале барањето последниот ден пред истекот на рокот за да не можам да интервенирам.

Со Законот за денационализација се овозможува некои граѓани да бидат спречени да си ги остварат правата. Се остава простор дел од семејствата (наследници) да го сокријат постоењето на тапии, решенија и други потребни документи од некој член на семејството итн. Во вакви случаи изиграниот член на семејството (наследник) е токму од законите спречен да се бори против бесправните решенија.
    Ќе го изложам својот случај и се надевам дека има и други со слични проблеми, а исто така дека некој правник, упатен во проблемот на денационализацијата, ќе може да ни помогне. Каде да се обратам? Има ли можност ова да се спречи?

Во постапката за денационализација, адвокатот што мислев дека застапува и мене (со полномошно) и другите наследници на правото на денационализација на имотот на дедо ми, не го напишал моето име во формуларот за листата на барателите, туку го додал дополнително, иако јас кај неа го покренав тоа истиот ден кога и останатите наследници (баратели). Една година пред истекот на рокот отидовме кај неа и таа влечкаше до последниот ден. документите ги предае последниот ден. Подоцна сфатив дека очигледно ги предала ден пред истекот да не можам на време да онтервенирам кога видов дека не сум на листата за баратели. Сите останати документи (од кои повеќе прибавив и донесов токму јас), вклучувајќи го и решението за оставинската постапка (јас сум наследник на 1/4 од имотот на дедо ми, односно делот на мојата покојна мајка), се додавани дополнително и прифатени како валидни. Во сите решенија на првостепената комисија сум изоставена. Адвокатот што мислев дека ме застапува ми објаснуваше дека тоа е небитно, бидејќи на формуларот немало место за сите наследници, а меродавно е решението за оставинската расправа. Откако ме зачуди што и на подоцнешните решенија сум изоставена, поднесов жалба на првостепената комисија и ми беше одговорено дека, и покрај оставинското решение, сум “неовластено лице„. Претседателката на комисијата ми опбјасни дека никој што не е наведен во барањето не е барател без разлика на тоа што е прогласен за наследник. Така јас и мојот братучед сме во решението прогласени за неовластени лица. Но во истото решение нему му се доделуваат средствата. тој само го носи името на дедо ни. јас не сум крива што не можам да се викам Трајко бидејќи сум женско. така или на едно неовластено лице му се доделуваат средства, а на друго не (со исто решение0 или му се доделуваат средтва на покојникот од кого наследниците го наследуваат правото на наследство. Второч колку што ми е познато, секој го наследува само делот кој според оставинското решение му припаѓа. Во овј случај претседателката на комисијата самоволно го поделила на три третини, спротивно од оставинското решение. трето - предмет на ова решение е парцела која не била во владеење на дедо ми, туку на мајка ми, чиишто единствен наследник сум јас и имам оставинско решение. парцелата е порано приватизирана и во тек е изложувањето. Напоменувам дека тоа спаѓа под Карпош, а во решението од Центар со истата постапка сум наведена уредно во листата на баратели и наследници со 1/4. Како е можно да се постапува различно во секоја комисија? како е можно и судот да донесе решение според кое е нормално да се постапува различно во ист случај во исто решение, да се постапува спротивно на оставинското решение и да се доделуваат средства за надокнада на тужо )во случајов само мое0 земјиште секому, освен мене? знам дека адвокатката која очигледно ги застапуваше интересите на дел од семејството чијашто цел еше да ме исфрлат, воопшто во тужбата не ги навела вистинските состојби. Сега е обжалено на врховен, но сигурна сум дека адвокатката или не го запазила рокот или пак не се наведени вистинските состојби. Сфатив кога ми рече: „Па тоа и не е некој имот за кој вреди да се борите, секирате“ или така некако. Навистина не знам кому да му се обратам за помош. На овој начин законот дозволува и остава место за измами на еден од наследниците од страна на другите наследници. Може дел од наследниците едноставно да исфрлат еден од наследниците во договор со адвокатот? Лишена сум од мојот дел, доделен со судско решение и не сум се откажала од наследство. Освен тоа, приложив уверение за државјанство токму да го докажам правото да бидам барател. Адвокатката цело време ме спречуваше а одам сама во комисијата за „да не ги налутам“. Едноставно - комплетна измама. За цело време ме задолжуваа да ги прибирам документите. Како да постапам? Кому да му се обратам за помош? Веројатно не сум единствена со сличен проблем.

Ве молам за помош. Однапред сум Ви благодарна.

5. slavica999

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Не сум адвокат ама познавам некои Закони (работата ми налага да ги читам и пратам некои) и би ти предложила да се обратиш до Народен Правобранител. Се надевам дека ќе успееш да го пронајдеш и да те посоветува.
    Според ова, ти дефинитивно си измамена, али имаш право да ја обжалиш денационализацијата и да го добиеш твоето право. Имаш документ со кој докажуваш дека и ти си наследничка.

Постои таква инспекција ама исто работи како онаа за заштита на животна средина :) таа е под Инспекторат за труд и социјала (знам дека ги мава и оние што возат меѓуградска за по карта)

6. miroslav1

miroslav1 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Zdravo,
    ve zamoluvam za malku pomos okolu moeto prasanje,

koja e postapkata ili toa odi po avtomatizam za promena na sopstvenost na imot od pocinat soprug na soprugata ??, imotot e celosno dokumentiran mislam na imoten list, e sega sto treba da se napravi za da se prefrli istiot na soprugata , kako sto znam jas imotot go nasleduva soprugata dokolku pocine soprugot ili pak obratno dokolku imotot bil na soprugata i pocinala imotot go nasleduva soprugot.

Blagodaram ,
    pozdrav.

7. Advokat

Advokat Активен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    Zdravo,
    Sepak postoi moznost, dokolku ti treba za NOVO vrabotuvanje, dodeka ja otpocnesh postapkata za stecaj ili likvidacija na Drushtvoto, mozesh da napravish prestanok na tvojot raboten odnos so Drushtvoto pred AVRM, ( vo soglasnost so cl.71 od ZRO). Odnosno moze da se odjavish od tvoeto Drushtvo, i naredniot den vednash da se prijavish vo drugo Drushtvo, no sepak ke ostanesh Upravitel na Drushtvoto. Dokolku imash takva situacija, potrebni se nekolku dokumenti koi treba da se podgotvat i dostavat do AVRM, i toa:
    - Izjava ( cl.71 od ZRO)
    -M1/M2 od tvoeto Drushtvo,
    - Baranje do AVRM
    -M1/M2 odd novoto Drushtvo kaj shto ke se prijavish.
    Se nadevam deka ti pomognav:))

На TE-EN му/ѝ се допаѓа ова.
  8. bordan

bordan Активен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    zdravo

pred nekolku dena trgnaavme na pat toj den vrnese dozd i na edna krivina pred nas izleta
    kola so stranski tablici vo (nasata lenta) so golema brzina (sreka uspea da ispravi malku)
    i ne udri otkaj stranata na soprugot i so kocenje izleta od patot edno 25-30 metra .
    Jas i deteto bevme pozadi a deteto spiese sreka soprugot vozese so mala brzina 40 km.
    Od toj udar deteto padna pomegu sedisteto i ja cukna glavata a maz mi ima malku nabieno od pojasot.
    drugata kola sreka nemase seriozno povredeni/mrtvi togas viknavme policija i brza pomos.
    bevme na pregledi mm go stavija pod infuzija a pokasno gi pratija na klinika i deteto i mm.
    dodeka bevme vo bolnicata policajcite mu dale na mm da potpise nekoj list a mm ne se sekava dali e
    izjavata ili zapisnik oti nie zapisnik nemame dobieno.a vo rok od dva dena ni se javija i ni kazaa deka za 2dena sme na sud.
    me interesira zosto nemam dobieno zapisnik i neznam sto e pisano a znam deka nie ne sme krivi i dali treba da odime so advokat na sud i dali site slucaevi se resavaat vaka nabrzina ili samo nasiot.
    Sakam da znam utre koga ke otideme na sud i go vidime zapisnikot i toj ne e realen nie sto treba da napravime vo toj slucaj dali da odlozime sudenje,dali advokat treba da odi so nas oti nemavme vreme
    da se konsultirame so nikogo oti se uste sme potreseni.Ve molam za sovet i vi blagodaram

9. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.672
    Треба да се поведе оставинска постапка. Ќе однесете смртовница и имотни листови во судот, ќе платите такса која е околу 600 денари и судот ќе оформи предмет. Тој предмет судот го испраќа на надлежен нотар и нотарот ќе ве повика на рочиште. Е сега наследници ќе бидат сопругата и децата, а ако немаат деца тогаш сопругата и родителите на починатиот. Сопругата има право на издвојување на имотот, ако истиот е стекнат во брак, па така таа ќе може да земе 1/2 од имотот, а другата половина да ја наследат сопругата и другите наследници. Ова ако сите наслесници се прифатат. Но децата можат да се откажат од оставината и целата оставина да и припадне на сопругата. По завршувањето на рочиштето, нотарот ќе изготви решение во кое се прогласуваат наследниците и решението се носи во финансово(даночно) одделение па во катастарот за да се изврши промена на сопственоста и да се издадат имотни листови на име на наследникот.

10. miroslav1

miroslav1 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Vi Blagodaram mnogu za objasnuvanjeto,

E sega me interesira istotaka kako e popametno da napravam ,poradi sto se raboti za nekolku imoti na razlicni lokacii. za eden od niv procedurata za imoten list e vo postapka eve veke 1 ili 1,5 godina vo proces znaci se e privatiziran imotot ,plateni davacki samo se ceka celosno da se realizira i zavrsi procedurata za da se zeme nov imoten list, a za drugite imoti se e celosno cisto ,mislam na imoten list. Znaci kako e popametno da se ceka da se zavrsi so imotniot list za ovoj imot pa se odednas da se prefrli na majkami ili moze i poedinecno.
    I isto taka me interesira dokolku se ima se cisto imotten list na ime na pocinatitot, dali nekoj moze da se mesa vo nasleduvanje osven majkata(soprugata) i decata ?

11. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.422
    Вака, прв наследен ред во законско наследување, се сопругата и децаата!
    Доколку немаат деца се преминува на втор наследен ред, браќа сестри, внуци итн.
    Колку што разбрав првиот ред е целосен, си наследуваат само тие, поточно жената 50 посто од оставината, а останатиот дел се дели помеѓу деца и сопругата сразмерно на еднакви делови.
    За првото прашање незнам.
    ___
    Колку се трошоци за оставинска постапка кај нотар, претпостаувам дека нема некоја промена од порано кога беше кај судија.
    И дали за втор наследен ред данок е три посто?

12. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.672
    Оставинската постапка се води за целокупната оставинска маса, па затоа би ти препорачала да почекаш, да средиш со имотните листови и кога ќе ги имаш сите имотни листови да ја поведеш постапката. Нотарот може да донесе решение за наследување само за оние имотни листови кои ќе ги однесете, ама после за останатите ќе треба да ја поведете постапката повторно, па ќе се донесува решение за дополнително пронајден имот, па пак ќе се земаат изјави од сите наследници, што се плус трошоци што ќе треба да ги сносите. Затоа најдобро е почекајте, ама завршете се од еднаш. И не само имотни листови, ако покојниот имал и штедни книшки, пари во банка, моторно возилио, се треба да кажете т.е да однесете документација, зашто ако не однесете нема да можете да ги извадите парите од банка, ниту да го управувате возилото.

Во врска со второто прашање, нема да може никој да се меша, зошто сопругата и децата се прв наследен ред. Единствено ако покојниот за време на живот има направено тестамент или договор за доживотна издршка, тогаш ќе може да се замеша тестаменталниот наследник или давателот на издршката. Вас нотарот на рочиштето ќе ве праша дали знаете да покојниот има тестамен, договор за доживотна издршка и ќе си кажете.

Трошоците кај нотарот зависат од вредноста на имотот, си има нотарот тарифник и ќе си ја утврди вредноста, ама не може да ви излезе повеќе од 9.600 денари, тоа е максимумот.

Данок нема да платите, зошто наследниците од прв наследен ред се ослободени од данок. Само во даночното одделение ќе треба да приложите извод од матична книга на родени(за децата) и венчаница( за сопругата) за да се докаже дека сте прв наследен ред.

13. natatkoti

natatkoti Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2009
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Najnapred Bravo za idejata!

Jas imam eden praven problem i bi bila blagodarna dokolku moze nekoj da mi pomogne?
    Imam otvoreno firma(Trgovec poedinec) iveke poveke od dve godini probuvam da ja zatvoram no bez uspeh.
    Idev i preku knigovoditeli i preku advokat no bez uspesno bese se,samo pari mi zemaa a rabotata stoi u mesto.
    Firmata ne e aktivna i nema nikakov vlez i izlez na pari poveke od 4 god no i ponataka mi stasuvaat pisma od UJP,naplata za radiodifuzna taksa, firmarina itn.

Navistina neznam kade da se obratam doklku mozete da mi dadete nekakov sovet kade da se obratam i kako da go resam ovoj problem.

Odnapred blagodaram

14. Royal

Royal Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2011
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    5
    Здраво!И јас да прашам несто па ако мозе некој да ми одговори.Карши мене на едно 50 метри имам едни комшии и си пуштат музика.е сега не е музика како музика него само слусам бас и буфери или како ги викат веке.Значи не мозам да излезам во двор ,нон стоп само тапо бам бам незнам како да го објаснам ама веке е неиздржливо а сто е полошо кога ми е дома тишина и сакам едноставно да си одмарам тоа се слуша и дома.и сега они ми викат дека се дома и мозат да си прават што сакат.незнам дали имам право да се залам јас мислам дека на крај и ја сум дома и во мојот двор не мозе да ме вознемируват.Цело минато лето незнам како издржав.и сега ако мозе да ми казе некој да се залам па да не изпадне стварно они се дома и имат право а ако кај мене во двор и дома се слуса како јас да сум пустила.па едни звуци језиво.инаку и јас си слусам дома ама често ми се меса со нивното .Незнам дали држи место прањето ама очајна сум веке седни во двор бам ,иди во соба пак исто.

15. slavica999

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342

Се затвараат тие ТП само си налетала на луѓе кои гледаат само пари да ти земат :$
    Радиодифузна такса, фирмарина се затвараат со приложено Решение од ЦР дека фирмата е затворена.

Вуфери се викаат тие и бас :) тоа ти се вика нарушување на ред и мир и можеш слободно да се пожалиш т.е дадеш Изјава-поплака во Полиција, кои на твое барање им е должност да ги посетат и опоменат. Е сега, постои Закон кога смее да се пушта гласна музика а кога не смее а тоа го знае полицијата (не ми текнува баш, знам попладне за време на попладневен одмор и навечер незнам после колку саат не смее јака музика)

16. Royal

Royal Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2011
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    5
    Да од 15 до 18 не смее да се пушта.Тоа го знам ,само не ми е јасно зар во дозволеното време треба да ме малтретират.јас така го викам малтретирање.зосто си осуден цел ден само тоа да слушаш во глава.Се јавив во полиција и требасе да дојдат да ги опоменат ама од нив ни трага ни глас.треба да се јавам пак да бидам и јас досадна.

17. samanthago

samanthago Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2011
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    9
    Sakam da ve prasam, dali koga edna firma odi vo stecaj osven sudskite taksi se plakaat i zaostanatite dolgovi sprema penzisko, invalidsko, zdrastvenoto osiguruvanje,danoci i slicni dolgovi ili ne?

18. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.422
    Се!
    Кога се оди во стечај треба да се исплатат сите долгови и побарувања кои ги имала фирмата и остатокот, ако го има, се дели на содружниците!

19. samanthago

samanthago Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2011
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    9
    Cekaj neli se plakaat tie raboti koga odi firmata pod likvidacija? Koga odi pod stecaj neli samo sudskite taksi se plakaat?

20. MarijanaSimonoska

MarijanaSimonoska Активен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    zdravo!
    mi se dopadna temava mozebi od pricina sto neznam od kade da pocnam so rabotata koja treba da ja resam polsle mnogu godini. mojot dedo sega veke pocinat ima del od imot od negoviot tatko vo Australija megutoa negoviot brat go zade celiot imot tamu bez potpis na dedomi deka se soglasuva so toa. me interesira dali moze da se pokrene nekoja postaka da se vidi na koj nacin e reseno toa i dali voopsto dedomi bil naglasen za delitel vo taa delba. inaku se raboti za imot od milijardi koj sega posle smrtta na bratot treba da se deli na negovoto semejstvo.