Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. TheRivana

TheRivana Активен член

Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Значи вака-мојот чичко (брат на татко ми) пред да стапи во брак купи имот...По неговата смрт не остави никаков тестамент, а од бракот нема потомство. Се распрашав во однос на темава и ми рекоа дека со оглед на околностите, имотот би се поделил на 2 дела---помеѓу неговите браќа и сестри (кои се сите починати), значи веројатно помеѓу нам внуците и неговата сопруга...
    Дали може да ми кажете процентуално каков би бил односот на делбата?
    Инаку исто така дознавме дека неговата сопруга во договор со некое лице за доживотна издршка,веќе почнала надградба на куќата која е дел од имотот што е тема на делбата.
    Па и совет за што да направиме, од каде да почнеме и како да пристапиме не би дошол лошо.

2. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.422
    тебе како внука, втор наследен ред, по право на преставувње на таткоти, 25 посто од целиот имот.
    Ако имаш брат и сестра тие 25 посто ќе ги делите со братот/сестрата или со братучедите ако имале и друга брат сестра, таткоти и чичкоти.
    Е сега со ова доградбата малку е комплицирано, ама едно не ми е јасно со кој била склучен договорот да доживотна издржка, чичкоти и стринати или некој друг.
    Ако е со чичкоти немате право на ништо и не би ти преопрчала да го оспорувте ништо нема да направите.
    Само, незнам што би имало тогаш врска договорот за доживотна издржка на стринати со куќата која не е нејзина сеуште, уште вие сте потенциални наследници, не сопственици.
    Најверојатно куќата ќе се процени колку вредела пред доградбата и таа сум ќе се дели 75 на сопругaта, 25 на внуците.

3. TheRivana

TheRivana Активен член

Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0

Значи договорот за издршка е склучен само од страна на сопругата по смртта на чичко ми...
    Е сега не те сфатив во врска со процентите----50% на сопругата а 50% на нас внуците (процент кој би требало дополнително да се подели на сите подеднакво) добро разбрав или не ?

4. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.672
    ^^Не можев баш добро да те разберам, малку нејасно си објаснила, посебно во делот на договорот за доживотна издршка.
    Ако жената на чичко ти има договор за доживотна издршка кој е склучен со чичко ти додека бил жив, тогаш вие нема ништо да наследите, зошто со договорот целиот имот ќе и припадне нејзе.
    Доколку нема таков договор, тогаш стринка ти ќе наследи 1/2 од оставината, а другата половина се дели меѓу родителите на покојниот. Доколку тие не се живи, тогаш таа половина ја делат браќата и сестрите на покојниот, а доколку и тие не се живи, тогаш таа половина по право на претставување ја делат нивните деца. Значи ако нема договор за доживотна издршка 1/2 ќе и припадне на жената на чичко ти, а 1/2 ќе делите вие внуците од браќата т.е сестрите.

5. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Oд фирмарина можеш да се откачиш само со Решение дека е угасната фирмата, пополнето барање и уплата на таксена марка во Општината под која спаѓа фирмата. Тоа можеш и сам да го провериш во Општина тоа ќе ти го кажат.
    Можеш да ги поднесеш 5-те завршни одеднаш, ама ќе мораш да отидеш до ЦР да видиш колку ќе ти кажат да уплатиш. Вообичаено се плаќа 1005ден а казнено поради задоцнување 1500ден, ама не ме фаќај баш за збор бидејќи ти доцниш повеќе години. И тоа ќе мораш таму да прашаш.
    Тоа и не е толку страшно колку што се овие од УЈП за неподнесување на Даночен биланс (тие лупаат огромни казни). Провери си и во УЈП каква е состојбата затоа што за да почнеш стечај или ликвидација се вади потврда од УЈП за платени давачки спрема УЈП. А нема да ти ја дадат додека не ги подмириш сите долгови спрема УЈП :(
    Јас те разбирам дека можеби немаш пари ама тие ќе ти препишат на неодговорност. И покрај тоа што не си работел овие 5 год сепак се поднесуваат празни обрасци и изјави дека не работи фирмата (зашто не е избришана од ЦР) за да не те задолжуваат со давачки.
    Се уште имаш фора да ја средиш работата додека не ти дојде Решение од УЈП за присилна наплата,

6. kaca

kaca Активен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    0
    seatra mi izgleda ne plaka danok na sopstvenata firma.sto e toa sto se slucuva ke dosol izvrsitel za materijalot sto go ima vo firmata.na nejzino ime nema posedoven list dali moze da go zemat prisilno imotot na roditelite kade i taa tamu zivee.ne sfakam kako taa misli ,i falat 13 godini do navrseni 62godini starost misli so firmata da zeme penzija ,vika deka si plakala penzisko.dali taka moze da zeme penzija ili sto moze da i se sluci?sto se slucuva?

7. kaca

kaca Активен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    0
    sestra mi ne plaka danok za sopstvenata firma.nema imoten list za imot.sega ke i dojdel izvrsitel za stokata sto ja ima za firmata.sto se slucuva,sto e toa?vika deka plakala penzisko?zosto?za da dobila eden den penzija.mozno li e toa kako sto ona misli da dobie penzija ai falat uste13godini?kako toa mozno li e?mozno li e ujp da go zeme imotot na roditelite?ili mozno le da go zemat imotot ako roditelite go prepisat na sestra mi a nema da taa izvadi posedoven list?sto se slucuva ,sto ke i napravat ?

8. Advokatot

Advokatot Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2012
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    6
    Ајде од почеток: чија е фирмата, кој има има имот, дали е мажена сестра ти??? Како дошко до тоа да не плаќа давачки и еве сега да нема да плати па извршител да тропа на врата? :^)

9. kaca

kaca Активен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    0
    firmata e nejzina.roditelite imat imot no sega sakat na po prepisat na nea a taa da ne vadi imoten list.nee mazena.nema pari i ne plaka davacki.sto e toa izvrsitel?

10. Advokatot

Advokatot Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2012
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    6
    Извршиел е лице овластено со лиценца од државата да ги наплаќа ненаплатените (парични и непарични) побарувања. Обично тој се појавува кога некој нема да ги подмири законсјите или договорните обврски. :( Е сега, многу е важно да се види каква фирма има сестра ти (ТП или ДОО/ЕЛ) и да се види дали може да плати она што должи.

11. Advokatot

Advokatot Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2012
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    6
    Тони, имаш 2 начини како да ја средиш работата:
    1) да си платиш се' што должиш и да ја ликвидираш фирмата и
    2) стечај.
    Кога се поднесува барање за стечај сами ќе се јават сите кои имаат побарувања. Тоа да не те загрижува 8) Секој оди на тоа да ги наплати парите или барем дел. АМА СЕКОЈ . Одговорност имаш само ако поднесуваш лажни извештаи или предизвикана ситуација за одење во лажен стечај. Се надевам тоа не си го правел. Тоа е од кривично-правна точка мирно да си спиеш.
    Казните од УЈП се управна постапка и тука спас ти нема. Ако ти дадат казна има да ја платиш. Славица999 донекаде добро објаснила што значи да се среди работа со МПИН и со другите давачки.
    Останува на тебе да одлучиш кој пат ќе го избереш.
    Ликвидација или стечај ???????

12. Advokatot

Advokatot Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2012
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    6
    Најважна работа е дали договорот за доживотна издршка има постар или понов датум? Што е наведено во тој договор? Кој имот, колкав дел од него??? Многу прашања, а малку податоци. Ги прочитав и другите одоговори за ова прашање ама пак не ми е докрај јасно.

13. kaca

kaca Активен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    0
    firmata na sestra mi e dooel.izvrsitelot od sto zima

14. kaca

kaca Активен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    0
    ne sum sigurna firmata e za prodavanje na delovi na elektrika

15. kaca

kaca Активен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    0
    ilui e doo ili dooel

16. Advokatot

Advokatot Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2012
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    6
    Зема што ќе најде додека не се намири долгот

17. kaca

kaca Активен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    0
    sto na primer zema?

18. nela.oh

nela.oh Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    270
    Ако нема пари на сметка, зема предмети според проценка на нивната вредност со чија продажба ќе се подмират долговите.

19. kaca

kaca Активен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    0
    pojasni poubavo.predmeti od firmata i predmeti vo kukata kade zivee ako ne se podmiri dolgot sto sleduva?

20. Advokatot

Advokatot Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2012
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    6
    Прво оди на предмети од фирмата. Ако нема, оди на предмети од (евентуално) непаричен влог на основање. Е тогаш може да одлета некој компјутер или телевизор по дома, што е внесен како влог.
    Ама прво се оди на ПАРИ.