Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. soncenceto.matea

soncenceto.matea Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2012
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    57
    ДОО или ДООЕЛ одговара за своите обврски до висината на основачкиот влог,а ТП одговара со сиот свој имот неограничено и солидарно,отворете закон за трговски друштва се ви пишува таму

2. kaca

kaca Активен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    0
    vo ovoj slucaj sto e najdobro da napravime?koga se zima imot kuka stan?sega roditelite imat podneseno da dobijat imoten list za kukata kade vo gradeznata dozvola gi pisuva sestra mi majka mi i tatko mi. no ke napravat so nejzina soglasnost da se isfrli nea od imotniot list bidejki taa ne vlozila nisto vo gradbata na kukata bese nevrabotena .a stanot se vodi na majka mui. dali moze i koga mozat da zi zemat kukata ili stanot?sto e najdobro i kako da se spreci toa/

3. Kalina1

Kalina1 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2011
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    37
    Итно ми треба совет и би ви била благодарна на точни информации.
    Баба ми почина,а наследници сме тетками, а бидејки мајка ми е почината јас и сестра ми.
    Сега сакаме тетка ми да ја земе куќата и пола плац, сестра ми другата половина плац а јас станот.Сакав да прашам дали е можно со една оставинска постапка.Да не треба да се дели мегу тетка ми од една страна и јас и сестра ми од друга, па после јас и сестра ми повторно да правиме нова оставинска постапка.
    Ве молам некој правник да ми каже ако може.

4. Marna

Marna Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2012
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    165
    Не сум правник, но од искуство колку што се сеќавам по закон од цел движен и недвижен имот на баба ти ако нема тестамент 1/2 и следува на тетка ти, а другата половина тебе и на сестра ти ( по 1/2 од половината) со тоа што мислам дека на лице место со Изјави во Судот (кој од што се откажува и/или се согласува) се врши оставинската постапка. Барем пред 5 години беше така, сега не сум сигурна, најдобро да си се распрашате кај адвокат или нотар.

5. maca-23

maca-23 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    238
    Допаѓања:
    179
    Така како што ви кажа Марна е одете кај нотар и во една оставинска постапка е.

6. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.672
    Се ова може се да се заврши на едно рочиште кај нотар.
    Тетка ти по закон има право на 1/2, а ти и сестра ти ќе ја делите другата половина(значи по една четвртина ќе земете). Доколку сакате да го распределите имотот онака као што си напишала, на нотарот ќе му предложите спогодбена делба, така што на тетка ти ќе припадне куќата и 1/2 од плацот, на тебе станот, а другата половина од плацот на сестра ти. Значи обавено напоменете дека сакате спогодбена делба, зошто ако не ја направите сите ќе наследите идеални делови и од куќата и од станот и од плацот, па после ќе треба да правите договори за поклон, па да плаќате даноци, па плус дополнителни трошоци кај нотар, а вака се ќе ви биде во таа цена што ќе ја платите за решавање на оставината.

Откако ќе помине рочиштето, нотарот ќе донесе решение со кое ќе ве прогласи за наследници и кога ќе извадите имотни листови во нив како сопственик на станот ќе бидеш ти, на куќата тетка ти, а на плацот по 1/2 сестра ти и тетка ти. Доколку не направите спогодбена делба во текот на оставинската постапка во имотните листови сите три ќе бидете сосопственици на двата објекта и плацот.

Вака сосопственост ќе има само на плацот, ама така мора, зошто за да физички се подели плацот ќе треба и геодетски елаборат, ама прво мора да се реши оставината, па после да се делат. Тоа ќе си го направат тетка ти и сестра ти откако ќе заврши оставинската постапка и откако ќе ги спроведете решенијата за наследување во катастарот за недвижности.
    Ако има нешто нејасно, слободно прашај ;)

7. kaca

kaca Активен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    0
    bidete ljubezni dajte mi sovet

8. maca-23

maca-23 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    238
    Допаѓања:
    179
    kaca ај ако можеш поубаво само раскажи не можам да разберам што сакаш да кажеш

9. kaca

kaca Активен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    0
    vaka maca .sestra mi ima dooel firma .taa ne plaka danok i davacki bidejki nema pari.veli deka plakala samo za penzisko sto ne mi se veruva. ponatamu nekogas ke saka da go prodade stanot koj e vo sopstvenost na majka mi a ke napravat kaj notar da taa e samo keradzika ,so toa da go prodade i da gi podmiruva smetkite i taka da dobie penzija posle 13 godini.dali e toa mozno. no sega treba da dojde izvrsitel za neplatenita smetki.gradeznata dozvola na kukata se taa i roditelite.no sega treba da dojdat geodezi za da izvadat imoten list no nea ke ja isflat od imotniot list.se plaseme dali ova za kukata ke ni uspee?dali izvrsitelot moze da go zeme kukata ili stanot?ne sakame toa da se sluci?koe e najdobro resenie da ne se sluci nesto loso?

10. kaca

kaca Активен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    0
    vaka maca .sestra mi ima dooel firma .taa ne plaka danok i davacki bidejki nema pari.veli deka plakala samo za penzisko sto ne mi se veruva. ponatamu nekogas ke saka da go prodade stanot koj e vo sopstvenost na majka mi a ke napravat kaj notar da taa e samo keradzika ,so toa da go prodade i da gi podmiruva smetkite i taka da dobie penzija posle 13 godini.dali e toa mozno. no sega treba da dojde izvrsitel za neplatenita smetki.gradeznata dozvola na kukata se taa i roditelite.no sega treba da dojdat geodezi za da izvadat imoten list no nea ke ja isflat od imotniot list.se plaseme dali ova za kukata ke ni uspee?dali izvrsitelot moze da go zeme kukata ili stanot?ne sakame toa da se sluci?koe e najdobro resenie da ne se sluci nesto loso?

11. maca-23

maca-23 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    238
    Допаѓања:
    179
    Тоа дали извршителот може да ја продаде куќата зависи од тоа чиј е долгот на сметките? за какви сметки се работи? и на чие име гласи куќата?

12. kaca

kaca Активен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    0
    sega momentalno stanot glasi na majka mi.kukata nema imoten list a gradeznata dozvola glasi na sestra mi i roditelite no sega se ocekuva izvrsitelot da dojde.posle dva meseci treba da dojdat geodezite i notarot togas ke ja isfli od delot bidejki vo toa vreme koga e gradena kukata taa ne rabotese .dali e toa mozno?koe e najdobro resenie?se raboti za site smetki sto postojat sto trebala da gi plati tie se nejzini licni smetki.

13. maca-23

maca-23 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    238
    Допаѓања:
    179
    Ако се нејзини лични сметки ќе се извршува од имотот што гласи на нејзино име. А за куќата најверојатно ќе гласи на име на мајка ти и татко ти.

14. verica81

verica81 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    55
    Има случаи и кога е спроведено извршување врз движен кој се наоѓа на местото каде должникот има постојано живеалиште односно лична карта. Не ми е јасно зашто ?

15. maca-23

maca-23 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    238
    Допаѓања:
    179
    Toa се прави само врз движен имот затоа што се претпоставува дека таму каде што должникот има живеалиште, поседува некој движен имот(нели за движни нема имотен лист). На пример може да има некој негов златен накит од кој може да се изврши

16. verica81

verica81 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    55
    Да за движен имот прашувава.

17. popmkd

popmkd Активен член

Се зачлени на:
    7 март 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Pocituvani
    Pravno lice, zdruzenie na gragani (porano - opstestvena organizacija )koe postoi 60 godini, poseduva imot koj e transformiran so Resenie za transformacija vrz osnov na PORANESNA SOPSTVENOST od 2002 god. Imeno, vo 1957 i 1958 skluceni se dogovori za kupoprodazba so Naseto pravno lice i fizicki lica. Drzavniot pravobranitel vodel upravna postapka i so presuda vo Vrhovniot sud vo 2005 e potvrdeno Resenieto od 2002 god. Vo 2009 god. Pravobranitelot pokrenuva nova graganska postapka kade sto ja osporuva nasata sopstvenost.
    1. Dali ima pravo da se vodi postapka za ista pravna rabota i vo upravna( do 2005 god ) i vo graganska postapka od 2009 god?
    2. Dokolku vo graganskata postapka na primer se izgubi sopstvenosta (pretpostavka) togas Sto ke bide so kupoprodaznite dogovori koi se pravno validni i se seuste na sila?

18. verica81

verica81 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    55
    Многу екомплицирано да се каже треба повеке информаци. Вака грубо неможе да се каже. Општо правило е дека за пресудена работа не може да се расправа. Бидејки станува збор за договори од 1957 и 1958 може да се работи за некој имот кој е предмет на денационализација. Треба повеке информаци ова на памет го кажав.

19. Advokatot

Advokatot Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2012
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    6
    Се согласувам со претходниот одговор. Многу податоци, но потребни се и соодветни документи за тоа да се види прецизно. Обично важи дека за пресудена работа не се расправа повторно, но мора да се видат околностите на случајот.

20. Advokatot

Advokatot Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2012
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    6
    Ова што е тука кажано е лесно решливо. Само треба да се поведе оставинска постапка.
    Тоа оди преку суд, па потоа се назначува нотар како повереник на судот. Не се оди директно на нотар.
    Само треба да се внимава да не се наседне на одредени провокации. Така може да се остане и без имот.