Почитувани Денес дојдоа извршители на врата за сметки од водовод од 2004 година(не ги плаќавме од причина што беше пресметувана песправно индустриска вода), а од 2005 наваму сметките се плаќани.Притоа е приложено и предлог за извршување од судот.Сумата од 7000 со трошоци за извршување изнесува вкупно 22950.Е сега која е постапката, кога се стапува со извршување, дали имаат право да повлечат пари од трансакциска, и дали доколку се плати долгот кон Водовод,трошоците за извршителите мораат да се платат? Однапред благодарам
Ве молам знае ли некој да ми каже дали ке треба да платам данок на имот што ке го наследам од баба ми, бидејки мајка ми е умрена и јас и сестра ми сме наследници на едната половина. Колку што читав според законот за наследување ние сме наследници од прв наследен ред по член 14 право на претставување. Сега некој ми вика дека ке треба да платам 3% данок. Фала ви однапред на одговорот.
Прво тоа го прават, стават забрана на транс. сметка и тоа 1/3 од доход задржуваат за себе, ако нема пари чекаат кога ќе легнат сре-ва на сметка. Гледаат дали има и имот - од Катастар вадат имотен лист, вршат попис на ствари по дома..... Да, трошоци за извршител мора да се платат. При наплата прво извршителот си ги наплаќа своите трошоци па потоа другиот долг. Единствено договори се на рати да отплаќаш ако немаш друг избор. Да, се плаќа данок на имот на наследство. Обично даваат подарок за да го избегнат плаќањето на тој данок. По наследно Решение ќе ве задолжат за плаќање на данок. Општина го проценува имотот на некој износ во зависност од место, која зона е, комуналии.... и на таа вредност рачуна данок.
Ако сте биле обесправени сте требале да приговарате за тој долг кој според вас е неточно пресметан. Ако сте молчеле џабе ви е сега што и да зборите. Дали вие досега сте добиле тужба со платен налог за тој долг? За да се постапува по извршување најнајпред мора да постои судски предмет. Иако кај нас ако 2 пати не ја подигнеш тужбата се огласува на огласна табла исто ко да си ја примил, а ти немаш поима дека имаш тужба. Инаку на долгот од 7000 имаш камата која ти тече неколку години и затоа имаш голема сума. А трошоците за извршување мора да ги наплатиш бидејки веќе е поткренато барањето. Инаку имаат слободно право да ти повлечат од трансакциска сметка, иако не се повлекува одеднаш сумата, зависи од самата трансакциска сметка и од висината на долгот, но на неколку рати се одзема од сметката, мислам дека најмногу беше 1/3 од платата/пензијата месечно можат да ти одземат. Имаш закон за извршување може да си го прочиташ http://www.kirm.mk/uploaded/zakoni/%D0% ... %D0%B5.pdf
Јас мислам дека нема да платите данок при наследство, зошто станува збор за прв наследен ред (по право на претставување). Прв наследен ред не плаќа данок, ни при поклон ни при наследство. Потенцирајте дека вие наследувате по право на претставување од мајка ви.
Полесно од ова здравје. Ама има еден штос- мора да се реагира на време. ОДАМНА минато време се старите „црвени сметки“. Сега директно се оди на наплата. БЕЗ МОЛЕЊЕ. Инаку, некој кој се разбира во овие работи може да среди воопшто да не се плати. И тоа врз основа на закон. Во таква ситуација, тој што поднел барање на извршител ќе си остане со неговите трошоци. ------------ Порака до сите останати: реагирајте на време за ваква работа! Реагирајте брзо!!!!! Времето не ве чека. Инаку, отидоа парите
Sepak postoi moznost, dokolku ti treba za NOVO vrabotuvanje, dodeka ja otpocnesh postapkata za stecaj ili likvidacija na Drushtvoto, mozesh da napravish prestanok na tvojot raboten odnos so Drushtvoto pred AVRM, ( vo soglasnost so cl.71 od ZRO). Odnosno moze da se odjavish od tvoeto Drushtvo, i naredniot den vednash da se prijavish vo drugo Drushtvo, no sepak ke ostanesh Upravitel na Drushtvoto. Dokolku imash takva situacija, potrebni se nekolku dokumenti koi treba da se podgotvat i dostavat do AVRM, i toa: - Izjava ( cl.71 od ZRO) -M1/M2 od tvoeto Drushtvo, - Baranje do AVRM -M1/M2 odd novoto Drushtvo kaj shto ke se prijavish. Se nadevam deka ti pomognav) zdravo vo slicna situacija sum i jas samo sto gi plakav zavrsnite smetki sekoja godina e sega mi se javija za rabota treba da pocna od utre no kako da go resam problemot za da mozat da me prijavat sto treba da predlozam i za kolku vreme mozam da sredam ili voopsto nemozam da zapocnam jas sum upravitel i od kade tocno da baram dokumenti ve molam za pomos oddnapred vi blagodaram
На што конкретно мислите да се реагира на време? Како воопшто може да се среди да не се платат трошоците за извршител? Ве молам упатете ме хитно! Благодарам
Почитувани, Ве молам за правен совет a се работи за следново. На мојата мајка братот и нејзината мајка се во Австралија. Maјка ми е прво родено дете од вкупно 3. Дали по смртта на мајка и oна има право на дел од нејзиниот имотот и покрај тоа што братот нема намера тоа да го сподели со своите две сестри и дали ако мајката остави се на нивниот брат двете сестри имаат право на жалба. Ви благодарам
Ако некој го интересира,прашав во општина и на нотар не плакам данок. По член 14 ако е умрен родителот го наследуваат неговите деца како прв наследен ред. Ама законот бил во процедура на менување па од кога ке се смени и првиот наследен ред ке плакал данок. Фала ви на сите на советите.
ДА, има право да бара, согласно со нашето право. И мајка ти и сестра ти. За подетални информации може да збориме само ако има конкретни информации и податоци.
Адвокат Даниела>Закон за Облигациони односи cl.367 (1) За една година застаруваат: 1) побарувањето на надомест за испорачана електрична и топлотна енергија,гас (ВОДА ),за оџачарски услуги и одржување на чистота
Адвокат Даниела :Закон за данок на имот во делот Данок на наследство и подарок чл.17 се вели дека наследниците/односно примателите на подарок од првиот наследен ред не плаќаат данок.Нови измени и дополнувања се уште нема што значи дека овој Закон и овој член се се уште на сила.
Имам 23 години , моите родители се разведени така да живеам со мајка ми. Со татко ми немам никаков контакт 18 години.Мајка ми е тешко болна а претходно има изгубено судски спор околу некои имотни правни односи.Таа нема средства и начин да ги отплати долговите затоа што и останува година - најмногу година ипол од животот.Сакам да знам дали тие долгови после нејзината смрт се наследуваат на децата т.е. на мене.Однапред ви благодарам.
Долговите се наследуваат до висината на наследениот имот што значи ако имаш долг од 20.000 денари на пример а ти наследиш 50.000 денари ќе треба да платиш 20.000 денари. Ако наследиш 18.000 ден ќе платиш са,о 18.000. Обврските над наследениот имот не се плаќаат од твојот личен (ненаследен имот или ненаследени пари).
Да прашам нешто... Маж и жена во брак. Живеат во куќата на мажот со мајка му (свекрва). Куќата е на име на свекрвата, направена од под до плафон уште пред да се склучи бракот. Поради Х причини доаѓа до развод. Прашањето ми е, дали жената може да земе дел од куќата? А во брак не придонела ни за еден тепих во таа куќа?
Ништо не може, баш ништо Штом куќата е на име на свекрвата убаво си кажа не придонела за таа куќа, тој имот не е склучен во брак. Не се секирај нема никакви теоретски шанси на ништо...
Ve molam za pomos. Tatko mi ima pravoslilna presuda so koja toj e zadolzen da plati dolg. No tuzitelot saka da naplati dolg preku mene kako negova cerka. Prvo proba so ponistuvanje na dogovorot za podarok na stanot ( koj ne e sklucen vo period koga bila postapkata) Stanot e edinstven imot sto go imaat majka mi i tatko mi. Ne uspea. Proba so pobivanje na dolznikovi dejstvija. Ne uspea. Sega tuzitelot mi najavi nova tuzba plenuvanje na imotna korist. Jas samo zatoa sto sum cerka se vlecam 9 godini po sudovi, a ni luk jadela ni luk mirisala. Prasav mnogu advokati, kako da se spasam od ovaa situacija, bidejki tuzitelot e poznat vo sudovite, deka cel zivot tuzi nekogo. Mi sovetuvaa da se otkazam od roditelite, me predupreduvaa deka utre se sto samata ke steknam moze da mi bide odzemeno zaradi dolgot na tatko mi, ili pak da mi odbivaat od platata do naplata na celiot iznos ( koj e nekade okolu 60.000 EUR) Ve prasuvam, dali utre koga ke se zaposlam, kupam nesto svoe, treba non-stop da se plasam od tuzitelot ili negovite deca zaradi novi tuzbi? Inace podnesovme nie baranje za povtoruvanje na postapkata kade tatko mi e zadolzen, zasto sporot e tolku glupavo izguben, da moze da vleze vo knigite kako primer kako moze advokat da ti go zagorci zivotot. Kako da se spasam od ovaa situacija i da ne odam po sudovi veke???
Najprvo da se vidi za kakov dolg se raboti. Potoa, dali ima osnov da se tuzi od negova strana. Da se iskoristat site legalni sredstva da se spasis od ovaa situacija. Za tatko ti neka tece postapkata. Barem od edno da ste raat.