Ви благодарам за одговорот. Долгот е од некоја деловна зделка помеѓу татко ми и тужителот... И сега се обидуваме да ја повториме постапката, за да докажеме дека тој долг всушност и го нема. Значи мене не ме спасува ништо од плаќање на туѓ долг ( на татко ми) иако тој нема никаков имот, освен станот што ми го поклонил и тоа во време кога немало правосилна пресуда? Поклоните спаѓаат во наследство? Мислам од аспект на наследување права, но и обврски? не ми јасно и како утре од мојот труд да плаќам за долг, кој не е мој?! Да, тоа е долг на татко ми, ама нели сме сите посебни субјекти и си одговараме лично за сторени работи?
Ve molam za pomos, mi treba nekoj dobar poznavach na pravoto koj b mozel da mi go odgovori sledniot problem. Liceto A proizveduva obleka i ja prodava na trgovcite na malo (vo maloprodazbata). Liceto B koe vodi lanec na butici kupilo 1000 zimski palta za pretstojnata sezona. Dogovorot mu dava na liceto B period od {eeset dena pred pla}aweto na cenata. Toj isto taka sodrzi klauzula spored koja liceto A ja rezervira sopstvenosta vrz paltata se do celosnata isplata na kupovnata cena, no isto taka mu dava pravo na liceto B da gi preprodade paltata vo ramkite na redovnoto rabotewe. Pred liceto B da ja plati kupovnata cena za paltata vo celost, odi vo ste~aj. Bidej}i zimskata sezona seu{te ne e pocnata, seu{te ne e prodadeno nitu edno palto. Prashanje: Koi prava gi ima liceto A vo odnos na paltata? Vi blagodaram
Ako ima nekoi drugi pravnici ovde, mozat slobodno da me demantiraat. Mene ova mi lici na klasicna izmama !
Мене малку овде нешто не ми е јасно. Како може да постои договор каде лицето А ја задржува сопственоста на палтото се додека лицето Б не му го исплати на лицето А. Ако лицето Б го зело палтото а не е во негова сопственост додека не го исплатило како тогаш може да го оттуѓува. не може да постои таков договор. нешто што не е во твоја сопственост не можеш д аго продаваш. Еве на пример јас ќе го купам палтото од лицето Б а на лицето Б се уште не му е исплатено палтото на лицето А. И сега палтото шѕо јас си го платив и си го купив не е во моја сопстевност само поради тоа што лицето Б не му исплатило на лицето А? Таков договор не е можен.
Здраво, нова сум на форумот, ако може некој да ми помогне околу неколку прашања за данокот на промет на недвижност. Купивме стан во една скопска населба (Хром) од 52 м2.Имено со решение за одредување на данокот на промет од општината треба да се плати вкупно околу 90.000,00 ден, данокот на промет за општината е 2%, данокот на градот 0.5% и дополнителна стапка на данок од 1% за општината, утврдена со одлука на некоја седница на општината. Моето прашање е дали жалба на ова решение може да ја намали оваа вредност ако се земе во предвид дека една иста општина добива данок два пати (еднаш како данок на промет и вторпат дополнително согласно некоја одлука) ? Согласно методологијата за утврдување на пазарната вредност на недвижниот имот (станот е од 1974год. има 19% амортизација, не е реновиран во иста состојба е откако е изграден освен што линолеумот во кујна и ходник е сменет со ламинат, не се сменети врати и прозорци) пазарната вредност е помала од утврдената. Дали се исплати да се жалам? Благодарам
И да си во право има една маана- Жалбата не го одлага решението. Мој совет- плати си со време, да не плаќаш пенали.
Има разлика помеѓу договорите склучени меѓу обични граѓани и договорите помеѓу правни лица (фирми). Таа разлика е очигледна.
Не ти го пратам проблемот од почетокот али во врска со ова што го пиша, ќе ти кажам дека постојат такви договори - Работење во свое име а за туѓа сметка или консигнација. Значи стоката не е во сопственост на лицето Б туку тоа само ја продава за своја сметка (одреден процент или сл. како што е наведено во Договор) а во туѓо име т.е за лице А. Лице може да ја продава и на крајни поторшувачи уствари тоа е и целта и на тој начин прави заработка. Во Договорот обично се наведува дека на одреден период лице Б го известува лицето А колку е продадена стока и ја плаќа или пак може лице А да пушти свои луѓе да му направат попис и да видат колку е продадено од стоката и да си наплата. Ако лице Б и покрај тоа што ја продало стоката не му плаќа на лице А тогаш течат камати и затезни периоди и на крај ако не си наплатат ќе завршат на Суд. При потпишување на такви договори треба убаво да се чита и разбере што потпишуваш. На Запад постојат огромни тимови што ги прават тие договори и не смее да има никаков пропуст....
Славица кај консигнација се работи за можност набавувачот да ја врати стоката доколку не ја продаде. Како на пример весници нема да ги продаде и ќе ги врати а во овој случај се работи за нешто друго. Лицето Б кога ќе ги исплати преминуваат во негова сопственост без разлика дали ја продало стоката или не, барем јас така разбрав од напишаното. И во овој случај како може лицето А да ја задржи сопственоста на палтото што лицето Б веќе ја продало? Кога земаш роба на консигнација тоа Што го продаваш не е во сопственост на тој од кај што го набавуваш туку само тоа што нема д аго продадеш. А во овој случај е нешто друго ако лицето Б не ја плати фактурата на лицето А(без разлика дали ја продало стоката или не ), лицето А ја задржува сопственоста????
мислам дека не се работи за чиста консигнација. тука има 4 форми на слични договори. за кој точно станува збор мора да се види од самата дефиниција на договорот (она што е потпишано). или со прости зборови - кој на кого и за чија сметка работи. само мало подсетување - тече рокот за пријавување на побарувањето во стечајната маса (и ќе истече -ќе помине).
Да, се согласувам со тебе, зависи како е напишано во Договорот а основата е таа ,,работење во свое име а за туѓа сметка,,
Можеби али сепак не е исто кај консигнација се задр`ува сопственоста на непродадената стока а овде и на продадената. А инаку рокот е 30 дена од објавата во слу`бен весник нека проверат па нека поднесат пријава до стечајниот управник.
Здраво.некој ми спомена дека имало агенција што се грижи за нарусување на јавен ред и мир.Постои ли такво несто кај нас потоцно во стип или само приказни се.се обратив во службата во мвр,ама не е нарусување според нив пред 15 часот.па слуснав дека постоело и нешто вакво.
Прашање за адвокатот: Дали лице со посебни потреби наследува пензија од родител по неговата смрт доколку е невработен и согласно кој закон?