Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. Nevermore

Nevermore Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    616
    Допаѓања:
    2.009
    Ми треба помош како да составам меница во форма на нотарски акт за повраток на уплатени средства :^) :$

2. VULKAN.KAMIKAZA

VULKAN.KAMIKAZA Активен член

Се зачлени на:
    23 април 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    zdr dali moze nekoj da mi kaze sto se podrazbira po "fizicka delba na imot"

3. Advokatot

Advokatot Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2012
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    6
    Со среќа полагање нотарски испит ;)

4. Advokatot

Advokatot Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2012
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    6
    Во овој дел имаше поголем број измени и дополнувања на Законот, но сепак остана можноста да се бара таква пензија.

5. Advokatot

Advokatot Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2012
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    6
    Тоа на кратко значи дека имало некој имот кој бил / сеуште е во сопственост на повеќе лица (сосопственици) и во таа постапка треба да се направи точно определување на делот (колку кому припаѓа). После тоа, се оди на околчување на лице место.
    Реално земено, овде има еден куп проблеми и лично не препорачувам оваа постапка да се води самостојно (има многу замки и поими кои во обилниот јазик значат едно, а во правниот говор се сосема друго).

6. Nevermore

Nevermore Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    616
    Допаѓања:
    2.009
    @advokatod хаха јас и нотарски испити,абе ми треба за стипендија да аплицирам ама очигледно дека нотар треба да го издаде тоа :$

7. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.949
    добро прашањето незнаев каде да го ставам но ако не е соодветно преместетего во друга тема...
    Вака денес одам на банка во на мајками картичката да ставам пари и ми велат ако мајками не донесе лична карта нова до 1 мај картичката ќе и биде блокирана таја е закажана за лична карта нова дури во септември,не ми е јасно цела Македонија ќе земе нови лични карти до 1ви?нема шанси а велат дека на сите ќе им се блокираат сметките како ќе подигнат луѓето плати и пензии?има некој да ми објасне за ова, уште што нема да им текне во оваа бедна држава...како ќе се изведе овај закон мене не ми е јасно

8. verica81

verica81 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    55
    Ке кажеш дека имаш закажано а може ако има пасош да го користиш пасошот , а ако неама пасош во понеделник 30 ти одете да ти даде полножошно ти да и вадиш ако си полнолетна и ако има доверба во тебе.

9. Inola

Inola Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    205
    А кога ќе одат за полномошно пак ќе и побараат нова лична карта. Подобра варијанта е ако има пасош со него да си ја ажурира сметката.

10. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.949
    картичката е на мајками ако му ги блокират јас со полномошно можам да вадам пари пак само од шалтер неможам од банкомат а и не ми е јасна цела ситуација знам луѓе што се закажани за лични карти во 2013 и сега тие до тогаш плата неможат да извадат?уште што нема да му текни на овие болесниците во оваа држава...

11. verica81

verica81 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    55
    Така мислев само од шалтер , абе глупости ова со лк , можда ке се најде некое чаре незнам што друго да кажам.

12. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.949
    Верица јас и да вадам пари нема да ги вадам сите и што ќе ми е полномошно поскапа картата од циркузот ќе ми биде а и не е проблем само мајками бог знај колку луѓе немаат лични карти нови и до кога ќе немаат со кое право некој мене ми ја блокира картичката ќе доставам дукумент дека е закажана понеделник ако сакат да го земат како еден доказ ако си ги немат поврзано денот со 1ви мај и да си затворат и тоа е можно кај нас...

13. Inola

Inola Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    205
    Колку што знам гужвите за лк поминаа. И мажот ми беше закажан за 2013, ама лани му се јавија да дојде и тоа го завршивме уште минатата година. А да си проверите да не е презакажана мајка ти за порано?

14. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.949
    Инола сега ме насмеа до крајот на феВруари беше закажувањето и со казните луѓето се исплашија затоа сега се најголемите гужви ти незнам од кој град си ама во Битола е хаос а во помалите градови порастеретено е кој ќе ти се јави кој ќе те побара за порано во Македонија живејме,и за лк готови луѓето наместо 10 дена чекаат 2 недели ретко кога се готови како и да е неможи цела Македонија да земе лк до утре па да не им ги блокират картичките или сметките смешно е...

15. Inola

Inola Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    205
    Е сега потполно те разбирам, и јас сум од Битола, ама живеам во Скопје...Порано се со врски бркавме таму во внатрешни...

Да не бегаме од темата, се надевам ќе завршите работа :)

16. didush

didush Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    294
    Здраво,може ли да ми кажете како да пишувам договор за вработување на определено и неопределено време?

17. Inola

Inola Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    205
    Има во книжарница, можеш да си купиш готов договор, само треба да внесиш податоци за работникот и работодавецот.

На didush му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    Искуцај си полномошно дома, само појдете до нотар да го заверите, не е скапо. Направи го тоа уште денес, додека сеуште може мајка ти да ја прикаже старата лична карта како важечка. Полномошното нека биде важечко за подолг период, не за еднократна употреба. Ќе вадиш пари по потреба од шалтер, иако нема потреба сите да ти стојат на картичка, можеш сите да ги вадиш. Ако има мајка ти дополнителни обврски за кредити или плаќања, нека биде полномошното важечко и за тоа, да можеш ти да ги обавуваш работите.

Искрено, не сакам да звучам грубо, ама имаше навистина доволен период за вадење на новите лични...сепак тоа не ги оправдува казните...

19. verica81

verica81 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    55
    Inaku polnomosnoto za raboti vo bankata ( smetki , karticki i dr ) se dava vo banka i ne kosta nisto . Izvinete za latinicava ama nesto ne mi se uklucuva kirilicniot fond

20. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.949
    благодарам вчера ги извадов парите вечерта све беше во ред е сега баш утре ќе одам и ќе проверам се работи за девизна картичка каде мајками клава пари и кога имаме потреба вадиме тоа е цела работа,инаку за лк мајками навреме си се закажа но тогаш ја закажаја пред да изјават дека ќе има казни во внатрешни кажаја тие што си имат лк си имат и важечки му се потоа му текан сите да вадат нови оти му требаше буџетот да си го наполнат и во 2 месеци отидоа сите да се закажуваат и за кога ќе бидеш закажана логично дека за подоцна мајками не е единствена...