me interesira imav firma dooel no pred 3-4 godini e likvidirana no sega mi se javuvaat nekoi privatni firmi koi se zanimavaat so naplata na dolgovi kako sto se evn telekom itaka natamu dali seuste tie dolgovi mozat da mi gi naplatat?i imali nacin da go izbegnam seto toa?
-koj znae dali ujp zima nedvizen imot na tvoe ime koga si dolznik za dooel firma i posle kolku vreme pominato ti go oprostuvat dolgot aka nemas imot na tvoe ime
koj moze da mi kaze dali moze samo roditelite da barat zapisuvanje na nezapisan imot vo katasterot a jas da ne baram .vo gradeznata dozvola sme zapisani jas i roditelite
Zar nema advokat da mi odgovori dali naslednicka izjava dadena na notar so koja se prifaka za naslednik dadena so polnomosno od advokat treba da e zaverena na notar ili dovolno e samo polnomosnoto na advokatot i naslednickata izjava? pozdrav, cekam odgovor............
Дали би постоела правна основа граѓаните на РМ да бараат враќање или да ја тужат регулаторната комисија за енергетика која од 1.08.2012 ја укина дневната ефтина тарифа за струја (од 13-16 часот)? Ако да, - како би требало тоа чекор по чекор правно да се изведе? - дали е потребно тоа да биде група (изреволтирани) граѓани или би можело тоа да биде поединец? - Кој суд би бил надлежен? - дали постојат некои предчекори(на пр. барање до влада, пратеници, партии, самата комисија и тн.) - кои би биле последиците (правни и финансиски) доколку тужбата би била одбиена или доколку судот би пресудил во корист на рег.комис.за енергетика? Целта би била враќање на дневната ефтина тарифа.
bi sakal eden praven sovet.se odnesuva na slednava situacija: Ako za vreme na zivot dvajca braka dobivaat vo nasledstvo imot od svojot roditel(tatko) idelni polovini od negoviot imot.po nekolku godini eden od brakata naslednici umira a ne e ozenet i nema pokolenie .za da se nasledi negovata idealna polovina kako naslednici ostanuvaat negoviot tatko koj e seuste ziv i negoviot brat.Prasanjet mi e dali ako imotot go nasledi brat mu treba da plati danok na promet i dali ako imotot se vrati na tatko mu istiot ke treba da plati danok na promet. Ve molam za brz odgovor .Blagodaram
Да затоа што се работи за втор наследен ред - таткото и братот. А втор наследен ред плаќаат данок на промет на недвижности и мислам дека е 10 посто. Доволно е наследничката изјава да ја даде лично тој пред нотарот кој ја расправа оставината, а доколку има полномошно кај адвокат, мислам дека изјавата треба да биде заверана на нотар.
ако може некој да ми одговори на оваа прашање бидејки имаме доста голем проблем. пред две години ја продадовме колата на едни комшии кои ја платија а не сакаше човекот да потпише договор кај нотар дека му се префрлува колата. татко ми навалуваше за оваа работа да биде побргу ама се некако човекот се теглеше инаку овде во нашиот град е познат по тоа што нон стоп има проблем со полицијата обвинет за кражби незаконски носи дрва крадени се тие и колата за тоа и уствари му била. една вечер еден што работи за него се појави и ја бараше сообракајната нормално не ја дадовме а не кажа за што се работи. после неколку дена татко ми го викнаа во полиција за колата бидејки не беше префрлена и ја одјави и сега после две години нистигна писмо од осигурителна компанија која бара регрес на парите од штетата која ја исплатила на другото лице и била направена со колата која беше наша. ние за оваа работа не ни знаевме па нели е нормално уште тогаш да се јавеја во врска со сообракајката а несега после две години и да баарат пари од нас. инаку во писмото стои името на татко ми и на тој што ја возел колата а тој како што знам нема возачка така вози самоук возач е и се обративме на адвокат велат да се договориме со тој што возел ама нема трага од него а и тој е тотално без пари што значи ние да ја платиме штетата за која не сме запознаени односно илјада евра на глладен стомак. ако некој знае нешто во врска со оваа работа како да постапиме нека ми одговори бидејки на врат ке ми висат извршители. однапред благодарам
Sakam da prasam otkako sudot ke ti ja otfrli tuzbata zaradi nedovolno podneseni dokazi so pravo na zalba od 15 dena, za kolku vreme po priemot na resenieto mozes povtorno da podneses tuzba?
Zdravo prijateli , Tuka sum nova i dojdov do sajtov barajki informacii za mojot problem . Imeno se raboti za slednovo : Na majka mi od rabota (uste vo firmite vo komunizmot ) i bese otstapeno mesto (baraka so dvorce ) da zivee no bez nikakov dokument. Svoevremeno i izdadoa samo nekakva potvrda za da moze da si otvori adresen broj i smetki na svoe ime .Firmata se zatvori a odtogas ima pominato 26 godini i nie neosporeno ziveeme vo istata baraka . Vo medjuvreme zemjisteto so denacionalizacija e vrateno na eden sopstvenik . Prasanjeto mi e , dali imame nekakvo pravo posle tolku godini neosporeno ziveenje na toa mesto . Imam podcueno deka posle odereden broj na godini ziveenje nekade se steknuva pravo na sopstvenost , no iskreno delot na pravoto mi e nepoznat. Ke moze li nekoj odgovor , vase mislenje ili sovet ? Vi blagodaram
Да се стекнува право на сопственост и државата треба да ве обештети. Ќе си се распрашаш и помаваш документи во Општина и тие ќе те насочат во кој сектор да одиш
Slavica , ti blagodaram. Mnogu mi pomogna i mi dade nadez. Ke pobrkam i ke pisam kako sum pominala. Pozdrav
Ми треба мислење и совет Дали некој може да ми каже како е процедурата за фирми кои добиваат парични средства од агенцијата за вработување доколку вработат невработено лице.кое минимум 2 години се пријавувало во агенцијата? Прашувам од аспект на лице на кое му е понудена ваква работа,во дилема сум да не се работи за некоја заврзлама...правев муабет со газдата вели дека со договор ќе биде обврзан 18 месеци да ми плаќа пензиско и здравствено осигурување и минимална плата загарантирана со закон...па ме интересираат некои дополнителни информации дали ќе се придржува до договорот или знае некоја дупка во законот па на крај да ме извиси...ако знае некој како одат овие работи ?
Pocituvani. Se nadevam deka ce najdete odgovor na mojot problem. Se raboti za stanbeno delovna zgrada,koja vo delovnite prostor 20 godini imase prodavnici,i nemavme nikakov problem.NO pred 2 meseci sopsvenikot na prodavnicata,ja renovirase prodavnicata i ja podeli na 2 dela.Vo edniot del otvori prodavnica za beli prciva koja raboti od 6 do 24 casot,kako sto i e i dozvoleno so zakonot za trgovija.No vo vtoriot del kade go vrsi proizvotsvoto na leb,burek ,beli peciva nema istaknato rabotno vreme i raboti deno -nocno, od 0-24 casot.Negovoto nocno rabotenje ne voznemiruva i ne ostava bes spienje(NAPOMENUVAM deka sopstvenikot ima registrirano trgovsko drustvo so inicijali T.D.P.T.U i ima mnogu podruznici edna od niv e i ovaa za koja vi pisuvan) Se zalevne po site inspektorati a tie ni velat deka nama takov zakon so sto bi mu go ogranicele rabotnoto vreme.SE prasuvam dali e mozno da ima takov propust?Dali za podruznicite ne vazat istite zakoni kako i za trgovskite drustva, kako za ugostitelite? Sto e so zanaetciite? Dali so ova ne se prekrsuva zakonot za red i mir vo stambena zgrada?Sto e so nasite prava? Zar nie nemame pravo na miren son? Mnogu prasanja. Da pojasnam delovniot prostor ne e negova sopsvenost tuku e zenen pod kirija ,a stanarite ne mu dadoa soglasnos za da go orvori istiot. Se nadevam deka nekoj ce go procita ova i ako ima nekoi informacii da mi odgovori Pozdrav
Нема сега на врат да ви дишат извршители бидејки нема извршна исправа колку што успеав да разберам без паника. Не се водел судски спор за да има извршна исправа. Во конкретниов случај имаат право да бараат регрес бидејки како што кажа комшијата возел без возачка дозвола. Гледано според закон кога ќе дојде до судки спор тужени ке бидат и сопственикот на возилото и тој што го управувал возилото. Писмото сигурно е испратено и до комшијата што значи и тој е запознаен со случајот. Е сега во надобар случај ако сте потпишале договор за купопродажба (па и да не бил заверен на нотар) тогаш може да се изведе пред суд како доказ за да се утврди дека во моментот на случувањето на сообраќајката татко ти веќе го продал возилото. А доколку немате договор тогаш е поинаква ситуацијата. Тогаш да се надевате дека компшијата ќе потврди дека имало купопродажен договор што колку е тоа веројатно искрено не знам. Бидејки ако вие тврдите дека има договор комшијата може да каже дека нема договор малку е тешко за докажување без договорот црно на бело. А доколку не се докаже дека постоел купопродажен договор ќе сте солидарно задолжени да платите значи секој по пола. Во секој случај се додека не се поведе постапка пред суд и истата целосно да заврши не може извршител да ви дојде на врата. И доколку успеете да го најдете комшијата и ако успеете да се договорите било како било се тоа да биде црно на бело и заверено на нотар дали во вид на договор или да даде изјава заверена на нотар. Се надевам ти помогнав
Здраво на сите, вака , сестра ми има проблем со работното место, односно со бившото работно место.работеше во една приватна фирма во која беше пријавена и се беше ок.тоа беше минатата година и самата напушти од фирмата поради х причини и оваа година во март повторно ја викнаа на работа и работеше до средина на јуни до кога доби инфаркт.проблемот е во тоа што овие четири месеци работеше непријавена зашто газдата ја лажеше денес утре, и и ја исплати платата за овие месеци три на рака и една преку трансакциска,она што е проблем е дека сега не сака газдата да ја врати на работа и дека не сака ништо да и плати за оштета.од кои пари сега сестра ми ќе купува лекови? дали може да се тужи газдата и колку е веројатноста да добие сестра ми.ВЕ МОЛАМ ЗА ПОМОШ
И посакувам побрзо да закрепне и се да биде во ред и да си најде друга поубава работа. По нашки кажано, не му може ништо. Бидејќи не била пријавена значи нема право на боледување, оштета...и работодавецот воопшто немора да ја врати на работа ако не сака. Нема никаква правна основа. И да го тужи па да се докажуваат дека стварно работела на тоа раб. место кој од колегите ќе излезе пред суд да каже- НИКОЈ, затоа што знае дека газдата ќе го отпушти потоа.... Таков ни е системот и Законите а за газдите да не зборувам...