Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. Meco72

Meco72 Активен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2012
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Koj moze da mi kaze nesto za clen 34 od ZPPJRM. Koj utvrduva zanemareno grizenje i kako?
    Inaku dobiv pokana za na sud so baranje od policija za poveduvanje na prekrsocna postapka zatoa sto sin mi koj ima 10 godini go turnal so tocakot sinot na komsijata od 5 godini zatoa sto mu pretrcal. Za sreka pomina so mala grebnatinka od 1-2 santimetri. Komsijata tatko na deteto kazal deka moeto dete go udrilo so raka i turnalo na zemja, bev povikan vo policija i kazav deka moeto dete samo go turnalo so tocakot nisto drugo. Sega kazetemi kako utvrde policiskiot sluzbenik deka imalo zanemareno grizenje od moja strana, a kaj komsijata nemalo cii 4 deca se postojano na ulica, na vozrast 11g,7g,5g,5g, bidejki toj vozi taksi cel den, a soprugata od koja e razveden doaga samo vo nedela da gi vidi. Banalna rabota no vo clenot e predvidena kazna 600-800 evra zamislete.

2. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342

Лелеее не ми се верува што читам. Свашта! Зар има и такви :^)
    Знам дека на запад ова функционира со тоа што ти доаѓа социјален работник на врата (таму дури и сопствено дете не смееш да тепаш, ама тоа е тамуууу).
    Полицискиот службеник поради поплаката и да состави Записник (за да го задоволи твојот сусед) морал да се повика на некој член од Законот па во консултација со некој правник затоа што не верувам дека има толкав опсег на знаење :lol: во тоа право.
    Ако одите на Суд т.е полицијата по службена должност пушти Пријава врз основа на Записникот, мислам дека судијата ќе се смее затоа што тоа се деца на возраст од 10 и 7год. Како и да е, ако се запнале по тој член очигледно е кој има ,,занемарено грижење,, кон детето по тоа што го пишуваш. Строго држи си до своето дека детето го бутнало со точак затоа што ова друго му излетало на пат а успат ако можеш и некој сведок од сосетство да најдеш па на крај краева и деца што биле во тој момент надвор кога се тоа случило. Иако незнам дали деца можат да бидат сведоци ?!?!
    Еве ти еден линк со нешто слично каде што е изречен УКОР http://www.osbitola.mk/Odluki.aspx?odluka=11099. Оваа проблематика мислам дека најубаво ја знае социјалната служба и нормално адвокат.

На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Makide

Makide Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    325
    Најпрвин тука треба да се расчисти фактот дали твојот друаг и братму се отажале од својот наследен дел во оставинска постапка по оставината на нивниот татко, па така сопственоста врз станот врз основа на наследување да и припаднал на нивната мајка, ако се откажале од својот наследен дел што им следува од татко им, сега станот е во сопственост на нивната мајка, и таа може да располага со него. Но може со тужба да бара да му припадне дел поради својот придонес или зголемување на вредноста на имотот.

4. Makide

Makide Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    325
    Долгот гласи на име на твојот свекор и само на должникот може да му биде блокирана сметката или со попис, процена и пленидба да се спроведе извршување врз имот кој е во негова сопственост, а извршувањето се спроведува само врз основа на извршна исправа, не врз основа на некое барање на банката.
    Сега е важно како банката бара да се плати во рок од 8 дена, дали се работи за извршна исправа решение од нотар на пример, ако е такво решение потребно е ако сакате да веднаш да не може да се изврши да поднесете приговор и тогаш постапката продолжува пред судот како по поднесена тужба за долг.
    Постои само можноста да доверителот во конкретниот случај банката да ја тужи свекрвати и да докаже дека куќата, колата и друг имот се имот стекнати во брак и како имот стекнати во брак секој брачен другар е сопственик на половина од тој имот и да бара да извршувањето се спроведе врз половината на свекор ти.
    Најбитно видете за што се работи, за предупредување од банката со опомена пред тужба , или се работи за решение издадено од нотар врз основа на веродостојна исправа.
    Поздрав се надевам ме разбра :)

5. IvyH

IvyH Активен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Здраво, нова сум на форумов ама ве читам одамна. Е сега, сакав да прашам нешто. Пред некое време бев сведок на лесна кражба. Крадецот беше фатен, бев на препознавање, кај обвинител, и ми беше речено дека тоа е се и дека веќе нема да ме викаат (сепак е стресно да се гледаш со човеков лице во лице). Пред два дена ми стигна покана за суд за сведок. Не бев дома па татко ми не ја примил, му дале картонче за да ја подигнам. Дали морам да одам на суд, мислам, дали е казниво ако не се отиде? Јас навистина не би можела да се соочувам со таков стрес повторно. Благодарам.

6. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    758
    те сфатив и ти се заблагодарувам за помошта инаку се работи за писмо стигнато од нотар во кое се бара за рок од 8 да се плати цела сум ако не ке оди делото на извршител е сега и да оди на извршител и да се блокира сметката нека биде блокирана некое време а за тоа време они планират да си го вратат кредитот во целост така да на свекрвата не е можно преку нок да и ја одземат куката или колата пак тоа ке оди преку суд и додека се докаже они ла ке си го вратат кредито фала ти

7. Makide

Makide Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    325
    Јавувањето на покана на судот е задолжително. Ако не се појавиш на суд на закажаниот датум и време, во кривична постапка судот може да издаде наредба за обезбедување на твоето присуство на наредниот претрес со полиција и трошоците за обезбедување на твоето присуство поради не јавување на судот по покана ти ќе ги сносиш, значи би ти препорачала да се јавиш на судот, бидејќи како што прочитав ти си клучен сведок и твоето присуство сигурно ќе се бара. Знам дека е стрес за тебе но тоа е твоја обврска, секој штно знае нешто во врска со некој настан е должен да го каже на судот заради донесување на правилна и законита одлука, можеш да бараш да ти биде надоместено трошоци, судијата ќе те праша дали бараш надомест.
    Поздрав, ако можам уште некако да ти помогна пишувај

8. dijana2

dijana2 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2012
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Најпрвин тука треба да се расчисти фактот дали твојот друаг и братму се отажале од својот наследен дел во оставинска постапка по оставината на нивниот татко, па така сопственоста врз станот врз основа на наследување да и припаднал на нивната мајка, ако се откажале од својот наследен дел што им следува од татко им, сега станот е во сопственост на нивната мајка, и таа може да располага со него. Но може со тужба да бара да му припадне дел поради својот придонес или зголемување на вредноста на имотот.[/quote]

ви благодарам за мислењето, сакам да прашам и дали би можел да бара дел со тоа што долго време-40 години живее во тој стан ?

9. IvyH

IvyH Активен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Фала ти многу, значи морам да се појавам. Мене ми беше нејасно дали морам, затоа што веќе бев на суд за сведочење, пред јавен обвинител, како и на препознавање во полиција. И сега пак ме викаат.
    И би сакала да прашам, затоа што не сум била на суд досега (а си замислувам дека ќе е како на филм:) дали обвинетиот обично седи во судница и дали ќе морам пред него за зборувам. Минатиот пат не беше во соба, чекаше надвор!!!Мене тоа ме плаши малку, дека ќе се свети или не знам што,инаку и јас сум за тоа да се каже вистината. Затоа и ми е страв да одам, се работи за дрска кражба, па се ми поминува низ памет.

10. Makide

Makide Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    325
    Да мора да се појавиш, освен ако поради околностите на случајот си ослободена од сведочење, ако си роднина со обвинетиот, ако со своето сведочење ќе предизвикаш срам за себе и своите најблиски, ако сведочењето претставува издавање на службена тајна, ако со сведочењето признаваш кривично дело и слично, или ако се чувствуваш загрозена поради сведочењето би ти препорачала да се обратиш до некој адвокат и да ја објасниш ситуацијата.

11. Meco72

Meco72 Активен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2012
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Slavica999 ne se raboti ovde za maloletno lice i nema nikakva slicnost so linkot koj mi go isprati. Tie mi podnesuvaat po sluzbena dolznost barawe za poveduvawe prekrsocna prijava mene ne na deteto. Mene kako roditel me prekrsocno me obvinuvaat za zanemarena griza po clen 34 od ZPPJRM. Ne deka sum izrevoltiran deka ova e protiv mene no izrevoltiran sum od nacinot na koj mi e utvrdena zanemarena griza. Zatoa koj i kako e ovlasten vo RM da utvrdi zanemarena griza. Ovoj clen od zakonot e dosta nejasen i ne samo kaj mene moze da se zloupotrebuva od sluzbenite lica i kaj drugi. Zanemarena griza ako sinmi se javuva kako storitel postojano na prekrsoci, e povikuvan, opomenuvan. Ova odam jas vo policiska stanica se razbira bez deteto da vidam za sto sum povikan. I zamislete samo ova pokanata glasese na deteto od 10 godini go potresoa na vrata. I odam vo policiska stanica da vidam za sto e povikan sin mi. Mi bese kazano za poplakata od sosedot, i jas rekov deka tocno ne znam sto se slucilo bidejki bev na rabota i kazav sto mi kaza doma soprugata i deka ne mislam deka okolu toa treba da se kreva prasina. Sega kazetemi od kade utvrdi policiskiot sluzbenik deka ima zanemarena griza na roditel koga bese negovata izjava protiv mojata, i deteto ne bese soslusano i dali voopsto se slucila takva rabota. Od kade utvrdi policiskiot sluzbenik deka draskanicata od 1 sm. bukvalno i banalno nisto, e delo na mojot sin. Znaci nema svedoci, nema dokazi, ne e soslusano moeto dete za negovoto neznam no ke imase sluzbena beleska ako bese, e sega kazete mi kako bez nikakvi dokazi deka se slucila ovaa tolku banalna rabota toj mene mi podnesuva prekrsocna prijava po sluzbena dolznost za zanemarena griza po clen 34 od ZPPJRM. Ova treba dobro da se razmisli bidejki i samiot sum pravnik, ovoj clen od zakonot e nejasen i moze da se zloupotrebuva od sluzbenite lica. Inaku so sosedot i ponatamu si kontaktirame voopsto i nemase kavga, i toj se cudi bidejki kako sto veli toj negovata izbrzana reakcija za poplaka vo policija e zloupotrebena bidejki toj i ne baral da mi bide podnesena prijava. A postojano na televizija se trubi za pravilno i cesno sudstvo pa da vidime kolku ke bide cesno. Pozdrav.

12. Meco72

Meco72 Активен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2012
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Денес бев насуд за членот 34 од ЗППЈРМ и замислете без докази, без сведоци, со пријавителот на моја страна дека немам врска бев осуден со опомена. Наздравје нека ни е нашата правна држава и нашето правично судство кога без докази без направен прекршок се опоменувам. За кое дело? за кој прекршок? кога непостои прекршок од моја страна хеххехехеххех банализам.

13. Marija0505

Marija0505 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 септември 2012
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    3
    Може ке бидам надвор од тема,ама незнаев каде на друго место да прашам од понудените категории.Ме интересира како би изгледал еден предлог за враќање во поранешна состојба,значи битна ми е само формата,понатаму ке си напишам се што треба.Фала Ви однапред

14. marina28

marina28 Активен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Zdravo.Bremena sum vo 5 mesec,sakam da zemam neplaten odmor od firmata kade sto rabotam.Poradi 2 sontani abortusi od predhodno,i sega nisko go nosam.Ne bi sakal da rizikuvam sega pak,boleduvanje ne mi davaat veke.Pa me interesira dali ke mi bidat plateni pridonesi za tie 3 meseci,za da mozam da prodolzam so trudnicko boleduvanje.Ili dokolku ne mi bidat plateni dali mi sleduva trudnicko?Dokolku ne bi ve zamolila za sovet dokolku moze.Vi blagodaram odnapred.

15. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    758
    не сум правник и не сум компетентна за одговор али мислам дека неплатен одмор не се дели плата и не се минат придонеси и автоматски ако не те осигураат тиа 3 месеци ке имаш прекин аи нема да имаш 6 месеци непрекинат стаж и автоматски нема дати следува породилно али пак ке кажам не сум 100% сугурна сигурно наскоро некој правник ек го прочита ова и ке се надоврзи

16. Makide

Makide Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    325
    ви благодарам за мислењето, сакам да прашам и дали би можел да бара дел со тоа што долго време-40 години живее во тој стан ?[/quote]

Значи за да бара дел како наследство треба станот да биде дел од оставинска маса на оставителот а тој да биде согласно со закон наследник. Бидејќи станот преминал во сопственост на мајка му сега таа е единствен сопственик и може со него да располага (да го продава, издава, поклонува и слично) бидејќи твојот другар и брат му се откажале од своето право на наследство (најверојатно, освен ако станот не бил на име на нивната мајка и пред тоа). Бидејќи живее во станот долго време 40 години, мора да ја тужи неговата мајка и да се утврди дека врз основа на свој придонес има право на сопственост на дел од станот, и доколку смета дека постои основано сомнение да станот го префрли на едниот син само може да поднесе барање за издавање на времена мерка со која ќе се забрани било каково располагање со станот до завршување на судскиот спор, значи оваа работа е за на суд и ангажирање на адвокат. Ги немаш наведено сите детали и неможам конкретно да ти одговорам.

17. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.405
    Допаѓања:
    126.848
    Незнам каде да го поставам прашањето ако не припаѓа тука преместетего.Сакам да прашам,албанска државјанка мажена во Македонија за македонец,која е тука 8 месеци,значи нема македонско државјанство,заради оправдани причини,закани од нејзина страна,мажот сака да поднесе барање за развод.Е сега проблем е што таа е бремена 3 и пол месеци,а ситуацијата е неиздржлива,ако се породи тука во Макдеонија и после тоа се поднеси барањето за развод,кај кого останува детето дали тука кај таткото зошто тука ке се роди а таа пошто ке нема државјанство ке треба да ја напушти земјата,дали ке има право доколку сака да го однесе бебето со нејзе,или мора да остане тука во Македонија?Ве молам за совет.

18. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Детето ако се роди во Мк ке биде македонски државјанин и за да мајката го изнесе од државата ќе и треба пасош за детето а со тоа и согласност од таткото. Ако се породи во Албанија ќе биде обратно. А она како мајка на македонче статусот ќе и се регулира одма и јас мислам нема да треба да ја напушти државата. Во секој случај немора да си државјанин на МК за да престојуваш легално на територијата.

19. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.405
    Допаѓања:
    126.848
    Значи и да дојде до развод,мајката не смее да го изнесе бебето надвор од државата без согласност на таткото????Ти благодарам многу

20. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.422
    Вака по правило ако се роди тука има Македонско државјнство и по крв и по место на раѓање.
    Но може да има и двојно,затоа што мајката е албанка.
    Ако се роди во Албанија, ќе има албанско,ама исто може да има двојно,значи ќе ги има и двете у секој случај, барем има право на двојно државјанство.
    Е сега за старателство, обично судот децата ги доделува на мајката освен ако таа не е невработена, или неморална жена, пијаница, наркоманка, или со некои психички проблеми,со што му наштетува на детето, здравјето на детето...
    При разводот се одржува и парница за старателство(не сум сигурна дали е посебна парница или во склоп на разводната се одлучува и за прашањето за старателство)може да бара таткото старателство на детето.
    За секој случај,ова е сериозна работа, нека си бара адвокат кој најдобро ќе знае со сигурност и точност на прашањава и проблемите.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.