не да не смее него нема ни да може дадопре до пасош за малото без потпис од таткото е ако на црно го изнесе тоа е друга работа
Zdravo Imam praven problem . Pred 15 godini zemavme stan preku Javnoto pretpriatije za stanben i deloven prostor so 30 % plateno ucestvo i danok , ostanatoto so dogovor na rati na 20 godini. Poradi krizata koja segde vladeese ne uspeavme da gi plakame ratite i celi 15 godini nemavme raskinuvanje na dogovor od nivna strana. Zatoa posle 15 godini ne tuzea , ni go raskinaa dogovorot i na osnoven sud i na apelacija . Na raskinat dogovor uplativme 10 000 eur ( stanot vredi 30000 eur ) koi ne ni gi uvazuuvaat i ni tvrdat deka ni otisle zaludno tie pari na stari kamati. Znaci 30 % ucestvo plus 10000 eur na raskinat dogovor, denes dobivame RESENIE ZA PRISILNO SELENJE od izvrsitel . Nie baravme do niv da ja trgnat zateznata kamata koja e 15 000 eur a glavniot dolg 20000 eur ( so glavnica i kamata ) ne prifatija ne bilo zakonski za de brise zateznata kamata. Se raboti za dbosoben stan vo neatraktivna lokacija vo Cair i imame nasa privatna dogradba od 50 m2 . Sega mi treba bilo kakva pravna pomos i nasoka bidejki iamame nalog za prisilno selenje i praznenje nastanot. Vo red ke izlezeme , no dali iamame pravo na vrakanje na parite koi sme gi uplatile . Neka ni gi vratat parite i ke izlezeme . Ili drugo sto razmisluvav dali imame nekakvo stanarsko pravo so ogled na toa deka vo stanov zivaet dve famili od koi edna i samohran roditel. fala mnogu
Zdravo.Bi ve zamolil za odgovor.Go koristam profilot na zenami Majkami e pocinata pred 10god. i od togas ziveevme samo jas tatkomi i bratmi.Koga se ozeniv jas pocnav da ziveam pod kirija poradi nesoglasuvanja so tatkomi,a tamu ostanaa tatkomi i bratmi.Me interesira dali dokolku tatkomi mu go prepise nekogas imotot na bratmi,imam pravo da si baram del od toj imot.
Секако дека имаш, како наследник од прв ред, имашправо на половината. Е сега, ако му го препише со тестамент можеш даго оспориш, нема да добиеш 50% ама сигурно ќе имаш дел. Доколку татко ти почине без да остави тестамент, тогаш според законско наследување си делите пола-пола без проблеми. Проблем се јавува,само ако склучат договор за доживотна издршка, е тоа богами тешко се оспорува и докажува зашто живеат заедно и фактички се грижи брат за него. Во овој случај не би добил ништо. _ Имам едно прашање, вечерва ме прашаа што значело на бракоразводна парница, на покaната за суд, пишувало предмет-развод, вредност -40 000. Колку што знам таксите не се толку големи, каде каде помали се. Ма да овие неномалниве најавуваа дека ќе ги зголемиле таксите за развод,за да спречеле раводи, да се крсти човек. Ма да не е усвоено такво,нешто,т.е не ми се верува. И плус не пишува денари после 40 000, само така стои. Што би било тоа, најискрено прашувам за блиска личност ми е.
Значи вредноста на спорот е 40.000 денари, а суската такса е нешто сосема друго. За таа вредност судската такса изнесува 1.200 денари.
sakam da ve prasam dali roditelite mozat nivniot sopstven del od kukata koja e zaednicka so drug vo imotniot list sto znaci nemat posebenimoten list,mozat da go ostavat so testament ,da mu pripadne na sinot.i dali moze kerkata posle toa da go ponisti testamentot na roditelite
Како што ти го разбрав прашањето, значи се сто е нивна сопственост можат да му прават што сакаат со него, го оставаат само својот дел нели, делот на другиот што е со нив во имотен лист си останува нечепнат. Е сега кога ќе се отвори оставинската постапка и синот ќе посочи дека има тестамент, тогаш се викаат сите наследници по закон (од прв наследен ред тоа се децата и брачниот другар), и се произнесуваат по тестаментот. Ако некој од тие наследници го оспори тогаш веќе си имате проблем.
Вака значи се работи за спор за делба на имот, станбена куќа со 2 спрата и дворно место да се подели на 2 дела.Во постапката беше повикано вешто лице -градежен инжинјер којшто даде во својот наод и мислење дека куќата е делива и дека постојат 2 влеза којшто можат да функционираат посебно за секоја од странките во постапката. Основниот суд донесе решение дека куќата е неделива. На жалба до апелација, апелација ја усвои жалбата како основана и му даде насоки на основниот суд да постапува по наодот и мислење на вештото лице. Меѓутоа, во текот на постапката пред основниот суд повторно, вештото лице дава дополнение на наодот и мислењето со сосем други димензии, начин на делба и во однос на влезовите е контрадикторен во однос на главниот наод , дека всушност едниот влез неможе да функционира како влез. После тоа доаѓа ѓеометар мери и одлучува за начинот на делба(на која од странките кој дел да му припадне) па потоа дава нов наод и мислење пак спротивен на тој и сосема друга одлука. Иако требаше според мене основниот суд да одлучува по насоките на апелација и според првично дадениот наод на вештото лице- градежен инжинјер, се се менува во текот на постапката исполнувајки ги желбите (тоа го увидов од давањето предлог на делба од страна на спротивната странка која е неразумна и сега се совпаѓа со конечниот исход) на спротивната странка. Судијата во текот на постапката мојот адвокат го опоменува со самиот обид да даде збор, значи културно со прашање дали може да земе збор, на кое добива одговор ке те казнам. Целата работа ми стои како игра во која сите се вмешани (вештаците и судијата во исполнување на желбите на спротивната странка). Во однос на соодносот на деловите нема никаква сразмерност и тука сме оштетени. Одат на тоа да имаме заеднички влез, а тие пак ке можат да користат и друг влез којшто постои од задниот дел на куќата. Прилично сум сигурен дека станува збор за корупција или барем нееднаквост на странките во постапката и по третирање и по носење на одлуки во смисла на исполнување на желбите на спротивната странка.Размислував да поднесам за иземање на судијата мегутоа, за тоа одлучува претседателот на судот, за којшто претпоставувам дека ке ме казни како да сакам да ја одолговлечувам постапката, затоашто е во близок однос со судијата којшто го води предметот. Иако се гледа од авион дека вештаците даваат како што ке им текне предлози и ги менат ставовите, судијата во врска со тоа не презема ништо,не ја почитува одлуката на апелација да го спроведе наодот , туку како навидум дополнение на наодот сосема нов наод и мислење спроведува.Моето прашање е како апелација би гледала на оваа ситуација, и во крајна мера дали да поднесам представка до судскиот совет?
Дали некој има пример, односно образец од договор за лизинг и ако има некој нека ми прати во порака. Благодарам
dali moze da mi kazete kako treba da izgleda kupoprodazen dogovor,treba sama da go napisam ili mora advokat da go napise?
Еве повели еден пример на договор за купопродажба на недвижност, сметам дека има потреба адвокат да ти го состави од причина што тој најдобро би го познавал Законот за облигациони односи и би знаел да вметне одредби со кои би била заштитена во случај на непочитување на договорот од спротивната страна. ДОГОВОР ЗА ПРОДАЖБА НА НЕДВИЖНОСТ (со објаснувања на одредбите) Склучен во Скопје, на ________200__ година, меѓу: 1. Продавачот _______________ од ______________, ул. ___________ бр. _____ со ЕМБГ ______________ (во натамошниот текст: Продавач) и 2. Купувачот ________________ од ______________. Ул ___________ бр. ____ со ЕМБГ ______________ (во натамошниот текст: Купувач). 1. Продавачот е сопственик на куќа во ________________, ул. _____________ бр. ____ со дворно место, изградена на КП бр. ____ КО _______ запишана во Имотен лист бр. _____ и тоа под зграда _______ м2 која ја стекнал по основ на градба, врз основа на градежна дозвола бр. ______ од _______ година издадена од ______ и дозвола за употреба бр. _____ од _____ година издадена од _______. Во првиот член секогаш се опишува што е можно попрецизно предметот на договорот (недвижниот имот онака како што е заведен во катастарот на недвижности). 2. Со овој договор продавачот му ја продава, а купувачот ја купува опишаната недвижност од член 1 за цена од _____ денари. Во овој член се наведуваат главните елементи, односно дејствија кои договорните страни ги преземаат и на тој начин го реализираат договорот (продавачот ја предава недвижноста, а купувачот ја плаќа цената). 3. Продавачот се обврзува на купувачот, куќата со дворното место да му ја предаде во владение, испразнета од луѓе и предмети во рок од ______ дена по нотарската заверка на овој договор. Продавачот потврдува дека со заверувањето на овој договор примил _____денари како дел од продажната цена, со тоа што купувачот се обврзува остатокот од продажната цена во износ од _____ денари да му го исплати на продавачот на денот кога тој ќе му ја предаде во владение куќата со дворното место. Во овој член се доразработува, односно прецизира претходниот член, на начин што се даваат детали околу начинот на исполнување на обврските (предавање на недвижноста, плаќање на цената). 4. Продавачот му гарантира на купувачот дека тој е единствен сопственик на оваа недвижност и дека трети лица немаат никакви права со кои се ограничува сопственоста, како: хипотека, право на службеност и сл., и во случај на евикција ќе се јави во заштита на купувачот. Во овој член се дава правна гаранција за недвижноста од страна на продавачот. Доколку продавачот дал лажни податоци (гаранција), тогаш продавачот може да одговара за кривично дело - измама. 5. Продавачот го овластува купувачот и без негово присуство, врз основа на овој договор, да изврши пренос на правото на сопственост во јавните книги, од име на продавачот на име на купувачот. Во овој член се дава основа за преземање дејствија пред Агенцијата за катастар на недвижности, заради премин на правото на сопственост од едно лице (продавачот) на друго (купувачот). 6. Овој договор е склучен во 4 (четири) еднообразни примероци, од кои по 1 (еден) за договорните страни, а останатите за службена употреба. Договорните страни може да направат измени и дополнувања на овој договор, со склучување писмен анекс. Овој договор влегува во сила со денот на потпишувањето. Во последниот член секогаш се содржат стандардни завршни одредби, што се речиси исти кај сите видови договори. Со нив се утврдува начинот на измена и дополнување, бројот на оригинални примероци, влегување во сила/почеток на примена на договорот. ПРОДАВАЧ КУПУВАЧ
]Imam firma i sakam da zapocnam proces na likvidacija.Firmata nema zaostanati dolgovi megjutoa ima ostanato golema zaliha na roba( okolu 500 000 denari).Me interesira kolku ke me cini celiot proces osven 200-250 evra za likvidiacija i nekoi sitni administrativni troskovi, kolku treba da platam danok na taa zaliha? Dali e tocno deka se placa 10 % na ostanatata zaliha ? Odnapred blagodaram.
Помош! Ај некој ако може да ми помогне каде можам да ги најдам европските стандарди за судство, или поточно европските стандарди на судскоправосоздавање
Вака, татко ми има регистрирано фирма ТП во централен регистар пред неколку години, но нема на фирмата никакви приходи, доходи, расходи. Бидејќи нема приходи, од ујп, по основ на споредба му пишуваат приходи. Сега сакам да аплицирам за стипендија и неможам заради приходите, кои ние не ги гледаме, односно се непостоечки, пишани се само за да се плаќа данок. Зошто не е затворена фирмата е друг муабет, комплицирана е ситуацијата малце. Сега мене ме интересира како да составам изјава, дека тие приходи се само пишани од ујп, не се остварени приходи, со цел да ја докажам мојата фактичка состојба. Некој да ми помогне како да напишам?
da ve prasam samo na koj nacin ne moze da se ospori testament.kako treba da bide sostaven ? blagodaram
da ve prasam samo na koj nacin ne moze da se ospori testament.kako treba da bide sostaven ? blagodaram
Те интересира дали може? Со тужба во суд, ама има рокови кои треба да ги запазиш. Инаку најдобро ти е да си нагажираш адвокат за оваа постапка, дека не е баш едноставна.