Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. mila89

mila89 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2009
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    890
    Фала за одговорот :)
    Само уште нешто заборавив да прашам, дали ако се води стечајна постапка ќе мора да се платат даноците на државата?

2. Agatha

Agatha Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.158
    Зависи како што е основана фирмата, дали е ДОО или ТП, бидејќи различни се одговорностите на основачите. И да не се платат даноците има големни трошоци во стечајната постапка, односно судски такси, награда на стечаен управител (колку ќе изнесува зависи од висината на долгот), трошоци за вадење на потребна документација, трошоци за адвокат ако ангажирате за да ја води постапката и сл.

3. tufica

tufica Активен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2012
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    10
    девојки вака сега, имаме еден правен проблем, значи вака е, мајка ми се 3 сестри, и имаат куќа, таа е нормално поделена по три дела од судот... е сега едната тетка сака да се всели во неа, а таа е премногу стара, нема струја, вода, ништо... таа е решена, секако дека има право на тоа, и ќе си плати се само да се всели, на 2 спрата е и има подрум, што значи секоја сестра ќе има по една соба од спратот.. мајка ми и другата сестра не сакаат да ја пуштат, се караат, таа тетка што сака да се всели утре ќе одила во дистрибуцијата и комуналец да си пријави да одат да преклучат се, во четврток ќе кречела и што ли уште не... е сега нас не интересира дали постојат некои начини да не се даде да се оди таму, дали после од кога ќе се пресели таму, ќе има поголеми права, што можеме друго да направиме, инаку заборавив да кажам дека куќата се продава веќе 15 години тука некаде, но никој не ја купува... и дека планирала да одат на нотар да потпише дека ќе се исели во рок од 3 месеци, доколку во меѓувреме се најде некој купец...

4. marinaj

marinaj Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    poz do vas
    majkat e pocinata pred 7 godimi a tatkoto pocina pred 1 mesec .nie sme tri deca i neodamna doznavme deka tatkoto ja prepisal kukata na ednata setra nasa .dali imame pravo na nasledtsvi i nie dve deca na taa kuka i kako da go pobieme toj testament bidejki kukata e gradena vo zaednicki zivot so nasata majka a i zivot so nas .pozz i vi blagodaram

5. marinaj

marinaj Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    poz do vas
    majkat e pocinata pred 7 godimi a tatkoto pocina pred 1 mesec .nie sme tri deca i neodamna doznavme deka tatkoto ja prepisal kukata na ednata setra nasa .dali imame pravo na nasledtsvi i nie dve deca na taa kuka i kako da go pobieme toj testament bidejki kukata e gradena vo zaednicki zivot so nasata majka a i zivot so nas .pozz i vi blagodaram

6. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    2.434
    Вака како наследници од прв наследен ред сте нужни наследници и имате право на нужен дел. Е сега ако нема друг имот освен куќата тогаш имате право да дел од куќата. Согласно законот како нужни наследници од прв наследен ред имате право на една половина од делот што би ви припаднал при законско наследување (ако нема тестамент). Во секој случај треба да се води судска постапка и рок за поведување на постапката ви е 3 години од денот на прогласувањето на тестаментот. Мислам дека најдобро би било да се консултирате со адвокат.

7. MerrySunshine

MerrySunshine Активен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Добар ден сакам да прашам дали може да се раскине договор за доживотна издршка склучен 1 месец и 25 дена пред да почине лицето и каков е законот за доживотна издршка и дали иститот може да биде ништовен затоа што има наследници.

8. Agatha

Agatha Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.158
    Можат да го раскинат само лицата кои го случиле договорот и тоа заедно, односно сите да се согласни со раскинувањето. Бидејќи е починато лицето кое е примател на издршката, овој договор неможе да се раскине. Имањето на наследници не е причина заради која може да се поништи договорот. Сопственикот на имотот може слободно да располага со него, односно да го отуѓи на кое било лице, без разлика дали тоа му е наследник или не. Поништување на договорот може да се бара во суд и тоа само поради причините заради кои може да се раскинат двострано обврзувачките договори. Оваа тема е малку поделикатна и потребно е адвокат да ја разгледа целата документација за да се види дали има воопшто основ да се бара поништување на истиот.

9. MerrySunshine

MerrySunshine Активен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Agatha :
    Лицето беше болно и на возраст од 74 год боледуваше од тешка болест рак на плуќа за истото има снимки и медицински документи од лекари.Лицето што го има склчено договорот е никоја и ништо со починатиот а истиот тој договор е склучен како што пишав 1 месец и 25 дена пред да почине а за тој период лицето е со тешка дијагноза на рак од краен стадиум само се месеци на живот и со лекарства кои содрзат тешки дроги ( трамадол морфиум ) лицето сто го склучило договорот ниту ја негувала ниту ја носело по болници за истото има медицински белешки за тоа кој ја носел по доктори и лицето ниту ја закопа ниту дојде вечерта кога почина.
    ме интересира дали мозе да се раскине и да се поднесе оставинска затоа сто има наследници и каде мозе да се најде закон за дозивотна издрска и колкав период треба да е валиден и кој се критериумите

Фала

10. Agatha

Agatha Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.158
    Тогаш како е заверен тој договор ако лицето не знаело што потпишува, односно ако не било свесно?
    Ниту судот ниту нотар неможат да заверат таков договор. Ако и покрај тоа е заверен, тогаш постојат маани на волјата, со други зборови кажано може да се бара поништување на договорот. Сепак како наследници би ве советувала да се обратите како адвокат да видите што може да се направи, и тоа колку побрзо толку подобро.

11. Karla-26

Karla-26 Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите. Имам еден проблем и ке ве молам да ме посоветувате што да направам. Еден сосед на кој жената и керката му починале пред 3 години со купопродажен договор ни ја остави куќата на нас. Тој има брат и сестра но не живееле многу добро. Кога се разболе и беше по болници ние се грижевме за него. Тој ги повика и братот и сестрата да дојдат и ги праша дали ке го чуваат.По добиенииот негативе одговор го направи купопродажниот договор. Додека беше болен дојдоа 2-3 пати како на посета, без обврски да менуваат памперси, да бањаат или хранат. Кога умре ние ги средивме сите работи околу погребот, изнесувачките и другите пропратни работи околу тоа. Сега братот и сестрата заедно со двете сестри и братот на неговата жена не тужат и сакаат како наследници од прв ред да ја земат куката. На купопродажниот договор данокот е платен и чекаме да се внесе во катастарот. Кај нотарот се е потпишано договорите, книгата, изјава и полномошно на мене околу документи потребни за него. Сега ке ве молам да ми кажете дали имаат право на дел, цела куќа или немаат никакво право? Благодарам однапред!

12. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.422
    ^Kарла, не се секирајте, штом сте направиле купупродажен договор, заврен на нотар, пред смртта на лицето-сопственикот на куќата немате гајле.
    Ќе се отфрли тужбата,зашто умрениот ако нема имот, нема што да се наследи.
    Ако бил отуѓен(продаден) пред смртта, значи не е негово име повеќе, неможе да биде дел имтот кој влага во оставинска постапка.
    Сте требале да напраите договор за доживотна издржка, штом бил болен и вие сте се грижеле за него и сте ги намирите сите трошоци за време на живот па и потоа, али грешка е на адвокатот не ваша што не ве посоветувал.
    Зашто како што те разбрав вие сте се грижеле за него(менување памерси спомна,претпоставувам непокретен, бил болен итн инт). Па и погребот сте го платиле а не била ваша задолжителност, но браво на вашата добра воља.

На BoaVista и Karla-26 им се допаѓа ова.
  13. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.672
    Прво, за да се склучи договор за доживотна издршка не е потребно давателот на издршката и примателот на издршката да се сродници. Овој договор впрочем и во најголем број од случаите се склучува меѓу лица кои не се сроднци, бидејќи самиот договор е товарен.
    Друго, доколку навистина лицето било болно и не знело што потпишува(а најискрено не верувам дека постои нотар што би заверил таков договор доколку нема волја за склучување на договорот кај двете страни или пак ако постои заблуда или измама кај некоја од страните), зошто тогаш наследниците не реагирале веднаш, дури лицето било живо?!? Да реагирале тогаш, доколку навистина лицето незнаело што потпишува постојат вешти лица кои тоа лесно можат да го потврдат и многу лесно договорот можел да се раскине, зборам ако навистина лицето не знаело што потпишува. Вака испаѓа дека навистина постоела волја кај веќе починатото лице за склучување на договорот штом наследниците реагираат дури по неговата смрт.
    И трето, не сакам да те обесхрабрувам, ама договорот за доживотна издршка многу тешко може да се раскине по смртта на примателот на издршката. Пробајте со тужба на суд, ама тешко дека ќе го раскинат.
    Знам еден млад брачен пар што се нафати да чува еден дедо исто така болен. Дедото прво ги молел ќерките да го дочуваат, овие не сакаа и се налути дедото и буквално од улица го најде дечкото, склучиле договор, дечково и жена му го чуваа дали 2-3 месеци и почина дедото, а овие си ја добија куќата. И тогаш скокнаа ќерките по судови, по адвокати ги применија сите можни средства за да го раскинат договорот, ама судот не го раскина.

Еве Карла - 26 е типичен пример за другата страна на приказната ;)

На Karla-26 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. maja1992

maja1992 Активен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Комплицирана ситуација. Ве молам за помош

Здраво на сите,

Имам едно прашање. Најпрво ке се обидам на кратко да ја објаснам ситуацијата. Ние сме три наследници од прв ред. Татко ми има плац на кој беше купен од мене, брат ми и татко ми во 80тите и уште не е преведен на негово име. Бидејки нема никаков доказ за тоа кој колку пари дал, плацот ке се префрли на име на татко ми (после одредена судска постапка). Во скоро време дојдов до информација дека тој плац, на кој веке има две куки (една моја и една на брат ми), тој и препишал дел или во целост на сестра ми. На неа и следува најмал дел (една третина од уделот на татко ми), но сега се плашам да не и го препишал целиот. Моето прашање е дали тој договор ќе биде важечки и покрај тоа што во моментот на потпишување имотот не е преведен на татко ми? Во случај тој да се преведе на име на татко ми во идина, дали тој документ ке и даде право на сопственост на сестра ми, без разлика дали бил тестамент или поклон?

Благодарам

15. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856

Jaс не сум правник, ама мислам дека никој не може да препише нешто на некој друг, ако тоа нешто правно не е во негова сопственост. Мислам дека мора да се има имотен лист или некои документи кои потврдуваат дека тоа нешто е во сопственост на оној кој го препишува. Ако грешам, нека ме исправи некој. Сепак не сум стручна да одговарам, ама ете од општа култура мислам дека е вака.

На BoaVista му/ѝ се допаѓа ова.
  16. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.672

Доколку плацот не се води на име на татко ти во имотен лист, тогаш нема никакви шанси тој да биде препишан на сестра ти, затоа што татко ти сеуште не е сопственик на плацот. Ваков договор не може нити да се направи, а уште помалку пак да се завери, зошто главен предуслов при оттуѓување на недвижност е постоење на доказ за сопственост, а тоа е имотен лист.
    Откако по судски пат татко ти ќе докаже дека навистина сте го купиле плацот (тоа претпоставувам е фиктивна тужба, по која ќе се донесе пресуда врз основа на признание, се со цел да не се плати данок и на куќите кои отпосле се изградени на плацот), тоагш може да го префрли, зошт тогаш ќе биде сопственик.

На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  17. krasimirka

krasimirka Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    0
    bi sakala da ve prasam za nekoi raboti. ako ostavam vo sudot testament imotot da e na moe dete dali posle otvaranjeto na testamentot se plaka danok i vtoro prasanje dali ako p[oklonam imot na moe dete kaj notar se plaka danok.vi blagodaram

18. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.422
    За подарок мислам дека се плаќа ама ако не е за прв наследне ред.
    НЕ сум сто посто сигурна,али на прв наследен ред не се плаќа данот па и за подарок.
    И двете варијанти ти е добри, од правна смисла.
    Тестамент е подобра варијанта, зашто е тек по смртта, твоето дете ќе има право со располаѓање на имотот.Со поклон автомтски му го препишуваш на детето имотот и тоа гласи на негово име.
    Мој совет остави си тестамент, најдобар варајанта ти е.
    Барем до смртта сигурна си дека нема никој да ти го отуѓи.
    Не се плаќа данок за прв наследен ред, а детето ти е прв наследен ред.
    Е сега ако имаш повеќе деца има можност некои од другите да го оспорува тестаментот.
    Ама да не комплицирам, тоа е тоа не се плаќа данок, само судски трошоци,т.е за сосадатвавање на тестамент или за поклон за што ќе се одлучиш.

19. Agatha

Agatha Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.158
    Значи со договор за поклон, прв наследен ред не плаќа данок, само трошоците за заверка на договорот кај нотар и други административни трошоци, и сопственоста детето ја добива со заверувањето на договорот. Постои можност да ставите во договорот клаузила habitacio односно да имате право вие да живеете во станот, и детето да не смее да го продава станот додека сте Вие живи.
    Со оставањето на тестамент се добива сопственопст после Вашата смрт, и секако дека се плаќа данок. Во оставинската постапка ќе треба да се пријави тестаментот, да не го оспоруваат другите наследници, да не бараат нужен дел наследниците нужните наследници... Таа постапка е малку посложена, односно се зависи од односите во Вашето семејство.
    Зависи што сакате да постигнете, која Ви е целта и кои трошоци сакате да ги избегнете, и како што кажав од меѓусебните односи помеѓу Вас и вашите наследници.

На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  20. krasimirka

krasimirka Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    0
    samo sakam da gi izbegnam trosocite.sto e toevtino