Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. krasimirka

krasimirka Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    0
    sakam samo da gi izbegnam trosocite ,sto e poevtino?

2. krasimirka

krasimirka Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    0
    dali znae nekoj kukata na soprugot e nasledstvo od pokojnite roditeli dali posle smptta na soprugot ima pravo soprugata na nasledstvo i vtoro se raboti za druga kuka koja e poklon na zenata od nejzinite roditeli dali soprugot ima pravo na nasledstvo posle smrtta na zenata

3. krasimirka

krasimirka Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    0
    dali nekoj znae da mi odgovori na prasanjeto

4. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.672
    Доколку сопругот ја наследил куќата од родителите пред неговата смрт и доколку истата во имотен лист се води на име на сопругот, тогаш неговата сопруга е неследник од прв наследен ред, заедно со децата.
    Но доколку сопругот не ја наследил куќата(односно не е водена оставинска постапка за имотот на неговите родители) и по неговата смрт таа куќа во имотен лист се води на неговите покојни родители, во тој случај, наследници се само децата по право на претставување.
    Исто е и за вториот случај.

5. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    758
    ај едно прашање и јас да си поставам
    станот ми е поклон од татко ми и мајка ми и ке гласи на мое име ако утре недај боже додје до развод дали маж ми би имал дел во станот негов да му следува

6. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.605
    Сопругот нема да има право на дел од имот што пред бракот Ви бил поклонет.

7. krasimirka

krasimirka Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    0
    sigurni li ste ako kukata mi e poklon od roditelite posle mojata smrt soprugot ke nasledi del od kukata

8. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    758
    ние сме во брак сега и татко ми планира да ми го поклони сега па ме интересира додека сме во брак ако добијам поклон стан дали сопругот после развод има дел од станот

9. krasimirka

krasimirka Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    0
    a kukata mi e pokloneta za vreme brak

10. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.605
    Па нема право да ти земе дел од поклонот, бидејќи тој ти е поклонет тебе и е запишан на твое име само, а она што се стекнува во брак е заедничко.

Значи едно е развод, друго е смрт и наследници на оставина. Колку што се сеќавам, Вие прашувавте овде за пренос на имот преку договор за издршка, подарок, купопродажба, и не знам што направивте.
    Ако имате деца и сопруг, сигурно нема комшијата да дојде да ве наследи, освен ако не сте го оставиле во тестамент. Ако не сакате сопругот да земе дел од Ваш поклон, можете да го исклучите од тестаментот во поглед на тој Ваш подарок, или на време префрлете ја куќата на тој што сакате да ја има, најдобро Ви е преку договор за купопродажба.
    Некако сте ми конфузна во желбите ама тоа си е Ваша интима, не Ви се мешам. Но, за да може човек да Ви одговори, а имате вакви оскудни информации, ќе биде малку тешко.

На BoaVista му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Dren

Dren Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Za kolku vreme zastaruva sudsko poramnuvanje na nedvizen imot, vo koj pri poramnuvanjeto sum osteten od strana na sudijata?

12. Dren

Dren Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Za kolku vreme zastaruva sudsko poramnuvanje za nedvizen imot, vo koj pri poramnuvanjeto sum osteten od strana na sudijata?

13. AnaMKD

AnaMKD Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2009
    Пораки:
    183
    Допаѓања:
    115
    Се надевам дека на форумов има стручни правници или адвокати кои работат во областа на кривичното право, па би знаеле да ми одговорат на ова прашање

Во текот на истрагата во кривична постапка, истражниот судија носи решение со кое бара проширена истрага за дел од обвинетите. Тие лице даваат втори изјави.
    Дали доколку другите обвинети лица кои не се опфатени со проширената истрага изразат волја и даваат нова изјава веднаш по завршувањето на проширената истрага, а само 7 дена пред покренување на обвинтелниот акт, таквите нивни изјави ќе се сметаат како релевантни и ќе се земат во предвид?

14. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Сакав да прашам - покана за суд нели треба да се даде лично на рака? :^)
    Пред некој ден татко ми случајно во двор нашол покана испратена до него.
    Ние живееме во ист двор со чичко ми, и никој не знае кога е таа покана доставена, ниту пак кој потпишал во негово име дека му е дадена.
    Може ли некаде да се пријави дека не му е лично дадена, туку само така оставена во двор на маса?
    (патем, можело многу лесно ветер да ја однесе, така ли се остава покана за суд?! |( )

15. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Зависи дали писмото е адресирано како обично или препорачано.
    Обично, поканите за на суд обавезно се даваат на рака, ама може поштарот не ве нашол, па ја оставил. :?:

16. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    ^ Ама судските покани не ги носи обичен поштар, МВР ги доставува.
    И баш читав дека според закон треба лично да му се врачи на оној на кој е адресирана, а ако тој не е затечен дома, тогаш на некое полнолетно лице од семејството.
    А ова на маса оставено... Бог да чува.

17. Li0ness

Li0ness Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    1.820
    Поканите за на суд мора да се предадат на рака и примачот да се потпише. Кај нас омилена финта им е да ја остават и сами да шкртнат некој потпис, па ти после докажувај дека не си потпишал ти. Ама ако не си уредно поканет, исто како и да не си.

На AnaKarenina му/ѝ се допаѓа ова.
  18. milko7

milko7 Активен член

Се зачлени на:
    20 септември 2012
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    6
    Zdravo zdravo, ako moze nekoj da objavi KRIVICNA PRIJAVA mi treba nekakov urnek za na fakultet.....da vida kako trebat da izgledat!!!

19. vikule89

vikule89 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2012
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    7
    Ќе ве молам за помош!ми треба да напишам пријава за вонсудко помирување па би ве замолила да ми помогнете бидејќи не знам како би требало тоа да изгледа и гласи....ова ми е потребно бидејќи со мојот бивш вереник се судевме за семејно насилство јас го добив спорот и сега тој не сака да ми ги врати личните работи..Однапед ви благодарам!

20. TE-EN

TE-EN Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    7
    Истиов проблем го имам и јас,понудена ми е работа во одлична фирма,но таму мора одма да ме осигураат,а јас сеуште имам Д.О.О.Е.Л. како управител сум на неа,дали може управител да ја направи погоре наведената постапка или само работник или сопственик на фирма,прашањето ми е дали истото важи и дали може за управителот на фирмата.Прочитав во законот но пишува само за работник или сопственик на фирма,нели сопственици на една фирма може да се повеќе?а управител само еден,би ве замолил за помош бидејќи не сакам да го испуштам понуденото работно место а не сум во можност сега одма да ја ставам фирмата под стечај а и не е блокирана сметката ниту еден ден,сеуште работи,законот вели дека најмалку 45 дена требало да биде блокирана сметката за да имало услови да се поведе стечајна постапка.И на крај дали е најбезболно и најбрзо да ја префрлам фирмата и како ,на мојот сопруг?