Ме интересира дали може да се поднесе тужба и таа да биде издржлива ако за време бременост, одиш кај матичен лекар да те прегледа, со висока температура и замолуваш да ти дадат итен термин бидејќи ти треба консултација со лекарот, сестрата вели - Не може! Дури наредната недела има термин! Дали со оваа се нарушува право на пациент и има дискриминација. На кои закони треба да се повикам? Каде треба да се поднесе жалба?
^A кај друг доктор на замена не те упатија ?!? Бидејки ако матичниот лекар не е тука или не може да те прими секогаш пациентите ги пракаат кај неговата замена . Не знам колку би ти била изджана тужбата ако реалната ситуација била дека навистина во тој момент докторот неможе да те прими на преглед,без разлика дали тој бил тука или не .
A да поднесеш жалба до министерство за здравство? Пиши им меил,имаше некоја служба со поплаки мислам. Зашто знаеш колку ќе се измалтретираш со тужби, влечкање по судови во блажена состојба, за што пари? Правда? Немој не вреди, поднеси жалба до министерство за конкретниот лекар, дека во нужда не ти излегол у сусрет, можда има некоја опција да биде санкциониран. ТИ само гледај да ти биде добро здравјето на тебе и на детото, живо и здраво да се роди, без да се влечкаш по судови и адвокати. http://mz.gov.mk/informacii-za-kontakt/ т.е поконкретно овде пожали се, се надевам дека некој ќе ти излезе во сусрет http://mz.gov.mk/prijavete-nepravilnost/
Не се работи за дискриминација и не е нарушено правото на пациентот , се работи за реформата мој термин . Со нејзиното воведување , лекарите ги закажуваат пациентите во одреден термин а целта е да не се оди преку врски на преглед бидејки во министерство имаат целосна евиденција на закажаните прегледи , а и да не се создаваат редици пред ординациите . Така да сеа мораат да ја почитуваат реформата инаку ќе ги караат од горе Така да би требало да те упатат кај друг лекар или во итна медицинска помош таму нема термини .Ако си изреволтитана можеш да го смениш матичниот лекар.
Абе да умираш у ординација треба да те одмине и да ти рече- закажи термин? Мими ќе се караме стално изгледа на темиве за лекариве, ама искрено ,како и да е правилото ново со закажи термин, не е океј што така само дрско и рекле НЕ МОЖЕ, можел да излезе тој од таму и да и каже зашто не може или да ја упати на друго место,трудна жена, греота е, навистина е жално. Матичен и е, како сака утре таа да продолжи кај него со таков однос, нормално дека ќе си ги земе документите и гитла од таму. Па после ќе се жалат немаат пациенти, сама ќе се лечам се ќе праам на лекар не идам, да чукнам у дрво само кога е итно и неоходно, инаку не можам да ја поднесам таа ароганција и дрскост која ја има и мојата матична лекарка. А збориме за права на кучиња,а трудна жена оставаат сама да се снаоѓа, нема начин на кој ќе го одбранам ова наше здравство, нивната хуманост и реформиве на најдебилниот министер и свет.
Што мислите за посебната одговорност на содружниците/ за обврските на друштвата со ограничена одговорност?
Дали треба со кривична пресуда да биде утврдено најпрво дека извршиле некаква злоупотреба со друштвото за да ги оштетат доверителите, па потоа да се бара нивна имотна одговорност за обврските на друштвото ???
Ќе се караме ами како Види сите матични примаат месечна фиксна сума од пациентите кои се заведени кај нив , без разлика дали ќе ги прегледаат или не , прегледот се наплаќа башка , така да ако го смениш ,тој губи не ти . Матичните лекари се сега на ниво на администативци даваат упати кон специјалистите и пишуваат рецепти ја имаат заборавено лекарската професија малку , пример еден матичен кај нас ќари во просек околу 70.000 денари месечно а специјалистите им ја работат работата ,ама они се државно па земаат 30 , и арогатни се да , зборовите на една матична лекарка - Се подувме од пари Али тоа е приватизација А што се однесува за новите реформи , знам дека се под голем притисок да ги остварат буквално како што се бара од нив , така да не верувам дека некој ќе се осмели да прими пациент преку ред . Сестрата има инструкција да не прима пацинети преку ред , ако не ја спорведуваат реформата ќе има проблеми .. Барем знаете дека кој не слуша не поминува добро
Женски, благодарам за образложението, сега се е во ред со мене, јас само сметав дека се повредени моите права на пациент, плус бремена жена која сегде има предност. Потребна ми беше кратка консултација за која верувам дека и приватно да отидев немаше пари да ми земаат, а не пак специјален термин да закажувам кај тој што зема плата од моето осигурување. Во секој случај сеуште ни е крш здравството, а правата на пациентите наместо да почнат се почитуваат се повеќе се прекршуваат и на една од најранливити категории - бремени жени.
Баш така, во кривичната постапка ќе поставиш имотно-правно барање, тоа ќе биде основа да се утврди одговорност од самите содружници, и обрни внимание на членот 28 од ЗТД посебно т.4 ...
ме интересира дали трошоците настанати во кривична постапка подлежат на застарување,и од кога почнува да тече денот на застарувањето и колку изнесува рокот ??
Трошоците настанати во кривичната постапка, а утврдени со правосилна пресуда се побарување на Република Македонија, и истите може да се поднесат на извршување во рок од 10 години по правосилноста на одлуката. По поднесувањето на извршување, рокот за застареност се прекинува, и не тече се додека не се спроведе извршувањето. Од 2011 година , за спроведување на извршувањето заради наплата на трошоците настанати во сите видови постапки, надлежна е Управата за јавни приходи.
Imam eden problem,se odnesuva na imotno prasanje,pa bi ve zamolila dokolku bi mozele da mi objasnite nekoi raboti.Se raboti za imot vo selo, koj posle smrtta na baba mi(pocinata e pred 16g) ne e podelen,voopsto ne e otvorena masa.Baba mi ima 4 deca-tatko mi koj e pocinat,pred nea,uste eden sin i dve kerki.Kerkite se vo stranstvo,sinot zivee vo ejzinata kuka.Dvete kerki posle smrtta na tatko im(toa bese uste vo vremeto na Jugoslavija) nivniot del i go ostavile na majka im,i koj ke ja dogleda nemu da mu pripadnat nivnite delovi,taka se izjasnile togas.Jas prasav v sud za ova mi kazaa deka toa bilo drug slucaj sega ova za imotot od majka im e sosem drug slucaj i deka tie povtorno treba da dadat izjava dali baraat ili ne baraat del.E sega baba mi ne go ima prepisano imotot na nikogo,zatoa sto ne bese opredelena so nikoj,si ziveese sama,ne sakase so nikogo,sakase da si bidi slobodna,sekoja godina odene kaj kerkite,ama koga ke bese bolna sekogas bese kaj nas.Sinot drug-cicko mi,ziveese vo Slovenija posle se vrati i ziveese vo kukata nejzina,no ne zaedno.Bidejki taa ne sakase da mu prepisi nemu se duri i ne ni zboruvaa,i ne ni jadea zaedno,se dodeka taa padna bolna v krevet,toa bese eden mesec i za da i posto taa ne mozese da odi po penzijata tie se dogovorile so postarot togas niv da im ja dava.I togas vrsea pritisok vrz nea za da mu prepisi se nemu,koga taa ne sakala bidejki i nie i sme vnuci od sin ako e pocinat ja iznesle od nejzinata soba od nejziniot krevet kaj sto spiela cel zivot protiv nejzina volja(samite toa go kazaaa se cipcela za krevetot za da ja ostavat tuka)i ja odnesoa na gorniot sprat vo nasa soba(koja ja dobil tatko mi so podelbata na imotot po smrtta na negoviot tatko)koja bese mnogu studena(a bese dekemvri)i za kratko vreme pocina.Posle toa toj-cicko mi,bez da ne prasa,bez nase odobrenie gi isfrli site nasi stvari od taa nasa soba i si ja prisvoi,si se smesti i vo nea.Znaci posle smrtta na baba mi ima 16g toj iako ne e prepisano koristi se ,i celata kuka i nivite,celiot imot.Probuvavme site ovie godini so dobro so razgovor da se dogovorime okolu podelbata,no toj ne saka ni da slusni,veli deka toj ja dogledal baba mi i deka se e negovo,i dek napravil i kupatilo,smenil nekoj geramidi,(pak be konslutirnje so bilo koj od nas)deka toj zivee tuka.E sega nie sakame da podneseme baranje da se otvori masa i da se podeli imotot,no toj ke pravi problemi.Ve molam vrz osnova na se ova sto vi obrazloziv da mi objasnite kako se odviva ovoj proces,i dali toj moze da pravi problem i kako da se spravime so toa.Ako se potrebni dopolnitelni inforacii ve molam pisete mi.Se nadevam ke mi odgovorite. Blagodaram, pozdrav, Tina
Сакам да прашам дали ако добијам покана за суд под итно да одам во точно наведено време и ако не се јавам на поканата судот може и понатаму да ми праќа покани за судска расправа за мое наводно недоразбирање со одреден субјект и дали ако судијата увиди ако се јавам на поканата дека се работи за обично недоразбирање може да ме ослободи од плаќање на казна на судот од 3000 денари бидејќи јас моментално сум социјален случај,па и во случај да имам пари да ја платам казната ако се работи за обично недоразбирање судот може да одлучи да ме ослободи од плаќањето на казната?Однапред ви се заблагодарувам на одговорот!
Мој совет ти е да поднесете барање за поведување на оставинска постапка, потребна ви е смртовница и барање кое се поднесува до судот каде покојната имала последно живеалиште. Се плаќа и некоја минимална такса од околу 500 денари. После тоа судот предметот ќе го достави на нотар кој ќе ве повика на рочиште каде наследничка изјава за прифаќање/неприфаќање на дел од оставината. Чичко ти не може да ви го земе она што на вас по закон ви припаѓа. Вие по право на претставување од вашиот покоен татко имате право на дел од оставината на вашата баба. Исто такво право имаат и тетките (сестрите на татко ви), тоа што претходно се откажале во корист на мајка им, кога се решавала оставината на дедо ви нема никаква врска со конкретниот случај. Само не одлоговлекувајте, да не поминат 20 години од смртта на баба ви, па чичкото со тужба да бара да стекне сопственост врз основа на владение.
Здраво колеги,ако ви затреба било што од правнава сфера било која правна проблематика тука сме ке помогнеме!
Благодарам за одговорот и советот,само уште нешто не ми одговоривте дали сега тој може да го бара целиот имот врз основа на тоа што вели дека тој ја догледал,иако како што ви објаснив не е така,и не е препишан имотот,и дали можи да оспорува со тоа што нешто поправал во куката.Благодарам уште еднаш