Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    820
    Допаѓања:
    2.073
    Здраво, ме интересира дали може да се аплицира за вработување со положени испити од магистерски студии (кои на правен факултет носат 273 кредити), и при тоа да се впише просекот од тоа уверение, како и датумот на тоа уверение и неговиот архивски број. На уверение од 180 кредити стои еден просек, а на ова уверение стои друг просек и пишува дека носи 92 кредити, а студентот притоа се стекнал со 273 кредити и исполнил делумно реализирана програма. Потоа, кога ќе се одбрани магистерската теза студентот е магистер на науки и се стекнува со 300 кредити. Имам дилема дали утре ова уверение би било прифатено при вработување за државен службеник и за што всушност служи ова уверение што го издава факултетот. Дали се повредува законот со аплицирање за работа со едно вакво уверение?
    Благодарам :)

2. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    99
    Ќе те упатам на чл.59 ст.3 од Законот за сопственост и други стварни права, согласно кој кога стварта е во заедничка сопственост на тоа нема влијание фактот што во јавната
    книга таа е запишана како сопственост само на некој од нив...
    Овде татко ти не можел да располага со целата куќа, (иако бил запишан само тој во јавната книга) затоа што станува збор за имот стекнат во брак , за кој постои законска претпоставка дека им припаѓа на двајцата брачни другари по една половина, која претпоставка не е апсолутна и на барање на било кој од нив во посебна судска постапка може да се утврдува дека неговиот дел е поголем од половина...
    За делот од мајка ти требало да се поведе оставинска постапка, а не татко ти да располага и со нејзината половина, затоа што во ваков случај, секое лице кое ќе докаже правен интерес, како на пример сестра ти, може да побара со редовна тужба поништување на договорот за подарок, и враќање во состојба каква што постоела пред истиот да биде склучен... да резимираме, по основ на повреда на право на нужен дел не може да бара враќање на подароците затоа што не постојат услови за такво нешто, но правото на истакнување на ништовност (поради тоа што е располагано со право кое што не му припаѓа во целост на давателот) не застарува !!

3. Antula

Antula Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2010
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    91
    Ајде една консултација со вас а во врска со нерегуларно работење на адвокат. Имено отваравме фирма со странски партнер (македонска фирма да нема забуна со седиште во Скопје) кој гласи како управител а јас како сопственик и тоа кај адвокатка со која веќе имавме договорено некоја цена од 24.000 денари (сосе правни консултации,нели). Но откако излезе фирмата она ни побара уште 29.000 денари демек за некои си правни консултации??????? И ние нормално немавме намера да и дадеме пари (900 евра отварање фирма па тоа го нема ни во Америка) и госпоѓата си направила фактура на уште 29.000 денари,ја дала на нотар(нејзина пријателка кај која не испраќаше во врска со фирмата),нотарката пуштала известувања до некоја наша стара адреса и нормално нема кој да и даде приговор и не дале на извршител кој ни ја блокира сметката на фирмата. Има ли некој да ми даде памет што јас да правам???? Прашања до вас
    1.Дали може некој да побарува пари ако нема потпишана валидна фактура и од моја страна?
    2.Дали може некој да блокира фирма во која јас сум сопственик а друг е управител?
    3.Дали може јас да дадам некоја си преставка сосе сите документи во Адвокатска комора за рекетов на адвокаткава или си се штитат како бели мечки?
    4.Кои се моите права ако воопшто ги имам?
    Ви благодарам однапред на одговорот.

4. mile.spasov

mile.spasov Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2014
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    14
    Ke ve zamolam za praven odgovor na mojov problem.
    Na eden drugar na moj prijatel pozajmiv pari za koi mi veti deka ke me nagradi. Mu pozajmiv 150 000 denari i bevme na advokat kade potpishavme dogovor bez garancija (zalog), a advokatot go napravi dogovorot svoerachno i samo vo eden primerok. Dogovorot go napravivme na 10.09.2012 godina , so vremetraenje od 1 godina. Pomina taa edna godina , a vo meguvreme go bev usluzil uste 100 000 denari. I kako sto spomenav ne mi gi vrati tie 250 000 denari , pa so teshki maki se ubedivme da odime pak na advokat (da mu dadam vreme) i potpishavme drug dogovor kaj istiot advokat na suma od 270 000 denari na data 29.09.2013 i kako garancija go zalozi svojot imot od 1/3 od kukja i 1/3 od plac. Dogovorot beshe na 3 meseci deka ke mi gi dade parite. Pomina i toj rok i se vlecheme ushte. Me moleshe da mu dadam vreme, demek majka mu ke zimala kredit , ne bidna nishto, demek brat mu ke zimal , pa cekame, i se taka nekoi prikazni.
    A vo meguvreme jas trpam finansiski zagubi i mnogu nervozi od prichini sto doma razbraa za problemot i si napraviv brachni problemi. Parite mi bea vetuvani deka na vrakjanjeto ke mi dade nagrada , znachi na tie 270 000 denari ke mi podari 100 000 denari za nervozite i makite , ama nema nishto od toa.
    Prashanjeto mi e dali so ovoj dogovor mozam da baram pravda na sud , dali imam pravo da mu go konfiskuvam imotot koj mi e daden kako garancija ( poshto vo dogovorot veli deka mi garantira so zalozuvanje na imot) i dali imam pravo da baram oshteta poshto za toj period sto go toleriram so vrakjanjeto imam vlezeno bukvalno vo minus.
    Pak ke spomenam dogovorot e skluchen kaj advokat , ne kaj notar i ima eden svedok (zboram za vtoriot).
    Odnapred blagodaram za odgovorite.

5. pross

pross Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    99

Миле, ваквиот договор нема својство на извршна исправа, и не може врз основа на таков договор да се востанови заложно право и впише во јавната книга, ова е обичен писмен документ кој сведочи дека си дал на некого извесна сума пари, и дека не ти е вратена во определен рок, така што можеш да поведеш постапка со редовна тужба за враќање на даденото, со или без договорна камата во зависност од тоа како сте се договориле, и да чекаш судот да донесе пресуда со која ќе го задолжи должникот да го врати даденото, и да ти ги надомести сите попатни трошоци...па откако истата ќе стане извршна преку извршител да го наплатиш даденото...ама како што гледам господинов нема туку така да те чека, и ќе превземе мерки да го осуети извршувањето, затоа со поднесување на тужбата да се бара да се издаде и ПРИВРЕМЕНА МЕРКА со која би се обезбедило твоето побарување ....
    Тоа што си влегол во минус нема да биде од значење во овој случај да можеш да бараш надомест на таа камата, затоа што тоа не го обврзува должникот, тој должи законска казнена камата за задоцнето плаќање во секој случај...
    Е сега дали има место и за кривична одговорност за Измама треба посебно да се утврдува, не ја знаеме детално состојбата на работите, најбитно е да се утврди
    намерата
    која мора да постои кај него од самиот почеток да те држи во заблуда со лажно прикажување или прикривање на факти, и со тоа да те наведе да претрпиш штета на својот имот од поголема вредност, инаку ОЈО нема да превземе гонење...
    Доколку договорот би бил склучен во форма на нотарски акт, со извршна клаузула, со тоа би се засновал залог врз неговиот имот, и по неговото паѓање во задоцнување би можел да побараш реализација на залогот и наплата на побарувањето (кратко и јасно)....

6. littleflower

littleflower Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2012
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.484
    Понудено ми е да станам директор на фирма, која ќе се регистрира под веќе постоечка фирма. Исто така, трансакциската сметка на новата фирма би била под-сметка на постоечкава фирма. Јас навистина не се разбирам во правни работи и ве молам кажете ми дали доколку постоечката фирма влезе во долг, би имала право да се користи со средств од новата и кое е всушност значењето на ваков тип регистрација? На каков начин се поврзани реално двете фирми?

7. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Dali ako mu vratam 1000 evra na tatko mi so bankarski transfer na pari toj ke treba da plati danok na tie pari i kolku procenti. Da naglasam pred 4 meseci toj mene mi ja prefrli istata suma na mojata smetka.

8. PussyHunter

PussyHunter Нов член

Се зачлени на:
    15 август 2011
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    724
    Од физичко на физичко лице кога се праќаат пари не се плаќа данок. Од фирма (правно лице) на трансакциска или девизна сметка, тогаш се плаќа данок и мислам дека е 10%. Од тој аспект немај гајле, некој може и милион евра да ти уплати на сметка, ако е физичко лице (не фирма) тогаш не плаќаш данок.
    Eх човечката алчност и лакомост до кај може да оди, значи стварно нема граници. Ајнташјн бил апсолутно во право кога рекол дека вселената и човечката глупост се бесконечни, само што за вселената не е сигурен.
    Па добро бе како така верувате на такви лесни финти и ветувања... ај во твојот случај имаш договор и адвокат инволвирано, па можеби можеш нешто да извлечеш во своја полза. Како и да е, за маките и нервозите сам си крив, во денешно време на никој не му се даваат толкави пари!!!

Ако некој ви бара пари на заем кажете му --> постојат банки барај си таму заем. :D

Исто еден мој другар една класична глуперда и алчен морон му беше дал на еден човек класична пропалица и до гуша во гомна заглавен 1000 евра со договор додека да му ги врати тие пари сите одеднаш месечно да му плаќа камата од 50 евра. И тоа усмен договор, ни нотар ни адвокат ни било каков документ. :o Трагикомедија.

И си бидна како што знаев дека ќе биде. Првите 3-4 месеци другарчето зимаше 50 евра “лихва“ и после одеднаш човекот почна да го дупи во мозок, му даваше по 500-1000 денари на 2-3 недели и одеднаш престана со изговор да му пошол бизнисот ќе му ги врател сите. :D

Абе тоа ти е тоа, таквите луѓе и заслужуваат да им се случат такви работи!!! И тие што се лакоми и уплаќаат за станови по багателна цена и на крајот остануваат со прстот в уста, само така за таквите алчници!

Модератор: Не испраќајте две мислења едно по друго, користете го копчето редактирај за дополнување на постот.

На cecilia му/ѝ се допаѓа ова.
  9. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    971
    Pocituvani, ve molam za malku pomos okolu edna pravna rabota. Dali e vozmozno pravno da se napravi podelba na zaednicki imot steknat vo brak ZA VREME na brak i kako? Eve podetalno da ja objasnam situacijata, mozebi ne e mnogu cesto pa zatoa i dobivame razlicni odgovori... Za vreme na bak se kupeni 2 stana vo 2 razlicni grada, edniot na zaednicko ime na dvajcata sopruznici, a drugiot e vpisan vo imotniot list samo na mazot. Dali e vozmozno i pravno izdrzano da se potpisat nekakvi izjavi ili ne znam sto veke deka ako dojde do razvod edniot stan ke pripadne na zenata, drugiot na mazot (so napomena neli koj stan tocno koj bi go zadrzal) i ako navistina dojde do razvod togas da se povika na taa izjava ili spogodba ili ne znam sto (ne sum upatena voopsto vo pravoto za da znam kako bi se nareklo), a ako si ostanat zaedno togas nikomu nosto :) Za ovaa rabota prasavme eden advokat samo koj ne mi izgledase voopsto upatensamo ne preprati i rece ne znam prasajte notar. Notarot posle 2 nedeli (otkako rece deka treba da se rasprasa i ne e siguren eve sto ni odgovori) - da se napravi spogodba za stanot koj se vodi na mazot so koja spogodba ne znam tocno kako toa pravno ke glasi, ama kako sto razbrav prakticno zenata se otkazuva od nejziniot del i stanot ostanuva na mazot vo celost, a za drugiot stan koj e vo dr grad navodno treba da se pojde kaj dr notar od toj grad (ne moze istiot notar za dvata grada da go napravi toa) i mazot negoviot del od stanot na dvete iminja da go dade kako podarok na zenata so sto stanot bi bil nejzin vo celost. Za sevo ova notarskata usluga kosta poprilicno mnogu (iskreno frapantno visoka cena). Ako navistina e taka i se napravi takva podelba me interesira slednoto - Dali vo slucaj na ne daj Boze situacija pocine edniot od sopruznicite, tie se uste vo brak, imotot podelen kako sto obrazloziv pogore, imaat maloletno dete, koj ke go nasledi stanot na pocinatiot? Moze vi se apsurdni ili morbidni ovie prasanja, medjutoa nikoj ne znae sto nosi utre, pa ne daj Boze vakvata podelba da napravi pogolema belja. Imeno, ni bese kazano deka deteto moze samo da e naslednik, a ne drugiot sopruznik, i toa znaci teoretski deka posle 18 god deteto moze sto saka da napravi so toj stan, bez konsultacija so dr roditel ili ne? Ponatamu, ako edniot stan se prodade so cel da se kupi stan vo istiot grad kade sto e drugiot, kako ponatamu bi se regulurala pravno sopstvenosta na noviot stan, dali pak treba da se pravat nekoi spogodbi i sl (bidejki vo plan e edniot stan prakticno da se zameni, t.e. da se prodade i kupi nov vo dr grad)? Izvinete najmnogu na dolgiot post, jas sum svesna deka vakvi situacii ne se voobicaeni i najcesto me gledaat bledo koga zboram za ova.... Ako seto ova so notarot prvenstveno zasto e mnogu skapo moze da se izbegne togas ve molam za sovet kako najlesno pravno izdzano da se zastitat prakticno i dvajcata sopruznici komu sto ke pripadne vo slucaj na razvod, zasto nisto ne bi se prevzemalo od ova, notarski spogodbi i sl ako postoi polesen i poednostaven nacin za nekoja takva forma na dogovor ili izjava ili sto znam sto veke...Poentata e voopsto ne e vazno sto i kako ke bide ako se vo brak, sto ako se razvedat? da napomenam deka dvajcata se kompletno soglasni so ova zasto prakticno se stitat i dvajcata vo slucaj na razvod so vakva podelba na nedviznostite. Imali pravna izdrzanost na primer (moze prasuvam glupost ama ne se azbiram vo pravoto) da se napravi na priemr nekakva spogodba koja bi se aktivirala samo vo slucaj na razvod? Vi blagodaram odnapred!

10. aNy-to

aNy-to Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2010
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    394
    Незнам сали тука е соодветно но ќе прашам дали на приправниците им се плаќа некој минимален надомест без разлика дали стажираат во суд или кај адвокат и дали додека стажираат треба да се пријавуваат во завод за вработување.

11. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.949
    Дали некој може детално да ми ги објасни сите процедури за Паушалец?за регистрација...

12. La.femme

La.femme Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2010
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    111
    Почитувани,
    имам прашање поврзано со поделба на имот. Рапределбата на имот беше направена кај нотар и беше донесено правосилно решение. По извесно време нотарот утврди дека има направено техничка грешка, ја укина правосилноста и предметот го даде на суд. Судот го врати предметот и му наложи на нотарот да ја исправи техничката грешка (беше згрешен еден број во ЕМБГ) и повторно да го донесе истото решение. Оттогаш поминаа речиси две години, а нотарот одолговлекува. Нотарската комора ни ја отфрли преставката за непостапување. Потоа се обративме Претседателот до судот и судот на почетокот на оваа година му укажа на нотарот дека треба да постапи според правилата. Се обративме и до Министерството за правда, а тие не препратија пак до судот. Има ли некој рок, кој нотарот мора да го почитува или постапката ќе се тегне бесконечно долго? Каде треба човек да се обрати, бидејќи Нотарска комора не одби, судот го врати предметот кај нотарот, а министерството не препраќа до судот и така во круг цело време. Однапред Ви благодарам на одговорот.

13. ana.n18

ana.n18 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    56
    Здраво, ќе може ли некој да ми каже дали постои застарено дело за сметки ( конкретно ме интересира за водовод) и каде и како може да се покрене постапка ако имам право? Се извинувам ако ова не е за во оваа тема, ако некој знае како да ми помогне нека пише ЛП.

14. Angel.girl

Angel.girl Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2011
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    667
    Според член 367 од ЗОО за една година застаруваат:

побарувањето на надомест за испорачана електрична и топлотна енергија, гас, вода, за оџачарски услуги и за одржување на чистота, кога испораката, односно услугата е извршена за потребите на домаќинството...
    Доверителот може да се побара судот да го задолжи должникот да ја исполни својата обврска, меѓутоа ако должникот приговои дека барањето е застарено, во тој случај судот ќе го одбие тужбеното барање. Бидејки судот не внимава на застареноста по службена должност.
    Често се случува на некој да му стигне утужена сметка дури и од пред десеттина години, во вакви случаи треба да се внимава на датумот на утужување од страна на доверителот во однос на тоа дали е поминат рокот од 1 година за застареност на побарувањето. Доколу доверителот утужил во предвидениот рок од 1 година, не постојат услови за поднесување на приговор на застареност, бидејќи со самото утужување течењето на рокот на застареност се прекинува се до донесување на конечна одлука.

На bubamara12345 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Calla

Calla Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    517
    Допаѓања:
    1.520
    Што ако не се плаќаат оние сметкине за парно што стигаат, меѓутоа парното се води за исклучено?

Дали некој го следел прилогот на вести за овој проблем? Сме го исклучиле парното за да не плаќаме сметки, а нас ни пристигаат и покрај тоа што не го ни користиме? Каков е тој закон ви се молам...
    ни дојдоа на врата да ни предадат некакво писмо, првиот пат го одбивме, ама вториот пат едно старче коа почна да ѕвони на ѕвончето, како не вознемири, џоа насилник имаш пред врата. а нотарот изглеа од некоја приватна фирма беше...
    дали некој друг се соочува со ваков проблем?

16. Tofffy

Tofffy Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2013
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    0
    И јас имам едно прашање ако може да ми помогне некој. Се работи за еден должник што го тужевме и сега е даден на извршител веќе повеке месеци. Тужениот нема имот на свое име , но неговата сопруга има. Дали би можело ешто да се направи? Однапред благодарам. :^)

17. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.605
    Ова не е баш и правен проблем, ама лично прв пат сум во ваква ситуација. По викање на геометар, истиот ни направи физичка делба и ни даде скица на имотот. Мерните точки влегуваа во "имотот" на соседот, кој си зел од нашиот дел и си го користи како бавча. Геометарот стави ознаки каде треба да биде границата (кои соседот без да не праша ги тргнал) и ние му рековме на соседот дека сме викнале геометар и дека планираме оградата да си ја ставиме по скицата, односно да си го заградиме тоа што е наше, а кое тој бесправно го користел со години. Ама соседов почна да вика дека не го признавал тој геометар, дека ќе барал "државенЌ геометар, ама двајцата да сме го плателе. Ние му рековме дека ние сме извршиле мерење, а тој ако сака сам да викне геометар, сам да го плати, зашто ние си плативме веќе.
    Ама соседот почна со закани, дека не сме смееле во "негов дел" да ставаме ограда и сл.дека тој ќе викнел геометар, а тој не живее тука, доаѓа само повремено и до сега нема викнато геометар, бидејќи и самиот знае до каде е неговиот дел и дека ние имаме право, а тој плус и од друг сосед земал земјиште, па ако мери гемоетар видно ќе му се смали имотот (односно ќе си го добие реално својот дел).

Прашањето ми е, дали ако си ставиме ограда а тој насилно ја тргне, дали да се жалиме во полиција, која би требало да го заштити нашиот имот и да направи записник за настанот, па потоа да поднесеме тужба за неовластено влегување на туѓ имот?
    Се нашол ли некој во слична ситуација и како постапил?

18. avongirl

avongirl Активен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2012
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    14
    Ако по ставањето на оградата тој ви ја тргне, во тој случај ќе поднесете тужба за смеќавање на владение при што судот откако ќе види дека тој дел е ваш и вие со причина сте ја ставиле оградата ќе донесе решение со кое ќе му забрани на соседот повторно да го врши смеќавањето. Секако може и да барате враќање во поранешна состојба при што соседот ќе треба и да ви стави нова ограда.

На Abeja му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.605
    Па и јас мислев тужба да му поднесеме, ама пред тоа (пред тужба, а после смеќавање, доколку дојде до истото) мислам дека треба да викнеме полиција за да направи увид на лице место, за да имаме основ за тужба после. А искрено, не верувам дека ќе се осмели да направи нешто, бидејќи самиот нема направено мерење на неговиот имот а ниту има план од катастар за истиот, па нема врз што да се потпре, само покажува сила, мисли дека никој ништо не му може, дека тој како ќе каже така ќе биде и веднаш насилство покажува, ама намерно заборава дека има закон.

20. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.626
    Допаѓања:
    13.312
    Во ваков случај мислам дека не треба вие ништо да направите на ваша сметка. Оставете ги работите на геометарот тој ќе си ги среди и ќе си ги води работите по прописите. Работава ќе ја средите само преку адвокат и преку геометарот. Полицијата во вакви случаеви скоро и да не помага освен ако има некои физички пресметки пошто и тоа се дешавало. Ако се решите да ставате ограда сликајте ја и после ако ви ја тргне да си имате докази дека он си влегува во вашиот имот без никаква дозвола. Тоа дополнително ќе ви ја олесни работата ако тргнете по судови :!: Во комшии истото им се дешава, работата ја одолговлекоа ептен (ради тоа што едниот комшија (како вашиот) има врски во катастар и не им дозволува да мрднат) и 1000 пати биле по судови и уште се тужат. Така да оставете се на геометарот он ќе си ја среди целата работа и ќе ве насочи што да правите.
    п.с - работиве ги знам пошто татко ми е геометар.