Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. prasuvam

prasuvam Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2010
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Nasite komsii pravea nadgradba i na pptkrovje i bez nasa dozvola go zazedoa skalisniot del i sega ne moze da izlezeme na pokriv,me interesira dali skalisniot del e zaednicki ili moze bezpravno tie da si pravat soba:)molam za brz odgovor

2. MrsH

MrsH Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    134
    dali nekoj znae kako moze da se dobie celosno staratelstvo nad deteto i tatkoto da ne smee da ima nikakov kontakt ili pravo na poseta ilida mora da se potpisi za pasos i sl?

3. elygj

elygj Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2010
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    68
    Девојки би ве замолила кога некоја од вас ќе има време да го прочита постот да каже свое мислење.
    Вака,нашата куќа сеуште гласи на име на дедо ми кој е починат пред 15год. а баба ми почина пред 7.Во куќата живееме 3 фамилии.Најстариот нивни син кој има 2 сина.Средниот син е починат а живееше невенчано со жена му и имаат дете.Татко ми исто така почина лани а ние сме мајка ми и 2 сестри.
    Е сега секој си живее во својот дел а делот кајшто седеа баба ми и дедо ми не се користи.
    Па ме интересира кога би требало да се дели куќата,како би оделе тие процедури,наследување,колкави трошоци??
    А друго пак што ми е чудно,кога доаѓа сметката за данок на имот доаѓа на име на сите тројца синови посебно.Како е можно така?
    Пошто не се разбирам баш во правни работи,би ве замолила ако е некој упатен да ми пообјасни малку :)

4. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.672
    Најпрвин ќе треба да поднесете барање до судот за решевање на оставината на дедо ти, мислам дека кога ќе го поднесете барањто во судот треба да однесете смртовница на дедо ти, имотни листови за имотот кој го поседува и се плаќа такса од 600 денари. Потоа судот ќе го достави предметот кај нотар и нотарот ќе ве повика на рочиште за расправање на оставината. Законски наследници во овој случај се тројцата синови на покојниот и неговиот брачен другар. Бидејќи баба ти е покојна, наследници ќе бидат само тројцата синови и тие ќе наследат пи 1/3 од имотот. Е сега бидејќи и двајца од синовите се покојни, по правото на претставување како законски наследници ќе се јават нивните деца. Значи во конкретниот случај оставината ќе се подели вака: 1/3 од имотот ќе припадне на најстариот син, 1/3 од имотот ќе припадне на детето на средниот син(бидејќи татко му е починат тој има право на неговиот дел), и 1/3 ќе поделите ти и сестра ти (и вие имате право бидејќи татко ви е починат). Бидејќи се работи за куќа кај нотар најверојатно ќе платите некаде околу 12.000 денари( кои ќе си ги поделите меѓусебно, 4000 едниот син, 4000 детето на другиот син и 4000 ти и сестра ти). Бидејќи се работи за наследување од прв наследен ред НЕ СЕ ПЛАЌА ДАНОК!

На Mel Askertim му/ѝ се допаѓа ова.
  5. elygj

elygj Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2010
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    68
    БОависта фала за објаснувањето :)
    Инаку во врска со данокот сакав да кажам дека ми е чудно што куќата уште се води на име на дедо ми а кога доаѓа данокот на имот гласи на име на неговите синови :^)

6. VMP

VMP Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    53
    Во постапката за денационализација, адвокатот што ме застапува мене (со полномошно) и другите наследници на правото на денационализација на имотот на дедо ми, не го напишал моето име во формуларот за листата на барателите, туку го додал дополнително, иако јас кај неа го покренав тоа истиот ден кога и останатите наследници (баратели). Сите останати документи (од кои повеќе прибавив и донесов токму јас), вклучувајќи го и решението за оставинската постапка (јас сум наследник на 1/4 од имотот на дедо ми, односно делот на мојата покојна мајка), се додавани дополнително и прифатени како валидни. Во сите решенија на првостепената комисија сум изоставена. Адвокатот што ме застапува ми објаснуваше дека тоа е небитно, бидејќи на формуларот немало место за сите наследници, а меродавно е решението за оставинската расправа. Откако ме зачуди што и на подоцнешните решенија сум изоставена, поднесов жалба на првостепената комисија и ми беше одговорено дека, и покрај оставинското решение, сум “неовластено лице„. Напоменувам дека тоа спаѓа под Карпош, а во решението од Центар со истата постапка сум наведена уредно во листата на баратели и наследници со 1/4. Како е можно да се постапува различно во секоја комисија? Второ: навистина не знам кому да му се обратам за помош. На овој начин законот дозволува и остава место за измами на еден од наследниците од страна на другите наследници. Може дел од наследниците едноставно да исфрлат еден од наследниците. Лишена сум од мојот дел, доделен со судско решение и не сум се откажала од наследство. Освен тоа, приложив уверение за државјанство токму да го докажам правото да бидам барател. Како да постапам? Кому да му се обратам за помош?

7. macedoniamac

macedoniamac Истакнат член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Ме интересира, дали во случај на сообраќајна незгода според полицискиот извештај невиниот треба да поведе судска постапка само кон осигурителната компанија каде што е осигурано возилото на виновниот возач или треба да се поведе паралелно и судска постапка против возачот на возилото кој уште еднаш ке напоменам е виновен според полицискиот извештај?

8. bellaSk

bellaSk Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2010
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    46

Во случај на сообраќајна несреќа треба да го подигнеш записникот од полициска станица и заедно со другите документи како на пр. лекарска потврда за повреда или нешто сл. и барање за исплата на оштета кое сама можеш да го составиш ќе одиш во осигурителната компанија каде што е осигурано возилото. отприлика за неколку месеци тие треба да излезат со понуда за висината на оштетата која ќе ти ја платат. Нетреба да се поведе никаква судска постапка кон осигурителната компанија.
    Откако осигурителната компанија ќе ти ги исплати парите, таа ќе поведе судска постапка против виновниот, но ти немас никакви допирни точки со тоа.

9. sanjicc

sanjicc Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2009
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    2
    Ме интересира дали некоја од вас знае нешто во врска со некаков закон за вработување на странски државјани во Македонија, ако воопшто постои таков закон кај нас??? Дечкото ми е од Србија па планира да се пресели во Скопје на неколку месеци додека завршам со факултет...и сака да се вработи некаде, па не знам дали воопшто е можно и легално тоа или да бараме нешто кај што нема да го пријават :worried: Поздрав и однапред ви благодарам!

10. rossonerka

rossonerka Популарен член

Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    4.160
    Допаѓања:
    15.289
    Какво е ова прашање? |(
    Колкуууууууу само странци има што работат во фирми низ Македонија. Исто како што има огромен број македонци легално што работат низ странство.
    Не смее да постои дискриминација, посебно во однос на националната припадност.
    Слободно нека си бара работа.
    Дури може и побрзо да најде од нас македонците.
    Работодавците "се палат" на странци и ги сметаат за попаметни од нас, прилично брзо наоѓаат работа.
    Има многу српски фирми во Македонија, најдобро е да проба кај нив. Нека им затропа на врата, нема својот да го исфрлат, можеби ќе помогнат некако ;)

11. sanjicc

sanjicc Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2009
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    2
    Фала многу на одговорот, се надевам ќе најдеме нешто :) Поздрав

12. 2manydjs

2manydjs Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2010
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    11
    Ако може некој да ми објасни како иде постапката за развод, дали маж ми има право на работите што се купени во брак, на пример кола, мебел и така натаму. За се имам доказ од банка колку пари сум подигнала и се е на мое име купено, ама сепак ме интересира каков е законот кај нас, дали судот дели се. И уште нешто, имам пари во банка на мое име, дали случајно и сметки се блокираат а време на развод, па случајно да има право да земе?? Ве молам ако може поопширен одговор пред да направам било каков чекор и да знам што ме чека.
    Ви благодарам.

Едит:
    Мислењето е променето од страна на модератор.

[mod-kirilica:1hgse9zj][/mod-kirilica:1hgse9zj]

13. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.841
    Допаѓања:
    5.588
    Сите работи, пари, мебел и сл што се стекнати, купени во брак независно на чие име се делат. Значи парите во банка ако ти биле пред бракот се само твои, а ако се штедени во тек на бракот се делат.

14. 2manydjs

2manydjs Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2010
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    11
    А дали има начин сите работи што се на мое име моментално да ги препишам на некој додека се среди ова со развод, иначе уште не е почнат судски.

Едит:
    Мислењето е променето од страна на модератор.

[mod-kirilica:2zx5zav0][/mod-kirilica:2zx5zav0]

15. bellaSk

bellaSk Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2010
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    46
    Додека сеуште не е почната бракоразводнат постапка парите од банка можеш да ги извадиш ако се на твое име, колата можеш да ја продадеш, односно можеш да направиш фиктивен договор за купородажба со некој твој роднина, а одкако ќе заврши бракоразодната постапка можеш да ја вратиш пак на твое име. Доколку имате недвижен имот стекнат во брак тој мора да се дели, зошто за негова продажба нотарите бараат согласност од брачниот другар. Сепак мислам дека треба да се советуваш со некој адвокат и тој да ја преземе целата постапка дури и пред да почне самата постапка, да те советува како и што да постапиш, зошто чуваш сметки за извршената купородажба некои работи нема да се делат на пола, судијата ќе има во предвид за уделот на странките во стекнување на имотот.
    И уште еднаш побарај совет од некој искусен адвокат кој правилно ќе те насочи.

16. 2manydjs

2manydjs Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2010
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    11
    Fala mnogu na sovetite, obavezno ke baram advokat, me interesirase cisto informativno, za da ne brzam so odlukite. Ako znaete dobar advokat za razvod pisete. tnx uste ednas :*

[mod-kirilica:xf77d9zs][/mod-kirilica:xf77d9zs]

17. ivie

ivie Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Ve molam za pomos. Tatko mi zagina na rabotno mesto t.e. ne bese ni prijaven ni nisto povikan samo kako sovetnik i da ne navlagam vo detali se slucila navodno nesreka i tolku... ne znam dali ste zapoznaeni od vesti so slucajot vo Bucim.. istrazniot sudija od neznaenje nesposobnost i prost kretenizam verojatno pet dena ne prevzema nisto za da go izvadi od taa dupka. denta koga se slucila nesrekata nikoj ne dojde zapisnik da napravi ni policija ni nisto. istraznata sudijka samo vrtese vaka onaka ne sakase da dozvoli nikoj da vleze da go izvadi tatko mi i na kraj posle 5 dena volcite vlegoa i go izvadija za 20 min od celata buka deka e tesko vadenjeto i tresenje zeleni. Znaci moeto prvo prasanje e 1. koj moze da odgovara za toa deka ne propisno se vrsel zapisnikot i kako pobogu moze da se ostavi 5 dena covek taka samo poradi nesposobnost, dali moze da se podnese prijava za istrazniot sudija i slucenoto??? ponatamu, prvicno site zborea deka e srcev udar pricina za smrt no po obdukcija se dozna deka e nasilno zadusuvanje od gasovi tamu, prisatnite menuvaat prikazni na sekoi 5 minuti, te mozelo da se dise te nemozelo... bevme viknati na soslusuvanje nekade vo juni mesec i posle so odmori neli pred mesec dena doznavme deka istrazniot sudija go predal slucajot na javniot obvinitel i sega kao se cekalo pokrenuvanje na krivicen akt. 2 prasanje: kolku vreme mu treba da go napravi istoto i sto se ceka tolku? ne se razbiram vo pravni raboti probuvam da citam po internetot medjutoa zakonot ima mnogu dupki i tesko se snaodjam samo sakam nekoj da mi kaze sto kako ide taa postapka i mnogu bi bila blagodarna. tesko mi e i samo mi se vrti vo glavata kako moze nekoj da odgovara za slucenoto. pokraj toa citav deka treba vo rok od 3 meseci da se podigne privatna tuzba dali e toa tocno? jas imam posledici od slucajot idam na psiholog pijam antidepresivi heleksi cuda kako sto moze da se ocekuva od dozivuvanje: vecerta go guskas tatko ti za leka nok utre denta ti vikaat mrtov e. Ve molam za pomos i izvinete sto se raspisav sakav sto e mozno poubavo da objasnam ne znam dali uspeav se nadevam sfativte.

[mod-kirilica:3rhlepfu][/mod-kirilica:3rhlepfu]

18. Vesna80

Vesna80 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2010
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    3
    zdravo! rodena sum vo vonbracna zaednica i rasneta so mojata majka,megutoa so sudsko resenie mu e dadeno do obvrska na mojot tatko da plaka mesecna izdrska,no toj plakaj nekade do mojata 8 god. i od togas pa do 18 god. ni denar. JAS SEGA IMAM 30 god. i me interesira dali jas sega mozam da baram pobaruvanje za tie 10 god. sto ne se plateni zatoa sto na pocetokot koga majkami koga tuzela vo tuzbata stoi deka jas tuzam a ona e moja zastapnicka bidejki sum bila maloletna .pozdrav i ocekuvam brz odgovor

[mod-kirilica:1dgdufug][/mod-kirilica:1dgdufug]

19. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342

Да, тоа не застарува и уште камата можеш да си побараш. Сега бидејќи си малолетна можеш и ти лично да поднесеш тужба. Сега е многу полесно, ако нема пари таткото извршителите ке му го попишат имотот.
    Ова го знам од искуство ;)

20. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.367
    го прочитав законот за државјанство и пишува дека странец да добие државјанство треба непрекинато да престојувава во државава минимум8 години и да добие отпуст од своето државјанство.

што значи тоа отпуст? да се откаже од претходното државјанство?

и непрекинат престој значи што? минимум 9 месеци во годината да се престојува?

а што ако странецот веќе има дупло државјанство како ќе му се води забелешка колу време престојува во државава? ви благодарам.