Видовме не се наоѓа на списокот за бришење, а каде се поднесуваат документите. Дали некој знае отприлика колку би коштала целата постапка т.е. колку би земал адвокатот.
Адвокатот колку ќе ви побара зависи колку си наплаќа за таа работа, ама отприлика 200 евра, плус се плаќа на стечаен управник 20-25.000 ден. зависи колку ќе определи судот. Инаку стечајна постапка се води по судски пат, се поведува со барање што се поднесува до суд а со тоа се приложуваат и докази дека се исполнети условите за водење на стечајна постапка, дека фирмата е неликвидна и слично......ова вака накратко ти го кажувам, одете по адвокати и информирајте се повеќе за трошоците.
Татко ми почина пред неполн месец,разведени се моите,има и поранешна жена и две ќерки од тој брак,е сега куќата кај што живее и уште некој плац не се негови,туку на мојот дедо(татко му) и ништо не се води на негово име..Исто така има и една сестра,па има ли шанси барем нешто да добијам?Јас сум уште малолетна,а исто така дедо ми е човек во години и можно е тетка ми(сестрата на тато) да си препише се,таа е судика тука во градот..
Не знам дали е за тука прашањето. Лицето а, склучува купопродажен договор кај нотар со лицето б за имот составен од куќа, двор, земјиште. Иако тие се во роднински однос, тоа никаде не е нагласено во договорот бидејќи истото не е релевантно во случајов поради купопродажната сума и типот на договор. После смртта на лицето а, лицето б ја продава куќата, а останатиот дел од земјиштето сеуште е на негово име. При посета на катастарот за вадење на имотен лист за недвижност која не е предмет на дискусија во случајов, на луцето б му е нагласено дека има имот на користење за кој веќе е најверојатно поминат рокот за префрлање од земјоделско во неградежно, градежно земјиште. Веќе продадената куќа истотака била само имот на користење. Како лаик во оваа област, лицето б претпоставува дека нотарот тогаш, после првичниот разговор, договорот кој го има составено е каков што треба и да биде. Односно без двоумење истиот и го потпишаале обете страни. Некој поупатен во оваа постапка? Префрлањето би било со или без доплата? Иако е поминат рокот возможно е истото?
Дани куќата ако е со право на користење а не сопственост не може да се отуѓи, односно продаде. Нотарот тоа го знае, односно ако ја продаде лицето а на лицето б, лицето б нема да биде сопственик туку корисник како што било и лицето а. Роднински врски кај купопродажен договор не се битни, односно се плаќа данок на промет. А доколку нотарот ги превидел тие работи околу сопственоста, односно право на користење, негова е грешката.
Целиот овој имот и лицето а го има стекнато како право на користење како дел од оставинската постапка со покојниот сопруг. Со тоа во новиот договор(помеѓу а и б) истото право на користење е продадено(данокот кон државата изнесувал некаде 1.500еу). Односно е потпишан купопродажен договор, под чл. 1 право на користење .
Право на користење не е сопственост, не може да се води како сопственост. При запишувањето на сопственост корисникот има само привилегии да се запише како сопственик, ништо друго, нормално доколку достави уредна документација до подрачното министерство, односно општината. Земјата и куќата претпоставувам немаат имотен лист, односно земјата е со сопственост на РМ а куќата воопшто нема имотен лист или тоа е пописен лист со незапишани права, кој што катастарот го издава по спроведено запишување на недвижноста во 2001 година но во рокот даден од нивна страна сопственикот не се појавил да си ги запише правата и автоматски објектот потпаѓа под постапка за легализација. Доколку нема отпочнато постапка, односно нема поднесено барање сега не може да се направи тоа по сума од 1 евро квадрат, но доколку има постапка новиот сопственик на објектот ќе приложи во општината односно министерството и ќе се продолжи постапката на име на купувачот.
Zdravo ke ve zamolam za pomos ili sovet . Mojata majka dobi pokana za odgovor na tuzba od komsivkata deka ja navredila so nedolicni zborovi Moite roditeli ja imaat prijaveno deka ne voznemiruva i provocira pa da ja opomenat da ne go pravi toa da si ja gleda svojata rabota . Pa sega taa so tuzba deka majkami ja navredila... vo tuzbata ima nejzina izjava i deka vo rok od 15 dena majkami treba da dostavi pismen odgovor. Kako treba da se sostavi odgovorot , kako da se izjasnime deka obratna e situacijata deka nie za da ne dojdi do tuzbi i advokati i sudovi ja prijavivme vo policija da ja opomenat da ne ne voznemiruva i provocira sekoj pat koga ke ne vidi ???/ vi blagodaram odnapred .
Повикан сум како сведок во прекршочна постапка како сведок. Сторителот се гони за физички напад (чл.21) од законот за прекршоци против јавниот ред и мир. (*пишана му е прекршочна пријава од 600 евра за физ. напад). Сакам да прашам лице кое има искуство во ова дали сведокот се вика само на едно рочиште (или може и на повеќе) и дали имам право да барам надоместок за трошоците (студент сум во друг град, а треба да се јавам во основниот суд како сведок во мојот матичен град)?
Koga ednas svedokot ke dade izjava na sud taa se zabelezuva vo zapisnik, i po toa ne bi trebalo pak da te povikaat na sud. I da, ti sleduvaat trosoci, ke te prasa sudijata dali pobaruvas trosoci i ti ke si kazes.
Moze nekoj da mi kaze od kade da pocnam so procedura za baranje na tatko mi. Toj veke 27 godini kako sto ja ima napusteno drzavava i zaminato vo Italija... Se slusaat sekakvi zborovi ali luge ko luge toa im je rabota. Da mi dadete e-mail od nekoja nasa ambasada vo venecija posleden pat tamu bil viden. Vi blagodaram (se izvinuvam za latinicava od mob sum)
мислам дека треба да го пријавиш во полиција за исчезнато лице , или да си платиш приватен детектив за да го пронајде , нема таква процедура да бркаш преку суд , ако грешам нека ме поправи некој
Ova so policijava bevme ama trebalo dolg period da go barale a ako vo slucaj mislim deka bese 5 godini rekoja togas treba da go proglasime za mrtov super idea mi dade so ova privaten detektiv moze I ce ja ubrzame postapkata za da go najdeme vo najkratok periot. Ali kade I da najdam sega detektiv vo stranstvo ziveam sega? Ima nekoj da mi poraca nekoj dobar detektiv?
Имам едно прашање кое сакам одговор што побрзо ке ве молам! Имам дел од 45м2 кој се наоѓа во кука.Тој дел не е функционален т.е нема елктрчна инсталација и др. Сега тетка ми заедно со брати нејзин и мајка и пробуваат да ми го земат станот кој имам имотен лист кој гласи на мене на мајка ми и на сестра ми. Они пробуваа да стават разни нивни ствари во станот но јас стално им ги тргам. Они дали имаат шанси да ми го земат тој сдел? Имам и купоппродажен договор за тој стан. Тетка ми се вади дека парите ги дадал нејзиниот татко , но на купопродажниот договор седи дека татко ми го купил тој стан.Сега тој стан има направено оставинска постапка кој гласи на мене , мајка ми и сестра ми. Дали они можат да ми го земат станот со некој фори правни кој јас не се разбирам. Позз
Zdravo!Jas sum upravitel i osnovac na firma,sega sum momentalno na porodilno otsustvo,samo jas sum vrabotena vo firmata koja sakam da ja likvidiram pa me interesira koi se dolgovi treba da se podmirat za da mozam da ja likvidiram firmata.Danok na dobivka mi e platen,site pridonesi do denot kogae otvoreno porodilnoto plateni,radiodufuzna taksa plateno.Shto drugo treba da se podmiri i dali treba da se plati i firmarinata bidejki taa e na nivo na opstinata a ne na drzavata i personalniot danok.Dali i po zatvoranjeto na firmata ke mi sleduva porodilnoto,ili pak ke me teretat da platam bidejki svesno sum ja likvidirala firmata a sum zemala za toj mesec porodilno dodeka trae postapkata za likvidacija?Blagodaram mnogu
Се работи за типичен пример на неосновано вознемирување на реализацијата на правото на сопственост, од страна на лице кое нема никаква правна основа за да врши било какво фактичко или правно вознемирување, и сето тоа што се обидува да го истакне како оправдување нема никакво правно значење. Се работи за фактичко вознемирување, преку преземање на различни дејствија се со цел сопственикот да не може мирно да ужива во користењето и употребата на својата ствар. Заштитата се врши со поднесување на посебна сопственичка тужба т.н. Негаторна тужба - (Actio negatoria) - во согласност со член 161 од Законот за сопственост и други стварни права, и која има за цел да го заштити сопственикот на една ствар од неосновано правно или фактичко вознемирување од страна на трето лице на правото кое тој го ужива врз таа своја ствар. Во таа постапка ќе биде потребно да се докаже дека сопственикот е спречуван или ограничуван во реализацијата на правото врз својата ствар, и дека тужениот е оној кој континуирано го врши тоа вознемирување. Доколку судот утврди дека барањето е основано, ќе го утврди настанатото вознемирување и со пресуда ќе изрече тужениот во иднина да се воздржува од дејствија кои значат противправно вознемирување на правото на сопственост на тужителот. Исто така доколку е настаната и определена штета, сопственикот на стварта има да бара и надомест на настанатата штета од оној кој истата ја предизвикал. Правото на поднесување на негаторната тужба не застарува.
Здраво , ме интересира дали некој знае постапката за пиом планирам да отворам фирма како идат тие трошоци доколку на вработениот му е плата од 10.000 колку пиом ќе плаќам на тоа и дали може во моја фирма да бидам јас самата вработена ?
Dusho podobro bi ti bilo da se vrabotish nekade i nekoj drug da vodi smetka za tvojata plata,od iskustvo ti zboruvam bidejki jas imam firma i stvarno e mnogu tesko.Inaku sega min plata treba da vnesish 10560 i okolku 4000 denari za penzisko i zdravstvo i red drugi raboti.Davacki ima mnogu denes so firmive.