Со сестра ми имаме во наследство стан од 200 квадрати кој е на 2 нивоа. Сакаме физички да го поделиме, да добиеме 2 стана по 100 квадрати. Дали може да ми кажете како е постапката? Претпоставувам дека треба некаков елаборат да се прави (немам појма кој треба да го направи), па ваљда од некоја институција да дојдат да ги измерат/проверат становите, па да се извадат 2 имотни листа, па после со имотните листови да се оди по институции (ЕВН, вода, парно) за да доаѓаат по 2 сметки. Исто така, сакаме дел од балконите да ги заградиме и да направиме додатни соби. Знаете ли каква е процедурата за ова? Каде треба да одиме-во општина или во град Скопје? Треба ли дозволи да се вадат однапред или да се заградат па после тоа да се легализираат (важи ли сеуште она „по едно евро квадрат“)? Каква е процедурата за ова? Огромна благодарност доколку некој ни даде одговор на прашањава, за да имаме барем почетни информации за да го започнеме процесот. ФАЛА!!!
Здраво. Елаборатот го прават приватни геодетски фирми. Имаш многу во близина на катастарот. Тие си мерат и си бркаат работа. Треба само да платиш 100-200 евра отприлика. Совет ќе ти дадат они дали ти ќе носиш елаборат во катастар. За делбата мислам можете кај нотар со Договор за физичка делба врз основа на елаборатот. Па највероватно двата акти - Договорот и Елаборатот ќе ги носите во катастар, или вие или нотарот по службена должност. Не сум сигурна. За заградување на балконите, надлежни се општините за издавање на дозволи. Потребна ви е првин дозволата, па потоа да градите, инаку би била дивоградба. Колку што знам, рокот за легализирање на дивоградбите по едно евро, одамна заврши.
Точно дека Ви треба елаборат и договор за физичка делба врз основа на тој елаборат, но прво ќе ви треба одобрение за адаптација од општина што се поднесува со барање до општина кон кое барање се приложува и проект за адаптација кој содржи постојна состојба и нова состојба што се предвидува со адаптацијата ( а тоа се прави во Општина). Малку е комплицирана постапката искрено да Ви кажам. Ако Ви треба помош ќе ви пишам контакт во лп.
данокот за имот застарува за 5 години, така да дури и да имаш долг, најдолго може да ти биде за 5 години, после 5-тата година е застарено.
Zdravo na site. Imam edno prasanje ako moze nekoj neka mi pomogne, me interesira ovaka mojot tatko pred da pocine ima pokloneto na brat mi pola i poveke od imotot a jas togash sum bila maloletna i nesum ni bila zapoznaena so toa ( inace mojot tatko beshe bolen i ima legano i na nervno mozebi bil i prevaren od strana na brat mi pa mu poklonil pola i poveke od imot) e sega me interesira dali jas mozam da go pobijam toj dogovor bidejki se nemam otkazano a i postarata sestra se nema otkazano
Вие имате право на нужен дел. Бидејќи не верувам дека на форумов некој ќе те посоветува подетално, најубаво ќе ти биде да се консултираш со адвокат.
zdravo imam eden problem baram sovet za stan koj bese dodelen vo zaednica od strana na edna firma na mojot tatko platen e po smrta na mojata majka i sega se zakanuva deka ke go prodade dali jas i mojot brat imame nekakvo pravo da go sprecime da go prodade a vo katastar se vodi na negovo ime
Дали може некој попросто да ми објасни што е солемнизација кај нотар? Во случајов е за купопродажен договор за општествен стан
потврда на договор..во случај кај солемнизација направен е договор помеѓу странките, поминат низ даночно одделение, платен данок или ослободување од данок и на крај договорот се солемнизира односно потврдува кај нотарот
епа зависи од колку работа има или колку сака да ти заврши работи..може да ти закаже за неколку дена или одма истиот ден...најубаво за тоа да си се договориш со нотарот...и после зависи каков договор е..ако е за недвижност (дар, купопродажба) треба да се спроведе во катастар..тоа трае уште неколку дена
Здраво. Нова сум тука и ве молам за помош: Мојот починат татко во банка има оставнина во парична вредност која треба да се дели на 4 дела.Мојата мајка сака да ја земе целата сума за да нема поголеми трошоци. Моето прашање е:„Дали ќе имаме поголеми трошоци доколку парите се префрлат на 4 сметки отколку само на една??“ Доколку некој ми одговори би му била многу благодарна!
Нема поголеми трошоци воопшто...кога ќе се расправа оставината вредноста на трошоците зависи од вредноста на имотот а не од тоа на колку дела се дели..ако сакате дел, ќе си кажете кај нотарот дека барате дел и тој ќе си напише така во решението
Ве молам да ми одговорите на уште едно прашање. Дали може потпишано полномошно и заверено на нотар подоцна да се промени исказот?
Здраво! Ако може некој детално да ми објасни убаво. Татко ми е починат пред јас да се родам, два месеци пред да се родам. Но не сум призната од неговата мајка и брат, но го носам неговото презиме. Мајка ми не е венчана со него, требало после два дена да се венчаат, но тој умрел. Сега тој има големо наследство што е на име на татко му, односно мојот дедо. Дедо ми исто така е починат. Татко ми има брат и сестра, тетка ми не сака ништо и веќе 16 години е во Србија. Додека брат му е тука и има две деца, кои има и едно внуче. Сите се на едно презиме освен мајка ми, ни е не живееме заедно, мајка ми си има заминато кај баба ми од мајка. Сега јас имам право на наследството, но не сум призната од татко ми, дали сето тоа наследство ќе остане само негово, а тетка ми исто така ми го дава нејзиниот дел, тоа значи половина од наследството е мое. Сега чичко ми треба да ми го даде половина од наследството. Но чичко ми се колеба, сум била женско, сме биле сами, сепак кој дава т.н. големо наследство, сепак има куќи, плацеви, камиони, ниви и уште многу работи. Ние живееме под ќирија со мајка ми, баба ми и јас. Мајка ми не може да побара дел оти не биле земани - за ова незнам дали е точно од кажување имам чуено, чим жената не била венчана немало право на наследстово, но има дете со него. Јас сум најмалата внука и цело друго од семејство не живее со чичко ми, само со мене. Дали некој би можел да ми помогне?
Девојче, најпаметно ќе ти биде да си се обратиш на адвокат. Има во правото многу т.н. „дупки“ и јас лично мислам дека имаш шанса да си добиеш дел, ама ти треба некој човек кој е голем стручњак од областа за да ти помогне на најдобар начин кој би ти одговарал во оваа ситуација. Многу е комплицирано, и ако сакаш да добиеш дел од наследството најпаметн о ќе ти биде да си се обратиш лично на адвокат.
Zdravo, Baba mi pocina pred dva meseci I ima stan na nejzino ime. Stanot go zemase na kredit I ne e doplaten. Treba da se doplati 2000 evra. Taa imase 1500 evra zastedeno no cicko mi gi ukral otkako pocinala. Baba mi ima 2 sina I edna kerka. Sinot a-tatko mi e pocinat, sinot b-zivee vo stanot I ima tri deca I kerkata c-pocinata I ima tri deca. Kako bi mozele jas i sestra mi da zememe 1/3 od stanot koj ni pripagja ako cicko mi ne saka da se otseli, ne saka da go doplati stanot I ne saka da ni plati Za delot sto ni sleduva. Ve molam Za sovet. Odnapred blagodaram.
Dali ste sigurni prvo deka pomegju cicko ti i i baba ti nema dogovor za dozivotna izdrska so ogled deka ziveele vo zaednica?