Здраво правничиња Имам едно прашање до вас ќе ве замолам ако сакате да ми помогнете, не се разбирам во право мојата струка е економист ама се обидувам нешто да решам Ве молам само упатете ме, читав некои закпни што значи тоа консолидиран текст, пречистен, основен текст..Ве молам разграничете ми ги овие поими..Кој закон е со сите измени вметнат итн мислам вие се разбирате повеќе околу ова.
Znaci da ne baras poedinecno niz site izmeni koi se dopolneti za opredelen zakon mozes da se posluzis so precisten tekst na zakonot..e fala ti mnogu
Da, se e toa super, samo sto kajnas retko pravat precisteni tekstovi najmnogu ke naides na neoficijalni precisteni i konsolidirani tekstovi na zakoni ama ke ti zavrsat rabota i takvi. Licno i jas sum gi koristela. Ako ti treba pak pomos za tolkuvanje tuka sme.
Здраво.Ако може некој да ми објасни дали може потпишано полномошно за куќа во корист на еден од родителите(мајка) да се поништи и која е постапката?
Полномошното не се поништува туку може да се отповика...се отповикува со изјава заверена на нотар која ја дава оној кој е давател на полномошното и во изјавата е наведено кое полномошно се отповикува
Здраво правници ај помос (може поблемот што ке го изнесам ке ви изгледа смешен ама да сте на мое место не би мислеле така ) живеам во зграда на приземје на скалите под прозорците постојано се собираат деца (ги сакам децата)ама секој ден ( и тоа по цел ден- неможам да ги разберам и родителите кои на овие горештини ги оставаат децата надвор и на 40 степени во право пладне) да ти се собираат под прозор куп деца кои не живеат во зградата и да викаат играат топка и слично е неподносливо проблемот го поттикнува една баба (која не живее во зградата) но нејзините внуци живеат тука ама од другата страна и не одат да си играат таму за да можела керката да се одмора да не и пречи галамата (успат кажано дотичната нигде не работи ама сака да учива во мир и тишина) бабата притоа си собира друштво од околните згради, куќи па цел ден дсе седи под прозор се јаде сончоглед кифли и слично (зад себе оставаат купови ѓубре и ако нешто им кажеш уште треба да се караш (и тоа на прилично простачко ниво) ај помогнете каде да побарам помош и на кој закон да се повикам
Правници ај едни питањце. Блиска моја личност треба да и се препише имот кој е во друг град. Прашањето ми е дали мора да се оди во градот каде што е имотот или може и во ск. Се работи за пренос на имот од родител на дете. Фала
hahaha ke dobiva nedvizen imot a ne mu se dava nekoj denar za gorivo...nena nena, za takva rabota e nadlezen notar na cie podracje se naogja nedviznosta...srecen pat
Немаше потреба од смеење. Ќе се оди не е проблем ама сакав само да прашам. Ама очигледно на погрешно место се обратив. Култура на ниво.
Јaс никaкo немoжaм дa свaтaм зoштo е тoa тaкa. Небaре Америкa сме, a не еднa педa земјa. Е aкo се сетaм декa сметкa зa струјa и вoдa oд Oхрид мoрaвме тaму дa ги плaќaме, oвa сo пренoс нa имoт и не ми е тoлку чуднo. Фaктички, пoентaтa е и тaмoшните нoтaри дa се oмрсaт.
Не сме Америка, не е важно кој ќе иде, дали странката лично или полномошник, битно е тоа да нотар кој е именуван на подрачје на основен суд може да склучува нотарски акти (за пренос на недвижности) само ако тие се наоѓаат на тоа подрачје.