Јас денес бев во Солун во нашиот конзулат и ми ги преведоа на англиски, т.е. тоа е сертификат и потоа треба да ги преведам јас и на грчки и да одам во МНР нивно и таму да ми стават печат на сите документи, така ми бараа од општината. Но јас не сум во МК и не знам дали може и тука во Гр.да ми ги преведат кај адвокат ?
Zdarvo na site! Eve i jas posle podolgo vreme pak sum na sajtov.Imam eden problem koj pokusavam sama da go resam no do kade ke stignam neznam.Problemot e sledenoradi ne isplatena plata i pridonesi za penzisko ja tuzam firmata, no idam bez advokat.Po podnesuvanjeto na tuzbata vo koja prilozuvam lista od PIO i naveduvam suma za neisplatenata plata,dobivam odgovor od advokatot na firmata so izvod za promenite na smetkata na firmata za data koja nema vrska so mojata tuzba.Vo nea stoi deka mi e platen pridonesot za posledniot mesec vo firmata za koj jas voopsto ne go ni spomnuvam vo tuzbata,a i so navod deka neosnovano go podnesov baranjeto,bideiki ne mi e potkrepeno so nisto.Ne znam sto uste da baram od dokumenti i ako e od firmata da li imam pravo istite da gi baram i da gi dobijam.Se raboti za neisplatena plata za eden mesec od 2008g. i pridonesi za 9 meseci od istata.Inaku bev vrabotena vo taa firma 5 god.(odnosno 16g,no pod segasnoto ime na firmata taa postoi pomalku).Ne bi se tuzela no navistina mi falat tie meseci za da mozam da si go ostvaram pravoto za penzija.Ne sum uste stara za penzioniranje, no momentalno sum nevrabotena a so moite godini ne znam da li voopsto i ke go ostvaram nekogas.Inaku zaboraviv da kazam deka rabotata ja izgubiv poradi zatvaranje na toj del od firmata i site vraboteni sme proglaseni za tehnoloski visok.Mene inaku mi nedostasuvaat uste meseci od stazot,no za toa nema veke so kogo da se sporam bidejki so transformacijata na firmata, navodno, taa firma e otidena vo stecaj,pa taka site gi izgubivme tie meseci. Bi vi bila mnogu blagodarna ako dobijam bilo kakaov odgovor koj makar malku bi mi pomognal. [mod-kirilica:2xjmg1s4][/mod-kirilica:2xjmg1s4]
Почитувана, Адвокатот од другата страна мора да поднесе одговор на тужба и тоа му е обврска според закон. Не напишавте дали имате одено на судско рочиште и до кој степен е постапката,а што се однесува до одговорот на адвокатот тој треба да напише нешто и најчесто се фаќаат и за работи кои „не држат вода“. Битно е да се утврди дали навистина Ви е платено нешто и на која сметка и која фирма ви извршила уплата. Што се однесува до приложувањето на докази можете да доставите извод од Ваша сметка како би докажале дека уплати нема ,само не знам во Банката за колку временски период можат да ви дадат уназад , меѓутоа ако предложите на рочиште судот да изведе доказ извод од Ваша сметка ,судот ќе ја задолжи банката да издаде извод од било која година (може и 10 години уназад).Прашајте прво во Банката . Ве разбирам во каква ситуација сте ,меѓутоа мислам дека воопшто не е битно зошто и како се случило ,најважно е дека Вас Ви припаѓа правото да си добиете плата за она што сте го работеле и да Ви бидат исплатени и придонесите, а со ова ќе се сложи и судот. Можете до тужениот ,преку неговиот адвокат да упатите одговор на одговор на тужба во која ќе ги наведете Вашите наводи ,но еден примерок треба од овој документ да пуштите до судот. Доколку сте во можност подетално образложете овде или во лп. Поздрав.
Mnogu vi blagodaram.Se uste nesum izlezena na rociste,zatoa sto e zakazano za Mart mesec,no sakav barem kolku tolku da soberam sto poveke dokumenti za na sud.Sto seodnesuva do izvestieto od banka,razbrav vo meguvreme deka go davale bez problem no se naplatuva nekoja simbolicna provizija,sto ne e problem.No poveke me interesira kako poinaku da se dokaze deka ne e platen pridonesot za penzisko osven so izvodot od PIO.Zar toa ne e validen dokument,koj e vazecki vo site institucii?A i da li ako pobaram so baranje od firmata da mi dadat nekoj dokument za sumata na neisplatenata plata za toj mesec koga ne e isplatena,tie se dolzni da mi go dadat toj dokument. Odnapred blagodaram. [mod-kirilica:27xweh3s][/mod-kirilica:27xweh3s]
не знаев каде да прашам па ќе прашам тука само што добив известување дека со мојата кредитна картичка е платено нешто за скајп не знам како да ви објаснам а јас немам ништо вакво купено се плашам дека некој ми ја злоупотребува картичката не е во прашање голема сума на пари но сепак не знам што да правам јас пасводорт го немам дадено никому но затоа направив една глупост преку интернет се залажав и го дадов бројот на картичката но само тој од напред не сум сигурна што е ова и што да направам може некој да ми помогне
Драга ада 45, Известувањето од банка ( зависно во која ) даваат но имаат еден период на пример една година уназад и за тој период даваат на клиенти. Се плаќа но БИТНО е да има печат од банката. Во секоја банка знаат што треба ,само треба да им нагласите дека Ви треба за на суд. Изводот од ПИОМ ви е добар и валиден документ ,имајте го кај себе ,а што се однесува до добивање на документи од фирмата ,зависно од правилата на фирмата некои документи можат и се должни да Ви ги дадат ,а други немаат обврска да Ви ги дадат Мој совет Ви е писмено да се обратите до фирмата и да го доставите барањето ан кое ОБАВЕЗНО ќе има приемен печат од фирмата дека е примено барањето. Можете да го пратите и преку пошта со картичка - повратница која ќе Ви се врати со потпис и датум на прием. Ако на оваа барање не добиете одговор или добиете негативен одговор повторно на суд ќе можете да предложите како доказ да се изведе документот кој не Ви е доставен ,па судот доколку одлучи дека тој документ е потребен и значаен во постапката ќе ја задолжи фирмата да достави копија до Вас и до судот , па во тој случај ќе мора да ви се достави . Сметам дека во Вашиот случај доволно ќе биде што ќе доставите доказ дека никаква сума во вид на плата не Ви е исплатена ,а спротивната страна нека докажува дека исплатила ,потешко е да се докаже исплатата отколку не примањето . Доколку имате прашање пак повелете
Драга tigerlady, Веднаш утре во банка ,ќе им кажеш за проблемот и ќе ги замолиш да проверат од каде е трансакцијата и каде и во колку сат итд. Во банката каде што ти е картичката ќе ти ги дадат сите потребни информации и ако не си ти ,а никој друг не ја користи картичката ,тогаш ќе пополниш еден формулар за спорење на трансакција и банката ќе ти ги каже сите права во овие случаи, кои се различни од банка во банка. Исто така можно е претходно да си платила со картичката ,а парите да ти се реализираат покасно ,па затоа во банката не паничи туку смирено прашај ,а тие се ќе ти објаснат Пиши што ќе направиш Поздрав.
ајде и јас да споделам еден проблем а можеби и други го имаат значи вака познато ви е на сите дека дека за македонската радио телевизија требаше да се плати на уплатница сума околу 1600и нешто денари за 2010година арно ама кај мене тткоми моментално не е тука а сите уплати сметки све е кај него ние немаме од дома никаков пристап во врска со сметките денес со мајками слушнавме дека тој што нема платено вакво нешто ќе му била блокирана платата со извршители ќе наплаќале од сметка по 8000денари триста верзии и се испаничивме многу каков е вашиот став во врска со ова дали сте нешто повеќе запознаени?
Уплата за радиодифузна такса се врши во пошта на уплатница и е задолжително ,пропишано со закон. Немора да оди преку сметка. Мој совет е да платите за да не Ви пресметуваат камата. Мене ако ме прашате јас имам се платено за 2010 година бидејќи законски е пропишано Значи можете да платите и утре. Ќе го најдете решението од МРТВ кое гласи на Ваше име ,а ако неможете прашајте во пошта или банка таму имаат сметки за уплата ,ќе Ви ги кажат. Уплатницата ќе ја чувате како доказ. Поздрав.
babyketi ти благодарам знам дека треба да се плати и ќе биди платено најдоцна до понеделник разговаравме со мајками ако не подмири таткоми ќе подмириме ние но се загриживме за блокирањето плати и ред други работи кои се споменуваат се надевам ќе се реши...
babyketi фала за советот си отидов прееска во банка се убаво им објаснив и ми ја деблокираа катричката па и ми рекоа дека можеби ќе се рефундираат парите јејејеје фала ти многу и браво за идејата да им помагаш на другарките феминки на овој начин
Ти благодарам многу за убавите зборови. Мојата помош до Вас ми ја грее душата. Човекот е голем онолку колку што другите го ценат. Поздрав,
Имам едно прашање со правничките. Што во ситуација кога имаш отворено боледување а газдата ти се јавува и ти прети со отказ? Како да постапам во таа ситуација?
Законски дури си на боледување газдата неможе да ти даде отказ. Ова се однесува и на породилното . Меѓутоа тоа секако може да го стори откако ќе се вратиш од боледување ,а сега знаеме дека е тешко боледувањето да го развлечуваш до недоглед ( не велам дека и кај тебе е таков случајот , велам општо ) . Мој совет ти е доколку е итна потребата од тебе ,а сакаш да останеш на оваа работа , да се „смириш “ со газдата Можам само да ти кажам дека денешниов Закон за работни односи е многу „млак “ што се однесува до причините за отказ и дека секако треба многу да размислиш . Поздрав и јави што ќе одлучиш и направиш .
Не смее да ти даде отказ додека си на боледување. Е сега ако мислиш дека кога би се вратила од боледување ќе ти даде отказ 100%, треба да бидеш и ти безобразна, па да го испровоцираш да ти даде отказ додека си уште на боледување. После тоа следи тужба од твоја страна, ако можеш на тоа да додадеш претрпен страв и стрес и ќе си заработиш убава паричка. Моја пријателка доби отказ додека беше на боледување, па после тужењето кое траеше речиси година и пол, мораа да ја обештетат за целиот тој период, т.е. да и ги исплатат сите плати за година и пол и плус оштета запретрпен страв и стрес, па си лапна околу 7-8 илјади евра. Така им треба на газдите кога се неписмени.
Почитувани, Би сакал да замолам доколку некој може да одговори и даде совет на следниве прашања во врска со решавање на имотно правни односи. Најпрво да ја објаснам ситуацијата. Субјект А, Б, В, Г се браќа/сестри, делат една парцела т.е сопственици се на идеални целини (имаат поседовен лист). Субјект А поднесува барање за приватизација на градежно земјиште на кое постои право на користење стекнато по основ на поранешна сопственост. Барањето е доставено до Општината и истото се уважува т.е земјиштето (идеалниот дел од парцелата) се приватизира во сопственост на субјект А. Субјектот А го носи решението за приватизација во катастар а таму произлегува дека броевите на парцелите се променети и по извршената иденификација се вадат нови имотни листови на кои за таа пацела (која сега е дел од парцели со други броеви), во ЛИСТ А како носител на правото на недвижностите стои Република Македонија, а субјектите А,Б,В,Г се наведени во ЛИСТ Г како товари. Процесот е застанат тука. Субјект А сака да го заврши процесот се до физичка делба и добивање на чист имотен лист за својот дел ама не знае како да продолжи понатаму. Субјектите Б, В, Г не се заинтересирани да ги бркаат работите понатаму ниту да соработуваат заеднички. Прашањата се следниве. 1. Дали постои можност субјект А да ја заврши работата самостојно за својот дел независно од субјектите Б, В, Г ? 2. Што треба да се превземе понатаму во овој случај ? Ви благодарам
Почтувани господа-правници, Јас имам едно прашање сум жирант на лице кое подига кредит бидејки гарантирам како право лице,бевме на нотар да потпише корисникот на кредитот изјава дека ке ги плка редовно ратите и дека нели ема да ме измами, нотаркат вели донесети би готова изјава како би гласела оти јас не знам за таква изјва, ве молам за помош како правнички треба да гласи ? Поздрав , Со почит
Се сомневам дека Нотарот не знае како изгледа изјава од Гарант во процесот на земање кредит Ама можеби имал работа па неможел да се „расправа“ или пак не сака да се меша во политиката на банката која одобрува кредит. СЕКОЈА банка која одобрува кредит ,претходно , има потпишано илјадници изјави и точно е прецизирано што треба да стои во нив. Мој совет е да се обрати кредитобарателот до банката и да им каже ТИЕ да ја напишат изјавата таму ( сигурно имаат урнек во компјутерот како би требало да изгледа) па да ви ја дадат да ја прочитате,потпишете и да ја заверите кај Нотар. Ако имате некои дополнителни прашања обратете ми се. Поздрав.