Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. Izabel95

Izabel95 Активен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    9
    Zdravo, bebcevo mi ima 2 meseci a brakot ni e opst haos. Toj postojano bara pricina za da dojde so mene vo konflikt a ponekogas doaga i do fizicki presmetki. Voedno mi se zakanuva deka ke mi go zeme deteto dokolku se razvedam so nego i toa poradi losata sostojba na moite roditeli ( tatko mi e alkoholicar, a majka mi e psihicki rastroena licnost) megjutoa so niv ne kontaktiram veke 2 godini uste pred da stapam vo brak. Vrabotena sum, e sega sakam da znam dali ima toj pravo da mi go zeme bebcevo vrz osnova na losata sostojba na moite roditeli i kako da go dokazam negovoto fizicko nasilstvo? Dali jas mozam da dobijam staratelstvo ?

2. anakonda88

anakonda88 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.519
    прати приговор до нотарката одма , што е можно побрзо , ако е три дена гледај да го запазиш рокот . Па ко ке го прими нотарката , таа случајот го врака на суд и ке бидеш повикана на суд и таму ке приложиш докази или ке се повикаш на застареност , фактички нотарката само извршува судско решение и тоа е тоа

На apple12 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. GeoDidi

GeoDidi Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2010
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    268
    Пријави го во полиција или во центар за социјални работи за семејно насилство. Ќе си обезбедиш медицинска документација, па без проблем на суд ќе докажеш дека е сторител на семејно насилство. За доделувањето на детето, одлучува судот, по претходно добиено мислење од ЦСР,така што не верувам дека некој би се осмелил да даде мислење двомесечно бебе да биде доделено на насилник. Верувам дека и го доиш малото, па и тоа е аргумент плус на твоја страна. Тоа што татко ти е алкохоличар, а мајка ти е болна, нема никаква врска со доделувањето на твоето дете. Тоа е твое дете и на твојот сопруг, а не на твоите родители. Во секој случај, замини побрзо од таму и немој повеќе да дозволуваш да те малтретира, а потоа да те уценува со детето.

На Victorian, Izabel95 и anakonda88 им се допаѓа ова.
  4. anakonda88

anakonda88 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.519
    пријави го или снимај со телефонот , никој не би доделил бебе на насилник

На Izabel95 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. 133

133 Нов член

Се зачлени на:
    9 ноември 2016
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    2
    Zdravo kako e postapkata za nezadovolstvo od apelacionen sud da se zalam do Vrhoven sud

6. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Треба да имаш на пресудата поука за жалба.

7. 133

133 Нов член

Се зачлени на:
    9 ноември 2016
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    2
    e nema vo toa e problemot,a vo zalbata ne beshe razgledan fakt,argument, e sega nekoj da kazhi ako znaj dali mozhi prigovor da se pusti vo apelacija barem oti ova do vrhovniot ne mozi da se realizira poradi toa shto vo apelacija se napraveni bogovi

На baba_kata му/ѝ се допаѓа ова.
  8. baba_kata

baba_kata Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2015
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    24
    cesto se slucuva namerno da go "zaobikolat" glavnoto prasanje i nekoi od bitnite fakti samo za da ja potvrdat "prvostepenata"...strasno e znam...

9. 133

133 Нов член

Се зачлени на:
    9 ноември 2016
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    2
    pravni lavirinti,nisto ostanuva Strazbour

10. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    835
    Дечки, имав сообраќајка во која се здобив со телесни повреди како пешак. Следен чекор откако ја собрав документацијата ми е да поднесам барање за надомест на штета во осигурителната компанија каде што е осигурувано возилото на човекот кој ме удри, меѓутоа никако не можам да дојдат до полицискиот извештај ниту да дознаам во која осигурителна компанија треба да се обратам. Полициски извештај составија тек кога бев во болница, затоа што со кола ме пренесоа до таму. Прашањето ми е како да го добијам полицискиот извештај?

11. Elen4e_sonce

Elen4e_sonce Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    630
    Дечки ако возам кола која е регистрирана на име на фирма, и ако ме казнат за нешто сообраќајна полиција, дали казната се плаќа и на име на фирма и на име на физичко лице?

12. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    2.115
    Зависи за што те казниле, но претежно се казнува и фирмата и одговорното лице во фирмата и возачот.

13. PurplePeacock

PurplePeacock Нов член

Се зачлени на:
    8 ноември 2016
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Ве молам некој правник да ми одговори.
    Не сум сеуште во брак. Имам наследено имот од родителите. Знам дека идниот сопруг нема право на тој имот. Ме интересира што откако стапиме во брак, ако го продадам наследениот имот и купам нов (помал). Дали автоматски ќе се смета за заеднички имот стекнат во брак и ќе биде заеднички?
    И дали ако ова со продажба на наследен па купување нов имот го направам пред стапување во брак ќе си остане да се смета за само мој имот?

14. baba_kata

baba_kata Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2015
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    24
    nema tvoj moj vo brak se stapuva i se e zaednicko, se se deli i vo dobro i vo zlo

15. GeoDidi

GeoDidi Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2010
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    268
    Она што си стекнала пред склучување на бракот, останува како твој имот. Се што е стекнато во брак, се третира како заеднички имот, без разлика на чие име е запишан во катастар. Освен, доколку еден од брачните другари не докаже дека имал поголем придонес во стекнувањето на тој имот. Докажувањето е во судска постапка.

16. catherinetudor

catherinetudor Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2013
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    2
    Здраво, имам едно прашање, се надевам ќе се најде некој што брзо поминал низ истово да сподели. Имено, се работи за оставинска постапка, дедо ми починат пред 9 години, физичка делба на наследниците не е направена поради несогласување, сега почината и баба ми и останати само синовите како наследници, ме интересира дали сами повторно треба да ја отпочнеме постапката или судот не повикува по службена должност, и доколку судот праќа покани за колку време отприлика повикуваат?
    Благодарам.

17. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    @PurplePeacock имаш опција и предбрачен договор. Се што ќе стекнеш ти/ тој во текот на бракот да биде твое/негово.
    Или како што ти објасни @GeoDidi се што е стекнато во брак, при развод се дели на пола, освен ако нема судска постапка да докажеш дека ти си го купила.
    Но го разбирам тоа дека сакаш сигурност и она што е твое да биде само твое, па едноставно заврши го сето тоа пред брак.

18. mila89

mila89 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    891
    Po pravilo ostavinska postapka sudot poveduva po sluzbena dolznost, megjutoa kaj nas ako. cekas na toj nacin moze epten da se oddolzi, zatoa eden od naslednicite ke si podnese baranje do osnoven sud kade sto e imotot na ostavitelot. Sudot potoa nznacuva notar za sproveduvanje na ostavinska postapka i ke cekate toj da ve povika da dadete naslednicka izjava. Koga ke ve vikne notarot zavisi od nego.

На anaja1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. catherinetudor

catherinetudor Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2013
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    2

А дали мора нотар да ја врши оставинската постапка или има опција и на судска парница да се изврши ?
    Благодарам.

20. mila89

mila89 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    891
    Мора преку нотар

На anaja1 му/ѝ се допаѓа ова.