Zdravo, bebcevo mi ima 2 meseci a brakot ni e opst haos. Toj postojano bara pricina za da dojde so mene vo konflikt a ponekogas doaga i do fizicki presmetki. Voedno mi se zakanuva deka ke mi go zeme deteto dokolku se razvedam so nego i toa poradi losata sostojba na moite roditeli ( tatko mi e alkoholicar, a majka mi e psihicki rastroena licnost) megjutoa so niv ne kontaktiram veke 2 godini uste pred da stapam vo brak. Vrabotena sum, e sega sakam da znam dali ima toj pravo da mi go zeme bebcevo vrz osnova na losata sostojba na moite roditeli i kako da go dokazam negovoto fizicko nasilstvo? Dali jas mozam da dobijam staratelstvo ?
прати приговор до нотарката одма , што е можно побрзо , ако е три дена гледај да го запазиш рокот . Па ко ке го прими нотарката , таа случајот го врака на суд и ке бидеш повикана на суд и таму ке приложиш докази или ке се повикаш на застареност , фактички нотарката само извршува судско решение и тоа е тоа
Пријави го во полиција или во центар за социјални работи за семејно насилство. Ќе си обезбедиш медицинска документација, па без проблем на суд ќе докажеш дека е сторител на семејно насилство. За доделувањето на детето, одлучува судот, по претходно добиено мислење од ЦСР,така што не верувам дека некој би се осмелил да даде мислење двомесечно бебе да биде доделено на насилник. Верувам дека и го доиш малото, па и тоа е аргумент плус на твоја страна. Тоа што татко ти е алкохоличар, а мајка ти е болна, нема никаква врска со доделувањето на твоето дете. Тоа е твое дете и на твојот сопруг, а не на твоите родители. Во секој случај, замини побрзо од таму и немој повеќе да дозволуваш да те малтретира, а потоа да те уценува со детето.
e nema vo toa e problemot,a vo zalbata ne beshe razgledan fakt,argument, e sega nekoj da kazhi ako znaj dali mozhi prigovor da se pusti vo apelacija barem oti ova do vrhovniot ne mozi da se realizira poradi toa shto vo apelacija se napraveni bogovi
cesto se slucuva namerno da go "zaobikolat" glavnoto prasanje i nekoi od bitnite fakti samo za da ja potvrdat "prvostepenata"...strasno e znam...
Дечки, имав сообраќајка во која се здобив со телесни повреди како пешак. Следен чекор откако ја собрав документацијата ми е да поднесам барање за надомест на штета во осигурителната компанија каде што е осигурувано возилото на човекот кој ме удри, меѓутоа никако не можам да дојдат до полицискиот извештај ниту да дознаам во која осигурителна компанија треба да се обратам. Полициски извештај составија тек кога бев во болница, затоа што со кола ме пренесоа до таму. Прашањето ми е како да го добијам полицискиот извештај?
Дечки ако возам кола која е регистрирана на име на фирма, и ако ме казнат за нешто сообраќајна полиција, дали казната се плаќа и на име на фирма и на име на физичко лице?
Ве молам некој правник да ми одговори. Не сум сеуште во брак. Имам наследено имот од родителите. Знам дека идниот сопруг нема право на тој имот. Ме интересира што откако стапиме во брак, ако го продадам наследениот имот и купам нов (помал). Дали автоматски ќе се смета за заеднички имот стекнат во брак и ќе биде заеднички? И дали ако ова со продажба на наследен па купување нов имот го направам пред стапување во брак ќе си остане да се смета за само мој имот?
Она што си стекнала пред склучување на бракот, останува како твој имот. Се што е стекнато во брак, се третира како заеднички имот, без разлика на чие име е запишан во катастар. Освен, доколку еден од брачните другари не докаже дека имал поголем придонес во стекнувањето на тој имот. Докажувањето е во судска постапка.
Здраво, имам едно прашање, се надевам ќе се најде некој што брзо поминал низ истово да сподели. Имено, се работи за оставинска постапка, дедо ми починат пред 9 години, физичка делба на наследниците не е направена поради несогласување, сега почината и баба ми и останати само синовите како наследници, ме интересира дали сами повторно треба да ја отпочнеме постапката или судот не повикува по службена должност, и доколку судот праќа покани за колку време отприлика повикуваат? Благодарам.
@PurplePeacock имаш опција и предбрачен договор. Се што ќе стекнеш ти/ тој во текот на бракот да биде твое/негово. Или како што ти објасни @GeoDidi се што е стекнато во брак, при развод се дели на пола, освен ако нема судска постапка да докажеш дека ти си го купила. Но го разбирам тоа дека сакаш сигурност и она што е твое да биде само твое, па едноставно заврши го сето тоа пред брак.
Po pravilo ostavinska postapka sudot poveduva po sluzbena dolznost, megjutoa kaj nas ako. cekas na toj nacin moze epten da se oddolzi, zatoa eden od naslednicite ke si podnese baranje do osnoven sud kade sto e imotot na ostavitelot. Sudot potoa nznacuva notar za sproveduvanje na ostavinska postapka i ke cekate toj da ve povika da dadete naslednicka izjava. Koga ke ve vikne notarot zavisi od nego.
А дали мора нотар да ја врши оставинската постапка или има опција и на судска парница да се изврши ? Благодарам.